Strije nisu problem – kako negovati i voleti svoje telo

Strije su nepravilne linije blago urezane u površinu kože. Nastaju kao rezultat naglog istezanja i pucanja kolagenih vlakana unutar dermisa (srednjeg sloja kože) i epidermisa (površinskog sloja). Mogu biti crvenkasto-rozikaste, odnosno ljubičaste boje (tek kada se pojave) ili bele (kada su u pitanju starije strije). Mogu nastati na bilo kom delu tela, a najčešće se javljaju iznad kolena, na butinama, stomaku, zadnjici, grudima, ramenima (u predelu pazuha), donjem delu leđa… Obično su simetrično raspoređene na telu (sa obe strane stomaka, na obe butine i sl.).

Zašto uopšte dolazi do nastanka strija, da li se one mogu sprečiti i ukloniti? Da li je zaista potrebno da ih skrivamo? Odgovori slede u nastavku.

Strije na butinama
Foto: Freepik

 

Zašto imamo strije

Ako imate strije, niste jedini. Skoro da ne postoji (ženska) osoba koja nema strije (ili ih neće dobiti u nekom periodu života). Čak i mnogi muškarci ih imaju i ovo je potpuno prirodna pojava. Strije nisu bolest, već pokazatelj brzog povećanja (ili naglog smanjenja) određenih delova tela, odnosno kože. To nikako ne znači da je nečije telo zbog strija manje lepo i privlačno. 

Da li će neko imati strije ili ne zavisi od niza faktora. 

  • Pre svega od genetike, odnosno od strukture kože i količine kolagena (glavnog proteina od kojeg je izgrađena). 
  • Zatim, veoma značajnu ulogu ima i način života, tj. ishrane. Osobe koje imaju uravnoteženu ishranu, redovno konzumiraju namirnice bogate vitaminima (pre svega vitaminom C i E) i mineralima (cinkom i silicijumom), koji podstiču proizvodnju kolagena i elastina, imaju manje šanse da dobiju strije. 
  • S druge strane, osobe koje imaju narušen hormonski balans, odnosno povišen nivo hormona koji sprečavaju sintezu kolagena, imaju veće predispozicije za dobijanje strija. 
  • Neadekvatno tretiranje, nedostatak hidratacije i odgovarajuće nege kože, takođe, povećava šansu za pojavu strija.

 

Glavni uzroci za nastanak strija

Do pojave strija dolazi uvek iz istog razloga, ali u nekoliko različitih situacija. Razlog za pojavu strija je smanjena elastičnost kože (zbog nedovoljne količine kolagena u njenoj strukturi). 

Važno je da znate da strije nisu isključivo rezultat gojaznosti. Naprotiv, imaju ih i mršave osobe, pa čak i (prezgodni) bodibilderi. Strije mogu nastati u bilo kom životnom dobu, tako da ih mogu imati i deca, ali i odrasle osobe. 

Najčešće situacije u kojima dolazi do pojave strija su: 

  • Pubertet, odnosno ubrzan rast i razvoj tela u ovom periodu. Usled naglog širenja kože, zbog nemogućnosti da se kolagena vlakna brzo i ujednačeno rastegnu, dolazi do njihovog pucanja. Kao rezultat – javljaju se prve strije.  
  • Trudnoća, koja takođe dovodi do brzog širenja tela u kratkom vremenskom roku, čest je „krivac” za pojavu strija kod žena.
  • Bodybuilding i naglo povećanje mišićne mase (usled vežbanja i korišćenja određenih stereoidnih suplemenata) može dovesti do „pucanja kože” na delovima tela koji se intenzivno šire. 
  • Promena telesne težine u veoma kratkom vremenskom roku, bez obzira da li je reč o gojenju ili mršavljenju, može rezultirati pojavom strija. 
Strije su rezultat naglog istezanja i pucanja kolagenih vlakana u koži
Foto: Freepik

 

Šta čini strije vidljivijim 

Osim što su drugačije boje u odnosu na ten, strije, kao veoma plitka udubljenja, čine da tekstura kože ne bude besprekorno glatka. Zbog toga mnogi od nas ne vole ove promene na koži, iako su one potpuno bezopasne i sasvim prirodna pojava. 

Veličina i količina strija na telu zavisi od intenziteta rastezanja kože. Ove linijice su široke svega nekolko milimetara, dok njihova dužina može biti do nekoliko centimetara. Često su toliko sitne, da su praktično i neuočljive. Uz primenu adekvatnih tretmana, kozmetičkih preparata i pravilnu rutinu nege, mogu postati još neprimetnije. Međutim, pojedini faktori mogu ih učiniti i vidljivijim.  

Za početak, nedostatak nege, redovne hidratacije i adekvatne prevencije doprineće tome da strije budu veće i mnogo uočljivije. 

Takođe, tokom sunčanja, mogu postati izraženije i vidljivije. Pod dejstvom UVA zraka, koji su odgovorni za potamnjivanje kože (ali i narušavanje strukture kolagena u njoj), dolazi do promene tena i tona kože. Međutim, potamnjivanjem kože, ne dolazi do potamnjivanja belih linija, pa zbog izraženije razlike u boji, strije postaju više uočljive. Sa kremama za samopotamnjivanje kože situacija je drugačija. Ovi proizvodi mogu da prekriju strije i daju koži ujednačen ten. 

Kod dehidrirane i kože bez sjaja, koja se peruta, strije su obično uočljivije, čak su i neravnine na koži primetnije. Zbog toga je neophodno redovno hidrirati kožu, kako bi ostala glatka i blistava. 

Pored toga, s godinama, kako opada nivo kolagena i elastina i usled smanjenja tonusa mišića, strije postaju vidljivije.  

 

Da li se strije mogu sakriti

Same po sebi, strije nisu štetne po (fizičko) zdravlje i uglavnom nema razloga da zbog njih budete zabrinuti. 

Strije - mali ožiljci na koži
Foto: Freepik

 

Strije, pogotovu one bele, skoro da se i ne mogu potpuno ukloniti običnim mazanjem određenih krema i losiona. Postoje efikasni načini za njihovo ublažavanje, ali o njima možemo pisati drugi put. Namera ovog teksta je da vas ohrabrimo da ponosno nosite svoju kožu, baš takvu kakva jeste i da slobodno pokažete i poneku strijicu. To nije sramota niti razlog za gubitak samopouzdanja, već dokaz vašeg rasta, razvoja i zrelosti. 

Zapamtite, svako telo je jedinstveno i lepo sa svim ti ožiljčićima. Te beličaste linijice na vašem telu su putevi kojima ste prošli da biste postali ono što danas jeste: prelepa, snažna, odvažna i samouverena osoba, koja je svesna svog izgleda i sigurna u svoje kvalitete.  

 

Privremeno prikrivanje strija

Ukoliko vam strije ipak smetaju i utiču na samopouzdanje toliko da zbog njih npr. izbegavate nošenje određene garderobe, možete ih prikriti pomoću pudera ili tonirane kreme u nijansi vaše kože. 

Naš predlog je tečni puder za lice i telo Makeup Revolution Glow Body Veil, koji je dostupan u nekoliko nijansi. Ima srednju do potpunu prekrivnu moć i satenski finiš. Može se nadograđivati do postizanja željenog izgleda. Ima laganu, vodootpornu formulu, što osigurava dužu postojanost. Pakovanje od 120 ml je dovoljno za više korišćenje i prekrivanje većih površina. Ovaj proizvod sadrži glicerin, niacinamid, vitamin C, pantenol i hijaluronsku kiselinu, tako da dodatno hidrira (i ne isušuje) kožu. Može se koristiti svakodnevno. 

Savetujemo da ovaj puder nanesete četkicom i postepeno ujednačite sa kožom. Za dodatnu postojanost (i veću dozu sigurnosti da će trajati tokom celog dana), nakon nanošenja pudera na kožu nanesite fiksator. Najjednostavnije je da koristite onaj u spreju, jer će se ravnomerno raspršiti na većoj površini kože. 

Strije na butinama Zadnjica sa strijama
Foto: Freepik; Instagram

 

Pišite nam u komentarima šta vi mislite o ovoj temi. Da li bi strije trebalo skrivati i uklanjati, ili ih odvažno nositi kao deo svog identiteta?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)