Šta su ceramidi i zašto imaju važnu ulogu u nezi kože

Ceramidi – verovatno ste mnogo puta do sada videli ovaj termin na deklaracijama ili reklamama kozmetičkih proizvoda. Ukoliko ste se barem jedanput zapitali koje je njegovo pravo značenje i kakvu ulogu ceramidi imaju u nezi kože, na pravom ste mestu. Otkrivamo vam odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana za njih. 

Ceramidi u nezi kože
Foto: Freepik

 

Sa godinama naša koža počinje da stari, gubi volumen i elastičnost i „dobija” fine linije i bore. U zavisnosti od stila života, količine stresa kojem smo izloženi, ali i načina na koji je negujemo, prve znake starenja kože neki od nas počinju da primećuju odmah, a neki tek godinama kasnije. 

Razlog za to jeste delovanje različitih unutrašnjih i spoljašnjih faktora kojima je proces starenja uslovljen.  

  • Unutrašnji faktori starenja kože su genetika i sporiji protok krvi ka koži zbog kojeg se smanjuje snabdevanje površinskih ćelija kože kiseonikom i hranljivim materijama. Samim tim, na ove faktore ne možemo da utičemo.
  • Spoljašnji faktori starenja kože su preterana izloženost sunčevom zračenju, loša ishrana, zagađen vazduh, pušenje i generalno – nedostatak hidratacije i nege kože. Za razliku od unutrašnjih, na spoljašnje faktore možemo da utičemo. 

Dokazano dejstvo u očuvanju mladolikog izgleda i „borbi” protiv starenja kože imaju upravo ceramidi

Ceramidi
Foto: Freepik 

 

Šta su ceramidi

Ceramidi su lipidi (vrsta molekula masti) koji zajedno sa holesterolom i masnim kiselinama čine 50 odsto površinskog sloja kože. „Zaduženi” su za čuvanje i jačanje zaštitne barijere kože jer zadržavaju vlažnost i kožu čine hidriranom, elastičnom i otpornom na spoljašnje uticaje. Sa procesom starenja, koncentracija ceramida u koži opada, što za posledicu ima različite simptome narušene kožne barijere. Nakon 30. godine procenat ceramida u koži opada za skoro 40 odsto, a posle 40. godine za čak 60 odsto. Na nestajanje ceramida pored starenja kože, utiče i UV zračenje, suv i hladan vazduh, ali i preterano korišćenje „agresivnih” deterdženata i sapuna. Gubljenjem ceramida površinski sloj kože slabi, tanji se, postaje suvlji i „dobija” bore. Kada nema dovoljan nivo ceramida koža je suva, zateže, pecka, svrbi, peruta se i sklona je iritacijama. Nedostatak ceramida nadoknađuje se korišćenjem hidratantnih kozmetičkih proizvoda koji ih imaju u svom sastavu, ali i pravilnim načinom ishrane. Ukoliko želite da znate kako treba da izgleda pravilna hidratacija lica u svako doba preporučujemo vam da pročitate savete iz našeg bloga.

Proizvodi sa ceramidima
Foto: Freepik 

 

Zašto ceramidi imaju važnu ulogu u nezi kože 

Ceramidi imaju ulogu „čuvara” površinskih ćelija kože jer ih „drže na okupu”, tako što ispunjavaju barijere između njih i na taj način štite kožu od štetnih spoljašnjih uticaja. U proizvodima za negu lica, ceramidi doprinose obnavljanju zaštitne barijere kože i stimulišu sintezu ceramida u njoj. 

Pored toga, ceramidi imaju važnu ulogu u nezi jer:

  • Održavaju prirodnu vlažnost kože. 
  • Umanjuju vidljivost finih linija i bora.
  • Čine kožu glatkom i sjajnom.
  • Štite kožu od nečistoća i bakterija.
  • Umiruju upalne procese na koži.
  • Nisu komedogeni – ne zapušavaju pore.
  • Mogu se koristiti u nezi svih tipova kože.
  • Pomažu u očuvanju barijere kože.

Samim tim, odabir kvalitetnih proizvoda za negu lica i tela veoma je važan ukoliko želite da imate hidriranu i zdravu kožu. Proizvodi sa ceramidima pomoći će vam da usporite starenje kože, „izbrišete” tragove umora i sačuvate njen mladolik izgled.

 

U sastavu kojih proizvoda se mogu nalaziti ceramidi

Ceramidi se mogu nalaziti u sastavu balzama za usne, krema za ruke i stopala, seruma, pilinga, maski, losiona za čišćenje i hidrataciju lica i tela, ali i u sastavu šampona i proizvoda za negu kose. U nastavku smo za vas izdvojili preporuke proizvoda za negu lica i tela sa ceramidima.

Revuele linija sa ceramidima
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Proizvodi iz Revuele linije sa ceramidima

Da li ste znali da brend Revuele ima čitavu kolekciju proizvoda za čišćenje i negu lica i tela sa ceramidima?
Ova kolekcija kreirana je sa ciljem da pruži maksimalne rezultate u svakodnevnoj nezi suve kože. Proizvodi iz ove linije obogaćeni su esencijalnim ceramidima i imaju jedinstvenu formulaciju namenjenu za jačanje, hidriranje i omekšavanje kože. Pored ceramida, sadrže hijaluronsku kiselinu i niacinamid koji doprinose očuvanju optimalnog nivoa hidratacije. Ne sadrže parfeme i alergene pa su pogodni i za osetljivu kožu.

 

Revuele krema za lice  

Iz Revuele linije sa ceramidima posebno izdvajamo hidratantnu kremu za svakodnevnu negu lica sa zaštitnim faktorom (SPF 25). Zahvaljujući ceramidima, hijaluronskoj kiselini i niacinamidu dubinski hidrira kožu, štiti je od negativnih spoljašnjih uticaja i daje joj zdrav i svež izgled. Pogodna je za sve tipove kože, naročito suvu i osetljivu kožu lica. Zahvaljujući laganoj teksturi lako se razmazuje i brzo upija, ne ostavljajući lepljiv sloj na koži. 

 

Revuele krema za stopala 

Još jedan od proizvoda iz ove linije koji se izdvojio u odnosu na slične proizvode na tržištu jeste obnavljajuća krema za stopala sa efektom pilinga. Ova krema obnavlja suvu, grubu i ispucalu kožu stopala, omekšava je i pomaže u uklanjanju zadebljanja na njoj. Salicilna kiselina efikasno uklanja odumrle ćelije sa kože, dok ceramidi i hijaluronska kiselina kožu stopala čine nežnom i mekom.

 

Revuele hidratantni losion za lice i telo 

Ukoliko je vašoj koži potrebna dubinska hidratacija preporučujemo Revuele hidratantni losion za lice i telo. U svom sastavu ovaj losion pored ceramida ima i hijaluronsku kiselinu koja odlično hidrira, obnavlja i čuva zaštitnu barijeru kože. Ima laganu, nemasnu teksturu koja se lako razmazuje i brzo upija ostavljajući kožu mekom, hidriranom i nežnom na dodir.

Gel za čišćenje lica sa ceramidima
Foto: Freepik

 

Gelovi za čišćenje lica sa ceramidima 

Kada je čišćenje lica u pitanju, izdvajamo gelove brenda Revolution Skincare. Ovi gelovi sadrže ceramide, niacinamid, salicilnu i hijaluronsku kiselinu koji imaju brojne benefite za našu kožu. Njihova lagana formula efikasno čisti pore čineći kožu hidriranom i sjajnom. Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini u njima, ovi gelovi ne isušuju kožu već joj  pomažu da zadrži neophodnu vlažnost. U zavisnosti od vašeg tipa kože možete odabrati Revolution Skincare gel za čišćenje lica za suvu kožu ili Revolution Skincare gel za čišćenje lica za normalnu i masnu kožu.

 

Šampon i maska sa ceramidima za negu kose 

Za negu suve i kose bez sjaja preporučujemo šampon za suvu kosu Ronney Aloe Ceramides i hranjivu masku za suvu kosu Ronney Aloe Ceramides. Oba proizvoda sadrže ceramide dobijene iz aloje. Aloja podstiče rast kose sprečavajući pojavu masne kose i peruti. Ovi proizvodi obnavljaju lipidnu barijeru, čineći kosu jakom, elastičnom i blistavom. Njihovom redovnom upotrebom kosa postaje hidrirana, mekana i sjajna.

Da li već korisite proizvode sa ceramidima? Pišite nam vaša iskustva u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)