Sapun za lice – novi-stari favorit za čišćenje kože

Ako biste pitali mame i bake čime su se umivale, sapun za lice bi sigurno bio među prvim odgovorima. U poslednjih nekoliko godina ovaj proizvod je bio pomalo zaboravljen. Pod najezdom gelova, pena, pilinga i drugih popularnih preparata za čišćenje lica, sapun je bio potisnut iz svakodnevne upotrebe. Ipak, odnedavno se polako vraća na velika vrata. Da li je svaki sapun dobar za lice i koji proizvod je najbolji za vašu kožu – pročitajte u nastavku.

Sapun za lice - koji izabrati
Foto: Freepik

 

Svedoci smo brzih i očiglednih promena u svetu kozmetike i beauty rituala. Na tržištu se stalno pojavljuju potpuno nove vrste proizvoda i unapređene formule. U skladu s tim, mnogi od nas, prateći trendove ili jednostavno tražeći bolje rešenje, menjaju svoju rutinu nege. Iz tog razloga, mnogi su klasične, čvrste sapune zamenili kremastim i tečnim sredstvima za čišćenje licaOvi proizvodi svakako imaju svoje prednosti, ali to nikako ne znači da su sapuni loši. 

Izbegavanju korišćenja sapuna za čišćenje lica doprinele su i priče o tome da sapun isušuje kožu. S ovim tvrdnjama ne možemo da se složimo, jer nisu svi sapuni agresivni prema koži. Verujemo da su priče o lošim efektima sapuna podstaknute činjenicom da su mnogi ljudi za umivanje koristili isti sapun koji koriste za pranje ruku, što je apsolutno pogrešno.

Dakle, da odgovorimo na pitanje iz uvoda – nije svaki sapun pogodan za čišćenje lica. Kao što ni krema za ruke nije namenjena za negu kože lica.

Sapuni za lice imaju nežniju formulu i sadrže hranljiva ulja, odnosno hidrirajuće sastojke. Uglavnom ne sadrže, ili imaju u veoma malim kličinama sastojke koji mogu biti agresivni prema osetljivoj koži (alkohol, SLS, SLES…). Zbog toga je veoma važno da za čišćenje lica koristite sapun predviđen baš za tu namenu i za vaš tip kože. U tom slučaju nećete imati problema sa isušivanjem kože i iritacijama.

 

Najbolji sapun za lice za vaš tip kože 

Otkako su se pojavili na našem tržištu, proizvodi britanskog brenda Carbon Theory su u potpunosti osvojili srca ljubitelja veganske kozmetike i ekoloških pakovanja. Njihovi sapuni za lice su i nas oduševili svojim blagim formulama. Ne samo da efikasno čiste kožu, već svaki od njih ima i dodatnu namenu i benefit. 

Crni sapun za lice Carbon Theory sapun za lice
 

Sapun za lice Carbon Theory – aktivni ugalj i ulje čajevca

Za temeljno čišćenje i detoksikaciju lica, preporučuje se tzv. crni sapun za lice. Sadrži aktivni ugalj u prahu (zbog čega i ima crnu boju), koji nežno uklanja nečistoće, toksine i višak sebuma, ne samo sa površine, već i iz dubljih slojeva kože. U formulaciju sapuna je dodato i ulje čajevca, koje je poznato kao antiseptik – smanjuje upalne procese na koži i održava je čistom i zdravom. Obogaćen je šea puterom i glicerinom, ne sadrži parfeme i alkohol, tako da ne isušuje kožu.   

Osim za čišćenje lica, može se koristiti i za telo. Preporučuje se za detoksikaciju i temeljno čišćenje kože na leđima i dekolteu (grudima). Namenjen je za sve tipove kože i svakodnevnu upotrebu.

 

Sapun za lice Carbon Theory – vitamin C i kofein

Ovaj sapun je odličan izbor za sve koji imaju neujednačen ten i hiperpigmentacije na licu. Može se koristiti i u jutarnjim i u večernjim ritualima nege i čišćenja kože. Sadrži vitamin C, limunsku kiselinu i kofein, koji udruženo deluju na posvetljivanje tamnih flekica na koži i ujednačavanje tena, vraćajući licu svežinu i blistavost. Sapun je obogaćen glicerinom i šea puterom, koji su nežni prema koži, ne isušuju lice i pomažu da koža zadrži prirodni nivo hidratacije. 

Pogodan je za sve tipove kože. Može se koristiti i na osetljivoj koži, jer ne sadrži parfeme i alkohol, kao i na koži sklonoj pojavi akni. Takođe, preporučuje se i za masnu kožu, jer efikasno čisti pore i uklanja višak sebuma. 

 

Sapun za lice protiv bubuljica

Carbon Theory sapun za lice sa salicilnom kiselinom je naša preporuka za masnu kožu sklonu bubuljicama. Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, a pre svega salicilnoj kiselini (1,8%), prodire u dublje slojeve kože, delujući kao hemijski piling. Na taj način se uklanjaju odumrle ćelije kože, čime lice dobija svež, zaglađen izgled i ujednačen ten. Osim toga, salicilna kiselina efikasno čisti pore, reguliše lučenje sebuma i smanjuje pojavu akni, i to bez narušavanja prirodne barijere kože. Zbog toga se preporučuje korišćenje ovog proizvoda i preventivno, ne samo kada na koži već postoje akne.

Ovaj sapun sadrži i šea puter, tako da ne isušuje kožu, već je ostavlja hidriranom i nežnom. Može se koristiti svakodnevno (ujutru i uveče) i pogodan je za sve tipove kože.

 

Šta izabrati za svakodnevno čišćenje lica

Da li je bolji sapun, gel, pena ili micelarna voda za čišćenje lica? Odgovor na ovo pitanje je prilično individualan. Zato je najbolje da isprobate više različitih proizvoda i onaj koji vama najviše odgovarate počnite redovno da koristite. Jedino tako ćete znati šta je najbolje za vas. Ono što je super vašoj drugarici, možda ne odgovara vašoj koži.  

Sapuni za čišćenje lica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Pišite nam kako vi umivate lice. Da li u svakodnevnoj rutini koristite sapune za čišćenje lica? Podelite sa nama svoje tajne o čistoj i blistavoj koži.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)