Šampon protiv peruti – efikasno rešenje ili zabluda

Česta pojava sa kojom se zasigurno susreo svako od nas jeste pojava peruti u kosi. Stres, ishrana, genetska predispozicija, osetljivost na pojedine sastojke koji se mogu naći u proizvodima za higijenu, suva i osetljiva koža – samo su neki od uzroka koji dovode do peruti. U nastavku otkrivamo koji šampon protiv peruti je odgovarajući za vas.

Šamnom protiv peruti
Foto: Freepik

 

Vrste peruti 

Perut se može manifestovati u vidu suve i masne peruti u kosi. Suva perut je bele boje i uglavnom se takva pojava uočava kod onih koji imaju osetljivu kožu glave. Masna perut se javlja kao posledica masne kože i žućkaste je boje. Pojavu peruti obično prati iritacija kože, kao i intezivan svrab.

Bilo koji oblik peruti da imate, važno je da znate da to nije zdravstveni, već estetski problem koji se može regulisati primenom adekvatnih šampona za kosu. Kod ozbiljnijih simptoma svakako preporučujemo posetu stručnom licu – dermatologu.

Neredovno pranje kose nije glavni uzrok pojave peruti, te razbijamo mit prljave kose kao glavnog krivca. Međutim, redovno pranje kose svakako je važno kako bi se sprečilo nakupljanje mrtvih ćelija kože glave. 

Spoljašnji faktori, kao što su vremenski uslovi i godišnje doba mogu uticati na pojavu peruti. Posebno hladni i suvi zimski dani mogu doprineti da se koža glave peruta. Tokom tog perioda savet je da se u većoj meri vodi računa o nezi kože glave i kose. Birajte preparate koji su bogati sastojcima koji hidriraju i dodatno štite kosu.

Pojava peruti ne utiče direktno na rast kose, iako je učestalo mišljenje upravo suprotno od toga, ali će jaki šamponi sa agresivnim sastojcima uticati da se stanje kože glave i kose pogorša. Zato je važno da odaberete šampon koji će imati blago i željeno dejstvo. Primena neodgovarajućih preparata za vaš tip kose može pogoršati postojeće stanje i uticati na pojavu peruti.

Šamnom protiv opadanja kose
Foto: Freepik

 

Kako odabrati najbolji šampon protiv peruti

Na tržištu se nalazi veliki broj šampona protiv peruti, ne postoji onaj koji je univerzalan i pogodan za svakog. Ako je vaša drugarica zadovoljna rezultatima koje postiže šampon koji ona koristi, ne mora da znači da će isti odgovarati i vama. Važno je da vodite računa o sastavu proizvoda kako dodatno ne biste iziritirali kožu glave.

Šamponi obogaćeni ekstraktom majčine dušice, organskim ekstraktom žalfije, ekstraktom ruzmarina i fitokompleksima umirujuće deluju na iritiranu kožu glave. Naša preporuka je antibakterijski šampon protiv peruti bez sulfata Insight Anti Dandruff koji eliminiše perut i čini kosu jačom. Kod uporne i jake peruti probajte intenzivni šampon protiv peruti Bioxsine DS Aqua Thermal. Ovaj šampon  sprečava ponovno vraćanje peruti, dok termalna voda u njegovom sastavu hidrira kosu i jača barijeru kože glave. Bioxsine DS Aqua Thermal najbolje je koristiti tri puta nedeljno tokom najmanje tri nedelje kako bi se postigli željeni rezultati. Šamponi bez parabena i sulfata imaju blagu formulu koja nije agresivna za kožu glave, kao i šamponi sa cinkom i vitaminom B3 koji pomažu kod svraba. Šamponi sa eukaliptusom i mentom efikasni su u eliminisanju peruti i pogodni su za sve tipove kose. Kopriva je odlična za ublažavanje upalnih procesa i za kosu koja je sklona opadanju.

Medicinski šampon protiv peruti Sampon protiv seboreje i peruti

 

Kako koristiti šampon protiv peruti

Kada koristite neki od šampona protiv peruti važno je da se pridržavate uputstva za upotrebu kako biste postigli željeno dejstvo. Već nakon nekoliko korišćenja trebalo bi da se primeti poboljšanje. Većina šampona se koristi po principu da se šampon prvo nanese na vlažnu kosu, zatim se nežno umasira nekoliko minuta u kožu glave (pojedine šampone poželjno je tako umasirane ostaviti da deluju na kosu) i na kraju temeljno isprati. 

 

Ishrana i stres kao uzroci za pojavu peruti

Užurbani stil života koji sa sobom neretko nosi i nepravilnu i nekvalitetnu ishranu doprinosi pojavi perutanja kože glave. Jedan od glavnih deficita u organizmu koji uzrokuje pojavu peruti jeste cink. Unos veće količine ovog minerala može doprineti rešavanju peruti. Obogatite vašu ishranu obrocima koji obiluju cinkom kao što su žitarice, mahunarke, meso, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, jaja, crna čokolada i povrće. Cink je važan mineral i bitna karika za očuvanje našeg zdravlja, a dovoljna količina sprečiće pojavu peruti. Zadužen je i za rast kose i obnavljanje oštećenih vlasi. Takođe, konzumacija hrane bogate vitaminom B imaće pozitivne rezultate u borbi protiv peruti, kao i celokupnoj nezi kose. 

Stres utiče na hormone i kao posledica toga dolazi do pojačanog lučenja sebuma usled čega nastaje perut. Uvedite zdrave navike i aktivnosti u vaš život, bavite se sportom i spavajte dovoljno kako biste na pravi način redukovali posledice stresa. 

Šampon bez sulfata
Foto: Freepik

 

Šamponi bez sulfata protiv peruti

Kod osoba sa osetljivim skalpom važno je birati one preparate koji imaju blago dejstvo. U tom slučaju šamponi bez sulfata mogu biti pravi izbor kako ne bi uticali na pojavu većih iritacija i perutanja kože glave. Šamponi bez sulfata nisu agresivni, sprečavaju da dođe do dehidratacije kože glave i zbog svoje blage formule pogodni su za čestu upotrebu. Njihova dodatna prednost je što se takvi šamponi lako ispiraju sa temena glave. Više o ovoj temi možete pročitati na našem blogu Šampon bez sulfata – da li je ovo najbolji izbor za vašu kosu.

 

 

Prirodni šamponi protiv peruti

U borbi protiv peruti rešenje pokušavamo pronaći i u primeni prirodnih sastojaka koji su nam lako dostupni. Dodavanje prirodnih sastojaka u šampone bez sulfata i blagih formula može rezultirati poboljšanjem. 

Jabukovo sirće jedno je od najčešće korišćenih prirodnih sastojaka koje se u maloj količini može dodati u šampon koji koristite kako bi doprineo eliminaciji peruti. 

Ulje čajevca, kokosovo ulje i soda bikarbona samo su neki od sastojaka koji se mogu primeniti za zdraviju kosu. 

Iako je reč o prirodnim sastojcima treba voditi računa i ne preterivati u primeni dok ne proverite kako svaki od sastojaka utiče na vašu kožu glave i kosu. Male količine sastojaka neće imati negativno dejstvo, a uz dobar odabir šampona protiv peruti mogu doneti dodatne benefite.

Prirodni šampon protiv peruti
Foto: Freepik

 

Ukoliko ste koristili šampone protiv peruti, ostavite nam vaše utiske u komentarima, kao i koji su vaši trikovi u rešavanju perutanja kože glave. Ukoliko niste, radujemo se ako ste kroz ovaj tekst dobili dobre savete kako da odaberete odgovarajući šampon protiv peruti.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)