Šampon bez sulfata – da li je ovo najbolji izbor za vašu kosu

Sigurno ste više puta čuli za šampon bez sulfata i priče o tome kako su sulfati štetni za kosu. Da li je to samo mit ili realnost? Po čemu se šampon bez sulfata razlikuje od klasičnog proizvoda za pranje kose, da li je ovo zaista bolja opcija i kome je ovaj šampon potreban – otkrivamo u nastavku.

Šampon bez sulfata
Foto: Pexels

 

Šta je šampon bez sulfata

Svi znamo čemu služe šamponi za kosu i da pored svoje primarne funkcije (čišćenje kose i kože glave), mogu imati brojne prednosti. Danas su skoro svi šamponi za kosu obogaćeni dodatnim sastojcima koji efikasno neguju vlasi, daju kosi sjaj, volumen, elastičnost i vitalnost i deluju na rešavanje određenih problema. Iako postoje različite vrste šampona na tržištu, mogli bismo ih sve podeliti na dve velike grupe: 

  1. klasične šampone za kosu koji sadrže sulfate i
  2. tzv. šampone bez (štetnih) sulfata. 

 

Sulfati su hemijska jedinjenja nastala na bazi mineralnih soli, koje sadrže sumpor. Njihovi molekuli privlače i vodu i ulje, pa su samim tim veoma efikasni u svim procesima čišćenja i imaju široku primenu u hemijskoj i kozmetičkoj industriji. Ove supstance su zaslužne za stvaranje bogate pene prilikom čišćenja. Efikasno uklanjaju nečistoće, prljavštine i masnoće sa svih površina na kojima se koriste. Većina proizvoda za čišćenje i održavanje higijene u domaćinstvu, ali i brojni kozmetički preparati sadrže sulfate. 

U kozmetičkoj industriji se najčešće koriste sledeće tri grupe sulfata, koje mogu imati negativan uticaj na kosu i kožu glave:

  • Sodium Lauryl Sulphate (SLS),
  • Sodium Laureth Sulphate (SLES) i
  • Ammonia Laureth Sulphate (ALS).

Šamponi za kosu koji u svom sastavu ne sadrže ove supstance, poznati su kao šamponi bez sulfata. Ovakvi proizvodi su postali popularni u poslednjoj deceniji, zahvaljujući činjenici da ne sadrže agresivne deterdžente koji mogu izazvati iritacije temena i dodatno isušivanje kose. To što šampon bez sulfata ne stvara veliku količinu guste pene ne znači da je manje efikasan za čišćenje kose i temena glave. Ovi šamponi efikasno obavljaju svoju primarnu ulogu – pranje kose, a pored toga imaju i druge kvalitete.

Šampon bez sulfata za kosu
Foto: Freepik

 

Šampon bez sulfata – glavni benefiti

Na internetu možete pronaći brojne članke koji govore o tome koliko su šamponi sa sulfatima štetni. Zapravo, ne bi se moglo pouzdano tvrditi da su oni štetni, već pre da šamponi bez sulfata imaju velike prednosti za zdravlje i izgled kose. A ovo su najznačajnije:

  • Nisu agresivni prema koži glave, pa se posebno preporučuju osobama sa osetljivim temenom i kožom koja je sklona iritacijama.
  • Čuvaju zdravlje i vitalnost kose.
  • Sprečavaju pojavu dehidratacije kože glave i isušivanja kose, te su izuzetno pogodni za osobe sa suvom i oštećenom kosom.
  • Daju kosi veći volumen, bujnost i sjaj.
  • Olakšavaju raščešljavanje kose, koja postaje svilenkastija i nežnija na dodir.
  • Čuvaju postojanost i intenzitet boje farbane kose. 
  • Lakše se ispiraju sa kose i temena, pa se preporučuju za masnu kosu.
  • Često sadrže aktivne sastojke u većoj koncentraciji od klasičnih šampona, što doprinosi intenzivnijem efektu nege.
  • Pogodni su za svakodnevnu upotrebu, jer imaju blagu formulu. 
Šamponi bez sulfata
Foto: Freepik

 

Kada je klasični šampon bolja opcija

Iako sulfati mogu biti veoma agresivni, oštetiti strukturu kose i poremeniti prirodnu ravnotežu proizvodnje sebuma na koži glave, nisu svi šamponi sa sulfatima loši. Ponekad je zaista neophodno koristiti klasične šampone za pranje kose, kako bismo postigli željeni efekat. 

Šampon koji sadrži sulfate obično stvara veću, bogatiju penu. Ukoliko vam je potrebno temeljno čišćenje kose, klasični šamponi su odličan izbor. Oni su dobra opcija za dubinsko čišćenje kože glave od odumrlih ćelija, svih masnoća, prljavštine, sebuma i ostataka preparata za stilizovanje kose. Ukoliko imate masnu kožu glave, poželjno je da jednom do dva puta mesečno za temeljno pranje kose koristite običan šampon. 

Upotreba šampona sa sulfatima se takođe preporučuje pre farbanja kose. Ovi proizvodi će dubinski očistiti teme, ukloniti sve ostatke prethodno korišćenih preparata i ostaviti besprekorno čistu kosu. Na taj način će vlasi moći bolje da prime novu boju tokom tretmana farbanja kose.

Najbolji šamponi za kosu
Foto: Freepik

 

Koje šampone za kosu vi koristite i da li prilikom kupovine vodite računa o njihovom sastavu? Ukoliko još niste probali šampon bez sulfata, preporučujemo da to učinite što pre. Već nakon nekoliko korišćenja primetićete razliku u mekoći i sjaju kose, a mesec dana nakon redovne upotrebe ovog šampona vašoj kosi će se vratiti hidratacija, sjaj i elastičnost. Isprobajte i javite nam vaše utiske. 

Proizvodi iz teksta
  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)