Ružina vodica – ekspert za lepotu

Iako je poznata kao kraljica među cvećem i simbol romantike, ruža pruža mnogo više od zavodljivog mirisa i nežnih latica. Zbog jedinstvenog sastava i brojnih koristi za izgled kože, ružina vodica se vekovima koristi u kozmetičke svrhe, kao eliksir lepote.  

Ružina vodica
Foto: Freepik

 

Mnoge, svetski poznate lepotice su koristile ružinu vodicu za negu lica i tela. Najpoznatija među njima, egipatska kraljica Kleopatra, koristila je ovaj proizvod za toniranje i negu kože. Legenda kaže i da se često kupala u vodi sa laticama ruže.

Zbog opojnog i mnogima omiljenog mirisa, danas su ekstrakti ovog cveta zastupljeni kao glavni i dodatni sastojak u velikom broju parfema i sapuna. Zahvaljujući negujućim svojstvima, ružina vodica je u određenoj koncentraciji prisutna i u mnogim tonicima, kremama i serumima za lice. U nastavku pročitajte kako se koristi i za šta sve možete upotrebljavati ovu dragocenu, ružičastu tečnost.

 

Kako se pravi ružina vodica

Ružina vodica je prirodan proizvod koji se dobija destilacijom ružinih cvetova pomoću pare. Tradicionalan način proizvodnje podrazumeva korišćenje bakarnih sudova za destilaciju. U samom postupku se koriste isključivo latice svežih ruža. 

Pravljenje ove ružičaste tečnosti je moguće i u kućnim uslovima. Većina naših baka je svojevremeno pripremala brojne napitne i poslastice od ruža, pa se sigurno među njihovim tajnim receptima verovatno krije i onaj za pravljenje čiste ružine vodice. Ukoliko se odlučite na ovaj poduhvat, ono na šta bi trebalo posebno da obratite pažnju jeste vrsta i kvalitet ruže i njenih cvetova. Nije dovoljno da naberete cvetove prve ruže na koju naiđete. Za ovu namenu koriste se cvetovi posebno odabranih sorti. 

Kako se pravi ružina vodica za lice
Foto: Freepik

 

Danas u svetu postoje hiljade vrsta ruža, a u kozmetičkim krugovima damask ruža (Rosa Damascena) se smatra jednom od najkvalitetnijih. Tokom njene prerade dobijaju se manje količine dragocenog esencijalnog ulje, zbog čega ovaj nusproizvod dobijen destilacijom spada među najskuplje. Iako je damask ruža poreklom iz Irana (Damaska), u današnje vreme najpoznatiji proizvođači ove vrste su Bugarska i Turska. U Bugarskoj se ova sorta, poznata i kao bugarska ruža, uzgaja u oblasti Kazanlak, koja je poznata kao Dolina ruža.

 

Koje su prednosti upotrebe ružine vodice

Ružina vodica je višestruko dragocena za našu kožu, jer pomaže u otklanjanju i ublažavanju različitih problema. Ima veoma široku primenu u oblasti kozmetike i nege. Pogodna je za upotrebu na svim tipovima kože i može se koristiti samostalno, kao tonik za lice ili u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima. Od nje se prave micelarne vode, maske za lice, kreme, kupke i drugi kozmetički proizvodi.

Glavne blagodeti i načini primene

  • Micelarna voda sa ružinom vodicom je veoma popularna u kozmetici. Nežno čisti kožu i uklanja ostatke šminke, ostavljajući lice glatkim i svežim. Za brzo i lako uklanjanje šminke u svim prilikama možete koristiti i vlažne maramice koje su natopljene ružinom vodicom. Ovakve maramice su obićno pogodne za sve tipove kože i ne izazivaju iritacije.
  • Ružina vodica je najpoznatija po svom tonirajućem efektu. Dovoljno je da nanesete nekoliko kapi na tupfer i da njim nežno prebrišete lice nakon čišćenja. Za svakodnevnu upotrebu, pre nanošenja kreme koristite Revuele tonik za revitalizaciju kože, na bazi vode, glicerina i ružine vodice od najfinije damask ruže. Popularne ruže iz Damaska imaju mali procenat ulja, pa je ovaj tonik posebno pogodan za masnu kožu.
  • Ružina vodica ima pH vrednost između 4 i 4,5, a naša koža od 4,1 do 5,8. Zbog toga se ružina vodica često koristi u proizvodima za negu kože. Ne izaziva iritacije i pomaže pri uspostavljanju njene prirodne pH ravnoteže.
  • Ima antibakterijsko, protivupalno i umirujuće dejstvo na kožu. Bogata je antioksidantima koji štite kožu od negativnog dejstva slobodnih radikala.
  • Hidrira i osvežava kožu, dajući joj blistavost.
  • Redovnom upotrebom smanjuje vidljivost sitnih kapilara, koji se nalaze odmah ispod površine kože.
  • Ružina vodica je bogata vitaminom C, koji sprečava prerano starenje kože.
  • Koristi se i kao pomoć kod uklanjanja i ublažavanja podočnjaka.
Tajne ružine vodice
Foto: Freepik

 

Da li i vi koristite ružinu vodicu u svojim ritualima nege i na koji način? Podelite sa nama svoja iskustva i „tajne” recepte za lep i blistav ten.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)