Prirodna kozmetika: prolazni trend ili trajno rešenje

Prirodna kozmetika je sve popularnija iz dana u dan. Kada je u pitanju nega kože i kose, ljudi se sve više okreću sastojcima iz prirode zbog njihovih moćnih dejstava. Pročitajte kako da prepoznate ove proizvode i zašto je dobro da ih koristite.

Prirodna kozmetika u službi lepote
Foto: Freepik

 

Primena voća, povrća i lekovitog bilja u medicinske i kozmetičke svrhe je poznata od davnina. U prilog tome govore narodna medicina i stari, provereni recepti naših baka. U vreme najveće ekspanzije i razvoja farmaceutske i kozmetičke industrije, ovi sastojci su bili pomalo zapostavljeni. Danas se veganska, organska i prirodna kozmetika vraćaju na velika vrata o čemu svedoče i beauty trendovi za 2020. godinu.

Sve češće u apotekama, drogerijama, parfimerijama, ali i u prodavnicama robe široke potrošnje, možemo videti rafove sa kozmetičkim proizvodima koji su obogaćeni sastojcima iz prirode. Takođe, sve češće se otvaraju specijalizovane kozmetičke radnje koje se bave isključivo prodajom prirodne i organske kozmetike. Ovo dovoljno govori o tome koliko je prirodna kozmetika popularna.

Prirodna kozmetika u službi lepote
Foto: Freepik

 

Kako prepoznati prirodnu kozmetiku

Kao i prilikom kupovine bilo kog drugog proizvoda, važno je čitati deklaracije i obratiti pažnju na ambalažu. Svaki proizvod, bez obzira da li je u pitanju prirodna kozmetika ili ne, prema važećim propisima mora da ima jasno istaknute komponente u svom sastavu. Laici, čak i detaljnim pregledom sastava, ne mogu lako da prepoznaju o čemu se radi. U pitanju su stručni nazivi i termini, koji su univerzalni, pa ponekad samo čitanje sastava nije dovoljno.

Zbog toga je važno i da gledate simbole na ambalaži i da znate da postoje razlike. Prirodna i organska kozmetika nisu isto. Takođe, veganska kozmetika ne mora nužno da bude i organska. Da bi neki proizvod bio deo asortimana „prirodna kozmetika“, potrebno je da ispuni određene standarde u pogledu sirovina. Prirodna kozmetika obično sadrži oznaku natural i u svom sastavu ima komponente biljnog porekla.

 

Prirodna kozmetika u službi lepote

Najnoviji kozmetički brend na našem tržištu – ECO U poznat je u svetu kozmetike i farmacije po sastojcima iz prirode. Svi proizvodi su obogaćeni prirodnim ekstraktima povrća, voća i bilja. Oni su dragoceni za našu kožu zbog vitamina i minerala, koji joj pomažu da (p)ostane zdrava i hidrirana.

Ukoliko se tek upoznajete se prirodnom kozmetikom, savetujemo da za početak izaberete kremu za lice na bazi bundeve i spanaća. Ovaj proizvod sadrži visok nivo antioksidanata koji sprečavaju negativan uticaj slobodnh radikala, umanjuju pojavu akni i upalnih procesa. Krema je pogodna za sve tipove kože i može se koristiti u svakodnevnoj rutini hidratacije.

Prirodna kozmetika - Eco U
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Osim što je dobra za negu kože lice, prirodna kozmetika je uvek dobar izbor za negu kose. Šamponi i maske za kosu na bazi biljnih sastojaka su nežni prema skalpu, obnavljaju i jačaju kosu dajući joj sjajan izgled. Naš predlog je da za dodatnu negu koristite masku za volumen i revitalizaciju kose sa artičokom i cveklom.

 

Zašto je dobro izabrati prirodne sastojke

Veća primena prirodnih sastojaka u svakodnevnoj rutini nege znači više nege i zdravlja za našu kosu i kožu. Zbog toga je prirodna kozmetika mnogo više od trenutno popularnog načina nege kose, lica i tela.

Prirodna kozmetika nije agresivna i nežna je prema našoj koži, tako da je pogodna i za osobe sa izuzetno osetljivom kožom. Obiluje sastojcima koji su efikasni u borbi protiv pojave bubuljica i mitisera, a koji ujedno predstavljaju odličnu zaštitu od štetnih uticaja spoljašnje sredine i zagađenja. Kozmetika na bazi prirodnih sastojaka skoro da ne izaziva alergijske rekacije, pa je pojava iritacije i crvenila svedena na minimum. Naša koža dobro apsorbuje prirodne sastojke, koji dubinski prodiru u ćelije i samim tim imaju jače dejstvo. Povrće, voće i lekovito bilje je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima koji su neophodni za hidrataciju organizma.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da svoju kolekciju za negu kose i kože obogatite kozmetikom koja u svom sastavu sadrži prirodne sastojke. Ipak, budite oprezni prilikom kupovine.

 

Istine i zablude

Postoje mnogi marketinški trikovi kojima se služe proizvođači i prodavci kozmetike, zbog kojih kupci mogu doći u zabludu.

Jedna od takvih zabluda je priča o 100 odsto prirodnoj kozmetici. Ovakva vrsta proizvoda skoro da i ne postoji u redovnoj prodaji, jer uglavnom nije dovoljno isplativa. Da bi neki proizvod bio 100 odsto prirodan, nije dovoljno samo da sadrži pojedine sastojke biljnog porekla. Ovakav proizvod ne sme da sadrži određene hemijske supstance kao što su konzervansi, veštačke boje, parfemi, silikoni, sulfati i slično. Samim tim rok trajanja ovih proizvoda je znatno kraći. Kozmetika koja je 100 odsto prirodna zahteva pakovanje u posebnim ambalažama i čuvanje proizvoda u skladu sa odgovarajućim procedurama, što znatno poskupljuje krajnju cenu ovih proizvoda. Uprkos ovim činjenicama, mnogi brendovi i proizvodi se reklamiraju kao potpuno prirodni.

Da li je prirodna kozmetika samo trend
Foto: Freepik

 

Kako vi birate proizvode za negu kože i kose? Koliko vam je važno poreklo sastojaka? Pišite nam vaše mišljenje o prirodnoj kozmetici.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)