Pravilna priprema kože za sunčanje

Iako nam sada leto i izležavanje na plaži možda deluju daleko, taj period će vrlo brzo doći. Imamo tek toliko vremena da postepeno pripremimo kožu za izlaganje sunčevim zracima. Priprema kože za sunčanje je veoma važna, kako bismo brzo dobili ujednačen i preplanuo ten, zbog čega mnogi i vole leto, ali i da bismo sačuvali njeno zdravlje. Najčešće se ovih stvari setimo u junu-julu kad bude već kasno. Zbog toga smo vam mi na vreme, pre početka letnje sezone, izdvojili najznačajnije savete. Možete početi odmah da ih primenjujete.

Priprema kože za sunčanje
Foto: Freepik

 

Pravilna priprema kože za sunčanje se odvija na dva nivoa, iznutra i spolja. Najbolji rezultati se postižu kombinovanjem obe metode. To podrazumeva:

    1. korigovanje ishrane i
    2. primenu adekvatnih kozmetičkih tretmana i proizvoda.

 

Kako pripremiti kožu za sunčanje pomoću ishrane

Poštovanje pravila zdrave ishrane pre i tokom letnjih meseci je važno za zdravlje celog organizma. Pored poboljšanja opšteg zdravstvenog stanje, može da pomogne i očivanju zdravlja kože, ali i bržem dobijanju „preplanulog tena” i dužem zadržavanju bronzanog efekta na koži. Takođe, pravilnom ishranom se može smanjiti i pojava alergijskih reakcija na sunce.

Unutrašnja priprema kože za sunčanje podrazumeva korigovanje loših navika u ishrani. Povećan unos šargarepe, bundeve, paradajza, paprike, brokoliija, spanaća i drugog lisnatog povrća, pomoći će koži da ubrza proces proizvodnje melanina – pigmenta zaduženog za njeno potamnjivanje.

Dermatolozi savetuju da nekoliko nedelja do mesec dana pre početka izlaganja kože sunčevim zracima, ishranu obogatite crvenim, narandžastim, žutim i zelenim povrćem i voćem. Ove namirnice su bogate antioksidansima, beta-karotenom, vitaminima E i C i mineralima koji povećavaju otpornost na UV zrake, a ujedno doprinose povećanju količine pigmenta u koži. Zbog toga je ovaj korak obavezan kada je u pitanju priprema kože za sunčanje.

Ishranom do lepog tena
Foto: Freepik

 

Kozmetikom do preplanulog tena

Pravilna priprema kože za sunčanje zahteva mnogo više od grickanja sveže šargarepe, koja je bogata beta-karotenom. Sloj mrtvih ćelija na koži može sprečiti dobijanje ujednačeno tamne boje, zato je našoj koži neophodan piling. Da bi koža mogla ravnomerno i pravilno da pocrni potrebno je najpre ukloniti sve „prepreke” i odstraniti sloj odumrlih ćelija. Takođe, koži je neophodna i redovna nega pre i tokom sezone sunčanja.

Osim toga, veoma je važno da se postepeno izlažemo sunčevim zracima, kako bismo izbegli neželjene reakcije poput opekotina, iritacija i crvenila kože. Nemojte preterivati na samom početku sezone sunčanja. Tokom prvog dana ono ne sme da bude celodnevno. Postepeno, iz dana u dan povećavajte vreme koje provodite izloženi direktnim sunčevim zracima. Nemojte zaboraviti da je svakodnevna upotreba kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od UV zračenja obavezna.

 

Pilingom kože do ujednačene boje

Piling tela je neizostavan korak u procesu pravilne pripreme kože za potamnjivanje. Ovaj tretman je jednako važan tokom cele godine, a proleće je pravo vreme za „buđenje kože” pilingom.

Kada je u pitanju priprema kože za sunčanje, najvažnije je da ovaj tretman ne radite neposredno pre izlaganja suncu. Nakon pilinga koža privremeno postaje osetljiva i zato je poželjno da uklanjanje sloja mrtvih ćelija obavite nekoliko dan pre odlaska na plažu. Za piling tela se koriste različiti proizvodi kreirani tako da efikasno odstrane i najsitnije ostatke odumrlih ćelija kože, pospeše proces cirkulacije i upotpune spa ugođaj.

Pravilnom primenom pilinga za telo obezbedićete koži adekvatnu pripremu za sunčanje, ali i ostvariti dodatni benefit. Ovi proizvodi su veoma efikasni i kao deo anticelulit programa. Obično su obogaćeni kafom, braon šećerom i himalajskom solju, ali i uljima koja dodatno neguju i štite kožu. Efikasno uklanjaju sve nečistoće sa kože, podstiču cirkulaciju i pospešuju proces zatezanja kože.

Piling - priprema kože za sunčanje
Foto: Bodyboom

 

Važna je i koža lica

Piling lica je takođe važan, a pravila su ista kao i kod pilinga kože celog tela. Prilikom odabira proizvoda za negu lica uvek prioritet dajte onima koji su predviđeni za vaš tip kože. Pravilnom primenom piling tretmana za lice, nekoliko dan pre početka sunčanja, možete izbeći pojavu tamnijih i svetlijih krugova na licu nakon letnje sezone.

Ukoliko imate suvu kožu lica preporučujemo vam Revolution Skincare piling masku za lice sa zelenim čajem i orahom. Ova piling maska je kreirana na bazi gline koja je posebno pogodna za suvu kožu lica i glicerina koji dubinski hidrira ćelije kože. Sadrži prah orahove ljuske koji omogućava da pravilno uklonite sve nečistoće sa lica i zeleni čaj koji ima umirujuće dejstvo.

Za masnu i kombinovanu kožu najbolja preporuka je da koristite kremasti piling za dubinsko čišćenje, koji nakon tretmana stvara mat efekat, uklanjajući sa lica višak sebuma. Beauty Formulas Charcoal piling za lice sa aktivnim ugljem, kozmetičkom glinom i prahom koštica kajsije, uklanja nečistoći i odumrle ćelije sa površine kože i pomaže u uklanjanju mitisera, pružajući licu svež i zdrav izgled. Na taj način se koža priprema za ujednačeno potamnjivanje nakon izlaganja suncu.

Kada je u pitanju priprema kože lica za sunčanje, važno je da znate da na sunčanje nikada ne odlazite sa šminkom na licu.

 

Priprema kože za sunčanje zahteva intenzivnu hidrataciju

Nakon pilinga, koži je neophodan tretman dubinske hidratacije. To podrazumeva nanošenje odgovarajućih krema, kako bi se koža regenerisala, umirila i dodatno nahranila vitaminima i mineralima.

Nemojte zaboraviti da tokom letnjih meseci i pojačanog izlaganja sunčevim zracima koža postaje suva. Zato je svakodnevna i pojačana hidratacija celog organizma obavezna nekoliko nedelja pre početka intenzivnog sunčanja, ali i tokom celog leta. Na taj način se usporava isušivanje i perutanje kože i obezbeđuje duže trajanje preplanulog efekta.

Svakoga dana nakon tuširanje na kožu obavezno nanesite vaš omiljeni losion ili mleko za telo. Kada je u pitanju priprema kože lica za sunčanje, važi isto pravilo. Posle jutarnjeg umivanje i čišćenja kože, obavezno koristite odgovarajuću hidratantnu kremu za lice.

 

Depilacija u pravo vreme – priprema kože za sunčanje

Depilacija je veoma efikasan metod uklanjanja neželjenih dlačica i posebno je popularna tokom sunčanih dana. Uklanjanje dlačica sa kože je već odavno prestalo da bude pitanje estetike i praćenja trendova i danas predstavlja obavezan deo lične higijene. Duge i guste dlake na telu mogu da spreče dobijanje ujednačenog preplanulog tena, jer predstavlju prirodnu zaštitu za kožu. Ukoliko želite da ravnomerno pocrnite, neka depilacija bude deo priprema kože za sunčanje.

Nakon ovog tretman koža može biti iziritirana i osetljivija, pa je veoma važno da vodite računa o tome da depilaciju ne radite neposredno pre odlaska na plažu. Planirajte unapred svako sunčanje i odlazak na letovanje. Depilaciju uradite dva-tri dana pre izlaganja kože sunčevim zracima.

Pravilno sunčanje
Foto: Freepik

 

Ne zaboravite, bez obzira na to da li imate svetliji ili tamniji ten, svaka koža može da „izgori na suncu”, ako se nepravilno izlažete UV zračenju. Zato je važno da se na vreme pripremite za uživanje na plaži, da postepeno iz dugih rukava „uskočite” u kupaći kostim i da svakodnevno koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Pišite nam kada počinje vaša priprema kože za sunčanje. Imate li „tajne trikove” za dobijanje zdravog i ujednačeno preplanulog tena, koje biste podelili sa nama?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)