Sve što niste znali o hijaluronskoj kiselini

Hijaluronska kiselina je s godinama postala jedan od ključnih sastojaka kada je anti-age nega u pitanju. Može se naći u proizvodima za negu lica, tela i kose.

Kada je reč o estetskoj medicini, hijaluron se popeo visoko na pijedestal sastojaka koji se koriste za efekat podmlađivanja i to sa razlogom.

Hijaluronska kiselina za hidrataciju i podmlađivanje lice

 

Šta je uopšte hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sastavni deo našeg organizma. To je, zapravo, složeni šećer koji organizam sam proizvodi, a u vezivnom tkivu ulazi u sastav sa elastinom i kolagenom. Imamo ga u koži, ali i hrskavici, očima i zglobovima. On je sastavni deo vezivnog tkiva dermisa, koji se nalazi odmah ispod epidermisa, površinskog sloja kože. Hijaluron popunjava prostor između elastičnih vlakana i kolagena. Ima sposobnost razgradnje i ponovne sinteze, ali se ta mogućnost regeneracije s godinama smanjuje.

Jedna od glavnih karakteristika ovog prirodnog polisaharida, odnosno složenog šećera koji se stvara u ljudskom organizmu, je da se vezuje za vodu, zadržavajući je u koži poput sunđera i na taj način obezbeđuje elastičnost i čvrstinu u vezivnom tkivu, čineći kožu glatkom i zategnutom.

Kolagen i hijaluronska kiselina, ukratko, čine kožu hidriranom i elastičnom. 

 

Kada uvesti hijaluronsku kiselinu u dnevnu negu

Hijaluron se nalazi u većini organa i organizam ga stvara do otprilike 25. godine života. Odrastao čovek ima u organizmu 15 grama hijalurona. Nakon tridesete godine života, organizam počinje da gubi ovaj važan sastojak i količina hijaluronske kiseline počinje da opada. To je razlog zašto koža postaje manje hidrirana i elastična, gubi jedrinu i počinje da stari. Upravo zato dermatolozi i farmaceuti sve više kao glavni sastojak nege u kremama, tonerima, serumima, losionima, stavljaju upravo hijaluronsku kiselinu.

Preporuka je da se počne sa korišćenjem proizvoda koji u sebi sadrže hijaluron sa pojavom prvih bora, jer on sprečava njihovo produbljivanje, vezivanjem vode.

 


Hijaluronska kiselina vraća svežinu i sjaj koži, popunjava bore, radi dubinsku hidrataciju tkiva, neutrališe slobodne radikale, održava tonus kože, obnavlja njen volumen, učvršćuje je, poboljšava elastičnost i podstiče sintezu kolagena.


Hijaluron je važan za održavanje blistave, lepe i jedre kože, sa efektom smanjivanja vidljivosti bora na licu.

 


Prirodan način za dubinsku hidrataciju

Kako koža počinje da stari, odnosno, da gubi hijaluron, potrebno ga je nadomestiti. Hijaluronska kiselina vezuje vodu, hidrira kožu, ali i neutrališe štetne slobodne radikale, održava tonus, te čini kožu glatkom i zategnutom.

Proizvodi koji sadrže hijaluron posebno se preporučuju suvoj koži, ali i svim ostalim tipovima. Hijaluron je odlična prevencija kada je u pitanju starenje kože, ali se koristi i za ublažavanje nastalih bora, kao i za dubinsku hidrataciju.

U kremama se obično stavlja od 0,5 do 5 odsto ovog sastojka, jer kad bi ga bilo previše, veliki procenat hijalurona proizveo bi suprotan efekat.


Zašto su dobre kreme sa hijaluronom?

Kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu najpre hidriraju kožu, što je, bez obzira na tip, i te kako važan faktor, kada je nega u pitanju, ali usporavaju i proces starenja. Da bi koža što duže bila elastična, neophodno je ubaciti ovaj sastojak u dnevnu negu, sa prvim znacima starenja kože. Hijaluron će učvrstiti vodu u koži, i na taj način učiniti, ne samo da lice izgleda blistavije, nego zadržati i jedrinu u njoj.
Kreme sa hijaluronom su odlična podloga za svaku šminku, takođe, jer čine lice svežim i hidriranim. Osnovna karakteristika hijalurona jeste da veže vodu za sebe i na taj način obezbeđuje koži potrebnu vlažnost. Pošto je ovo prirodan sastojak, on se u koži razgrađuje i nema nikakvih štetnih, nego, naprotiv, blagotvornih efekata za vašu kožu.

Izbor kreme ili seruma sa hijaluronskom kiselinom zavisi i od tipa kože koji imate. Preporuka je da se na suvoj koži koriste kreme sa većim procentom hijaluronske kiseline, a na masnoj manji, jer je ona već prilično vlažna.

Hijaluronska kiselina - krema za negu kože lica
REVOLUTION SKINCARE krema za lice

 

Zašto nastaju bore

Uzroci nastanka bora su različiti, ali jedan od glavnih krivaca je suva koža, te prekomerno izlaganje suncu, jer se na taj način uništava kolagen i smanjuje elastičnost, čineći da koža bude manje fleksibilna. Kreme i serumi koji u sebi sadrže ovaj sastojak protiv bora, nazivaju se i čuvari mladosti. Osim gubljenja hijalurona iz organizma, još jedan važan faktor za lepu kožu je i kolagen, koji predstavlja svojevrsno elastično platno i zaslužan je za strukturu kože. Kako vreme prolazi, to platno prestaje da bude rastegljivo, a isti slučaj se dešava i sa našom kožom. Na suvoj koži, vlakna elastina lakše pucaju i to dovodi do nastanka bora. Prve bore se najčešće javljaju oko očiju. Moćni hijaluron kožu hidrira, oporavlja kolagenske veze, i sprečava njihovo propadanje.

Koža stari osim zbog suve kože i sunca, i zbog stresa, loših životnih navika, zagađenja, nezdrave i neredovne ishrane, konzumiranja cigareta i alkohola. Ovo je još jedan razlog za izbor zdravih životnih navika.

 

Hijaluronska kiselina za tretmane lica

Hijaluronski fileri uzeli su novi zamah u ovoj deceniji, a popularni su kako za popunjavanje usana, tako i za korigovanje takozvanih finih bora na licu. Ukoliko su bore duboke, hijaluron nije dovoljan. Tamo gde su bore nastale, hijaluron je nestao, vrlo jednostavno, zato se on ubrizgavanjem nadomešćuje. Ukoliko počnete na vreme da negujete kožu, verovatno vam neće biti potrebna mezoterapija, odnosno, ubrizgavanje hijalurona pod kožu injekcijama. Hijaluron se, osim u usnama, najčešće koristi i kad su u pitanju tretmani za korigovanje nazolabijalnih bora, odnosno, bora oko usana. Takođe i za smanjivanje ožiljaka od akni, ali i poboljšanja kontura lica. Kiselina treba ubrizgavanjem da stimuliše stvaranje kolagena i smanji nastale bore. Efekti ovakvih tretmana nisu nimalo jeftini, te je naša preporuka da svakako probate sa kremama i serumima. Nega pre svega.

Mezoterapija

Tretman pomoću kog se tankim iglicama na tačno određena mesta duž kontura lica ubrizgava hijaluronska kiselina. Ubacuje se na dubinu od jednog milimetra, brzo i bezbolno. Ovim tretmanima se bore smanjuju, ali je tretman neophodno ponavljati. Učestalost primene zavisi od starosti kože, u proseku na svakih tri do šest meseci. Dermalni hijaluronski fileri ubrizgavaju se dublje u kožu i ti efekti traju duže. Nikako nemojte ovakve tretmane raditi kod priučenih ljudi, po povoljnim cenama, nego isključivo u klinikama kod dermatologa i estetskih hirurga koji koriste proverene brendove i originalne proizvode. Hirurg treba pred vama da otvori proizvod, da vas detaljno uputi u njega, i da je proveren, da vas podmlađivanje ne bi koštalo mnogo više od predviđenog, zbog neophodnih kasnijih popravki.

 

Najbezbolniji „tretman“ su svakako kreme i serumi, pa najpre probajte sa njima. Uverite se u sve prednosti ove tečnosti i zašto je sa razlogom nazivaju čuvarom mladosti.

 

Photo Credit: Pexels

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Dusanka
    06.05.2019. 23:22

    Hvala vam na informacijama

  • Alexandar Cosmetics
    07.05.2019. 13:40

    Draga Dušanka,
    Hvala Vama što nas pratite!

    Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com