Micelarna voda – istine i laži

Micelarna voda čisti kožu lica, veoma lako uklanja šminku i uljane ostatke proizvoda za zaštitu kože od UV zračenja (SPF). To nisu jedini razlozi zašto je na samom vrhu liste najpopularnijih proizvoda za negu i čišćenje lica.

Ukoliko biste zavirili u ormariće i nesesere foto modela, profesionalnih šminkera i TV zvezda, sigurno biste kod svih njih našli nešto zajedničko – micelarnu vodu. Zašto je toliko popularna i kako se pravilno koristi – otkrijte u nastavku. 

Micelarna voda uklanja šminku
Foto: Pexels

 

Sve što ste želeli da znate o micelarnoj vodi

Micelarna voda se decenijama prodaje u apotekama i drogerijama širom Francuske, odakle se tajna negovane kože prenela na ceo svet. Ovaj nežan, a moćan čistač brzo je osvojio srca svih ljubitelja šminke, a u svet nege i ulepšavanja stigao je „na velika vrata” krajem prošlog veka.

Micelarnu vodu su prvo počeli da koriste šminkeri i modeli zbog prirode svog posla. Vremenom je postalo „nepisano pravilo” da se za vreme Nedelje mode u Parizu ovaj proizvod kupuje „na veliko”, kako redovni korisnici ne bi ostali bez svojih zaliha.

Iako izgleda kao obična voda, njeni sastojci su toliko usavršeni, da micelarna voda efikasno uklanja sve nečistoće sa lica, čak i vodootpornu šminku. Prema rečima dermatologa, molekuli u micelarnoj vodi razlažu šminku do njenog potpunog uklanjanja, toliko nežno da pri prvom susretu sa ovim proizvodom niste sigurni da li ste uopšte očistili kožu. Verujte nam na reč, jeste. Dovoljno je nekoliko kapi micelarne vode naneti na tupfer i njime prebrisati lice, bez jakog trljanja kože, kako bi se uklonile masnoće, nečistoće i šminka, i to bez iritacija.

Micelarna voda
Foto: Freepik

 

Šta je micelarna voda 

Micelarna voda je kombinacija pročišćene vode, hidratantnih sastojaka (kao što je glicerin) i male koncentracije blagog surfaktanta, odnosno rastvarača. Molekuli rastvarača vezuju se za nečistoće i šminku, stvarajući mikroskopske sfere, zvane micele, koje deluju kao magnet za prljavštinu i ulja. Kada pređete vatom natopljenom micelarnom vodom preko lica, micele praktično privlače i na taj način uklanjaju šminku, višak sebuma i nečistoće sa vaše kože.

Ono po ćemu se micelarna voda razlikuje od ostalih preparata koji se koriste za istu namenu, je to što su njeni molekuli koji uklanjaju nečistoće (surfaktanti) organizovani u micele (kuglice) tako da se lipofilni delovi koji otapaju masnoće nalaze unutara tih micela, a hidrofilni spolja. Na ovaj način micele deluju izuzetno nežno prilikom čišćenja lica i efikasno uklanjaju čak i vodootpornu šminku sa osetljive kože.

Kada se nešto proglasi kao „čudotvorno”, po pravilu se jave i oprečni stavovi. Mnogi nazivaju ovo sredstvo običnom vodom i upoređuju je sa klasičnim sapunom, jer tvrde da deluje po istom principu. Za razliku od micelarne vode, sapun se sastoji od soli masnih kiselina koje isušuju i iritiraju kožu. Nasuprot tome, za micelarnu vodu se može reći da hrani i hidrira kožu. Ona ne sadrži sapun, alkohol, boje, parabene i odlična je za sve tipove kože, jer ne izaziva iritacije. Posebno je pogodna za osobe koje imaju osetljivu i kožu sklonu aknama, pošto ne isušuje kožu i ne začepljuje pore. Može koristiti za:

  • čišćenje lica;
  • uklanjanje šminke; 
  • uklanjanje SPF proizvoda.

 

Kako se koristi micelarna voda

Korišćenjem micelarne vode, čišćenje i skidanje šminke je vrlo lako. Nema više izgovora kada je u pitanju uklanjanje šminke pred spavanje. Uz ovaj proizvod vaša koža će biti čista, bez suviše trljanja i muke.

Potrebno je da malu količinu micelarne vode nanesete na tupfer ili vatu i blagim pokretima očistite celo lice. Nečistoće, čak i vodootporna šminka, brzo će nestati. Iako nije neophodno detaljno ispiranje lica nakon primene ovog proizvoda, iskusni dermatolozi savetuju umivanje vodom ili laganim sredstvom za čišćenje lica nakon upotrebe micelarne vode.

Kako koristiti micelarnu vodu
Foto: Freepik

 

Zašto treba da koristite micelarnu vodu

Iako godinama koristite provereno dobar proizvod za čišćenje lica, vreme je da probate micelarnu vodu za uklanjanje šminke. Ona, osim što uklanja svu prljavštinu sa lica, za razliku od drugih čistača, ne isušuje i ne iritira kožu. Uklanja čak i duboke nečistoće, do kojih obični gelovi za čišćenje lica ne mogu da dopru, jer se one skupljaju duboko u porama. Zato bi micelarna voda trebalo da bude prvi izbor za čišćenje osetljive kože lica.

Sapuni, gelovi i mleka za čišćenje lica, koliko god bila unapređena, uklanjaju i prirodna ulja sa kože, koja su tu sa razlogom, da bi naša koža bila u ravnoteži. Kada se ta ulja odstrane, koža proizvodi još više ulja i sebuma, kako bi nadoknadila ono što joj je neophodno za pravilno funkcionisanje. Upravo tu se krije tajna micelarne vode. Ona ne narušava prirodni balans kože našeg lica. Nasuprot tome, micelarna voda pomaže da se napravi tanka barijera između kože i negativnih spoljnih uticaja.

Bielenda micelarna voda
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Micelarna voda je ustvari najbolji „sapun” za čišćnje koji možete da zamislite, ali bez isušivanja kože i osećaja zatezanja posle korišćenja. Ona „tera” nečistoće sa lica, stvara tanak filmom na koži, te nakon upotrebe ovog proizvoda koža postaje glatka, hidrirana i što je najvažnije čista.

Dodatni razlog zbog kojeg sve više ljudi koristi micelarnu vodu jeste i taj, što za razliku od gelova, pena i mleka, ona traje mnogo duže. Na ovaj način će vam jedna bočica trajati bar dva-tri meseca, uz svakodnevno korišćenje.

 

Koja micelarna voda je najbolja

Danas na tržištu možete pronaći micelarne vode prilagođene različitim tipovima kože. Tu su i proizvodi sa dodatnim, negujućim i anti-aging aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, vitamina C, kolagena… Pored toga, postoje i rastvori, losioni i slični preparati sa dodatkom micelarne vode, koji osim što čiste kožu, pomažu joj da zadrži vlažnost, elastičnost i blistavost. 

Revuele micelarna voda
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Novije formule ovog sve cenjenijeg proizvoda sadrže i tenzide, koji omogućavaju stvaranje pene i efikasnije topljenje masnoća. Sve ovo može da delije zbunjujuće, ali odgovor na pitanje koja je nabolja micelarna voda je samo jedan.

Najbolja micelarna voda je ona koja je namenjena baš vašem tipu kože, bilo da imate masnu, suvu, kombinovanu ili normalnu kožu. Prilikom kupovine obratite pažnju na ono što piše na pakovanju ili se konsultujte sa prodavcima kako biste lako pronašli odgovarajući proizvod.

 

Mišljenje dermatologa i oftalmologa

Micelarna voda je izbor svih dermatologa i oftalmologa iz više razloga. Nežno uklanja šminku, prljavštinu sa lica i nečistoće, bez trljanja, dodatnog isušivanja i narušavanja prirodne ravnoteže ulja na našem licu. Koža nakon upotrebe ostaje nežna, hidrirana i zaštićena. Oftalmolozi kažu da nema nikakvog štetnog uticaja za područje oko očiju. Pogodna je za sve tipove kože, čak i onu najosetljiviju. Ne zatvara pore i ne dovodi do nastanka upalnih procesa na koži. Čisti podjednako dobro kožu oko očiju, usne i celo lice. 

Kako se koristi micelarna voda za čišćenje lica
Foto: Freepik

 

Voleli bismo da čujemo šta vi mislite o ovom proizvodu. Da li je micelarna voda vaš prvi izbor za skidanje šminke i zašto? Ukoliko još niste pronašli najbolju, pišite nam u komentarima koji je vaš tip kože, a mi ćemo vam rado dati preporuku proizvoda.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Slavica
    04.06.2023. 02:00

    Koža mi je mešovita. T zona masna. Koju micelarnu da koristim? Trenutno koristim Nivea dvofazna sa ružinom vodicom.

  • Alexandar Cosmetics
    05.06.2023. 08:48

    Poštovana Slavice,
    Hvala na javljanju i poverenju.
    S obzirom da imate kombinovan tip kože, birajte proizvode koji efikasno uklanjaju nečistoće i višak sebuma, a da pritom ne isušuju kožu.
    Naša preporuka je BIELENDA Eco Sorbet micelarna voda sa sokom od ananasa, ekstraktom trešnje sa Barbadosa (koja je bogata vitaminima) i hijaluronskom kiselinom. Sadrži 99% sastojaka prirodnog porekla, efikasno uklanja šminku i nežno čisti kožu lica. Za dodatni tretman čišćenja kože, preporučujemo Vam micelarni gel za čišćenje lica BIELENDA Fresh Juice sa citrusnom vodom i sokom od ananasa.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com