Kako sprečiti urastanje dlaka

Urastanje dlaka je pojava koja se može javiti i kod žena i kod muškaraca, bez obzira na tip kože. Osim estetskih, može izazvati i zdravstvene nelagodnosti, poput infekcija. Zbog toga je važno da znamo kako da sprečimo ovu pojavu i kako najbezbednije da se rešimo uraslih dlačica, ako do njih dođe. O tome pišemo u nastavku.

Urastanje dlaka nakon depilacije
Foto: Freepik

 

Kako dolazi do urastanja dlaka

Urastanje dlaka može da se javi na bilo kom delu tela (i lica) koji je prekriven dlakama. Najčešće se javlja na regijama koje se često briju ili depiliraju. Kod žena su to obično prepone i pazuh, a kod muškaraca brada, obrazi i vrat.

U normalnim uslovima dlaka raste ravno i probija površinu kože. Kada dođe do određenih promena, dlaka ne može da izađe na površinu, te se savija i nastavlja da raste ispod površine kože, stvarajući neželjene posledice. Dlačice koje urastaju sprečavaju prirodno „pražnjenje” lojnih žlezda na površini kože. Sadržaj lojne žlezde ostaje ispod kože, što dovodi do upale korena dlake i infekcije, odnosno folikulitisa. Urasle dlake obično prati svrab, crvenilo i bol. Neretko se ovo upaljeno mesto na koži može inficirati, što dalje dovodi do pojave gnojnih bubuljica i otoka. 

Kako sprečiti urastanje dlaka
Foto: Freepik

 

Do urastanja dlaka dolazi iz nekoliko razloga, a neki od najčešćih su: 

  • hormonske promene koje dovode do bržeg rasta dlaka (npr. u pubertetu); 
  • učestalo brijanje ili depilacija voskom; 
  • svakodnevno nošenje uske i grube garderobe; 
  • pojačano znojenje koje može dovesti do zapušavanja lojnih žlezda (najčešće u predelu pazuha);
  • određeni tip i debljina dlake – debele, grube i uvijene (kovrdžave) dlake češće urastaju (npr. u predelu bikini zone i pazuha).

Zbog urastanja dlaka mogu se javiti i druge posledice (naročito ako se one pogrešno tretiraju). Često se dešava da se upaljene bubuljice cede prstima, urasle dlake čeprkaju noktima ili pokušavaju ukloniti na drugi, nestručan način. Osim bakterijskih infekcija, ovakvo tretiranje nepravilnosti na koži dovodi i do pojave tamnih flekica i ožiljaka. 

 

Kako izbeći urastanje dlaka

Postoji nekoliko efikasnih načina da se spreči ova pojava. Pre svega, redovna nega kože, koja uključuje povremenu primenu pilinga i svakodnevnu hidrataciju. To će pomoći da koža omekša, što olakšava dlakama pravilan rast i lakše „izbijanje” na površinu kože. 

Izbegavanje svakodnevnog nošenja uske i tesne odeće, kao i sintetičkih materijala, takođe, može da bude od koristi. Prečestim nošenjem npr. uskih i grubih pantalona može doći do velikog trenja i pritiska na kožu, zbog čega površinski sloj kože može postati dodatno grub i otežati rast dlake. 

 

Priprema kože pre depilacije i brijanja smanjuje urastanje dlaka

Postoje brojna kozmetička rešenja, koja sprečavaju pojavu uraslih dlačica i smanjuju upalne procese. U ovu svrhu se često koriste posebno formulisani gelovi i kreme protiv urastanja dlaka.

Proizvodi sa salicilnom kiselinom su dobro rešenje. Omekšavaju dlaku i na kožu deluju kao prirodni eksfolijator, čime se smanjuje mogućnost pojave uraslih dlačica. Ovo su naši predlozi kozmetičkih proizvoda koje bi trebalo redovno da koristite, pre i nakon depilacije/brijanja. 

 

CLUBMAN gel protiv urastanja dlaka i iritacije kože nakon brijanja GIGI roll-on tretman protiv urastanja dlačica GIGI tretman protiv urastanja dlačica nakon depilacije i brijanja
Clubman gel Roll-on krema protiv urastanja dlaka Gigi tretman za depilaciju

 

Na koji način vi rešavate urastanje dlaka? Ako znate „tajne trikove” za bezbolno rešavanje, podelite ih sa nama u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)