Bakučiol – nova superzvezda za negu kože

Ako bi trebalo da nabrojimo nove kozmetičke sastojke brzorastuće popularnosti, bakučiol (bakuchiol) bi sigurno bio među prvih 10. Za mnoge potpuno nov i nepoznat pojam – bakučiol, polako ulazi u uši (i na kozmetičke police), a sve češće se može čuti u razgovorima o najboljim proizvodima za negu kože. Prvo što ćete saznati o ovom sastojku je činjenica da je u pitanju potpuno prirodna zamena za retinol – zbog čega se neretko nalazi u kremama i serumima iz kategorije anti-age kozmetika. Naravno, tu nije kraj dometima njegove primene.

Ukoliko želite da znate sve o bakučiolu i mogućnostima i načinima njegove primene, pročitajte ovaj tekst do kraja. Izdvojili smo i nekoliko naših favorita za negu kože.

Bakučiol je pogodan za sve tipove kože
Foto: Freepik

 

Šta je bakučiol

Posmatrano iz kozmetičkog ugla, u pogledu efekata i domena primene, bakučiol predstavlja biljnu alternativu retinolu (obliku vitamina A).

Može se reći da je za „zapadni svet” ovo nov i moderan sastojak, čija popularnost raste iz dana u dan, dok je u azijskoj kulturi situacija potpuno drugačija. Bakučiol se inače dobija iz azijske biljke babchi (bakuchi), koja je od davnina poznata u istočnoj, alternativnoj medicini. Ovaj sastojak ima protivupalna, antibakterijska i antioksidantna svojstva, zbog čega se pokazao delotvorno u tretmanima revitalizacije i nege kože lica.

Najznačajniji efekti primene bakučiola u tretmanima nege kože:

  • stimuliše proizvodnju kolagena i elastina; 
  • smanjuje vidljivost znakova starenja: finih linija, bora i hiperpigmentacija (foto-oštećenja kože);
  • zaglađuje i zateže kožu – poboljšava njenu teksturu, smanjuje grubost i opadanje tonusa;
  • ublažava upale i smanjuje pojavu akni; 
  • čini kožu jedrijom, svetlijom i blistavijom.

 

Bakučiol VS retinol – glavne razlike

Iako je retinol kralj anti-aging kozmetike, bakučiol mu je ozbiljan konkurent za presto. I jedan i drugi sastojak daju veoma efikasne rezultate u pogledu zaglađivanja kože, smanjenja vidljivosti bora, ublažavanja akni i hiperpigmentacijskih fleka. Međutim, postoje ključne razlike na osnovu kojih možete proceniti koji sastojak je pogodniji za vas. Predstavljamo ih u nastavku.

 

BAKUČIOL

 

RETINOL

Prirodan biljni (veganski) sastojak

Dobija se (destilacijom) iz semena i listova biljke babchi (lat. Psoralea Corylifolia) koja raste na području Azije i vekovima se koristila u indijskoj i kineskoj medicini.

Sintetičkog porekla

Najčešće se dobija u laboratoriji, preradom namirnica životinjskog porekla (ribljeg ulja, žumanceta…).

 Za sve tipove i stanja kože

Bakučiol ne izaziva iritacije, crvenilo, peckanje i druge nelagodnosti, pa je pogodan za sve tipove kože, čak i za osetljivu.

Nije za osetljivu kožu

Retinol može izazvati iritacije, isušivanje, peckanje, perutanje, crvenilo i svrab kože (jer deluje kao piling). Zbog toga se ne preporučuje za osobe koje imaju osetljivu kožu.

Nije potrebno privikavanje

Bakučiol je izuzetno blag i nežan prema koži. Za razliku od drugih, agresivnijih sastojaka, ne mora da se postepeno uvodi u rutinu nege. Može da se koristi svakodnevno, ujutru i uveče, bez prethodnog „privikavanja” kože na novi sastojak. Takođe, može da se kombinuje sa drugim sastojcima (ceramidima, hijaluronskom kiselinom, vitaminom C…). Jedino se ne savetuje njegova primena u kombinaciji sa glikolnom kiselinom, koja može umanjiti dejstvo bakučiola i poništiti njegove efekte.

Neophodno postepeno uvođenje u tretmane nege

Retinol može delovati agresivno na kožu, naročito ukoliko je osetljiva. Zbog toga se postepeno uvodi u rituale nege, kako bi se koža privikla na novi sastojak. Savetuje se korišćenje ove kozmetike najpre svaki drugi-treći dan i postepeno povećavanje učestalosti primene.

Nije fotosenzitivan

Za razliku od retinola, bakučiol se može koristiti tokom celog dana (i ujutru i uveče), jer ne izaziva negativne promene na kožu pod uticajem sunčevih zraka. Ipak, i tokom primene kozmetike sa bakučiolom, dermatolozi savetuju obavezno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom prilikom sunčanja.

Fotosenzitivan sastojak

Retinol spada u grupu fotosenzitivnih sastojaka, koji pod dejstvom sunčevih zraka mogu izazvati flekice na koži. Zato se preporučuje njegova primena u večernjim tretmanima nege, kao i obavezno korišćenje krema sa SPF nakon upotrebe kozmetike sa retinolom.

Potrebno je duže vreme da deluje

Očekivani rezultati primene kozmetike sa bakučiolom se obično primećuju nakon 4-8 nedelja kontinuirane primene. Nakon ovog perioda primetne su promene u pogledu ujednačavanja tena i teksture kože, smanjenja finih linija, bora, hiperpigmentacija i akni.

Brže deluje

S obzirom da je ovaj sastojak „agresivniji”, brže deluje na zaglađivanje kože. Kroz nekoliko nedelja adekvatne primene daje rezultate u pogledu smanjenja vidljivost bora, akni i hiperpigmentacija.

Manje zastupljen

S obzirom da je u pitanju relativno nov i skup sastojak u kozmetičkom svetu, proizvodi sa bakučiolom nisu mnogo zastupljeni na tržištu.

Široko rasprostranjen

Retinol je mnogo pristupačniji i poznatiji sastojak, pa je češće zastupljen u ponudi brojnih kozmetičkih kuća u proizvodima za negu kože.

 

Koje proizvode koristiti

Tokom procesa starenja koža gubi elastičnost i nivo kolagena, smanjuje se tonus, čvrstoća i jedrina. Usled svih tih promene i smanjenog nivoa hidratacije dolazi do pojave finih linija i bora. Da bi koža duže ostala glatka, zategnuta i jedra potrebno je stimulisati proizvodnju kolagena, korišćenjem adekvatnih kozmetičkih proizvoda. Bakučiol, jednako dobro kao i retinol, podstiče obnavljanje ćelija kože, stimuliše proizvodnju i sintezu kolagena i elastina i na taj način smanjuje vidljivost bora i zaglađuje fine linije. 

Ako i dalje niste sigurni da li je i vama potreban bakučiol, postavite sebi nekoliko pitanja.

  • Da li imate više od 30 godina?
  • Da li imate osetljivu kožu, sklonu iritacijama?
  • Da li koristite isključivo vegansku kozmetiku (bez sastojaka životinjskog porekla)?

Ukoliko ste na najmanje dva pitanja odgovorili pozitivno, onda bi trebalo da isprobate kozmetiku sa bakučiolom. I budite strpljivi, rezultati nikada ne dolaze preko noći. Nemojte odustajati ako nakon nekoliko dana primene ne vidite ključne promene. Bakučiolu je potrebno vreme da da vidljive rezultate. Kada ih primetite sigurno ćete biti oduševljeni.

Pogledajte koji proizvodi sa bakučiolom su naši favoriti. 

Serum za zatezanje kože lica NATURE SPELL 1% bakučiol i skvalan Serum za ujednačavanje tena REVOLUTION SKINCARE 1% bakučiol
Nature Spell - bakučiol serum za lice Revolution Skincare serum za lice sa bakučiolom

 

Podelite sa nama svoje utiske o bakučiolu i pišite nam koji su vaši omiljeni sastojci za negu kože lica.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)