Koja je najbolja olovka za usne i kako se pravilno koristi

Olovka za usne postaje sve popularniji proizvod, tako da je danas neizostavna u svakoj makeup torbici. Ne samo da čini usne lepšim i primamljivijim, već upotpunjuju kompletan izgled.

Kvalitetna olovka učiniće da usne dobiju punoću, a ujedno će, ukoliko se koristi u kombinaciji sa ružem, obezbediti njegovu dužu postojanost. 

Najbolja olovka za usne
Foto: Instagram @blushprofessionalserbia

 

Sama upotreba olovke u šminkanju ne zahteva veliku veštinu, a uz nekoliko osnovnih pravila, tvoje usne će izgledati prelepo.

 

Kako se pravilno koristi olovka za usne

Bez obzira na to da li olovku koristiš samo za iscrtavanje kontura, ili umesto ruža, važno je da se pridržavaš osnovnih pravila.

 • Redovno neguj svoje usne, da ne bi bile suve i ispucale.
 • Najpre nanesi bazu za ruž, koja će formirati ravnu površinu za lakše nanošenje olovke.
 • Za prirodniji izgled, bez grubih linija, izbegavaj previše zaoštrene olovke.
 • Kako bi mogla da vidiš i pratiš poteze ruke, olovku nanosi pod uglom od 45 stepeni.
 • Usne bi trebalo da budu blago otvorene, da bi mogla da vidiš tačan početak i kraj linije.
 • Prati prirodan oblik usana – trag olovke ne bi trebalo da prelazi konture uglova usana.
 • Koristi kratke i lagane poteze za nanošenje.
 • Izbegavaj debele slojeve nanošenja olovke.
 • Koristi korektor, da bi prekrila eventualne greške u iscrtavanju.
 • Za dugotrajniji efekat, koristi vodootpornu olovku za usne sa visokom pigmentacijom.

 

Prajmer olovka za usne Blush olovka za usne
Baza za ruž za usne REVOLUTION PRO The Illustrator
Olovka za usne BLUSH Makeup Lip Liner BL – Lava BL103

 

Odabir prave olovke

Pre početka šminkanja, važno je da znaš šta želiš da postigneš svojim makeup look-om. Danas postoji veliki asortiman olovaka za usne, a mogu se koristiti samostalno ili uz ruž.

Nije svaka olovka za usne pogodna za svaki makeup. Osim po kvalitetu i bojama, olovke se razlikuju i po teksturi. Postoje tvrde i meke. Prve su, pre svega, namenjene za iscrtavanje kontura usana, dok su mekše poželjne da se koriste kao podloga za ruž, a mogu da se nose i samostalno.

 

Savršen spoj: olovka za usne i ruž

Iscrtavanje usana je apsolutni hit u beauty svetu. Tehniku konturisanja nije teško savladati, potrebno je samo malo vežbe i nekoliko trikova. Za razliku od konturisanja lica, iscrtavanje kontura usana ne podrazumeva senčenje.

Za nanošenje preciznih linija profesionalni šminkeri koriste olovke tvrđe teksture i kombinuju ih sa ružem ili sjajem za usne. Osim što će usne tako izgledati lepše i punije, olovka će zadržati ruž u okviru iscrtanih granica.

Olovka za usne i ruž su savršen spoj. Najbolje je da koristiš olovku koja je za nijansu tamnija od karmina ili sjaja. Ukoliko želiš da izbegneš početničke greške, nemoj da koristiš olovku za usne koja je ekstremno tamnija od boje ruža. Izuzetno tamna olovka doprinosi starijem izgledu. 

Isuviše grube linije na spoljašnjim ivicama usana nisu poželjne. Da usne ne bi izgledale grubo, najpre zaoštri olovku za usne, a potom vrh olovke lagano protrljaj prstima. Tako će olovka lakše da klizi i ostavljaće nežnije tragove. 

Olovke za usne
Foto: Instagram @blushprofessionalserbia

 

Linija olovke ne sme da prelazi granice usana. Ako nisi vešta u iscrtavanju preciznih linija, ne brini. Korektor je pravo i brzo rešenje.

 

Olovka za usne kao podloga

Osim za konturisanje, olovka za usne se može koristiti i kao podloga. Za duže trajanje ruža, profesionalci preporučuju popunjavanje usana olovkom, pre samog nanošenja karmina. Olovka za usne će sačuvati i pojačati intenzitet boje ruža.

Važno je voditi računa o načinu i količini nanošenja olovke. Kao i kod konturisanja, prvo je potrebno iscrtati ivice i to od sredine, ka uglovima usana. Potom nežnim pokretima olovke popuniti unutrašnjost usana i naneti ruž.

 

Olovka za usne umesto ruža

Olovke za usne imaju drugačiju strukturu od ruža i zbog toga su postojanije. Takva formula olovku čini idealnom za samostalno nanošenje. Osim toga, praktična je za nošenje i neće se „istopiti” na visokim temperaturama.  

Mekše i kremastije olovke za usne su pogodne za samostalnu upotrebu, jer su kompaktnije od ruža. Za blistav izgled, bitno je da olovka ima dugu postojanost i visoku pigmentaciju.

 

Kako izabrati pravu nijansu

Paleta boja olovaka za usne danas je izuzetno bogata: od nežnih i nude nijansi, sve do jarkih i tamnih boja. Boju biraj u zavisnosti od prilike za koju se sređuješ i efekta koji želiš da postigneš. Ako koristiš ruževe svakodnevno, onda biraj olovku najsličniju nijansi tvog omiljenog ruža. 

Olovke za usne
Foto: Instagram @blushprofessionalserbia

 

Osnovno pravilo je da vodiš računa o boji ruža. Olovka za usne ne bi trebalo da bude upadljiva, niti da se previše razlikuje od boje karmina, savetuju stručnjaci. 

 

Nude nijanse za punije usne

Olovka za usne i ruž u nude nijansi stvaraju efekat punijih usana i lako se kombinuju sa ostatkom šminke. Odličan su izbor i za dnevno i za večernje izdanje. Osim toga, ove boje su dobre za osobe koje nisu dovoljno vešte u iscrtavanju usana, jer su greške manje uočljive i mogu lakše da se isprave.

Pre nanošenja ruža, na luk usana nanesi svetliju olovku, a potom usne popuni odgovarajućim karminom. Usne će, takođe, izgledati punije sa narandžastim i ružičastim tonovima. Uz ove boje i tanke usne će biti atraktivnije.

Olovke za usne
Foto: Instagram @blushprofessionalserbia

 

Prirodan izgled

Ukoliko želiš sveden i prirodan izgled, zaboravi na jarke boje. Kako bi tvoje usne izgledale što prirodnije, izaberi nijansu olovke i ruža koja je najsličnija boji tvojih usana. Za lepo našminkane usne, važno je da olovka prati prirodan oblik.

Olovku u prirodnoj boji usana najbolje je nositi tokom dana, a može se kombinovati sa maskarom i blagim rumenilom. Za blistaviji izgled, usne možeš upotpuniti sjajem.

 

Večernji look

Za večernje izlaske, intenzivne boje ne samo da su dozvoljene, već i veoma poželjne. Da bi usne dobile veći volumen koristi olovku u boji ruža. Važno je da nijansa olovke ne odstupa mnogo od boje karmina, već da bude skoro neprimetna.

Za noćne izlaske, možeš eksperimentisati različitim tamnijim nijansama makeup-a za usne, ali tada vodi računa o tome kako ćeš našminkati oči.

 

Ombre look

Ombre tehnika farbanja je najpre zavladala frizerskim salonima, ali se vrlo brzo proširila i na šminku. Najsnažniji efekat zavodljivih usana postiže se ovom tehnikom šminkanja. Za ovakav makeup potrebno je malo veštine u šminkanju, jer zahteva kombinovanje najmanje dve boje. Ovaj look se može koristiti i tokom dana i za noćne izlaske, u zavisnosti od osnovne boje ruža. Suština je u tome da se boja ruža postepeno „preliva” iz tamnije u svetliju, ili iz svetlije u tamniju.

Kremaste olovke za usne su odličan „alat” za postizanje ombre efekta. Mogu se koristiti za naglašavanje i spoljašnjih i unutrašnjih ivica usana. Važno je samo da budu u boji osnovnog karmina. Iako olovke i ruževi tamnijih boja vizuelno smanjuju usne, dozvoljeno ih je koristiti za potpuniji ombre efekat.

Za ekscentričniji i smeliji izgled, možeš se poigravati nijansama i kombinovati različite boje, poput ljubičaste i žute. Tvoje usne će sigurno biti primećene!

Foto: Pexels

 

Olovka za usne će prirodno lepe usne istaći kao najbolji adut, a tanje usne učiniti punijim i prikriti nedostatke. Zato je ovaj makeup proizvod nešto što bi svaka devojka i žena trebalo da uvrsti u svoj neseser i svakodnevnu rutinu šminkanja. 

Koju tehniku nanošenja ćeš koristiti zavisi samo od tebe. Isprobaj što više različitih kombinacija, igraj se bojama. Ne zaboravi, olovka za usne čini čuda!

 • Ostavite komentar
 • |
 • 0 komentar(a)