Nega kože zimi – zlatna pravila

Bez obzira da li spadate u one koji bi zimu najradije prespavali, ili u ljubitelje hladnog vremena i snežnih čarolija, vaša koža tokom ovog godišnjeg doba ima povećanu potrebu za negom. Svaki tip kože zahteva više pažnje tokom zimskih dana, a to se posebno odnosi na suvu kožu, pošto je hladnoća dodatno isušuje. Nega kože zimi je obavezna i delimično se razlikuje od nege tokom leta. Zato vam u nastavku predstavljamo pet zlatnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate tokom hladnih dana.

Zimska nega kože
Foto: Unsplash

 

1. Hidratacija, hidratacija i još hidratacije

Tokom proleća koža će možda tolerisati „zabušavanje” u redovnim ritualima nege tela i korišćenja mleka i losiona. Zimi je već druga priča i koži je potrebna dodatna hidratacija. Ovo se odnosi kako na kožu lica, tako i na kožu tela. Iako će vam zimi biti potrebna češća hidratacija, zapamtite da više nije uvek i bolje. Nemojte nanositi kreme i losione u debelim slojevima, već pronađite efikasnije proizvode, koji će u tanjim slojevima davati očekivane rezultate.

 

2. Pametno sa pilingom

Zimi će vam piling biti potreban isto koliko i leti, bez obzira što vam koža nije izložena direktnim spoljašnjim uticajima. Piling će ukloniti sloj dehidrirane kože i odumrlih ćelija, a zahvaljujući tome koža će moći efikasno da upije sve hranljive sastojke iz krema. Kao što izlaganje suncu ima svoja pravila po pitanju kože, tako ih ima i zima. Suva koža u ovom periodu će zahtevati više hidratacije, a samim tim i češći piling. Jedno bez drugog neće dati željene rezultate. Osetljiva koža se takođe može i treba redovno tretirati pilingom. Pronađite onaj koji je za vašu kožu blag, a efikasan.

 

3. Nega kože zimi: posebna pažnja za ruke i noge

Koža ruku prva je na udaru hladnoće, a odmah za njom su i stopala. Niske temperature isušuju kožu na ekstremitetima i zato, osim utopljavanja toplim čarapama i rukavicama, vodite računa o koži ruku i stopala. Hladno vreme je poseban izazov za kožu ruku, posebno kad su ruke često u vodi. Zato uvek pri ruci imajte kremu, koju ćete nanositi i preventivno i ako se koža ruku isuši. Stopala mažite nakon tuširanja i vrlo brzo ćete primetiti kako koža uživa u dodatnoj pažnji tokom zimskih dana.

 

4. Usne i lice ne vole hladnoću

Ispucale usne su često prvi znak da ne sprovodite svoju zimsku negu dosledno. Ljuspice na usnama koje nastaju kao posledica njihovog isušivanja mogu biti bolne, a prava su noćna mora kad želite da stavite karmin. Izbeći ćete ih tako što ćete nanositi balzam za usne, a pri pilingu lica nemojte zaboraviti na usne. I njima je potrebno odstranjivanje mrtvog sloja kože, a potom hidratacija. Važno je znati da ruževi za usne često nisu adekvatna zaštita od hladnoće, pa ispod nanesite sloj hidrantne kreme ili balzama za usne. To može skratiti trajanje vašeg karmina, ali će sprečiti dehidrataciju, odnosno ispucale i bolne usne.

 

5. Nega kože zimi: hranjenje spolja i iznutra

Za adekvatnu negu važna je i – pogađate – adekvatna ishrana. Zima je izazovna zato što ne donosi obilje svežeg voća i povrća kao leto, ali to nije razlog da zapostavite adekvatnu ishranu. Za kožu sklonu sušenju, preporučljive su namirnice bogate vodom, vitaminima i mineralima. Na primer, jedite narandžasto voće i povrće, jer je bogato vitaminom A, orahe i laneno seme za izvor dobrih masnoća, zeleno povrće i tome slično.

Svako godišnje doba donosi izazove za vašu kožu, a zima i leto su najzahtevniji. Kako izgleda vaša zimska nega kože? Podelite sa nama svoje male beauty rituale!

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)