Mala škola šminkanja: Kako pravilno odabrati prajmer

Pravilna priprema kože izuzetno je važna kod šminkanja, kako bi sve ostalo na svom mestu. U tu pripremu spada i prajmer, odnosno baza za šminkanje.

 

Nanošenje prajmera je prvi korak u šminkanju i samim tim je veoma važan, pošto od uspešnosti njegovog nanošenja može da zavisi kompletan krajnji rezultat. Drugim rečima – možete da imate savršen tečni puder i sve što ćete naneti posle njega, ali ako je nastala greška u prvom koraku – nanošenju prajmera – onda sav dalji trud može biti uzalud.

Da do toga ne bi dolazilo, donosimo vam kratak vodič o prajmerima.

Čemu služi prajmer

Baza za šminkanje stavlja se sa ciljem prikrivanja svega onoga što želite da prikrijete. To mogu biti ožiljci, sitne ili proširene pore, ispucali kapilari, crvenilo i slično.

Osim toga, prajmer ili baza produžava trajnost pudera, odnosno vezuje puder i na taj način sprečava i prosijavanje.

Pored prikrivanja nesavršenost i vezivanja pudera, prajmer zaglađuje kožu i čini je spremnom za dalje nanošenje šminke.

 

Kako odabrati prajmer

Za svakodnevno šminkanje, ako imate kožu koja ne zahteva previše pokrivanja, prajmer možete i da preskočite. Međutim, kod profesionalnog šminkanja, on je neizostavni deo cele procedure, upravo zato što zaglađuje ten i produžava trajnost pudera.

Prajmer se bira shodno tome kakva je vaša koža, odnosno vaše potrebe. Na primer, ako imate proširene pore, birajte proizvode koji će ih popuniti, kao što je NYX Professional Makeup Pore Filler; za neutralisanje crvenila NYX Professional Makeup Studio Perfect Green prajmer, odnosno Studio Perfect Lavender za žute tonove na koži, kao i takozvani univerzalni Studio Perfect Clear; Shine Killer protiv prosijavanja, Honey Dew Me Up za neujednačenu boju tena i crvenilo i tome slično.

Prajmeri se razlikuju i shodno tome kakva je njihova baza: da li su silikonski (nematirajući ili matirajući) ili bez silikona (na primer, serumski prajmeri). Koji će vam odgovarati, zavisiće kako od tipa vaše kože, tako i od onoga što njime želite da postinete. Zato, ako niste sigurni, konsultujte se sa profesionalnim šminkerom ili osobom od koje kupujete prajmer.

 

Kako se prajmer nanosi

Prajmeri mogu da se nanose na površinu celog lica, ali i na samo određene regije. Po potrebi se može kombinovati više prajmera, ali ne jedan preko drugog, već strateški – na određene delove lica, ali i vrata i dekoltea.

Potrebno je voditi računa o tome da ne stavite preveliku količinu prajmera; najčešča količina, dovoljna za celo lice, je zrno graška. Za nesilikonske prajmere biće vam potrebna četkica za nanošenje, pošto se brže vezuju za kožu.

Baza se nanosi od centra ka periferiji lica na koje ste prethodno naneli hidrantnu kremu koju inače koristite, za koju je preporučljivo da bude lagana, kako ne bi začepila pore i sabotirala efikasnost prajmera.

Sačekajte najmanje tridesetak sekundi da koža upije prajmer, a tek potom pristupite daljem šminkanju.

Prajmer se ne koristi samo na koži lica, već i na kapcima, kako bi senka duže trajala i kako bi njena pigmentacija došla do izražaja.

 

Kako vi birate prajmere? Kakva su vaša iskustva sa njima? Imate li svoj omiljeni? Podelite sa nama u komentarima!

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)