Mala škola šminkanja: Kako pravilno odabrati prajmer

Pravilna priprema kože pre šminkanja je izuzetno važna. U tu pripremu spada i prajmer za lice, odnosno baza za makeup. Nanošenje prajmera je prvi i veoma važan korak u šminkanju, od koga može da zavisi kompletan krajnji rezultat.

Baza za šminkanje
Foto: Freepik

 

Drugim rečima: možete da imate veoma kvalitetan tečni puder i kompletan makeup, ali ako ste propustili da nanesete prajmer sav dalji trud ponekad može biti uzalud. Da do toga ne bi došlo, predstavljamo vam kratak vodič o prajmerima.

 

Šta je prajmer i čemu služi

Prajmer za lice je zapravo podloga za tečni puder i predstavlja zaštitnu barijeru između kože i šminke. Koristi se kao baza za šminkanje i nanosi se nakon hidratantne kreme za lice, a pre pudera.

Ako imate zdravu kožu i ujednačen ten, što ne zahteva temeljno šminkanje i prekrivanje svega onoga što ne želite da se vidi na licu (bubuljice, ožiljci, pege…), tokom svakodnevnog šminkanja nanošenje prajmera možete da preskočite. Međutim, ukoliko želite besprekoran ten i da vaš makeup traje tokom celog dana, upotreba prajmera je obavezna. Zapamtite, nijedno profesionalno šminkanje ne može proći bez ovog koraka, i to zbog nekoliko razloga.

 

Prajmeri imaju višestruku ulogu:

  1. Prekrivaju neujednačenosti na licu;
  2. Zaglađuju i pripremaju kožu za nanošenje pudera;
  3. Produžavaju postojanost šminke na licu.

 

Prajmeri za lice prekrivaju manje neujednačenosti na koži poput sitnih ožiljaka, proširenih pora, ispucalih kapilara i crvenila. Ujednačavaju teksturu kože, hidriraju je i osvežavaju ten. Na taj način stvaraju glatku površinu na koži čime se omogućava lakše i ujednačenije nanošenje pudera i ostale šminke. Zahvaljujući svojoj formuli vezuju puder za podlogu i time pomažu u procesu fiksiranje šminke. Prajmeri ujedno sprečavaju pojavu efekta prosijavanja.

 

Kako odabrati pravi

Prajmeri se razlikuju po sastavu, boji, teksturi, formuli i završnom efektu. Koji će vama odgovarati, zavisi od tipa vaše kože i od onoga šta prajmerom želite da postignete. Zato, ako niste sigurni, konsultujte se sa profesionalnim šminkerom ili se raspitajte kod prodavca prilikom kupovine.

Najbolji prajmer za lice je onaj koji odgovara vašem tipu kože. Ukoliko imate masnu kožu, preporučujemo vam da koristite Revolution Makeup Mattify prajmer za matiranje kože lica. Za osobe koje imaju suvu kožu preporučuje se upotreba prajmera sa hidratantnim efektom, kao što je Revolution Makeup Hydrate.

Prajmer za matiranje kože lica Prajmer za hidrataciju kože lica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Birajte prajmer i shodno vašim potrebama. Na primer, ako imate proširene pore, koristite proizvode koji će ih popuniti, poput RELOVE Pore Vanish prajmera za ublažavanje pora na licu. Za neutralisanje crvenila, prisetite se zakona o slaganju boja i birajte prajmere koji su zelene nijanse. Revolution Pro Anti-Redness prajmer za lice je lagane teksture, na vodenoj bazi i ne stvara osećaj težine na licu. Ukoliko želite da licu pružite osvežen izgled i određenu dozu elegancije sa česticama zlata, savetujemo vam da koristite Revolution PRO 24k Gold hidratantni prajmer serum za lice.

 

Kako se nanosi prajmer 

Prajmer se ne koristi samo na koži lica, već i na kapcima, kako bi senka duže trajala i kako bi njena pigmentacija došla do izražaja. Može se koristiti i na vratu ili drugim delovima tela, ukoliko je npr. potrebno da prikrijete modrice i određene nepravilnosti na koži.

Prajmeri mogu da se nanose na površinu celog lica ili samo na određene regije. Po pravilu, najpre je potrebno očistiti kožu i naneti laganu kremu koju koristite za hidrataciju lica. Prajmer se nanosi u maloj količini, od centra ka periferiji lica.

Potrebno je voditi računa o tome da ne stavite preveliku količinu prajmera. Najčešča je za celo lice dovoljna količina veličine zrna graška. Proizvod se može nanositi prstima ili četkicom za šminkanje. Kod prajmera koji se brzo suše i vezuju za kožu, za nanošenje se preporučuje upotreba pljosnate četkice od sintetičke dlake, poput četkice za bazu i tečni puder Blush 6.

Prajmer za lice
Foto: Freepik

 

Po potrebi se može kombinovati više različitih prajmera, ali nikako jedan preko drugog, već ciljano – na određene delove lica, vrata i dekoltea. To znači da npr. na T zonu možete naneti mat prajmer, a na ostale delove lica prajmer za ublažavanje crvenila ili proširenih pora.

Sačekajte oko pola minuta da koža upije prajmer, pa tek onda pristupite nanošenju pudera i daljem šminkanju. U zavisnosti od same formule i teksture svakog pojedinačnog proizvoda, vreme čekanja pre nanošenja pudera može biti produženo.

 

Ukoliko iz bilo kog razloga ne želite da koristite puder, ali biste voleli nekako da prikrijete sitne nedostatke na koži – prajmeri su odličan izbor. Dakle, po potrebi ih možete koristiti i samostalno, bez pudera.

Prvi korak u šminkanju
Foto: Freepik

 

Kako vi birate prajmere i koliko često ih koristite? Imate li omiljeni? Podelite sa nama u komentarima vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)