Kreme za depilaciju – vrste, saveti i preporuke

Kreme za depilaciju postoje dugo na tržištu, ali je dugo vremena izbor bio prilično sužen, a miris krema pomalo neprijatan. Danas je situacija drugačija. Izbor krema je ogroman, a sam miris, pa, donekle i to možete da birate.

Kreme za depilaciju efikasno uklanjaju neželjene dlačice sa tela, odlažu i sprečavaju njihov ponovni rast, a kožu čine mekom i hidriranom nakon upotrebe. Tako kaže deklaracija, a i praksa potvrđuje. Prilog tome su iskustva mnogih žena koja možete pročitati na Internetu. Ukoliko niste još probali kreme za depilaciju, vreme je da se prijatno iznenadite. 

Kreme za depilaciju, za nežnu i glatku kožu
Foto: Freepik

 

Nekada su ove kreme sadržale jake hemikalije, dok se danas sve češće prave sa biljnim uljima i estraktima. Na tržištu se mogu pronaći kreme za depilaciju obogaćene sastojcima poput ružinog i bademovog ulja, koji umiruju iritaciju, ali i neguju, hidriraju, te hrane kožu, ubrzavajući njen oporavak. Da biste znali tačne sastojke, uvek čitajte poleđinu etikete. Tako ćete sa sigurnošću znati šta stavljate na svoje lice i telo.

Ipak, nemojte zaboraviti, kreme za depilaciju nisu zamena za proizvode koji su namenjeni za redovnu hidrataciju i negu kože (kreme, losioni, mleka, serumi…).

 

Kome su namenjene kreme za depilaciju

Kreme za uklanjanje dlačica koriste se najčešće kada su u pitanju osetljivi delovi tela: pazuh, bikini zona, nausnice ili celo lice. Depilacija voskom je odlična za uklanjanje dlačica sa nogu, ali je vrlo bolna kada su osetljivi delovi tela u pitanju. S druge strane, kada uklanjamo dlake sa nausnica, ne želimo crvenilo i iritaciju na koži. Zato su kreme za depilaciju odličan izbor, pogotovo ako imate suvu i osetljivu kožu. 

Takođe, kreme koje sadrže inovativne formule sa CapiSlow kompleksom sprečavaju brz rast dlake, čineći kožu svilenkasto nežnom i do mesec dana bez potrebe za idućom depilacijom i uklanjanjem neželjenih dlačica.

Kreme za depilaciju osetljivih delova tela
Foto: Alexandar Cosmetics


Brijači su brzo rešenje, ali ne i dugoročno, kada su pazuh i bikini zona u pitanju (ne treba ni da spominjemo da ne prinosite brijač licu ili rukama). Brijač će brzo „popraviti“ situaciju, ali na svega dan-dva. Osim toga, zbog ugla sečenja brijača, dlake će rasti oštro, te će vam brzo biti neophodno ponovno brijanje, i ostaćete u začaranom krugu.

Kreme za depilaciju uspešno uklanjaju najkraće i najgušće dlake, umiruju iritacije, hrane kožu, a ulja ubrzavaju proces oporavka. Važno je znati i da one čine dlaku mekšom i slabijom. Na taj način olakšavaju svaku narednu depilaciju.

Kreme za depilaciju se koriste i kod osetljive kože nogu, kao i na koži koja je sklona pucanju kapilara. Savet je da kod takve kože koristite kreme koje sadrže sastojke divljeg kestena, koji sprečava stvaranje proširenih vena, deluju preventivno, smiruju kožu i ojačavaju kapilare. Preporuka je i da sadrže ulja, koja ne iritiraju kožu i ekstrakte biljaka, koji ubrzavaju regeneraciju ćelija i ne isušuju kožu.

Krema za depilaciju nogu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako se koriste kreme za depilaciju

Način upotrebe krema za depilaciju je krajnje jednostavan. Špatulom koju dobijete uz kremu, ravnomerno nanesete kremu na željeni deo tela, bez utrljavanja, u srednjem, do debljem sloju. Ostavite kremu da deluje prema uputstvu (obično je to između 5 i 10 minuta). Po isteku vremena, probajte jedan deo da skinete špatulom sa manje površine na koži i ukoliko se dlaka lako uklanja, vreme je da uklonite celu kremu. Ako se dlaka teže uklanja, ostaviti kremu da deluje, ali nikako duže od 10 minuta.

Krema se uklanja u smeru rasta dlaka, nikako suprotno. Nakon skidanja kreme špatulom, koža se opere toplom vodom, bez korišćenja sapuna i nakon toga se namaže uljem ili mlekom za negu nakon depilacije, koje će dodatno umiriti kožu, ukoliko je potrebno.

Nega kože posle depilacije
Foto: Freepik

Pre upotrebe kreme za depilaciju, neophodno je uraditi alergo test. Mali broj ljudi je alergičan na neki od sastojaka iz kreme, a da to ni ne zna. Iz tog razloga radi se test osetljivosti. Preporuka je da se krema nanese na malu površinu kože, najčešće u prevoju lakta i ostavi da deluje prema deklaraciji. Ukoliko se iritacija ne pojavi u roku od 24 sata, krema se može slobodno koristiti.

Preporuka je da se krema ne koristi na upaljenoj ili iziritiranoj koži, kao ni oštećenoj ili izgoreloj na suncu. Ukoliko ste kremu koristili za uklanjanje dlačica ispod pazuha, savetuje se da 24 časa nakon depilacije, ne koristite dezodorans.

Depilacija nogu
Foto: Pexels

 

Depilacija kože znači i negu kože, jer se dlaka izvlači iz korena. S druge strane, kreme za depilaciju uklanjaju samo površinski sloj dlake. Naizgled je tako. Sa novijim formulama, one usporavaju rast dlake, što umanjuje potrebu za narednom depilacijom.

 

Da li su kreme za depilaciju bezbedne za lice

Danas postoje specijalne kreme namenjene za depilaciju različitih delova tela (i lica). Na pakovanjima, odnosno na deklaracijama proizvoda je jasno naznačeno za koji deo tela određena krema može da se koristi.

Kreme koje koristite za noge neće biti idealne za lice, i obrnuto. Lice spada u osetljivu regiju kože, kao i pazuh i bikini zona. Na pakovanju ovih krema obično piše da su namenjene za osetljivu kožu. 

Kreme za uklanjanje dlačica namenjene licu su apsolutno bezbedne za korišćenje, čak su i preporuka mnogih dermatologa. Obično sadrže ekstrakt kamilice ili aloje, koji dodatno ublažavaju nadraženost i smiruju kožu. Tako ćete dlake ukloniti, a da se ni ne primeti da ste uradili depilaciju samo nekoliko minuta pre toga.

Depilacija lica
Foto: Freepik

 

Važno je znati da se kreme za depilaciju lica koriste manje minuta nego kreme namenjene drugim delovima tela. Kod nekih proizvoda dovoljno je svega jedan do tri minuta za uklanjanje dlačica sa lica i ceo posao je završen.

 

Prednosti krema za depilaciju

Zagovornici krema za depilaciju imaju četiri odlična argumenta zašto su baš ove kreme i način depilacije upravo njihov izbor.

1. Brzina. Ne treba vam duže od 15 minuta, od početka do kraja procesa, da skinete dlačice sa prilično velike površine kože. Plus, dok krema „radi” svoje, to vas ne sprečava da obavljate druge poslove, dokle god je ne skinete sa kože.

2. Cena. Kreme za depilaciju koštaju manje od depilacije koja podrazumeva odlazak u kozmetički salon, ali i od epilatora u kućnoj upotrebi. Već smo zaključili da je delotvornije i bolje od brijača, pa kad se trošak uzme u obzir, kreme za depilaciju predstavljaju najbolji i najpovoljniji izbor uklanjanja dlačica sa tela.

3. Jednostavna upotreba. Ako možete da namažete kremu po telu, možete da koristite i kremu za depilaciju. Njena upotreba ne podrazumeva nikakvo znanje i umeće, te je upravo zato savršena za početnike, ali i za sve one koji su u cajtnotu sa vremenom.

4. I ono najvažnije, kreme za depilaciju uklanjaju dlačice sa tela potpuno bezbolno, što je još jedan razlog da počnete da ih koristite što pre.

Kreme za depilaciju
Foto: Freepik
  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)