Krema za ruke: šta najčešće zanemarujemo

Nega ruku i noktiju podjednako je važna kao i nega lica. Ruke su osnovni „alat“ za svaki posao, bez obzira da ste frizer, vajar, pisac, sportista, student, vozač, profesor ili kuvar. One nam i te kako pomažu da uradimo svaku aktivnost u toku dana i zato je krema za ruke neophodna svima.

Kozmetika za negu ruku je od izuzetne važnosti i kada pričamo o lepoti, ali i kada govorimo o funkcionalnosti. Suva i ispucala koža nas ometa u svakodnevnim aktivnostima, a često ume i da peče, svrbi i boli. Kako biste to izbegli, važno je da svakodnevno koristite kreme za ruke.

Krema za ruke
Foto: Freepik

 

Zašto je krema za ruke važna za negu

Bilo da radimo neki posao kod kuće, u bašti ili smo na poslu, u kancelariji, šetamo psa, ili uživamo na godišnjem odmoru, bez razlike da li je u pitanju planina ili more, na koži ruku videće se prvi znakovi starenja ili zanemarivanja nege, koja se sastoji od sasvim jednostavnog koraka u dnevnoj rutini – naneti kremu za ruke.

Bez obzira da li je u pitanju hidrantna, masna, krema protiv starenja, depigmentacije ili potpuno specijalno napravljena za vas, važno je ne izostaviti ovaj korak. Vaše ruke će prve pokazati znakove umora ili godina. I koliko god da volimo i slavimo naše bore na licu, jer pokazuju iskustvo i godine smejanja, ili kupujemo skupe kreme kako bismo negovali kožu lica, toliko niko ne voli da ima ispucalu kožu na rukama. Vremenom i sunce im nanosi štetu, pa nas ispucale ruke ometaju u obavljanju svakodnevnih zadataka, kao što je pranje sudova na primer. Suva i zategnuta koža puca, stvara rane i na kraju i bol, ako ne vodimo računa o tome na vreme. 

 

Ne postoje magične kreme koje će za dan odneti tragove umora i godine zanemarivanja. Dnevna rutina i nega su jedini način da pokažete da vodite računa o sebi. Čista kosa, negovana koža i uredni nokti su osnovno modno pravilo i klasična nega za ceo život. Sve ostalo je nadogradnja. Koristeći kremu za ruke svaki dan, vaša koža neće samo biti mlađa, već i svilena, satenska. To na kraju može ostaviti snažan utisak kada se upoznajete sa nekim i povećati šanse da se nekom više dopadnete. Bilo da je u pitanju čovek vašeg života ili novi poznanik na koga ćete ostaviti dobar prvi utisak.

Ruke
Foto: Freepik

 

Zašto je potrebno koristiti baš kremu za ruke, a ne običnu kremu

Koža šaka nije ista kao koža na ostatku tela. Na rukama je mnogo tanja, te se i brže suši i gubi kolagen. Upravo zato se i prve pege, odnosno prvi znaci starenja kože, pokazuju baš na rukama. Da bi hidratacija iz kreme brzo prodrla u kožu i tu se zadržala, potrebno je koristiti baš kremu za ruke (a ne neku drugu), koja je bogatija uljima koja zadržavaju vlažnost kože.

Krema za ruke
Foto: Freepik

 

Dermatolozi kažu da svakodnevna rutina kojoj su šake izložene, kao što je pranje ruku, izlaganje hemiji, više temperature ili hladnoća, dovodi do ubrzanog sušenja i starenja kože. Voda, iako nam tako ne deluje na prvu loptu, isušuje kožu. Zato je neophodno uvek posle tuširanja namazati telo hidrantnim losionom. Ali da li posle svakog pranja ruku mi ponovo nanosimo kremu? Ne baš. Upravo zato je neophodno koristiti jače i bogatije kreme za ruke, koje su napravili dermatolozi i farmaceuti, spacijalizovane za taj deo tela.

Čak i na jakoj zimi kada nosimo rukavice, neophodno je da su ruke namazane dobrom kremom. One vrlo brzo postanu suve, ispucale, pa čak i u ranama. To je problem kako ženama, tako i muškarcima, koji sve više uviđaju važnost nege.

Negovane ruke
Foto: Freepik

 

Kreme za ruke se razlikuju od krema za telo iz razloga što ruke zahtevaju specijalnu negu. One ne zahtevaju samo dodatnu hidrataciju, već je neophodno i da ih zaštitite, kako bi izdržale celodnevan posao. Leti se posebno preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom. Bar jednom nedeljno poželjno staviti posebnu masku na ruke, koja je još bogatija sastojcima ili sadrži kolagen i koenzim Q10, kao i rukavice kako bi se napravio efekat termoizolacije, odnosno toplota pojačala dejstvo kreme.

 

Kakve sve kreme postoje na tržištu

Kako je napredovala farmacija, tako su i kreme za ruke postale kvalitetnije i prilagođene raznim tipovima kože, uzrastima, pa čak i polu. Današnje kreme mogu da tretiraju razna kožna stanja i pomognu nezi. Čak i mnogo više od same hidratacije, koja je svakako važna i neizostavna. Ukoliko želite da izbelite pege, zategnete kožu, ili izbegnete previše suve ruke, čak i ako imate znakove pucanja kože – na tržištu postoji veliki broj proizvoda i svako može da pronađe i kupi kremu za svoj problem.

Krema za negu ruku
Foto: Freepik

 

Međutim, kada kupujete kremu za ruke, obratite pažnju na sastojke. Glicerin je uvek poželjan, ali negu više pružiće vam vitamin E, šea puter, razna esencijana ulja, kao što su arganovo, ulje avokada, pa i prirodni sastojci kao što su ekstrakt aloja vere, belog čaja, kokosa, đumbira, jojobe, lavande, jasmina, krastavca, dinje i mnogi drugi.

Ukoliko vam je neophodan i anti-age efekat, onda u sastojcima kreme za negu ruku potražite i retinol ili hijaluronsku kiselinu. Ona će pojačati kolagen i učiniti da ruke izgledaju zdravije i mlađe. 

Brendovi koji su se do sada pokazali sjajno na tržištu i imaju upravo proizvode koji su namenjeni nezi ruku su Difeel, Ezflow, Insight, Revuele

Difeel krema za ruke sa ruzmarinom
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Krema za ruke – dnevna rutina nege

Dodavanjem kreme za ruke u svakodnevnu negu možete u potpunosti promeniti stanje vaših ruku. Što pre poslušate naše savete, pre ćete videti rezultate, koji će sigurno pojačati vaše samopouzdanje. Lepo nalakirani nokti još više će doći do izražaja na rukama mekim kao svila.

 

Često se govori da ruke pokazuju stvarno stanje godina. Na njima se vide prvi znaci starenja, jer koža najlakše gubi elastičnost baš na šakama, brže praveći bore i pegice. Ipak, često nezasluženo, baš ruke koje nam pomažu da uradimo svaki posao zanemarujemo. Zaboravljajući da im odamo priznanje za svu pomoć koju nam pružaju.

Krema za ruke - put do nežne kože
Foto: Freepik

 

Učinite danas jednu dobru stvar za sebe, namažite ruke pravom kremom. Za nekoliko dana videćete promenu koja će vam samo biti podsticaj više da u vašu dnevnu rutinu ubacite kreme za negu.

Što duže budete koristili kreme za ruke, vremenom ćete uvideti značaj dnevne rutine. Nekoliko sekundi dnevno, na duže staze, briše godine sa ruku.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)