Krema za lice – šta treba da znate da biste izabrali odgovarajuću za vašu kožu

Krema za lice jedan je od najstarijih kozmetičkih proizvoda. Ono što liči na današnje kreme napravio je rimski lekar Klaudije Galen 200. godine pre nove ere i to koristeći pčelinji vosak i ružino ulje. Zadovoljavala je osnovne potrebe poput hidratacije suve kože i tretiranja manjih povreda. 

Hidratantna krema za lice
Foto: Freepik

 

Od tada do danas kozmetička industrija toliko je napredovala da sada možemo pronaći baš onu koja je za naš tip kože, godine i slične karakteristike… Ova prednost ujedno za neke korisnike izaziva zbunjujuće iskustvo kada se nađu ispred niza različitih krema za lice.

Stoga, u ovom tekstu donosimo detaljan vodič za izbor kreme koja će odgovarati baš vašoj koži lica.

 

Kada treba da počnete da koristite kremu za lice i zašto

Jasno vam je da kreme mogu da koriste svi i da postoje specijalizovane za sve uzraste. Ali, kada bi trebalo da postanu deo vaše dnevne rutine? Dermatolozi kažu da su srednje ili kasne 20-e godine vreme kada bi krema za lice trebalo redovno da se koristi. 

Njihova upotreba je važna jer održavaju vlažnost i elastičnost kože, što može pomoći kod smanjenja bora, staračkih pega i sličnih „nesavršenosti“. Takođe, ponašaju se kao zaštitna barijera za kožu lica. 

 

Koji tipovi krema za lice postoje 

Raznovrsnost krema na tržištu potiče od činjenice da brendovi razvijaju specijalizovane proizvode za jasno definisane ciljne grupe. Tako se kreme za lice najčešće razvrstavaju prema sledećim karakteristikama:

  • Tip kože;
  • Uzrast;
  • Vreme primene.

Upravo zbog ovoga, korisnici su često zbunjeni pri izboru odgovarajuće kreme za njihove potrebe. 

Kreme za različite tipove kože
Foto: Freepik

 

Tip kože

Za klasifikaciju tipova kože koristi se nekoliko kriterijuma. Posmatrano iz ugla kozmetike, ti faktori su lučenje masti, hidratacija i nivo osetljivosti. Stoga postoje četiri osnovna tipa kože:

  • Normalna;
  • Suva;
  • Masna;
  • Kombinovana.

Tip kože određuje genetika, ali na nju utiču i brojni drugi faktori, što znači da se vremenom može menjati.

 

Normalan tip kože 

Ovaj tip kože klasifikovan je po tome što koža nije ni suva, ni masna. Normalne je teksture, nema nedostataka i ne zahteva poseban tretman.

Ipak, i ovom tipu kože je potrebna nega u pogledu hidratacije i zaštite od UV zraka, te osobe sa normalnim tipom mogu da koriste kreme na kojima je naznačeno da su za njihov tip kože.

Ukoliko imate ovaj tip kože, u svoju dnevnu rutinu možete uvesti Revox B77 kremu za lice sa zaštitnim faktorom. Na bazi je hijaluronske kiseline koja kožu čini mekom i glatkom.

Suva ili osetljiva koža

Za suvu kožu i kožu sklonu iritacijama nekada je zaista teško pronaći odgovarajući proizvod. Ako se suočavate sa ovim izazovom, vaša krema za lice trebalo bi da sadrži sledeće sastojke:

  • Ceramidi – Ovo su prirodni proteini u spoljašnjim slojevima kože koji zadržavaju vodu i štite kožu od toksina iz spoljašnje sredine. Zrelija i osetljiva koža uglavnom sadrži manju količinu ceramida.
  • Glicerin – Poseduje hidratantna svojstva koja obnavljaju kožu. 
  • Hijaluronska kiselina – Umiruje i hidrira suvu kožu, doprinoseći svežem izgledu.

Ukoliko imate ovaj tip kože, preporučujemo da probate Revuele kremu za suvu kožu. Aktivni sastojci, poput šea putera, obnavljaju kožu, zaglađuju njenu teksturu i stvaraju zaštitnu barijeru koja zadržava vlagu.

 

Masna koža 

Ovaj tip kože uzrokovan je prekomernom proizvodnjom masti koja nastaje lučenjem lojnih žlezda. Uzrok je često genetika ili hormonski disbalans. Masnu kožu obično imaju adolescenti i mladi do 30 godina starosti. 

Ako imate ovaj tip kože, potražite kremu koja ne sadrži ulje i sastojke koji začepljuju pore. Masna koža podložna je aknama, te je važno da proizvod koji kupujete sadrži salicilna i alfa-hidroksi kiselinu. Takođe, kreme namenjene ovom tipu treba da imaju sastojke koji hidriraju, ali bez svojstava koji začepljuju pore.

Za ovaj tip kože potrebne su vam kreme koje smanjuju lučenje sebuma. Takva je Protecting Boost Revolution Skincare krema za masnu kožu lica. Obogaćena je niacinamidom koji kontroliše proizvodnju sebuma, odgovornog za masnoću kože.

 

Kombinovani tip kože

Kombinovani tip kože poseduje karakteristike masne i suve kože. Masna svojstva ispoljavaju se u T zoni (čelo, nos i brada), dok je suvlja koža na obrazima. 

Osobe sa ovim tipom kože treba da izbegavaju sredstva koja zapušuju pore (zbog delova sa masnom kožom). Treba biti pažljiv i sa hidratacijom. Preporučuju se dva tipa sredstava koji hidriraju. Za T zonu treba koristiti lakšu kremu na bazi vode, dok se za suvlje delove preporučuje sredstvo sa izraženijim hidratatnim svojstvima.

Eco U krema za kombinovani tip kože na bazi krastavaca i maslačka umiruje iritacije na koži, ublažava osećaj otečenosti, pomaže u borbi protiv akni i usporava proces starenja.

Pravilna nega lica
Foto: Pexels

 

Uzrast 

Starost značajno utiče na karakteristike kože i u skladu sa tim menja se i način nege.

Tinejdžeri (12, 13, 14 i više godina) najčešće imaju problem sa hormonskim promenama tokom puberteta koji se ispoljava masnom kožom i aknama ili suvoćom, iritacijama i crvenilom.

Tokom 20-ih i 30-ih godina koža se postepeno tanji i njena barijerna funkcija slabi, smanjujući prirodnu zaštitu od UV zraka. Javljaju se i prve bore jer se kolagen vremenom razgrađuje i koža proizvodi manje hijaluronske kiseline.

Osobe u periodu 40-ih suočavaju se sa promenom strukture kože. Gornji slojevi postaju tanji i gubi se elastičnost. Koža postaje grublja, suva, sklona pojavi bora i manje otpora na pritisak.

Tokom 50-ih godina koža više ne može da proizvodi lipide u količinama koje su neophodne, što dovodi do suvoće i pojave bora. Opada i proizvodnja kolagena i hijaluronske kiseline. Jedan od većih izazova ove starosne kategorije je i to što je koža podložnija infekcijama zbog smanjenja imunološke funkcije. 

Stoga, neki od neophodnih aktivnih sastojaka za zrelu kožu su glicerin i hijaluronska kiselina (važni za hidrataciju kože), niacinamid (aktivni sastojak koji pomaže u poboljšanju funkcije barijere, smanjenju crvenila, poboljšanju hiperpigmentacije i uklanjanju akni), antioksidansi (poput vitamina C za pomoć u borbi protiv oštećenja od sunca) i retinol za podmlađivanje kolagena i poboljšanje teksture.

Kreme za lice nakon 50 godina
Foto: Freepik

 

Vreme primene

Prema vremenu primene, postoje dnevne i noćne kreme. Osnovna razlika između njih je u teksturi i sastavu. 

Dnevna krema ima laganu formulaciju, nije masna i lepljiva. Osnovna funkcija još je da štiti od UV zraka i zagađenja iz spoljašnje sredine. Nasuprot tome, noćna krema je teža i osnovna funkcija joj je da obnavlja kožu lica.

 

Šta treba da sadrži dnevna krema za lice

Osim zaštitne funkcije, dnevna krema doprinosi i hidrataciji kože. Stoga je ovaj tip kreme namenjen za održavanje vode u koži, što doprinosi njenoj mekoći, glatkoći i nahranjenosti. 

Pored osnovnih sastojaka, dnevna krema treba da sadži i zaštitni faktor (SPF 15 ili više).

 

Šta treba da sadrži noćna krema

Noćne kreme imaju formulaciju koja može maksimalno da iskoristi noćni ritam kože u kojem se ona umiruje, regeneriše i popravlja dnevna oštećenja. One uglavnom sadrže sledeće sastojke:

  • Retinol – Retinol je zapravo derivat vitamina A koji deluje protiv starenja kože, ublažavajući bore. Osim toga, zadužen je i za uklanjanje fleka na licu i ujednačen ten. Tako, na primer, Revuele noćna krema sa retinolom umiruje, osvežava i podmlađuje kožu. 
  • Alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiseline – Ovi agensi sastoje se od limunske i drugih voćnih kiselina. Njihov zadatak je da nežno pilinguju i omekšavaju kožu.
  • Hijaluronska kiselina – Apsorbuje vlagu kako bi umanjila znakove starenja. Pomaže i kod uspostavljanja ujednačene pigmentacije.
  • Vitamin E – Ovaj antioksidant hidrira kožu i posvetljuje ten. Poznati britanski brend Revolution Skincare u svojoj bogatoj ponudi ima hidratantnu gel kremu sa hijaluronskom formulacijom.
Krema za lice
Foto: Freepik

 

Kako se krema za lice pravilno koristi

Iako ovo pitanje deluje jednostavno i možda banalno, budući da se pretpostavlja da svi znamo kako se koristi krema za lice, proverite i sami da li dosledno sledite ova četiri koraka.

  • Očistite lice – Bez obzira na doba dana kada želite da namažete kremu, prethodno obavezno očistite lice. Na ovaj način, očistićete prljavštinu, tragove šminke i znoj. Veoma je važno da ovaj korak ne preskačete jer ćete tako osigurati prodiranje proizvoda u svaku poru. 
  • Nanesite kremu na vlažnu kožu – Kremu uvek aplikujte na vlažnu kožu. Ukoliko vam se koža potpuno osuši, nećete postići očekivani efekat, jer kreme bolje zadržavaju vlagu na polumokroj koži.
  • Koristite male količine – Nećete postići bolje efekte ukoliko nanesete veću količinu kreme. Koža lica brže upija manju količinu kreme, dok većom količinom rizikujete da duže čekate na apsorpciju.
  • Nežno utapkajte – Prilikom nanošenja, najbolje je da stavite po jednu tačkicu na svaki deo lica. Potom kremu nežno utapkajte i umasirajte.

 

Da li je potreban i serum za lice

Često se postavlja pitanje da li osim kreme za lice treba koristiti i serum za lice. Ako posmatramo funkcije jednog i drugog, možemo zaključiti da se u određenim segmentima razlikuju.

Naime, smatra se da je dominatna funkcija krema da hidriraju, a seruma da hrane vašu kožu. Ovo dolazi iz činjenice da se kod seruma akcenat stavlja na hranljive sastojke (iako ih, kao što smo pokazali, mogu sadržati i kreme). Stoga, ispravno zaključujete da su vam za pravilnu i potpunu negu potrebni i serum i krema za lice.

 

Redosled nanošenja proizvoda na lice

Ukoliko se odlučite da koristite i serum i kremu, treba da imate na umu da se serum nanosi pre kreme za lice. Zapravo, redosled je sledeći:

Redosled nanošenja krema za lice
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Krema za lice jedan je od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda koji koristi populacija svih uzrasta, a posebno se preporučuje svakodnevna primena kod osoba starijih od 20 godina. Adekvatnom i dugotrajnom primenom odgovarajuće kreme, povećaćete šanse da vaša koža ostane hidrirana, glatka, mekana i nahranjena.

Koja krema za lice odgovara baš vašem tipu kože? Pišite nam dole u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)