Kolagen – najmoćniji prirodni saveznik lepote

Kako starimo, naša koža gubi elastičnost, glatkoću, nivo vlažnosti i blistavost, što dovodi do pojave bora, a glavni krivac za to je nedostatak kolagena. On je veoma važan za zdravlje celog organizma i zaslužan za mladolik izgled kože. Kao glavni, strukturni protein u našem telu, kolagen je prisutan u zglobovima, zubima, mišićima, koži, kosi, noktima… Zašto dolazi do smanjenja količine kolagena i kako nadoknaditi taj gubitak – čitajte u nastavku.

Kolagen za lice
Foto: Freepik

 

Šta je kolagen

Kolagen je potpuno prirodna supstanca, koja je prisutna u našem organizmu. Čini čak 70 odsto svih proteina naše kože. Zajedno sa elastinom i hijaluronskom kiselinom zaslužan je za njenu čvrstinu, otpornost, glatkoću, elastičnost, hidriranost i opšte zdravlje. Sastoji se od amino-kiselina i telo ga samo proizvodi, ali i „troši”. Prirodni nivo kolagena u organizmu opada s godinama.

Istraživanja su pokazala da već nakon 20. godine života količina kolagena u ljudskom organizmu, svake sledeće godine opada za oko 1 procenat. S godinama se taj procenat stalno uvećava. Tačnije, kako starimo, naše telo konstantno smanjuje sposobnost proizvodnje kolagena. Do 40. godine života nivo kolagena u organizmu se smanjuje i do 25 odsto, a do 60. godine količina kolagena je manja za 50 procenata. Sa 80 godina naše telo proizvodi čak 75 odsto manje kolagena, nego sa 20 godina.

Gubitak kolagena značajno utiče na smanjenje elastičnosti kože, što negativno deluje na njen izgled i zdravlje. Koža postaje suva, tanka, sklona pucanju i pojavi bora i celulita. Iako su ove promene deo prirodnih procesa, na njih se može uticati. I to u oba smera, što dovodi do pojave preranog ili odloženog starenja kože.

Loše životne navike, nezdrava ishrana, preterano izlaganje sunčevim zracima, nedostatak sna i adekvatne nege kože direktno utiču na ubrzano opadanje nivoa kolagena u organizmu. S druge strane, zdravim načinom života, izbegavanjem svih loših unutrašnjih i spoljašnjih faktora, kao i pravilnom negom lica i tela može se sprečiti prevremeni velik pad nivoa kolagena.

Revuele kolagen za lice
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kolagen za lice

Do 20. godine života naše telo proizvodi normalnu količinu kolagena i zato je koža zategnuta, elastična, jedra i zdrava. Povrede su manje vidljive i brže zarastaju, ožiljci lakše nestaju i koža lakše podnosi stresove i negativne uticaje iz spoljašnje sredine. Da bi i dalje ostala zdrava i zaštićena, potrebno je da je negujemo i spolja i iznutra. Kozmetika za negu lica na bazi kolagena bi, nakon 25-30. godine života, trebalo da postane obavezan deo svakodnevne rutine svih žena i muškaraca koji vode računa o svom zdravlju i izgledu.

Kolagen - elastična i negovana koža
Foto: Freepik

 

Brojni anti-age tretmani podrazumevaju ubrizgavanje kolagena u kožu i primenu preparata sa ovim aktivnim sastojkom. Ukoliko ne volite invazivne metode podmlađivanja, kvalitetne kreme i serumi za lice sa kolagenom su takođe dobro rešenje. Najvažnije je da ih redovno i pravilno koristite, te da izbegavate određene (loše) životne navike i rezultati sigurno neće izostati. Svakodnevna primena proizvoda sa ovim aktivnim sastojkom poboljšava čvrstinu, elastičnost i vlažnost kože, ublažava njenu hrapavost i štiti je od prevelikog gubitka vode i preranog starenja. Ukoliko niste sigurni kako da izaberete najbolji serum za negu kože lice i vrata, pogledajte nekoliko naših predloga.

 

REVOLUTION SKINCARE – aktivni kolagen za zatezanje kože

 

Revolution Skincare Stabilised Active Collagen predstavlja rastvor aktivnog kolagena u obliku seruma za negu lica, na bazi vode i glicerina. Ne sadrži gluten, alkohol, ulja i mirise. Pogodan je za sve tipove kože, a posebno se preporučuje za negu suve i zrele kože, koja pokazuje znakove dehidratacije. Zahvaljujući laganoj formuli koja je obogaćena kolagenom, svakodnevnom upotrebom ovog seruma poboljšava se elastičnost kože i održava prirodni nivo njene vlažnosti. Nanošenjem seruma na licu se stvara zaštitna barijera, koja omogućava zadržavanje vlage unutar kože, čime se ujedno čuva postojeći nivo kolagena. Rezultat je hidrirana, zategnuta, glatka i jedra koža. Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se upotreba seruma ujutru i uveče, nakon čišćenja kože.

Serum za negu lica - Revolution Skincare
 

QURET – serum za zatezanje kože lica i vrata

Kolagen za lice u obliku seruma

 

Quret Skin Barrier Collagen serum za lice sadrži visok procenat hidrolizovanog kolagena, koji se trenutno apsorbuje u kožu, pružajući joj elastičnost i čvrstinu. Napravljen je na vodenoj osnovi, tako da njegova lagana formula pogoduje svim tipovima kože. Redovnom primenom dolazi do zatezanja kože lica i smanjuje se vidljivost sitnijih linija i finih bora. Ujedno se postiže i bolji tonus kože i glatka tekstura. Redovnom primenom seruma sprečava se prerani nastanak neželjenih promena na koži u vidu dubokih bora. Za svakodnevnu primenu, dovoljno je utapkati nekoliko kapi seruma na čisto lice i blago umasirati, dok ga koža ne upije. Ovaj korejski serum daje veoma efektne rezultate ukoliko se kombinuje sa ostalim kozmetičkim proizvodima, kao deo svakodnevne rutine nege. Pomaže i u rešavanju različitih problema na koži, poput sitnih ožiljaka, pa se preporučuje upotreba ovog seruma u kombinaciji sa dermarolerima.

 

REVOX B77 – serum za hidrataciju kože lica

 

Serum Revox B77 Just Marine Collagen + HA ima veoma laganu formulu, na vodenoj osnovi i pogodan je za sve tipove kože, a posebno za suvu, kombinovanu i umornu. Lako se apsorbuje i dubinski prodire u kožu, hidrira je i obezbeđuje dugotrajnu vlažnost. Zahvaljujući aktivnim sastojcima: morskom kolagenu i hijaluronskoj kiselini intenzivno hrani suvu i kožu sklonu perutanju, vezuje vodu u epidermisu i daje koži gladak i mladalački izgled. Može se koristiti i za dnevnu i za noćnu negu lica.

Kolagen serum Revox b77

 

Da li vi koristite kozmetiku za podmlađivanje kože? Na koji način nastojite da očuvate visok nivo kolagena u organizmu, bez obzira na godine? Podelite sa nama svoje tajne blistave i jedre kože.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)