Kako pravilno odabrati i naneti bronzer

Bronzer je jedan od omiljenih makeup proizvoda, koji svoju popularnost duguje činjenici da preplanuo ten izgleda privlačnije. Pravilnim nanošenjem bronzera lice dobija ujednačen, svež i zavodljiv izgled. Da biste postigli željeni efekat važno je da pravilno odaberete nijansu, ali i odgovarajuću četkicu za njegovo nanošenje.

Bronzer za lice
Foto: Freepik

 

Bronzeri su osnovni proizvod koji se koristi za popularnu tehniku konturisanja, čime se naglašavaju najlepše crte lica. Kako bi ovaj proces šminkanja bio što lakši, predstavljamo kratak vodič o pravilnom odabiru i korišćenju bronzera.

 

1. Odaberite pravu nijansu, formulu i finiš

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koji bronzer je najbolji. Bronzeri mogu biti različitog finiša, teksture i nijanse. Najvažnije je da birate proizvod koji odgovara vašoj koži, kao i efektu koji želite da ostvarite.

Bronzeri kompaktne formule su po teksturi slični puderima u prahu, odnosno kamenu. Lako se nanose i mogu se nadograđivati do postizanja željenog izgleda. Pečena formula (baked) bronzera podrazumeva drugačiju tehnologiju izrade, što pruža više mogućnosti prilikom šminkanja. Za razliku od kompaktnih bronzera, koji su zapravo praškasti, pečeni se mogu nanositi i vlažnom četkicom. Na taj način se mogu dodatno naglasiti pojedini delovi lica, kako bi se postigao efekat svilenkastog izgleda tena.

 

Bronzer
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Mat bronzeri su pre svega namenjeni za konturisanje lica i postizanje preplanulog izgleda. Mogu se koristiti svakodnevno kako bi se diskretno naglasile jagodice i ujednačen ten. Saten i svetlucavi (šimer) finiš je idealan za sve prilike u kojima želite da zablistate. Samo nekoliko pravilnih poteza četkicom je dovoljno da stvori najlepšu magiju leta na obrazima.

Kada je u pitanju nijansa bronzera, vodite računa da ne bude previše taman, niti previše svetao. Najbolje je da koristite onaj koji je za dve nijanse tamniji od vašeg tena. Prilikom odabira bronzera, posebno obratite pažnju na osvetljenje u prostoriji. Ukoliko ste u mogućnosti, proverite nijansu na dnevnom, prirodnom svetlu. Ako niste sigurni u to koji bi bronzer trebalo da izaberete, potražite savet od profesionalaca iz naših prodajnih objekata. Ovaj korak je veoma važan. Ako odaberete pogrešnu nijansu, vaš ten može delovati neujednačeno, a šminka isuviše napadno.

 

2. Ne zaboravite da nanesete podlogu

Kako bi bronzer bio postojan, biće vam potrebna odgovarajuća podloga. Takođe, od boje podloge zavisi kako će se bronzer uklopiti u vaš ten. Korišćenje bronzera neretko zahteva nešto tamniju podlogu. Preporuka je da puder bude za nijansu toplije boje u odnosu na vaš ten. To je zato što će podloga već učiniti vaš ten malo tamnijim, pa će bronzer samo dodati finiš. Na ovaj način dobićete kombinaciju dve boje, koja će izgledati prirodnije nego da ste koristili samo bronzer, ne obraćajući pažnju na bazu.

 

3. Koristite četkicu namenjenu bronzeru

Bez obzira na to koliko ste vešti u nanošenju bronzera, korišćenje četkica za lice je uvek obavezno. Za nanošenje bronzera koristi se velika, mekana četkica. To, u suštini, može biti i ona koja se koristi za nanošenje rumenila. Važno je samo da je četkica gusta, kako bi se njom zahvatilo dovoljno boje.

Pravilno nanošenje bronzera
Foto: Freepik

 

4. Pravilno nanesite bronzer

Sada, kada imate bronzer u pravoj nijansi, kao i podlogu i odgovarajuću četkicu, spremni ste za nanošenje. Prilikom nanošenja bronzera, vodite računa da budete umereni. Bronzer se najčešće nanosi na liniju ispod jagodične kosti i na ivicu čela, uz kosu.

Najpre četkicom koju ste umočili u bronzer napravite broj tri na obe strane lica. Počnite od vrha čela, pa preko jagodica i obraza, pa sve do linije vilice. Nemojte zaboraviti na vrat, a ako nosite podignutu ili kratku kosu, ne zaboravite ni na zadnji deo vrata.

 

Dodatni savet

Još jedan savet, koji je naročito koristan za početnike, jeste da najpre savladaju nanošenje mat bronzera. Tek kada uspešno savladate ovu veštinu, pređite na bronzere sa šimerom. Malo bronzanog sjaja ispod jagodica daće vašem licu svežinu i blistavost, ali i dozu elegancije. Takođe, bronzer možete koristiti i ukoliko želite da istaknete određene delove tela. Ako nosite otvorene haljine i majice, nanesite svetlucavi bronze na vrat i dekolte.

Bronzer za sjaj lica
Foto: Freepik

 

Koje trikove vi koristite kako biste osvežili ten i postigli efekat preplanulosti? Kakva su vaša iskustva sa bronzerima? Podelite ih sa nama!

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)