Kako da masna kosa više ne bude problem

Kosa koja se brzo masti, gubi volumen i izgleda neuredno već drugi dan nakon pranja, sve je češći problem mnogih žena i muškaraca. Masna kosa utiče na narušavanje celog izgleda, ali i samopouzdanja. Naročito kod žena, jer je bujna i blistava kosa oduvek simbol ženstvenosti.

Ukoliko ste među brojnima koji „muče muku” s masnom kosom, pogledajte koje navike bi trebalo da promenite i kako da najlakše rešite ovaj problem.

Masna kosa
Foto: Freepik

 

Pre nego što počnete da menjate loše navike, važno je da znate da izazov zvani „masna kosa” zapravo potiče od masne kože glave, odnosno problematičnog temena. Kao i inače, problem bi trebalo rešavati u korenu, odnosno tamo gde i nastaje. Uzroci za pojavu masne kose su brojni, a neki od najčešćih su:

  • genetske predispozicije,
  • tip kože (i kose),
  • hormonske promene,
  • stres,
  • način ishrane,
  • nedostatak ili pogrešan način nege.

Na sreću, na većinu ovih faktora možemo da utičemo. Najlakše je početi od promene načina ishrane. Za opšte zdravlje, ali i izgled, važno je da imate uravnotežene i redovne obroke, kao i da izbegavajte stresne situacije. Takođe, uz pravilnu negu kose i nekoliko saveta možete lako rešiti ovaj problem.

 

Svakodnevno pranje – još više masna kosa

Isuviše često pranje kose neće rešiti problem. Naprotiv, najčešće izaziva kontra efekat, pogotovu ako koristite agresivne šampone koji nisu predviđeni za svakodnevnu upotrebu.

Veoma je važno da proredite učestalost pranja kose i to na dva-tri puta nedeljno. Loše navike se teško menjaju, pa za početak možete prati kosu svakog drugog dana. Postepeno još više proređujte ovu aktivnost, tako da ne perete kosu više od dva puta u toku nedelje.

Masna kosa zahteva pažljiv odabir šampona. Koristite šampone bistre teksture i blage formule, na biljnoj bazi, koji ne sadrže štetne sulfate, parabene, silikone i alergene. Insight Rebalancing šampon bez sulfata je namenjen za masnu kosu. Dubinski čisti skalp i kosu, a redovnom upotrebom reguliše lučenje sebuma. Sadrži ozonsku vodu i biljne ekstrakte čajevca, grejpfruta, lavande i breze.

Masna kosa - pravilno pranje
Foto: Freepik

 

Za pranje kose koristite mlaku, a ne vruću vodu da ne biste uklonili zaštitna ulja sa skalpa i previše isušili teme. U suprotnom ćete podstaći žlezde da proizvode više ulja, a time će i kosa brzo postati masna. Takođe, izuzetno topla voda otvara pore na koži, pa teme glave postaje izloženije nečistoćama i drugim neželjenim uticajima iz spoljašnje sredine.

Nakon upotrebe šampona, maske i balzama, veoma je važno da dobro isperete kosu čistom vodom. Ostaci proizvoda za negu kose, koji se skupljaju na temenu, mogu dodatno da je zamaste. Takođe je poželjno da kosu isperete hladnijom vodom, koja podstiče zatvaranje pora.

 

Dodatni tretmani koji sprečavaju pojavu masne kose

Neki od najčešćih razloga zbog kojih se kosa brzo masti, a na koji možemo da utičemo, su neadekvatno čišćenje temena i gomilanje različitih kozmetičkih proizvoda na koži glave. Kako biste uklonili mrtve ćelije kože i ostatke proizvoda za negu i stilizovanje kose, u svoju nedeljnu rutinu obavezno uvrstite piling za čišćenje temena na bazi gline. Glina pomaže u detoksikaciji i dubinskom čišćenju kože, uklanjajući suvišna ulja sa skalpa.

Ikoo Gasul piling za čišćenje kože glave sa marokanskom glinom i kristalima šećera dubinski čisti kožu, uklanja mrtve ćelije sa temena i daje kosi volumen. Nakon upotrebe šampona, kosu podelite na sekcije i umasirajte piling na vlažno teme. Po potrebi dodajte još vode kako bi se formirala pena. Potom dobro isperite vodom. Ukoliko imate dugu i tanku kosu koja se lako mrsi, nakon upotrebe pilinga koristite odgovarajući balzam za kosu. Ne zaboravite, balzam bi trebalo da nanesete samo na krajeve, kako se na temenu ne bi stvarali dodatni masni slojevi.

Ikoo piling za masnu kosu sa gasul glinom
Foto: Ikoohair

 

SOS rešenje za masnu kosu

Kako biste produžili vreme između dva pranja kose, poslužite se malim trikovima. Brzo rešenje za urednu frizuru u svim iznenadnim situacijama – šampon za suvo pranje, može pomoći u prikrivanju masnih tragova kose. Osim toga, šamponi za suvo pranje daju kosi svežinu i volumen i na taj način produžavaju trajanje frizure. Ipak, oni nisu zamena za klasično pranje kose i nemojte ih koristiti više od dva puta nedeljno.

 

Dodatni saveti uz koje će masna kosa postati prošlost

Pažljivo birajte četku

Izbegavajte često češljanje kose i nemojte da delite svoj pribor sa drugima. Nečistoće i masnoće iz kose se zadržavaju na priboru koji koristite, pa je važno da redovno čistite četke za kosu. U uklanjanju nečistoća i masnih ostataka od različitih kozmetičkih proizvoda, najbolje vam mogu pomoći četke od prirodne dlake. Iščetkajte kosu ujutru i uveče kako biste uklonili sitne prljavštine sa kose.

Redovno menjajte posteljinu

Sve nečistoće i ulja koja se skupljaju na kosi i koži glave, prenose se i na jastučnice. Pojačano znojenje tokom noći, prašina i druge čestice koje se zadržavaju na jastucima, takođe utiču na kosu. Kako se kosa ne bi dodatno mastila, menjajte posteljinu jednom nedeljno. Koristite svilene ili satenske jastučnice, jer one manje upijaju tečnost i prljavštine od pamučnih.

Kosa i jastučnice
Foto: Freepik

 

Da li vam je ovaj tekst pomogao? Ako znate nekoga ko ima masnu kosu, podelite sa njim ove savete i pišite nam vaša iskustva u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)