Brzo do uredne frizure uz šampon za suvo pranje kose

Dobili ste iznenadni poziv na sastanak koji ne možete da odbijete, ali brzo shvatate da vaša kosa izgleda neuredno. Za frizera nemate vremena, kao ni za pranje i feniranje kose kod kuće. U ovom slučaju, najbolje rešenje je šampon za suvo pranje kose.

Šamponi za suvo pranje kose su idealni za neočekivane situacije (iznenadne izlaske i posete) i dane kada nam se iz bilo kog razloga ne pere kosa. Zato je dobro da uvek imate jedan šampon za suvo pranje kose „pri ruci”. U suprotnom ćete morati da se poslužite starim trikovima prikrivanja masne kose – od traka i marama, preko kapa i šešira, pa sve do vezivanja kose u rep ili punđu.

Prikrivanje kose šeširom i li šampon za suvo pranje kose
Foto: Freepik

 

Važno je da znate da šamponi za suvo pranje kose nisu predviđeni za svakodnevnu upotrebu, niti mogu da zamene klasične. Oni prikrivaju tragove nečistoća, daju kosi dodatni volumen i odlažu pranje kose na neko vreme.

Iako ovi proizvodi odavno postoje na našem tržištu, nisu svi dovoljno upoznati sa pravilnim načinom njihovog korišćenja. Postoje brojne nedoumice u vezi sa šamponima za suvo pranje, pa vam zato predstavljamo devet stvari koje je korisno da znate o ovom instant rešenju za lepši izgled kose.

 

1. Koristi se isključivo na suvoj kosi

Iako nam prva asocijacija na šampon može biti voda, kvašenje kose i sapunica, ovde to nije slučaj. Šampon za suvo pranje, kao što mu samo ime kaže, koristi se na suvoj kosi, bez upotrebe vode i ispiranja. Ovaj proizvod sadrži materije koje neutrališu nepoželjne mirise i upijaju suvišna ulja i masnoće. Na taj način poboljšava se izgled kose i produžava vreme između dva pranja. Međutim, ovaj proizvod nije zamena za redovno čišćenje i pranje kose klasičnim šamponom i vodom i nikad ga nemojte nanositi na mokru kosu.

Rešenje za masnu kosu - šamnponi za suvo pranje
Foto: Freepik

 

2. Šampon za suvo pranje kose nije nikakva novina

Inovativan način pranja kose „bez vode, sapunice i sušenja”, osmišljen je početkom 40-ih godina prošlog veka. Prvi šampon za suvo pranje kose, koji je najsličniji onima koje danas poznajemo, pojavio se na svetskoj sceni pre nekoliko decenija. Dakle, nije reč o novom proizvodu, već o nečemu što je manje-više svima dostupno.

 

Zanimljive činjenice

Da li se sećate, ili ste možda samo čuli za čuvenu britansku manekenku Lesli Loson, koja je zbog svoje mršavosti poznatija pod nadimkom Tvigi (Lesley Lawson Twiggy). Bila je modna ikona šezdesetih godina prošlog veka, a 1966. godine je izabrana za ženu godine u Velikoj Britaniji. O njenoj popularnosti svedoči činjenica da se više puta našla na naslovnoj stranici čuvenog modnog magazina Vogue. Ova žena danas ima 70 godina. Krajem 60-ih godina 20. veka učestvovala je u prvoj reklami za šampon za suvo pranje kose.

Mankenka Tvigi, prvoa snimila reklamu za šampon za suvo pranje kose
Foto: Voguegraphy

 

3. Uklanja masnoću i povećava volumen kose

Kada se pravilno koristi, šampon za suvo pranje ne samo da uklanja višak masnoće sa temena i iz kose, već daje i volumen vašoj frizuri. Zbog toga je odličan saveznik svih onih frizura koje bi trebalo da traju od jutra do mraka. Ovo je još jedan od razloga zašto volimo šampon za suvo pranje. Dakle, ovaj proizvod ne morate koristiti samo na kosi koja nije čista, već i onda kada je potrebno da oblikujete frizuru koja zahteva veći volumen.

 

4. Šampon za suvo pranje kose mora da odgovara vašim potrebama

Ljudi često prave grešku prilikom odabira šampona, zaboravljajući specifične zahteve sopstvene kose. Šamponi za suvo pranje su napravljeni za različite tipove i boje kose, kao i za postizanje različitog efekta (za volumen, za farbanu kosu, za tamnu kosu…). Najvažnije je odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama.

Amika šampon za farbanu kosu Agrado šampon za suvo pranje Ronney šampon za suvo pranje smeđe kose
Amika šampon pena za suvo pranje za farbanu kosu Agrado 2 u 1 šampon za suvo pranje kose sa balzamom Ronney šampon za suvo pranje svetlosmeđe kose

 

 

Kada su u pitanju različite formule šampona za suvo pranje kose, suštiniski nema bitne razlike u rezultatima. Šamponi u spreju, kao i oni u formi pene, imaju mogućnost da zadovolje vaše potrebe za čistom kosom onda kada niste u mogućnosti da je operete. Jedina razlika je u načinu korišćenja. Proizvodi u spreju se nanose direktno na kosu, dok je penu potrebno najpre naneti na dlan, pa tek onda prstima rasporediti na celu dužinu kose.

 

5. Pravilno nanošenje

Kada je u pitanju korišćenje šampona za suvo pranje, mnogi greše prilikom prvih koraka. Koji god šampon da izaberete, pridržavajte se uputstva za upotrebu. Najpre dobro raščešljajte kosu. Ukoliko želite uspešne rezultate, nemojte nanositi proizvod na vrh glave, odnosno na vlasište, već na pramenove. Uvek dobro protresite bocu pre upotrebe.

Kada koristite šampon za suvo pranje kose u spreju, nemojte ga prskati direktno na teme, već najmanje na 15 centimetara udaljenosti od kose. Na taj način će se proizvod ravnomernije naneti. U suprotnom možete nadražiti kožu glave i zamrsiti kosu, odnosno naneti više proizvoda nego što vam je potrebno.

 

6. Beli tragovi na kosi

Prilikom primene suvih šampona u spreju, u kosi se mogu pojaviti beli ostaci u obliku tačkica. Kako biste izbegli pojavu vidljivih tragova, prilikom nanošenja ovih proizvoda podignite gornji sloj kose i nanosite šampon ispod pramena. Na taj način će i vaša kosa dobiti veću bujnost.

Pravilno nanošenje šampona u spreju
Foto: Freepik

 

 

Uprkos ovom malom triku, ukoliko tek počinjete sa korišćenjem ovog šampona, može se desiti da vam ostane malo belog traga u kosi. To nije ništa neobično. Nakon nanošenja proizvoda, sačekajte nekoliko minuta da proizvod odstoji na kosi, pre nego što započnete stilizovanje frizure.

Ako i dalje postoje vidljivi beli tragovi, verovatno ste naneli previše proizvoda. Višak možete ukloniti laganim tapkanjem peškirom po kosi, ili pomoču četke, odnosno češlja.

 

7. Pronađite pravu meru

Šampon za suvo pranje kose uvek nanosite postepeno. Najpre naprskajte malo šampona, a potom pogledajte teme, kako biste bili sigurni da li ste ravnomerno rasporedili proizvod. Tek zatim, ukoliko je potrebno, dodajte još šampona.

Ako ste naneli previše proizvoda, jednostavno ga iščešljajte i preraspodelite na celu površinu kosu. Prilikom primene šampona za suvo pranje, imajte na umu da je uvek bolje postići željeni rezultat sa manjom količinom.

 

8. Dodatni trikovi

Ukoliko želite da vaša frizura traje što duže i da vam kosa izgleda lepo i čisto, izbegavajte često dodirivanje kose i temena. Na taj način se nečistoće sa prstiju prenose na glavu i kosa se dodatno masti. Time će efekat korišćenja šampona za suvo pranje biti umanjen. Ovog pravila bi trebalo da se pridržavate stalno, bez obzira na to da li ste koristili ovaj proizvod ili ne.

Ponesite na putovanje šampon za suvo pranje kose. Ovo je najbolji i najbrži način da uštedite vreme, a da vam kosa izgleda čisto i uredno. Pridržavajte se prethodno opisanih pravila i na vašem putovanju.

Šampon za suvo pranje kose
Foto: Instagram @ronney_eu

 

9. Ograničite upotrebu 

Šampon za suvo pranje kose je prva pomoć i dobro rešenje u mnogim situacijama. Ako se koristi pravilno može biti odlična dopuna uobičajenom načinu stilizovanja frizure. Njegova osnovna uloga je da ukloni višak masnoće i zbog toga bi ove proizvode trebalo koristiti samo povremeno. Isuviše česta upotreba šampona za suvo pranje se ne preporučuje, jer može da isuši kožu glave.

Takođe, veoma je važno da temeljno očistite kosu i kožu glave nakon primene ovih proizvoda. Najbolje je da sutradan operete kosu na uobičajen način. Ukoliko na kosu samo dodajete šampon za suvo pranje rizikujete da se na vašem temenu i pramenovima natalože njegovi ostaci, što može negativno da utiče na zdravlje vaše kose i kože glave.

Vodite računa da u potrazi za brzim rezultatima ne zaboravite na pravila osnovne nege kose i higijene, jer šampon za suvo pranje ne može da zameni redovno, uobičajeno pranje vodom i klasičnim šamponom. On se koristi samo kao zamena i instant rešenje u pojedinim situacijama.

Instant rešenje za urednu frizuru
Foto: Freepik

 

Obaveze, navike i potrebe modernog čoveka su se znatno promenile, zato su ovakvi proizvodi danas izuzetno cenjeni i svima su potrebni. Pišite nam kako se vi snalazite u prethodno opisanim situacijama. Da li koristite šampon za suvo pranje kose?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)