Kako koristiti arganovo ulje za kosu

Arganovo ulje za kosu često nazivaju „zlatna tečnost“, jer svega nekoliko kapi čini da kosa bude meka, sjajna, svilenkasta i laka za oblikovanje. Posebno je namenjeno revitalizaciji oštećene i suve kose, jer je bogato vitaminom E i nezasićenim omega 3 i 9 masnim kiselinama. Zbog svog sastava i efikasnih rezultata primene, arganovo ulje je jedno od najpoželjnijih sastojaka u proizvodima za negu kose.

 

„Zlatna tečnost“ koja ne prestaje da oduševljava

Dodatni benefit arganovog ulja je zaštita krajeva od pucanja i produženi intenzitet boje farbane kose. Potrebno je samo malo dodatne nege, kako bismo imale zdravu kosu, ali i lepu frizuru.

Serum sa uljem argana za negu kose INFINITY deluje kao zaštitni film na površini dlake i kontroliše statički elektricitet. Hrani i hidrira oštećenu kosu i tretira ispucale krajeve. Dovoljno je naneti samo nekoliko kapi na vlažnu ili suvu kosu i lagano umasiati. Nakon nanošenja kosu ne treba ispirati, već samo stilizovati po želji.

Arganovo ulje za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ako zvuči nestvarno da nekoliko kapi ulja u rutini nege može da utiče na sve što smo pomenuli – samo se prisetite kose marokanskih žena. Arganovo ulje je godinama bilo deo njihove tajne nege, koju je vremenom otkrio i ostatak sveta. Pohvale za ovo marokansko ulje ćete danas čuti i od Francuskinja, Amerikanki i Engleskinja, jer ono čini da kosa prosto blista. Osim toga, arganovo ulje skraćuje vreme potrebno da se kosa osuši i postalo je važan saveznik za lepotu kose žena širom sveta.

 

Kako se dobija arganovo ulje

Ovo ulje se dobija hladnim ceđenjem plodova argana, biljke koja raste samo na jugozapadu Maroka. Osim za kosu, odlično je za negu kože lica i tela, posebno noktiju, suvih laktova i peta.

Nije bez razloga ponelo epitet „zlatne tečnosti“ ili „tečnog zlata“, jer prodire u vlas i oporavlja oštećene folikule. Osim toga, arganovo ulje čuva zdravlje kože glave i namenjeno je svim tipovima kose. Trenutno se apsorbuje i povećava sjaj beživotne kose, kojoj je neophodna hidratacija. Sadrži nezasićene Omega 3 i 9 masne kiseline, koje su neophodne zdravoj kosi i neguju je od samog korena.

Arganovo ulje
Foto: Pixabay

 

Žene su arganovo ulje nazvale zaštitnim i hranljivim, jer poseduje antioksidantni efekat i u sastavu sadrži vitamin E, koji jača kosu i štiti je od slobodnih radikala. Jedna od prednosti korišćenja ovog ulja je sprečavanje starenje kose i vraćanje vitalnost. Može se koristiti u bilo koje vreme da bi se kosa hidrirala, zaštitila i učinila sjajnom. Ipak, neophodno je znati nekoliko trikova.

 

Kada je najbolje vreme da se koristi arganovo ulje na kosi?

Arganovo ulje za kosu najbolje je naneti posle pranja, kada je kosa još mokra. Osim što će pomoći da se kosa brže osuši i raščešlja, biće najdelotvornije, jer će je nahraniti od korena do krajeva i učiniti sjajnom. Međutim, arganovo ulje možete nanositi i na potpuno suvu kosu, uvek kada je potrebna dodatna nega. Zbog njegove specijalne formule, kosa će „oživeti“, bez dodatnog mašćenja. Dovoljno je svega nekoliko kapi, koje ćete ugrejati između dlanova i ravnomerno naneti po kosi i umasirati u kožu glave.

Savet više je da arganovo ulje u malo većoj količini nanesete kao balzam i kosu isperete hladnom vodom. Ne zaboravite da ulje blago umasirate u kožu glave. Ono će učiniti da kosa sija kao nakon upotrebe najskuplje maske. Neka to bude vaš trik za lepu kosu. Ukoliko nanesete manju količinu, ne morate je ni ispirati, već kosu zamotajte u peškir od mikrofibera, koji će pomoći da ona bolje upije ovo magično ulje.

 

Instant frizura

Arganovo ulje može vam biti pravi mali pomoćnik i kada vam je potrebna frizura na brzinu. Samo ga nanesite na kosu sve dok potpuno ne upije svu tečnost koju ste prethodno ugrejali svojim dlanovima. Rezultat će biti kosa laka za oblikovanje i spremna za bilo kakvu frizuru koju ste zamislili.

Koristite ga i pre nego što oblikujete vašu kosu figarom, fenom ili presom, jer će zaštiti dlaku bolje od bilo kog spreja za ovu namenu. Ukoliko pažljivo proučavate sastav kozmetičkih proizvoda, primetićete da je arganovo ulje čest sastojak baš u leave-in tretmanima, sprejevima koji se nanose pre korišćenja aparata za stilizovanje, ali i u šamponima, balzamima i maskama. Ne bez razloga. Ovo ulje je zasluženo dobilo svoje mesto u kozmetičkoj industriji zbog svih korisnih stvari koje čini za naše zdravlje i lepotu.

Naša kosa voli arganovo ulje
Foto: Pixabay

 

Arganovo ulje možete koristiti i kao masku za kosu, tako što ćete ga ostaviti preko noći da „prespava“ i uradi svoju čaroliju. Ovo vam je dobar savet za sjajnu frizuru pred važan dan. Razlika će biti i te kako primetna, a vaša kosa sjajna i blistava.

 

Koji su benefiti arganovog ulja za kosu?

  • Neguje kosu pružajući joj dodatnu hidrataciju.
  • Čini kosu sjajnom, mekom i svilenkastom.
  • Štiti kosu od stilizovanja toplotom, vetra i sunca.
  • Sprečava kidanje kose i pojavu ispucalih krajeva.
  • Pomaže da se kosa brže osuši nakon pranja.
  • Pomaže pri raščešljavanju kose.
  • Štiti kožu glave i smanjuje mašćenje pri korenu kose.
  • Sprečava nastajanje peruti, jer dubinski hidrira kožu glave i folikulu.
  • Omogućava da kosa naraste bez pucanja.
  • Ojačava kosu i sprečava upalne procese na koži glave.

 

Glavni sastojci arganovog ulja

Svoju popularnost ulje od argana steklo je zbog sve većeg broja istraživanja dermatologa i farmaceuta, koji su dokazali njegova mnogobrojna lekovita svojstva. Ono se sastoji od 80% nezasićenih masnih kiselina, od kojih je 45% oleinska kiselina, Omega 9, koja je sastavni deo sebuma koji stvara hidrolipidni sloj na koži i kosi, čineći je dodatno hidriranom i jačom.

Sadrži i vitamin E koji pruža intenzivnu negu, ali i karotene koji štite kosu od UV zračenja, odnosno, dodatnog starenja i isušivanja. Esencijalne masne kiseline, koje čine najveći sastojak ovog ulja, sprečavaju upalne procese na koži. One sadrže i organsko jedinjenje koje smanjuje iritaciju kože, dok ferulinska kiselina pojačava delovanje vitamina C i E.

Vitamin E je odličan za kosu, jer omogućava da ona raste zdravo. Još jedna od karakteristika arganovog ulja za kosu je da podstiče njen brži rast. Iz tog razloga, ovo ulje se dodaje i u tretmane protiv preteranog opadanja kose, jer stimuliše folikule da ponovo proizvode vlasi. Pojačanom hidratacijom sprečava nastajanje peruti, jer ne dozvoljava da koža glave bude suva.

Arganovo ulje za negu kose
Foto: Pexels

 

Sva svojstva ovog zlatnog ulja primetićete odmah po nanošenju. To je još jedan od razloga da arganovo ulje za kosu odmah uvrstite u svoju rutinu nege. Arganovo ulje poseduje luksuzan, intenzivan miris, pa ne moramo ni da vam govorimo da je ovo dodatan razlog za kupovinu. Na kosi ćete imati prirodan parfem.

Savet više je da nabavite i masku od ove „zlatne tečnosti“ i gledate kako se zdravlje i izgled vaše kosa poboljšavaju iz dana u dan.

 

DIFEEL maska za kosu sa arganovim uljem REVUELE maska za kosu sa arganovim uljem
Maska za kosu sa arganovim uljem Arganovo ulje - maska za kosu

 

Želimo da čujemo vaša iskustva. Pišite nam na koje sve načine je marokansko ulje popravilo vašu kosu.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 10 komentar(a)

Komentari

  • Aleksandra Kostov
    25.04.2023. 21:16

    Kao profesionalni frizer več 25 godina puno nam je olakšao sistem vašeg rada tako da vaše proizvode možemo kupiti i u našem gradu.Posle 25 godina akcenat u mom salonu je da obrazujem klijentelu da prestanu da gledaju reklame nego da pitaju frizera jer mislim da smo mi prvenstvo tu da ih usmerimo šta im je u interesu a puno pomažu vaši proizvodi i vaš program koji kad im uradimo neki tretman i usmerimo na pravo mesto pola posla smo završili hvala što konstantno ubacujete novitete!!!!

  • Alexandar Cosmetics
    26.04.2023. 08:33

    Poštovana Aleksandra,
    Hvala na lepim rečima i podršci.

    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Elma
    18.01.2023. 16:24

    Mojoj djevojcici ne raste kosa. Ima malo i jako kovrdzavu ima 12g.zdravsveno je zdrava probali smo svasta nesto od vitamina do sampona ampula i ulja ali nista sad sam pocela daje koristim araganovo mozda nesto uradi al cisto sumnjam..

  • Alexandar Cosmetics
    19.01.2023. 09:20

    Poštovana Elma,
    Hvala što ste sa nama podelili Vašu priču.
    Nadamo se da ćete ubrzo imati pozitivne rezultate, uz pravilnu primenu arganovog ulja. Za podsticanje rasta kose obično se preporučuje kontinuirana upotreba ricinusovog ulja uz masaže temena, kako bi se podstakla cirkulacija. Za vidljive rezultate potrebno je duže vreme, strpljenje i redovna primena određenih tretmana.
    Mi Vam svakako savetujemo da se detaljno konsultujete sa dermatolozima i profesionalnim frizerima koji mogu da Vam daju više saveta o načinu primene hranljivih ulja za rast kose.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Svetlana Jevtovic
    26.10.2021. 11:49

    Zelim da porucim arganovo ulje revox

  • Alexandar Cosmetics
    26.10.2021. 12:08

    Poštovana Svetlana,
    Hvala na javljanju i interesovanju za naše proizvode.
    Kolege iz prodajnog odeljenja će Vas uskoro kontaktirati, kako bi Vam pomogli oko kreiranja porudžbine.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Zoran R.
    27.07.2021. 18:10

    Zdravo, na koji način je najbolje koristiti arganovo ulje u kombinaciji sa LOSSLESS šamponom ?

  • Alexandar Cosmetics
    28.07.2021. 08:37

    Poštovani,
    Hvala na javljanju i interesovanju.
    Arganovo ulje se može koristiti zasebno, kao dodatni tretman (bez ispiranja) i nanosi se na vlažnu ili suvu kosu. Može se upotrebljavati i u kombinaciji sa maskama i balzamima za kosu, tako što se nekoliko kapi ove tečnosti doda u masku, odnosno balzam, a potom se taj proizvod koristi na uobičajen način. Takođe, arganovo ulje povremeno možete nanositi i umesto balzama (kao što je opisano u tekstu). U tom slučaju vam predlažemo da koristiti čisto arganovo ulje REVOX B77 Bio 100% Pure.
    S obzirom da pomenuti šampon nije deo naše ponude i nemamo dovoljno informacija o njemu, savetujemo Vam da ovo ulje koristite na prethodno opisane načine.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Stefan
    08.05.2020. 19:13

    Poštovanje,
    Koliko otprilike troje jedna bocica od 100ml za muškarca sa kraćom kosom ako se stavlja jednom dnevno?
    Hvala i srdacan pozdrav!

  • Alexandar Cosmetics
    09.05.2020. 08:58

    Poštovani Stefane,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Koliko dugo će trajati sadržaj jednog pakovanja zavisi od dužine i gustine Vaše kose, odnosno od količine koju koristite. Infinity serum sa arganovim uljem za negu kose je veoma koncentrovan i nanosi se u malim količinama. S obzirom da je za pravilnu upotrebu dovoljno svega nekoliko kapi, bočica od 100 ml može veoma dugo da traje.

    Za više informacija slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com