Da li ampule za kosu zaista pomažu i kome su potrebne

Ampule za kosu su neizostavne u intenzivnim tretmanima nege i neophodne su za potpuni oporavak i jačanje slabe i oštećene kose. Ciljano deluju na rešavanje uzroka problema i upravo u tome leži ključ njihove efikasnosti. Čemu služe koje ampule, kako se pravilno koriste i da li su i vama potrebne – saznaćete u nastavku.

Ampule za kosu - čemu služe i kako se koriste
Foto: Freepik

 

Ampule za kosu sadrže visok procenat hranljivih sastojaka i predstavljaju savršeno doziran tretman za ciljanu negu kose i kože glave. Bogate su esencijalnim biljnim uljima, ekstraktima, vitaminima, mineralima i proteinima, koji su neophodni za poboljšanje kvaliteta i zdravlja kose. Za razliku od nekih drugih proizvoda, koji najčešće samo oblažu dlaku, ampule prodiru u samu strukturu dlake. Njihovom primenom kosa se obnavlja iznutra, jer se svi hranljivi sastojci nanose direktno u koren vlasi. 

 

Moć u maloj bočici

Ovi proizvodi se obično pakuju u malim, potpuno zatvorenim, bočicama, po kojima su i dobili naziv – ampule (za kosu). Ovakva pakovanja su popularna za čuvanje i doziranje farmaceutskih terapija i kozmetičkih preparata koje je potrebno zaštititi od vazduha i zagađivača iz okoline. Najčešće su u pitanju staklene bočice, čiji vrh je neophodno odlomiti, kako bi se iskoristio ceo sadržaj ampule za jedno doziranje. U poslednje vreme, na tržištu se mogu naći i plastične ampulice, koje su praktičnije za upotrebu, jer se ne mogu razbiti. 

Bez obzira na materijal od kojeg je napravljeno pakovanje, ove bočice imaju malu zapreminu, najčešće pet, 10 ili 15 mililitara. S obzirom da se u njih pakuju visokokoncentrovani serumi, sadržaj jedne ampule je dovoljan za jedan tretman.

Iako su rezultati u pogledu sjaja i mekoće vidljivi već nakon prve primene, za potpuni oporavak kose potrebno je koristiti najmanje 6-10 ampula (tretmana). Uz njihovu redovnu upotrebu imaćete: 

  • zdravu, zaglađenu i sjajnu kosu;
  • jaču i otporniju dlaku; 
  • bujniju i gušću kosu;
  • hidrirano teme, bez peruti…

Sve ampule imaju nešto zajedničko – hrane, hidriraju i zaglađuju kosu. Ipak, nisu sve pogodne za sve tretmane. Kako biste odabrali odgovarajuće ampule, važno je da prepoznate potrebe svoje kose. Nije svejedno da li imate suvu i ispucalu kosu, perut, masno teme, ili želite da sprečite opadnje kose. Zato, birajte ampule u skladu sa stanjem svoje kose i kože glave.

 

Koje vrste ampula za kosu postoje

Ampule za kosu su deo dodatne nege i koriste se za različite namene, a najpopularnije su one za:

  • rast i jačanje kose; 
  • prevenciju opadanja; 
  • prevenciju peruti;
  • masnu kosu, odnosno regulaciju sebuma;
  • obnavljanje oštećene i ispucale kose…
Čemu služe i kako se koriste ampule za kosu
Foto: Freepik

 

Ampule za rast kose su obogaćene sastojcima koji podstiču mikrocirkulaciju i stimulišu folikul dlake. Snabdevaju sam koren hranljivim materijama, čime dolazi do uspostavljanja novog ciklusa rasta kose. U sastavu ovih ampula obično ćete pronaći kofein, biotin, biljna ulja i ekstrakte, jer ovi sastojci provereno pospešuju rast i jačaju koren kose. Među biljnim sastojcima dominiraju ulja i ekstrakti koprive, ruzmarina, ricinusa, mente, žalfije, eukaliptusa, čajevca i sl. Uz redovnu i pravilnu primenu, ovaj tretman će poboljšati volumen i gustinu kose, smanjiti opadanje i poboljšati opšti izgled i vitalnost kose. 

Za prevenciju i uklanjanje peruti koriste se posebne ampule koje se nanose direktno na teme. One su, uz odgovarajuće šampone i druge preparate, obavezan deo kompletnog tretmana borbe protiv peruti. Zahvaljujući svom sastavu efikasno deluju na čišćenje kože, uklanjaju odumrle ćelije kože, regulišu lučenje sebuma, smanjuju iritacija i hidriraju kožu glave. Time se sprečava stvaranje peruti, smanjuje svrab i poboljšava opšte zdravlje kože glave. 

Ampule za suvu i oštećenu kosu imaju sposobnost da dubinski nahrane i hidriraju kosu, kako bi vlasi vratile svoju prvobitnu elastičnost i mekoću. Bogate su proteinima, keratinom, pantenolom, aminokiselinama i drugim sastojcima koji hidriraju kosu i obnavljaju pokidane keratinske veze unutar dlake. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu i izbalansiranoj kombinaciji sastojaka, nakon ovog tretmana kosa dobija neophodnu vlažnost, sjaj i glatkoću. Redovnom primenom kosa se obnavlja od korena do kraja i ostaje zaštićena od oštećenja i lomljenja. 

 

Kako se koriste ampule za kosu

Iako ampule za kosu spadaju u proizvode za profesionalne tretmane, zbog lakoće primene mogu se koristiti i u kućnim tretmanima nege. Najčešće se primenjuju 2-3 puta nedeljno, za ciljane tretmane, odnosno po potrebi. Da bi se postigla maksimalna efikasnost tretmana, neophodno je koristiti ampule barem mesec dana u kontinuitetu. 

Upotreba ampula je zapravo vrlo jednostavna i može se smatrati opuštajućim tretmanom, jer je serum potrebno umasirati u kožu glave. Najkomplikovanije kod ampula može biti njihovo otvaranje. Ukoliko su u pitanju staklene bočice, budite pažljivi, kako se ne biste posekli. Kako bi se otvorila bočica, potrebno je, bukvalno, odlomiti vrh ampule (deo iznad linije/prstena na bočici). Jednom rukom lagano držite ampulu pri dnu, a drugom, povlačeći na stranu, prelomite vrh bočice. 

Ceo sadržaj bočice nanesite na kožu glave i lagano umasirajte u koren kose. Najlakše je da serum sipate najpre na dlan, a potom da utrljate u teme i kosu. 

Da bi što brže delovala, savetuje se da se sadržaj ampule umasira u kožu glave. Na taj način se dodatno stimuliše cirkulacija i pospešuje prodiranje hranljivih sastojaka u dublje slojeve kože i koren dlake. Za masažu možete koristiti popularne četke za šamponiranje i masažu skalpa. Ove četke dodatno stimulišu cirkulaciju, imaju zaobljene i nežne iglice koje ne grebu kožu i ne čupaju kosu. Mogu se primenjivati i na suvoj i na mokroj kosi, što ih čini idealnim za umasiravanje ampula u teme. 

Ampule se mogu nanositi i na mokru i na suvu kosu, u bilo kom trenutku, a najbolje nakon pranja kose. Nemojte ispirati kosu, već ostavite da sadržaj deluje na dlaku i stilizujte frizuru na uobičajeni način. 

Napomena: Otvorene ampule ne bi trebalo čuvati za kasnije korišćenje, jer visokokoncentrovani serum u kontaktu sa vazduhom gubi svoja svojstva. 

 

Najbolje ampule za kosu – preporuka

U prodaji su dostupne brojne ampule za kosu, u zavisnosti od toga za šta su namenjene. Mi smo izdvojili nekoliko naših favorita, za koje provereno znamo da su veoma efikasne.

 

Kyo ampule za kosu

Kyo Energy System ampule za jačanje kose su odličan izbor za sve tipove kose. Ojačavaju oštećene vlasi, smanjuju lomljenje, stimulišu koren kose i smanjuju opadanje. Ove Kyo ampule za kosu sadrže ekstrakte koprive, ruzmarina i ljute papričice, koji podstiču mikrocirkulaciju, a ona je ključna za zdravlje kose. Pored toga sadrže i ulje eukaliptusa, mentol, pantenol i ekstrakt spiruline, plavozelene alge koja je bogata proteinima, mineralima i vitaminima neophodnim za hidrataciju kože glave i svilenkast i gladak izgled kose.
Za postizanje najboljih rezultata savetuje se korišćenje ampula dva do tri puta nedeljno. Mogu se kupiti u pakovanju od 12 komada (po 10 ml) ili pojedinačno. Veće pakovanje je, naravno, ekonomičnija varijanta, a svakako će vam biti potrebno svih 12 ampula za potpuni tretman obnavljanja kose.

KYO ampule za kosu KYO ampule za kosu - iskustva
Foto: Alexandar Cosmetics

 

FreeLimix ampule za kosu

FreeLimix Restore ampule za revitalizaciju kose mogu da koriste svi koji žele da zaštite kosu od štetnih uticaja iz okruženja i da obnove i revitalizuju kosu oštećenu hemijskim tretmanima. Ovaj visokokoncentrovan serum nije razblažen vodom ili alkoholom, tako da dubinski obnavlja kosu, snabdevajući vlasi hranljivim sastojcima. Obiluje biljnim sastojcima, pre svega, uljima lana i oraha koja efikasno obnavljaju oštećenu strukturu vlasi, dajući kosi sjaj i mekoću. Ove FreeLimix ampule za kosu sadrže i ekstrakte ruzmarina, koprive, bele vrbe, rastavića, hajdučke trave i drugih biljaka koje vraćaju snagu kosi, dajući joj elastičnost i mekoću.
Jedna ampula od 10 ml je dovoljna za jedan tretman. Možete ih koristiti preventivno jednom nedeljno, ili češće kako biste obnovili oštećenu kosu.  

FreeLimix Grow ampule za prevenciju opadanja kose oživljavaju koren dlake, podstiču mikrocirkulaciju i na taj način jačaju kosu, smanjujući opadanje. Sadrže ekstrakte lista koprive, korena ženšena, morske alge fukus, žalfije, maslačka i drugih biljaka koje podstiču rast kose. Pored toga, ampule sadrže biotin i proteine svile, koji čine kosu gušćom, bujnijom i svilenkasto sjajnom.
Iako su dostupne za kupovinu i u pojedinačnim pakovanjima od 10 ml, savetujemo da kupite ekonomičnije pakovanje od 12 ampula. Za potpuni tretman prevencije opadanja kose, biće neophodno da koristite ampule nekoliko puta nedeljno.

Ampule za prevenciju peruti FreeLimix Calm uklanjaju ljuspice peruti sa kože glave, efikasno hidriraju teme i sprečavaju pojavu nove peruti. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu čiste i umiruju kožu, uspostavljajući hidro-lipidnu ravnotežu. Sadrže prirodne antiseptike, poput ekstrakata korena rena, smole biljke smirna, listova koprive i ljute papričice. Zbog ovih sastojaka se može osećati blago peckanje nakon nanošenja ampule na kožu. Ampule sadrže i hidrirajući kolagen, glicerin i pantenol, koji deluju umirujuće na iziritirano teme.
Bočica od 10 ml je dovoljna za jednu aplikaciju. Za potpuno čišćenje i obnavljanje kože glave savetuje se korišćenje proizvoda najmanje mesec dana, i to dva-tri puta nedeljno. Mogu se kupiti u pakovanju od 12 komada ili pojedinačno. 

Tretmani za negu kose FreeLimix ampule za kosu Losion u ampulama
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da li su ampule dovoljne

Iako su izuzetno efikasne, zapamtite da ampule za kosu nisu svemoćne. Potrebno je da pravilno negujete i štitite svoju kosu svakodnevno. Redovno skraćujete ispucale krajeve i izbegavate sve što može biti štetno za vašu kosu. 

Čak i ako imate potpuno zdravu kosu, povremeni tretman ampulama joj ne može škoditi. Naprotiv, korišćenjem ampula poboljšaćete zdravlje svoje kose i pomoći joj da duže ostane hidrirana, snažna, lepršava i sjajna. Uz povremene tretmane ampulama, put do zdrave i bujne kose je zagarantovan. 

Pišite nam na koji način vi negujete kosu i koliko često praktikujete dodatne tretmane nege. Da li ste već koristili neke ampule za kosu i koje? Podelite sa nama svoje iskustvo i utiske. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)