Biotin za kosu – neophodan sastojak pravilne nege

Imali ste gustu i jaku kosu, a potom je počela da opada toliko da ste se zabrinuli? Znamo koliko proređivanje kose može da utiče na vaše samopouzdanje i svakodnevicu kada ne možete da je oblikujete onako kako vam najbolje pristaje. I koliko god da je istinita ona čuvena „svakom je svoj problem najveći”, istina je da većina muškaraca i žena, bar u nekom periodu života, prolazi kroz ovu fazu. Stoga je biotin za kosu tema kojom ćemo se pozabaviti u nastavku.

Biotin za kosu
Foto: Freepik

 

Šta je biotin 

Da, dobro ste pročitali. Biotin, za koji ste toliko puta čuli, zapravo je vitamin B7. Njegova uloga u organizmu jeste da pretvara hranu u energiju i pomaže u pravilnom funkcionisanju ćelija. Zato je biotin supstanca bez koje naše telo ne može. S tim u vezi je i etimološko poreklo reči biotin – grčka leksema „biotos“ što znači „život” ili „hrana”. 

 

Biotin za kosu – benefiti

U stručnim krugovima beauty industrije, ali i široj populaciji, poznata je veza biotina i kose. Od toga potiče i sintagma „vitamin za lepotu”, kako se biotin za kosu često naziva. O ovoj vezi biotina i nege za kosu govori i podatak da je poznat i pod nazivom „vitamin H” što je skraćenica od nemačkih reči „Haar und Haut”, u prevodu „kosa i koža”. 

Iz ovoga ispravno zaključujete da je biotin neophodan sastojak pravilne nege kose. Međutim, često nam nije jasno kako to biotin utiče na našu kosu i odakle potiče ta povezanost.

Naime, kosa se sastoji od keratina koji je jedna vrsta proteina, a biotin podstiče sintezu proteina u organizmu. Ono što je još važno jeste da biotin utiče na proizvodnju vitamina D koji je neophodan za zdravlje kože glava (skalpa).

 

Biotin za brži rast kose

Oko 70 odsto muškaraca u nekom trenutku života suoči se sa drastičnim opadanjem kose, a njih 50 odsto doživi primetan gubitak kose, navodi jedna američka klinika koja se bavila ovom temom. Ni žene nisu imune, te se procenjuje da 50 odsto njih tokom života iskusi ovaj problem koji se u medicini zove „androgena alopecija“. 

Uzroci opadanja kose su brojni. Lekari navode nasledni faktor, starost, stres, nedostatak biotina, nedostatak gvožđa, probleme sa tiroidnom žlezdom…

Biotin za kosu - jača kosu
Foto: Freepik

 

Koji god da je uzrok, ovi periodi života za mnoge su veoma stresni budući da izazivaju zabrinutost, ali i smanjenje samopouzdanja, opšteg zadovoljstva i kvaliteta života. Stoga svi teže brzom i efikasnom rešenju koje obično podrazumeva što brži rast kose. Posledično, sa razlogom se pitamo da li je biotin za brži rast kose rešenje koje tražimo.

Doktori su godinama unazad savetovali pacijente da pri gubitku kose koriste biotin šampon za kosu i suplemente sa biotinom. Ipak, važno je da znate da ima i onih dermatologa koji smatraju da biotin ne može da podstakne rast nove kose. Oni ističu da je dejstvo biotina usmereno pre svega na jačanje postojeće kose, povećanje volumena i sprečavanje daljeg opadanja.

Ipak, ovo dejstvo biotina nikako nije zanemrljivo i često može da bude spasonosno rešenje. I zato, ukoliko ste primetili da vam se kosa stanjila u poslednje vreme ili je postala krta i lomljiva, slobodno možete da se oslonite na biotin za kosu.

 

Biotin šampon za kosu

O popuranosti ovih proizvoda dovoljno govori sledeći podatak:

Najpoznatija platforma za online trgovinu, Amazon, svakih 30 sekundi proda po jedan biotin šampon za kosu.

Kako biotin za kosu deluje? Biotin se dodaje šamponima jer jača folikule kose, poboljšava cirkulaciju vlasišta i povećava gustinu kose. Ovakvi šamponi često su obogaćeni kolagenom i ne sadrže sulfate budući da je ta formula dobitna kombinacija za jaču i gušću kosu. 

 

Koliko često treba koristiti biotin šampon za kosu

Jedno od pitanja koje se nameće jeste da li šamponi sa biotinom mogu konstantno da se koriste. Odgovor je – da.

Ovo je pre svega zbog činjenice da nemaju neželjena dejstva. Dizajnirani su tako da njima gotovo svakodnevno možete da perete kosu, bez potrebe da kupujete više različitih proizvoda.

Ono što je takođe ovde jako bitno da istaknemo jeste da je potrebno nekoliko meseci kontinuirane upotrebe ovih šampona kako biste postigli najbolje rezultate.

Jaka i zdrava kosa
Foto: Freepik

 

Koliko treba vremena da bi kosa prestala da opada

Sećate se kada su vam doktori savetovali da za poboljšanje imuniteta suplemente treba da pijete tri do šest meseci? Tako je i sa vitaminom B7. Za najbolje rezultate biotin šampon za kosu treba da koristite nekoliko meseci da biste dali dovoljno vremena skalpu i vlasima da se oporave.

Budite strpljivi i rezultati će sigurno doći.

 

Ostali proizvodi sa biotinom

Kao što smo već naveli, biotin je sastojak brojnih kozmetičkih preparata. Osim šampona, biotin je jedan od glavnih sastojaka i drugih proizvoda za kosu.

Ampule obogaćene biotinomNamenjene su osobama koje imaju problem sa tankom i osetljivom kosomOne ojačavaju kosu od korena, štite je i hrane, pomažući u prevenciji opadanja.

Za najbolje rezultate potrebno ih je koristiti minimum mesec dana, dva do tri puta nedeljno.

Balzam sa biotinom – Uz šampon i ampule, možete koristiti i balzam sa biotinom sa kojim kosa postaje meka, bujna i laka za oblikovanje. Potrebno je nanositi ga na vlažnu kosu i ostaviti da deluje dva do tri minuta.

Sprej sa biotinomOsim što omogućava raščešljavanje i anti-frizz efekat, sprejevi obogaćeni biotinom kosi daju volumen i sjaj, sprečavaju oštećenja i lomljenje vlasi, stvaraju zaštitni sloj oko kutikule prilikom termičkih tretmana. 

Hask biotin za kosu
Foto: Hask Beauty

 

Nega kose uz biotin za kosu

Ovde moramo da vas podsetimo da uz upotrebu biotina za kosu, treba da vodite računa i o drugim segmentima nege kose. Ne zaboravite na ulje makadamije za kosu, masku za rekonstrukciju kose i balzam za hidrataciju kose.

Uz preparate sa biotinom, za dovoljnu količinu biotina u organizmu neizostavna je pravilna ishrana. U zavisnosti od starosti, za optimalno stanje organizma, neophodno je između pet i 30 mikrograma po danu, dok je trudnicama potrebno 35 mikrograma.

 Namirinice bogate biotinom su:

  • Riba;
  • Piletina;
  • Bubrezi; 
  • Žumance;
  • Pečurke;
  • Šargarepa;
  • Banana;
  • Karfiol.

 

Hrana koja sadrži biotin
Foto: Freepik

 

Kome je namenjen biotin za kosu

Određene grupe su posebno pogođene problemom opadanja kose koji je povezan sa deficitom biotina.

Tako se, na primer, trudnice i dojilje mogu suočavati sa gubitkom kose jer ga brzo razgrađuju. Upotreba šampona sa biotinom svakako je preporučljiva i bez konsultacija sa lekarom, a suplementacija u vidu lekova samo uz preporuku lekara. 

Osobe koje konzumiraju veće količine antibiotika, takođe mogu biti pogođene nedostatkom biotina. Ovi lekovi sprečavaju proizvodnju crevnih bakterija iz kojih se sintetizuje biotin.

Opijati, alkohol i slične štetne supstance nepovoljno utiču na apsorpciju i aktiviranje brojnih vitamina, te i vitamina B7. Stoga i osobe sa problemom bolesti zavisnosti mogu imati nedostatak biotina.

 

Benefiti biotina za organizam

Poznata su brojna blagotvorna dejstva na celokupan organizam: 

  • Zdrava koža – biotin nije slučajno sastojak brojnih preparata za negu kože. On pomaže očuvanju blistave kože bez bora, a njegov nedostatak može uzrokovati osip, dermatitis, ekcem i psorijazu.
  • Nokti – često nailazimo na etikete sa ovim opisom „preparat za kosu, kožu i nokte”. To je pouzdan znak da u svom sastavu sadrži biotin koji rešava problem krtih noktiju.
  • Pomoć pri dijabetesu – brojne studije pokazale su da biotin igra važnu ulogu u prevenciji i lečenju dijabetesa. On povećava lučenje insulina koji reguliše nivo šećera.
  • Poboljšava varenje – nekoliko metaboličkih procesa oslanja se na biotin u procesu pravilne razgradnje hrane. Ukoliko sadrži neophodnu količinu biotina, hrana će odmah biti obrađena.
  • Prevencija srčanih bolesti – biotin može smanjiti nivo lošeg holesterola što smanjuje rizik od srčanog udara i drugih bolesti srca.

 

Zaključak

Biotin je neophodan za normalno funkcionisanje celokupnog organizma. Kada je reč o kosi, dermatolozi ističu da je njegovo blagotvorno dejstvo pre svega usmereno na jačanje vlasi i povećanje gustine, dok je ograničeno u vezi sa rastom nove kose. Šamponi sa biotinom i slični proizvodi neizostavni su deo nege kose koju treba da praktikuju svi, a pogotovo pomenuta populacija kao što su trudnice, osobe koje koriste veću količinu antibiotika i sličnih lekova i osobe sa problemom bolesti zavisnosti.

 

Da li i vi uključujete biotin za kosu u svakodnevnu beauty rutinu? Pišite nam u komentarima kakva su vam iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Vanja
    31.03.2023. 17:32

    Poštovanje pitanje jedno da li Biotin kapsule goje?

  • Alexandar Cosmetics
    03.04.2023. 08:42

    Poštovana Vanja,
    Hvala na javljanju i poverenju.
    Mi se bavimo isključivo prodajom kozmetičkih proizvoda, biotin u kapsulama nije deo našeg asortimana. U ponudi imamo proizvode sa biotinom koji se nanose direktno na kosu.
    Najbolje da se o ovom pitanju posavetujete sa lekarom i/ili farmaceutom.

    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com