Zašto naša kosa voli ulje makadamije

Ulje makadamije je jedan od onih dragocenih, prirodnih sastojaka koji imaju višestruku namenu. Ne samo da se može koristiti u ishrani, već ga naša kosa i koža obožavaju, zbog njegovih sposobnosti hranjenja, rekonstrukcije i hidratacije.

Dobija se hladnim ceđenjem ploda makadamije, poznatog i kao australijski orah, koji ima visoku energetsku vrednost. Ova drvenasta biljka poreklom iz Australiji, danas raste i na teritoriji srednje i južne Amerike i u pojedinim delovima Afrike. Ulje makadamije se sve više koristi u kozmetici, zbog svojih hranljivih i zaštitnih svojstava. Bogato je proteinima, koji su korisni za našu kosu, kožu i nokte.

Organsko ulje makadamije
Foto: Freepik

 

Ulje makadamije je dragoceno i neophodno za pravilnu negu kose. Lako se upija, hrani i hidrira vlasi. Posebno je pogodno za suvu, kovrdžavu i farbanu kosu. Moćan antioksidant – skvalen, prisutan je u ovom ulju u značajnim količinama. Zaslužan je za smanjenje i sprečavanje gubitka prirodne vlažnosti kose. Masne kiseline kojim ulje makadamije obiluje, takođe povoljno utiču na vlasi, dajući kosi sjaj i snagu. Hrane folikulu dlake, čime se sprečava opadanje i lomljenje kose.

U nastavku predstavljamo četiri uobičajena problema sa kosom, koje efikasno sprečava i rešava ulje makadamije.

Ulje makadamije za negu kose
Foto: Freepik

 

1. Nedostatak hidratacije

Kosa može postati suva usled različitih razloga. Spoljašnji faktori koji dovode do njene suvoće i krtosti su, između ostalog, toplota ili hladnoća. Unutrašnji faktori su povezani sa stanjem našeg organizma: godine, zdravstveno stanje, način života i ishrane. Naše telo prirodno stvara jedinjenje poznato kao palmitoleinska kiselina, koje ima anti-aging svojstva. Ova kiselina je, između ostalog, zaslužna za uspostavljanje prirodne hidratacije kose. Sa godinama se količina palmitoleinske kiseline u organizmu smanjuje. To dovodi do pojave bora, gubitka vlažnosti kože i kose.  Omega-7 masne kiseline, prirodno prisutne u ulju makadamije, pomažu da kosa povrati svoj optimalni nivo hidratacije i tako (p)ostane zdrava i blistava.

 

2. Lakše raščešljavanje

Svaka kosa može se suočiti sa problemom raščešljavanja, ali kovrdžava je sigurno, po tom pitanju, najzahtevnija. Raščešljavanje je obično samo deo šireg problema, u koji spadaju i statički elektricitet, gubitak sjaja i elastičnosti kose, te njeno krzanje i lomljivost. Esencijalne masne kiseline i vitaminski kompleksi koji su prisutni u ulju makadamije pomažu u eliminisanju posledica statičkog elektriciteta. Oni kosu oblažu zaštitnim slojem koji je štiti od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Takođe, uz korišćenje No Tangle MACADAMIA četke, raščešljavanje vaše kose biće znatno olakšano.

Macadamia NoTangle četka za kosu

 

3. Sprečavanje lomljenja kose

Svaka dlaka kose obložena je kutikulom, površinskim zaštitnim slojem koji sprečava gubitak vlažnosti i lomljenje kose. Kutikule se lako mogu odvojiti od dlake, posredstvom spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Odvajanje od dlake za rezultat ima krtu kosu koja se lako lomi. Dobra vest je da ulje makadamije sprečava odvajanje kutkule, tako što prodire u kožu glave i u folikule kose. Tako obnavlja njenu elastičnost i jačinu.

 

4. Borba sa neprijateljima zdravlja

Zahvaljujući antioksidantima koje ima, kao što su pomenuti skvalen i vitamin E, ulje makadamije štiti kožu i kosu, odnosno njihove ćelijske strukture od štete koju prave slobodni radikali. Njihov najveći neprijatelj su antioksidanti, kojima ulje makadamije obiluje i na taj način neutrališe njihovo dejstvo.

Ulje makadamije u proizvodima za negu kose

 

Ulje makadamije je jedan od onih proizvoda koji stižu iz prirode. Koje, kada jednom probamo, lako uvrstimo u svoju rutinu nege kose. Činjenica da je reč o jednom od najpopularnijih saveznika zdrave kose iz naše MACADAMIA linije dovoljno govori o njegovoj učinkovitosti.

 

Voleli bismo da čujemo i vaša iskustva sa uljem makadamije! Da li ste ga isprobali? Kakvi su vam utisci?

Proizvodi iz teksta
  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)