Zašto naša kosa voli ulje makadamije

Ulje makadamije je jedan od onih dragocenih, prirodnih sastojaka koji imaju višestruku namenu. Ne samo da se može koristiti u ishrani, već ga i naša kosa i koža prosto obožavaju. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama i ima veliku sposobnost hranjenja, rekonstrukcije i hidratacije.

Organsko ulje makadamije
Foto: Freepik

 

Dobija se hladnim ceđenjem orašastog ploda makadamije, poznatog i kao australijski orah, koji ima visoku energetsku vrednost. Ova drvenasta biljka, poreklom iz Australiji, danas raste i na teritoriji srednje i južne Amerike, kao i u pojedinim delovima Afrike.

Zbog svojih hranljivih i zaštitnih svojstava, osim u kulinarstvu, ulje makadamije se sve više koristi u kozmetici. Bogato je proteinima, koji su korisni za našu kosu, kožu i nokte.

 

Ulje makadamije – tajna zdrave kose

Ulje makadamije je dragoceno i neophodno za pravilnu negu kose. Posebno je pogodno za suvu, kovrdžavu i farbanu kosu, jer ima velika hidratantna svojstva. Moćan antioksidant – skvalen, prisutan je u ovom ulju u značajnim količinama. Zaslužan je za sprečavanje gubitka prirodne vlažnosti kose. Masne kiseline kojima ulje makadamije obiluje, takođe povoljno utiču na vlasi, dajući kosi sjaj i snagu. Ulje se brzo upija u kosu, hrani folikul dlake, čime se sprečava opadanje i lomljenje kose.

Ulje makadamije za negu kose
Foto: Freepik

 

U nastavku predstavljamo četiri uobičajena problema sa kosom, koje efikasno sprečava i rešava ulje makadamije.

 

1. Nedostatak hidratacije

Kosa može postati suva usled različitih uticaja. Spoljašnji faktori koji dovode do njene suvoće i pojave ispucalih krajeva su, između ostalog, toplota ili hladnoća. Unutrašnji faktori su povezani sa stanjem našeg organizma: godine, zdravstveno stanje, način života i ishrane. Naše telo prirodno stvara jedinjenje poznato kao palmitoleinska kiselina, koje ima anti-aging svojstva. Ova kiselina je, između ostalog, zaslužna za uspostavljanje prirodne hidratacije kose. Kako starimo količina palmitoleinske kiseline se smanjuje u organizmu. To dovodi do gubitka vlažnosti kose i kože, pojave bora i isušivanja vlasi. Omega 7 masne kiseline, prirodno prisutne u ulju makadamije, pomažu da kosa povrati svoj optimalni nivo hidratacije i tako (p)ostane zdrava i blistava. Upravo zbog toga je ulje makadamije sastavni deo brojnih šampona, maski, balzama i drugih kozmetičkih proizvoda za negu i stilizovanje kose.

 

2. Raščešljavanje zamršene kose

Svaka kosa može se suočiti sa problemom raščešljavanja, ali kovrdžava je sigurno, po tom pitanju, najzahtevnija. Takođe, tanka i/ili suva kosa sa ispucalim krajevima može zadati velike muke prilikom češljanja. Raščešljavanje je obično samo deo šireg problema, u koji spadaju i statički elektricitet, gubitak sjaja i elastičnosti kose, te njeno krzanje i lomljivost. Redovnom upotrebom ulja makadamije i proizvoda koji su obogaćeni ovim dragocenim sastojkom, može se znatno olakšati svakodnevno češljanje kose.

Esencijalne masne kiseline i vitaminski kompleksi koji su prisutni u ulju makadamije pomažu u eliminisanju posledica statičkog elektriciteta. Oni dubinski hidriraju kosu i oblažu je zaštitnim slojem koji je štiti od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Na taj način ujedno omogućavaju lakše raščešljavanje.

Takođe, uz korišćenje No Tangle MACADAMIA četke, raščešljavanje vaše kose biće znatno jednostavnije. Ova četka je dizajnirana tako da lako raščešljava i najzamršeniju kosu bez čupanja. Ujedno je odlična za masažu temena glave i poboljšanje cirkulacije, čime se podstiče rast zdrave kose. Pogodna je za upotrebu čak i na mokroj kosi.

Macadamia NoTangle četka za kosu
Foto: Macadamiahair

 

3. Kidanje i lomljenja vlasi

Svaka dlaka kose obložena je kutikulom, površinskim zaštitnim slojem koji sprečava gubitak vlažnosti i lomljenje kose. Kutikule se lako mogu odvojiti od dlake, posredstvom spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Odvajanje od dlake za rezultat ima krtu kosu koja se lako lomi. Dobra vest je da ulje makadamije sprečava odvajanje kutikule, tako što prodire u kožu glave i u folikule kose. Dubinski hrani kosu i tako obnavlja njenu elastičnost i jačinu. Uz redovno šišanje i pravilnu svakodnevnu negu, ulje makadamije sprečava pojavu rascvetalih krajeva i dalje lomljenje kose.

 

4. Borba sa neprijateljima zdravlja

Zahvaljujući antioksidantima koje ima, kao što su pomenuti skvalen i vitamin E, ulje makadamije štiti kožu i kosu, odnosno njihove ćelijske strukture od štete koju prave slobodni radikali. Njihov najveći neprijatelj su antioksidanti, kojima ulje makadamije obiluje i na taj način neutrališe njihovo dejstvo. Dodatna prednost ovog sastojka je činjenica da je ulje makadamije potpuno prirodan proizvod. Zahvaljujući svemu tome, slobodno možemo reći da je ulje makadamije tajna zdrave kose.

Ulje makadamije u proizvodima za negu kose
Foto: Macadamiahair

 

Jednom kada probate ulje makadamije, sigurni smo da ćete ga lako i vrlo rado uvrstiti u svoju rutinu nege kose. Ukoliko ste već isprobali proizvode obogaćene ovim dragocenim sastojkom, pišite nam kakvi su vaši utisci. Da li imate svoje favorite? Voleli bismo da čujemo vaša iskustva! Podelite sa nama informacije o tome na koji način vi koristite ulje makadamije.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)