Svaka kosa može biti kovrdžava uz mini-val

Mnoge žene koje imaju ravnu kosu želele bi da imaju lokne. Ukoliko ste se prepoznali u prvoj rečenici, vreme je za mini-val. To je jedini uspešan put do kovrdžave kose, na duži vremenski period.

 

Šta je mini-val

Mini-val ili trajna ondulacija je profesionalna frizerska tehnika kojom se menja prirodni izgled kose. Ovakav način stilizovanja bio je izuzetno popularan 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, kada su i žene i muškarci „ondulirali” kosu. S obzirom da se moda i modni trendovi stalno menjuju i vraćaju, uopšte ne iznenađuje ponovna popularnost uvijanja kose.

Mini-val za retro stil
Foto: Freepik

 

Prednosti mini-vala:

  • Bujna kosa i dodatni volumen;
  • Mladalački izgled;
  • Promena imidža;
  • Frizura koja odgovara svačijem stilu i svakoj prilici;
  • Lako održavanje;
  • Uvek spremna frizura…

 

Mini-val kose nije jednostavna tehnika i zato bi, za ovaj tretman, trebalo da se obratite profesionalnom frizeru. Pre nego što se odlučite na ovaj korak, važno je da se dobro informišete i detaljno upoznate sa ovom tehnikom stilizovanja kose. Ukoliko ipak želite da kod kuće napravite mini-val, trebaće vam „pomoć prijatelja”, odnosno vešte i strpljive osobe.

 

Kako napraviti mini-val

Postupak trajne ondulacije kose zahteva upotrebu preparata sa hemijskim sastojcima (najčešće kiselinama) i pribora za mini-val. Bez obzira što se za ovu tehniku upotrebljavaju hemikalije, nema razloga za zabrinutost. Preparati koji se danas koriste za mini-val nisu štetni za kosu, kao oni koji su se koristili pre 30-40 godina. Osim toga, uz pravilnu negu kose izbeći ćete njeno oštećenje i isušivanje.

Mini-val tehnika stilizovanje kose može se podeliti u nekoliko koraka. Koliko dugo će trajati sam postupak zavisi od mnogih činilaca: od dužine i gustine kose, od toga da li želite blage talase ili jasno definisane lokne, kao i od veštine i brzine osobe koja obavlja posao frizera.

Kratka kosa može biti kovrdžava
Foto: Freepik

 

1. Priprema kose za mini-val 

Mini-val se radi na vlažnoj, peškirom prosušenoj kosi. Pre samog tretmana poželjno je dubinski oprati kosu, posebno kreiranim šamponima za tu namenu. Na taj način se pospešuje krajnji rezultat, jer se pranjem ispiraju suvišne hemikalije i nečistoće koje se svakodnevno zadržavaju u kosi i na koži glave. Naša preporuka je Insight Intech šampon bez sulfata za dubinsko pranje kose, koji pospešuje otvaranje kutikula dlake i time kosu priprema za dalji tretman. Proizvod je obogaćen organskim ekstraktima kantariona i gloga, ne sadrži sulfate, mineralna ulja, paraben, silikon i veštačke boje.

 

2. Veličina viklera definiše izgled lokni

Biće vam potrebni i vikleri za mini-val. Veličinu birajte u zavisnosti od toga da li želite uže ili šire i opuštenije lokne. Uvijte sve pramenove kose viklerima. Nakon toga sledi postupak nanošenja kiseline, koja je ključna za dobijanje dugotrajnih lokni.

Vileri za mini-val
Foto: Freepik

 

3. Pravilan odabir kiseline za mini-val je izuzetno važan

Insight Intech kolekcija proizvoda za mini-val zadovoljava sve potrebe moderne žene. Nove kiseline za mini-val su obogaćene aktivnim sastojcima koji štite i ishranjuju kosu tokom tretmana i ne narušavaju njenu prirodnu pH vrednost. Koju kiselinu ćete koristiti zavisi od tipa vaše kose i toga da li želite blage talase ili čvrste lokne.

Blaga kiselina za mini-val Intenzivna kiselina za mini-val
 

Blaga kiselina za mini-val INSIGHT Intech namenjena je farbanoj i nežnoj kosi.

 

Intenzivna kiselina za mini-val INSIGHT Intech namenjena je nefarbanoj i gruboj kosi.

 

Kiselinu nanesite najpre na sunđer za fiksiranje, a potom njime ravnomerno natopite svaki pramen koji je namotan na vikler. Pokrijte celu kosu, uvijenu viklerima, kapom za mini-val i ostavite da kiselina deluje. Vreme držanja je naznačeno na uputstvu svakog pojedinačnog proizvoda, a zavisi od kiseline koju koristite, tipa vaše kose i efekta koji želite da postignete.

 

4. Upotreba neutralizatora je obavezna

Nakon toga, potrebno je mlakom vodom isprati kiselinu, pa na svaki pramen koji je namotan na vikler naneti neutralizaor za mini-val. Ovaj proizvod je namenjen za fiksiranje mini-vala i učvršćivanje dobijenog oblika lokni. Nakon što neutralizator odstoji (oko 10 minuta), lagano skinite viklere, bez povlačenja, tako da se pramen kose ne ispravi. Potom ponovo na kosu nanesite neutralizator da deluje nekoliko minuta. Nakon toga temeljno vodom isperite proizvod sa kose.

Naša preporuka je da potom koristite balzam za kosu, kako biste olakšali raščešljavanje i dodatno zaštitili vlasi. Na kraju, osušite kosu koristeći fen sa difuzorom i vaša transformacija frizure je završena.

Mini-val, frizura za svakoga
Foto: Freepik

 

Dodatni saveti

Frizeri savetuju da u naredna dva dana (48 sati) ne perete kosu, kako se lokne ne bi opustile, a ceo trud oko postizanja kovrdžave kose bio uzaludan.

Takođe, ukoliko farbate kosu, vodite računa o terminu za farbanje. Opšta preporuka je da se ofarbate tek dve-tri nedelje nakon primene tretmana mini-vala. Ukoliko to učinite pre, postoji mogućnost da će, zbog upotrebe kiseline, boja kose brzo da izbledi.

Kosa na kojoj je urađen mini-val zahteva poseban tretman. Potrebno je da nabavite odgovarajući pribor za raščešljavanje (najbolje češalj sa široko raspoređenim zupcima), kao i adekvatne proizvode za negu i stilizovanje. Kako pravilno negovati kosu nakon mini-vala? – O tome u nekom od narednih postova.

Efekat mini-vala traje oko šest meseci. Ako niste sigurni kako vam stoji kovrdžava kosa i da li će vam se svideti, naš savet je da najpre isprobate figaro za afro lokne.

Kovrdžava kosa
Foto: Freepik

 

Na kraju, važno je reći da mini-val nije namenjen samo osobama koje imaju prirodno ravnu kosu. Ovaj tretman primenjuju i mnoge žene sa talasastom ili kovrdžavom kosom, kako bi pravilno definisale izgled svojih lokni.

Pišite nam kakva je vaša kosa i da li biste želeli da je promenite. Da li ste nekada radili mini-val? Voleli bismo da sa nama podelite vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 25 komentar(a)

Komentari

  • Matija
    01.12.2023. 18:45

    Cao, zanima me da li postoji kosa kojoj je nemoguce uraditi minival, posto sam jednom radio i nije uspelo?

  • Alexandar Cosmetics
    04.12.2023. 09:16

    Poštovani Matija,
    Hvala na javljanju.
    Mini-val je jedan od zahtevnijih profesionalnih tretmana, čiji rezultat zavisi od stanja kose, korišćenih proizvoda, načina njihove primene, ali i od veštine tehničara (frizera). Po pravilu, uz primenu adekvatnih proizvoda mini-val može da se primeni na svim tipovima kose. Za tanku, nežnu, farbanu i oštećenu kosu se koriste blaže kiseline. Za oštru i grubu kosu neophodno je koristiti intenzivniju kiselinu i ostaviti da duže deluje, kako bi vlasi omekšale i lako poprimile željeni oblik.
    Predlažemo da se detaljno konsultujete sa profesionalnim frizerima koji će pogledati vašu kosu i na osnovu tipa i trenutnog stanja kose proceniti koje proizvode bi trebalo da koriste i koliko dugo da ih „drže” na kosu, kako bi se dobili željeni rezultati.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav!
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Dragana
    08.08.2023. 22:14

    Precizno dato uputstvo,hvala.
    Gde se može kupiti kompletan materijal za minival, od A,do Š,za kratku kosu,sli krupniji,opušteniji,da probam sama,jer sam nepokretna.

  • Alexandar Cosmetics
    09.08.2023. 11:19

    Poštovana Dragana,
    Hvala za komentar.
    Sve proizvode iz naše ponude možete poručiti online, preko našeg sajta. Preparate za mini-val pogledajte na sledećem linku: https://www.alexandar-cosmetics.com/kosa/stilizovanje/minival, a pribor neophodan za rad je dostupan na ovom linku: https://www.alexandar-cosmetics.com/kosa/frizerski-pribor/pribor-za-minival. Proizvode možete kupiti i u Alexandar Cosmetics maloprodajnom objektu u Novom Sadu ili u nekom od naših distributivnih centara.
    S obzirom da je mini-val hemijski tretman, ukoliko nemate dovoljno iskustva, savetujemo Vam da ovaj posao ipak prepustite profesionalcima kako ne biste oštetili kosu. Mnogi frizeri, na zahtev klijenta, obavljaju profesionalne tretmane i u kućnim uslovima, pa Vam predlažemo da pozovete nekoliko frizerskih salona i detaljno se raspitate o ovim mogućnostima.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Sanja
    31.01.2023. 19:28

    Zdravo, zanima me da li mogu da uradim minival kod kuce na krupnije viklere sa setovima što imaju kod vas, hoću da mi ispadnu talasi od polovine kose? Hvala

  • Alexandar Cosmetics
    01.02.2023. 09:00

    Poštovana Sanja,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Na svakom proizvodu iz našeg asortimana za mini-val postoji detaljno uputstvo za upotrebu, a uspeh samog tretmana zavisi od kose na kojoj se radi, ali i od veštine i brzine onog ko obavlja tretman. Veličinu viklera uvek treba birati u skladu sa željenim loknama. Krupniji vikleri su pogodni za „blaže” lokne i talase.
    Mini-val je profesionalni tretman, za čiju primenu su potrebne određene veštine, znanja i iskustva. S obzirom da je izuzetno zahtevna tehnika i mnogi frizeri izbegavaju da sami sebi „kovrdžaju” kosu na ovaj način. Ukoliko nikada niste sami radili mini-val tretman, kako biste izbegli moguća oštećenja kose, savetujemo Vam da posetite frizere i posao prepustite profesionalcima. Konsultujte se sa njima oko proizvoda koje koriste, proverite da li postoji opcija da sami birate preparate i predložite one koji su Vaš izbor.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Strahinja Simic
    29.11.2021. 20:09

    da li kiselina za mini val moze biti stetna?

  • Alexandar Cosmetics
    30.11.2021. 10:42

    Poštovani Strahinja,
    Hvala na javljanju.
    Svaki hemijski tretman izaziva određene reakcije na kosi i zato je veoma važno da profesionalne tretmane koji zahtevaju upotrebu kiseline, blanša i sl. proizvoda koriste profesionalni frizeri sa iskustvom, kako se kosa ne bi oštetila.
    Kiseline koje se danas koriste za mini-val tretmane su obogaćene hranljivim sastojcima, poput hijaluronske kiseline, biljnih ulja i ekstrakata, koji dodatno štite i hrane kosu tokom tretmana. Znatno su blaže i nežnije prema kosi od proizvoda koji su se koristile pre 20-30 i više godina.
    Ukoliko se odlučite za mini-val, naša preporuka je da se prvo detaljno konsultujete sa frizerom i da birate proizvoda u skladu sa tipom svoje kose.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Ivana
    29.10.2021. 18:26

    Hvala Vam najlepše na odgovoru, svakako ste mi puno pomogli.
    Srdačan pozdrav!

  • Ivana
    29.10.2021. 07:43

    Poštovani,
    želela bih da podelim svoje iskustvo sa Vama i zamolim za par saveta. Nisam osoba koja tretira kosu, nisam se nikada farbala, jer volim prirodnu. Što se tiče forme, blago je talasasta, ali veoma zahvalna, kako je namestim, tako stoji. Pre 15-ak godina sam dve godine za redom stavljala mini-val. Lokne su bile predivne, kao da sam rođena sa njima,uvek sam imala frizuru, jednostavno je održavala… Sada, nakon toliko godina želela bih opet da uradim mini val, ali sam u velikoj dilemi, kod kog frizera? Ako imate pouzdanu preporuku, od srca bi mi značilo da me uputite na profesionalca, nekoga ko zaista dobro poznaje tehnike mini vala i radi ga češće. Moja frizerka se uvek odupire ideji mini vala, jer sam svesna da mnogi zapravo ne žele da ga rade, jer ni ne znaju. Eto, ako mi možete pomoći, puno bi mi značilo?

    Srdačno Vas pozdravljam i nadam se loknama!

  • Alexandar Cosmetics
    29.10.2021. 08:40

    Poštovana Ivana,
    Hvala na javljanju i poverenju koje ste nam ukazali.
    Razumemo Vašu zabrinutost, jer mini-val je veoma zahtevan profesionalni tretam i potrebno je da ga obavlja stručna osoba sa iskustvom. Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da su preparati koji se danas koriste za ovaj tretman mnogo manje agresivni prema kosi, u odnosu na one koji su se ranije koristili.
    Mi smo kompanija koja se bavi uvozom, distribucijom i prodajom kozmetičkih proizvoda za profesionalnu i ličnu uporebu. Iako blisko sarađujemo sa profesionalnim frizerima, nezahvalno je da Vam dajemo konkretnu preporuku, s obzirom da ne znamo ni u kom gradu živite.
    Predlažemo Vam da se detaljno raspitate u nekoliko različitih salona u Vašem kraju i otvoreno razgovarate sa frizerima, kako biste čuli kakva su njihova iskustva, koje proizvode koriste i šta Vam oni savetuju. Nakon toga moći ćete lakše da donesete odluku.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Seka
    06.09.2021. 14:43

    Hvala najlepse na odgovoru. Mozete li konkretno preporuciti neke proizvode za negu i ocuvanje mini-vala. Hvala unapred!!

  • Alexandar Cosmetics
    06.09.2021. 15:47

    Poštovana,
    Hvala na upitu.
    Što se tiče nege kose nakon mini-val tretmana, najbolje je da koristiti šampone laganije formule, bez štetnih sulfata, koji su baš namenjeni za negu hemijski tretirane i kovrdžave kose (kojoj je potrebna dodatna hidratacija).
    Naš predlog je MACADAMIA Oil-Infused Ultra Rich Repair šampon za kovrdžavu kosu, kao i svi proizvodi iz iste kolekcije (što možete videti na linku). Takođe, toplo preporučujemo i sve prizvode iz HASK Curle Care kolekcije.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Seka
    06.09.2021. 00:46

    Postovani,
    Radila sam minival 20.08. Super mi je ispalo. Posto sam dugo bila na moru, morala sam, nakon povratka kuci malo da skratim kosu, samo krajeve. Frizerka je morala da mi oceslja kosu kako bi je posisala. Da li je to cesljanje imalo negativan uticaj na minival?? Hvala unapred na odgovoru!

  • Alexandar Cosmetics
    06.09.2021. 11:26

    Poštovana,
    Hvala na javljanju i poverenju.
    Ukoliko je frizerka pravilno raščešljala kosu, bez čupanja i kidanja vlasi, ne bi trebalo da bude negativnih posledica.
    Ono što možete dodatno uraditi kako biste što duže imali lepu mini-val frizuru, koristiti proizvode za hidrataciju i negu kovrdžave kose i sušite je uz pomoć difuzora.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Marija
    15.08.2021. 08:39

    Poštovani,
    da li je i koliko minival štetan za kosu i za rast nove kose? Kosa mi se istanjila i trudim se da pospešim njen rast pa nisam sigurna da li je ceo proces preporučljiv za mene. Inače, kosa je talasasta i nije nikada farbana ili bilo čime tretirana.
    Hvala unapred

  • Alexandar Cosmetics
    16.08.2021. 10:06

    Poštovana Marija,
    Hvala na javljanju.
    S obzirom da imate istanjenu kosu i želite da ubrzate njen rast, savetujemo da najpre ojačate kosu, pa da tek onda uraditi mini-val. Svaki hemijski tretman, pa i mini-val, utiče na izgled i kvalitet kose. Predlažemo da prvo u potpunosti oporavite oštećene i tanke vlasi hranljivim, proteinskim tretmanima i maskama za dubinsku hidrataciju, kako biste ojačali kosu i na taj način je pripremili za tretman.
    Ukoliko želite da imate lepo oblikovane kovrdže, u međuvremenu koristite hranljive kreme, gelove i slične proizvode za definisanje lokni. Naš predlog je krema za stilizovanje kovrdžave kose KYO Curly Design, koja je obogaćena pantenolom i bademovim uljem.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Maja Kovacevic
    24.07.2021. 23:39

    Pozdrav,
    Da li se postoje manje bočice sa kiselinama i neutralizatorom? Htela sam da pokušam sama uraditi minival kod kuće.
    Hvala na odgovoru.

  • Alexandar Cosmetics
    26.07.2021. 10:28

    Poštovana Majo,
    Hvala na javljanju i interesovanju za naše proizvode.
    Mini-val tretman je pre svega namenjen za rad profesionalnih frizera i zbog toga je većina proizvoda dostupna u većim pakovanjima koja se koriste u salonima.
    Ukoliko želite da sami uradite mini-val, predlažemo da isprobate NOVEX HairLife Cacho & Natural set za kovrdžanje kose koji sadrži: kremu za kovrdžanje kose od 80 g, neutralizator od 80 ml i par najlonskih, zaštitnih rukavica. Pre početka primene tretmana obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu i uradite test osetljivosti. Obavezno se pridržavajte precizno opisanih smernica za korišćenje proizvoda, kako biste postigli željene rezultate.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Arbasana
    06.03.2021. 14:58

    Zanima me da li mogh da radim minival ako imas blansa na kosi

  • Alexandar Cosmetics
    08.03.2021. 11:13

    Poštovana,
    Hvala na javljanju.
    Ne preporučuje se primena mini-val tretmana na kosi koja je prethodno blajhana. Zbog različitih hemijskih reakcija, može doći do neželjenog dejstva u vidu oštećenja kose.
    Ukoliko želite da postignete mini-val efekat, predlažemo Vam da koristite Diva Signature Titanium figaro za arfo lokne, sa mogućnošću podešavanja temperature. Za tanku, oštećenu ili izbeljenu kosu preporučuje se podešavanje temperature u rasponu od 150 °C do 170 °C.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Doris
    07.01.2021. 23:10

    Da li na kanu crnu mogu da radim mini val ?? Hvala na odgovoru ..

  • Alexandar Cosmetics
    08.01.2021. 08:52

    Poštovana Doris,
    Hvala na interesovanju.
    Kana je farba za kosu izrađena od 100% prirodnih sastojaka i njenim nanošenjem oko dlake se stvara zaštitni omotač, koji sprečava prodiranje štetnih sastojaka iz spoljašnje sredine. Upravo iz tog razloga ponekad na kosi koja je obojena kanom nije moguće uraditi mini-val, jer je u pitanju hemijski tretman. Preciznije, može se desiti da ne dobijete željeni rezultat i da lokne ne budu „dovoljno kovrdžave“. Naša preporuka je da se ipak detaljno posavetujete sa frizerom koji poznaje Vašu kosu.

    Za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Martina
    08.06.2020. 23:32

    Dobar dan svima ko procita zamolucu vas ako moze za odgovor sta brze jer umam termin za minival 27/6 a sam se farbala pre 3 nedelje hocu da znam dali mogu da radim munival ili sta ce da bude sa moju kosu? Hvala unapred za odgovora al molim sta pre

  • Alexandar Cosmetics
    09.06.2020. 08:16

    Draga Martina,
    Hvala na javljanju.
    S obzirom da ste ofarbali kosu pre tri nedelje (a do zakazanog termina će proći još 18 dana), možete raditi mini-val bez negativnih posledica po Vašu kosu. Ipak, nagovestite frizeru/frizerki da farbate kosu, kako bi znao/znala koje proizvode da koristi. Za hemijski tretiranu kosu preporučuje se upotreba blage kiseline.

    Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com