Uz mini-val svaka kosa može biti kovrdžava

Mnoge žene koje imaju ravnu kosu želele bi da imaju lokne. Ukoliko ste se prepoznali u prvoj rečenici, vreme je za mini-val. To je jedini uspešan put do kovrdžave kose, na duži vremenski period.

 

Šta je mini-val

Mini-val ili trajna ondulacija je profesionalna frizerska tehnika kojom se menja prirodni izgled kose. Ovakav način stilizovanja bio je izuzetno popularan 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, kada su i žene i muškarci “ondulirali” kosu. S obzirom da se moda i modni trendovi stalno menjuju i vraćaju, uopšte ne iznenađuje ponovna popularnost uvijanja kose.

Mini-val za retro stil
Foto: Freepik

 

Prednosti mini-vala:

 • Bujna kosa i dodatni volumen;
 • Mladalački izgled;
 • Promena imidža;
 • Frizura koja odgovara svačijem stilu i svakoj prilici;
 • Lako održavanje;
 • Uvek spremna frizura…

 

Mini-val kose nije jednostavna tehnika i zato bi, za ovaj tretman, trebalo da se obratite profesionalnom frizeru. Pre nego što se odlučite na ovaj korak, važno je da se dobro informišete i detaljno upoznate sa ovom tehnikom stilizovanja kose. Ukoliko ipak želite da kod kuće napravite mini-val, trebaće vam “pomoć prijatelja”, odnosno vešte i strpljive osobe.

 

Kako napraviti mini-val

Postupak trajne ondulacije kose zahteva upotrebu preparata sa hemijskim sastojcima (najčešće kiselinama) i pribora za mini-val. Bez obzira što se za ovu tehniku koriste hemikalije, nema razloga za zabrinutost. Preparati koji se danas koriste za mini-val nisu štetni za kosu, kao oni koji su se koristili pre 30-40 godina. Osim toga, uz pravilnu negu kose izbeći ćete njeno oštećenje i isušivanje.

Mini-val tehnika stilizovanje kose može se podeliti u nekoliko koraka. Koliko dugo će trajati sam postupak zavisi od mnogih činilaca: od dužine i gustine kose, od toga da li želite blage talase ili jasno definisane lokne, kao i od veštine i brzine osobe koja obavlja posao frizera.

Mini-val na kratkoj kosi
Foto: Freepik

 

1. Priprema kose za mini-val 

Mini-val se radi na vlažnoj, peškirom prosušenoj kosi. Pre samog tretmana poželjno je dubinski oprati kosu. Na taj način se pospešuje krajnji rezultat, jer se pranjem ispiraju suvišne hemikalije i nečistoće koje se svakodnevno zadržavaju u našoj kosi. Za tu namenu preporučuje se upotreba Insight Intech šampona bez sulfata za dubinsko pranje kose.

 

2. Veličina viklera definiše izgled lokni

Biće vam potrebni i vikleri za mini-val. Veličinu birajte u zavisnosti od toga da li želite uže ili šire i opuštenije lokne. Uvijte sve pramenove kose viklerima. Nakon toga sledi postupak nanošenja kiseline, koja je ključna za dobijanje dugotrajnih lokni.

Vileri za mini-val
Foto: Freepik

 

3. Pravilan odabir kiseline za mini-val je izuzetno važan

Nova kolekcija Insight proizvoda za mini-val, zadovoljava sve potrebe moderne žene. Nove kiseline za mini-val su obogaćene aktivnim sastojcima koji štite i ishranjuju kosu tokom tretmana i ne narušavaju prirodnu pH vrednost kose. Koju kiselinu ćete koristiti zavisi od tipa vaše kose i toga da li želite blage talase ili čvrste lokne.

Blaga kiselina za mini-val Intenzivna kiselina za mini-val
Blaga kiselina za mini-val INSIGHT Intech namenjena je farbanoj i nežnoj kosi. Intenzivna kiselina za mini-val INSIGHT Intech namenjena je nefarbanoj i gruboj kosi.

 

Kiselinu nanesite najpre na sunđer za fiksiranje, a potom njime ravnomerno natopite svaki pramen koji je namotan na vikler. Pokrijti celu kosu sa viklerima kapom za mini-val i ostaviti da kiselina deluje. Vreme držanja je naznačeno na uputstvu svakog pojedinačnog proizvoda, a zavisi od kiseline koju koristite, tipa vaše kose i efekta koji želite da postignete.

 

4. Upotreba neutralizatora je obavezna

Nakon toga, potrebno je mlakom vodom isprati kiselinu, pa na svaki pramen koji je namotan na vikler naneti neutralizaor za mini-val. Ovaj proizvod je namenjen za fiksiranje mini-vala i učvršćivanje dobijenog oblika lokni. Nakon što neutralizator odstoji (oko 10 minuta), lagano skinite viklere, bez povlačenja, tako da se pramen kose ne ispravi. Potom ponovo na kosu nanenesite neutralizator da deluje nekoliko minuta. Nakon toga temeljno vodom isperite proizvod sa kose.

Naša preporuka je da potom koristite balzam za kosu, kako biste olakšali raščešljavanje i dodatno zaštitili vlasi. Na kraju osušite kosu koristeći fen sa difuzorom i vaša transformacija frizure je završena.

Mini-val, frizura za svakoga
Foto: Freepik

 

Dodatni saveti

Frizeri savetuju da u naredna dva dana (48 sati) ne perete kosu, kako se lokne ne bi opustile, a ceo trud oko postizanja kovrdžave kose bio uzaludan.

Takođe, ukoliko farbate kosu, vodite računa o terminu za farbanje. Opšta preporuka je da se ofarbate tek dve-tri nedelje nakon primene tretmana mini-vala. Ukoliko to učinite pre, postoji mogućnost da će, zbog upotrebe kiseline, boja kose da izbledi.

Kosa na kojoj je urađen mini-val zahteva poseban tretman. Potrebno je da nabavite odgovarajući pribor za raščešljavanje, kao i adekvatne proizvode za negu i stilizovanje. Kako negovati kosu nakon mini-vala? – O tome u nekom od narednih postova.

Efekat mini-vala traje oko šest meseci. Ako niste sigurni kako vam stoji kovrdžava kosa i da li će vam se svideti, naš savet je da najpre isprobate figaro za afro lokne.

Foto: Freepik

 

Na kraju, važno je reći da mini-val nije namenjen samo osobama koje imaju prirodno ravnu kosu. Ovaj tretman primenjuju i mnoge žene sa talasastom ili kovrdžavom kosom, kako bi pravilno definisale izgled svojih lokni.

Pišite nam kakva je vaša kosa i da li biste želeli da je promenite. Da li ste nekada radili mini-val? Voleli bismo da sa nama podelite vaša iskustva.

 • Ostavite komentar
 • |
 • 2 komentar(a)

Komentari

 • Martina
  09.06.2020. 01:32

  Dobar dan svima ko procita zamolucu vas ako moze za odgovor sta brze jer umam termin za minival 27/6 a sam se farbala pre 3 nedelje hocu da znam dali mogu da radim munival ili sta ce da bude sa moju kosu? Hvala unapred za odgovora al molim sta pre

 • Alexandar Cosmetics
  09.06.2020. 10:16

  Draga Martina,
  Hvala na javljanju.
  S obzirom da ste ofarbali kosu pre tri nedelje (a do zakazanog termina će proći još 18 dana), možete raditi mini-val bez negativnih posledica po Vašu kosu. Ipak, nagovestite frizeru/frizerki da farbate kosu, kako bi znao/znala koje proizvode da koristi. Za hemijski tretiranu kosu preporučuje se upotreba blage kiseline.

  Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | https://www.alexandar-cosmetics.com