Uvijanje kose trakom – prirodan i lak način za kreiranje lokni i talasa

Uvijanje kose trakom postaje sve popularnije, ako je suditi po snimcima koji kruže društvenim mrežama. Kako se ovaj trend uvukao u domove svih ljubitelja kovrdžave i talasaste kose i da li je zaista revolucionarno rešenje, otkrićemo u nastavku.

Uvijanje kose trakom - rezultati
Foto: Freepik

 

Za uvijanje kose trakom naći ćete brojne tutoriale i savete na internetu, kao i priče da je u pitanju inovativno i revolucionarno rešenje. I to samo zbog toga što se za uvijanje kose ne koristi toplota, a rezultati koji se postižu su zaista zadivljujući. Međutim, ovo i nije tako nova i revolucionarna tehnika. Samo je zahvaljujući društvenim mrežama i podizanju svesti o značaju zaštite kose od toplote dobila na značaju u poslednjih nekoliko godina. Takođe, na tržištu se pojavljuje sve više različitih modela traka za uvijanje kose, među kojima dominiraju sunđeri obloženi satenom.

 

Ovo su glavne prednosti korišćenja trake za uvijanje kose:

  • Ne oštećuje kosu, jer se vlasi uvijaju na potpuno prirodan način, bez korišćenja aparata za stilizovanje kose koji emituju toplotu;
  • Kosa uvijena na ovaj način dobija dodatni volumen i bujnost;
  • Za samu tehniku stilizovanja kose nisu potrebne velike veštine i znanja, dobri rezultati se postižu uz malo napora; 
  • Uvijanje kose trakom omogućava kreiranje lokni različitih oblika.

 

Uvijanje kose trakom korak po korak

Uvijanje kose trakom nije komplikovana tehnika i svako može lako da je savlada. Potrebno je da kosa bude čista i vlažne (ne suva, ali ni previše mokra). Pre samog uvijanja, poželjno je naneti penu, kremu ili sprej za lakše oblikovanje, poput Revuele Curls Up! spreja za definisanje lokni

Uvijanje kose trakom - korak po korak
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Najpre temeljno raščešljajte celu kosu i napravite razdeljak počevši od temena do potiljka. Potom postavite traku na vrh glave, tako da prema ušima „padaju” jednake dužine trake i fiksirajte je pomoću šnale. Prvo uvijte jednu stranu (polovinu) kose, tako što ćete pramen, po pramen kose obmotavati oko trake (video u nastavku). Zatim kraj uvijene kose pričvrstite za traku pomoću gumice. Isti postupak ponovite i na drugoj polovini kose. Ostavite tako uvijenu kosu nekoliko sati, a potom ukloniti traku. Najbolje bi bilo da preko noći prespavate sa trakom na kosi. 

Kada uklonite traku oduševiće vas rezultati. U zavisnosti od toga kakve lokne volite, možda će biti potrebno da ih blago „rastresete” prstima ili češljem sa širokim zupcima. Ukoliko želite da vam frizura bude što postojanija, nanesite lak za kosu.

Kako se pravilno koristi set za uvijanje kose pogledajte na kratkom video tutorialu.

 

Satenska traka za uvijanje kose

Prilikom odabira trake za uvijanje kose potrebno je da obratite pažnju na nekoliko detalja. 

  1. Pažljivo birajte materijal od kojeg je napravljena traka. Najbolje je da to bude satenska ili svilena traka, jer ovi materijali ne oštećuju kosu i ne stvaraju elektricitet. Takođe, ovi materijali se ne krzaju i neće ostaviti vlakna i dlačice u kosi, nakon skidanja trake.
  2. Važna je i širina, odnosno debljina trake. Većina ovih proizvoda zapravo sadrži savitljiv sunđer, koji je obložen trakom. Od debljine sunđera zavisi krajnji rezultat, odnosno širina lokni.
  3. Obratite pažnju i na dužinu trake. Ovaj detalj je naročito važan ukoliko imate dugu i gustu kosu, jer ako je traka prekratka nećete moći lepo da uvijete celu kosu.

 

Na internetu ćete pronaći i savete kako da uvijete kosu trakom od bademantila. Ovu traku možete da koristite samo u slučaju da imate bademantil od svile ili satene. Klasični bademantili od (grubog) frotira nisu dobra opcija, jer mogu dodatno naelektrisati ili čak oštetiti kosu i ostaviti vlaka materijala zamršena u loknama.

Savetujemo da uvek koristite proizvode koji su specijalno napravljenu za ovu namenu, poput Infinity seta za kreiranje lokni, koji sadrži traku (sunđer obložen satenom), dve satenske gumice za kosu i šnalu za lakše fiksiranje trake. 

 

Da li vam se dopadaju trake za uvijanje kose? Pišite nam na koji način najčešće pravite lokne i kakva su vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)