Trikovi uz koje će podočnjaci postati prošlost

Podočnjaci su nam dobro poznata pojava, sa kojom se susreću svi ljudi, bez obzira na godine, pol i boju tena. Ponekad su toliko izraženi da bismo ih najradije prekrili rukama, zatvorili se u sobu i čekali da se sami povuku. Naravno da postoji bolje rešenja i više odgovora na pitanje kako ukloniti tamne krugove oko očiju. U nastavku predstavljamo smernice za prevenciju pojave podočnjaka, ali i najznačajnije trikove za njihovo ublažavanje, brzo uklanjanje i efikasno prikrivanje.

Kako ukloniti podočnjake
Foto: Freepik

 

Postoji nekoliko vrsta podočnjaka, a najčešće se razlikuju po boji, veličini i stepenu otečenosti. Mogu se javiti u obliku blagih oteklina, opuštene kože ispod oka i crvenih, ljubičastih, zelenih, odnosno tamnih krugova oko očiju. Niko ih ne voli, jer daju licu umoran izgled i čine nas starijim.

Podočnjaci su obično estetski, odnosno kozmetički „problem” i najčešće prolaze nakon što se dobro naspavamo i odmorimo. Međutim, često nemamo strpljenja da čekamo da prođu „sami od sebe”, pa pokušavamo na razne načine da ih prikrijemo. Ipak, nije svako rešenje jednako dobro za sve vrste podočnjaka. Oni ponekad mogu biti i pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja, koja ne prolaze preko noći i ne treba ih ignorisati.

Razlozi za nastanak tamnih krugova i „kesica” ispod očiju su brojni. Podočnjaci mogu nastati kao uzrok umora i neprospavanih noći i odgovor organizma na preveliku izloženost stresu i zagađenjima iz okruženja. Tamni kolutovi oko očiju nastaju i zbog neadekvatnog čišćenja kože lica, usled alergijskih reakcija, uticaja genetike ili bolesti. Genetske faktore je najteže kontrolisati, ali je važno izbegavati ostale uzročnike, poput nezdrave ishrane i loših životnih navika. Takođe, veliki broj podočnjaka možete izbeći redovnom i pravilnom negom predela oko očiju.

 

Kako nastaju podočnjaci

Osim naslednog faktora, za pojavu podočnjaka i nedostatak blistavog i svežeg izgleda, u većini slučajeva smo krivi mi sami. Koža oko očiju je izuzetno tanka i osetljiva, a ispod nje se nalaze sitni kapilari. Usled dehidratacije kože i celog organizma, nedostatka sna i pravilne nege, može doći do pojave podbulosti i tamnih kolutova ispod očiju.

Ukoliko često imate podočnjake, potrebno je da korigujete svakodnevne navike. Izbegavajte konzumiranje alkohola i cigareta u većim količinama, kao i boravak u zadimljenim prostorijama. Unosite dovoljnu količinu tečnost, a pre svega vode, kako biste pospešili hidrataciju celog organizma. Na taj način smanjićete mogućnost pojave podočnjaka, otečenosti i promene boje kože oko očiju. Hidrirana koža je zdravija, zategnutija, lepša i privlačnija. Doprinosi svežijem i blistavijem izgledu lica, kao i ujednačenoj boji tena.

Zbogom podočnjaci
Foto: Freepik

 

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave, a koja može dovesti do pojave podočnjaka, jeste trljanje očiju rukama. Ovo je posebno izraženo kod osoba koje imaju alergije na polen, kao i kod onih čiji je posao vezan za stalno gledanje u monitor računara. Trljanjem očiju se zapravo agresivno deluje na kožu, pa krvni sudovi počinju da se šire, što može izazvati pojavu tamnih krugova oko očiju. Takođe, bakterije koje se skupljaju na rukama izazivaju iritacije oka, što je dodatan razlog da odmah promenite ovu lošu naviku.

Uglovnom se u starijem životnom dobu javljaju opušteni podočnjaci, u formi visećih nabora kože. Starenjem koža gubi elastičnost i postaje tanja, pa su samim tim i krvni sudovi na kapcima osetljiviji. To je dodatni razlog za pojavu tamnih kolutova oko očiju u zrelom životnom dobu. Kako starimo koža gubi kolagen, vezivna tkiva i mišići na licu slabe, pa osim bora, oko očiju se javlja i efekat opuštene kože. Da biste sprečili i usporili ovu pojavu, počnite na vreme da koristite antirid kreme i proizvode za negu predela kože oko očiju.

 

Kako izbeći pojavu podočnjaka

Da bi se povukli podočnjaci, ponekad je dovoljno samo da se dobro naspavate. Koristite slobodno vreme za odmor i spavajte najmanje šest-sedam sati dnevno u kontinuitetu. Takođe, važno je i kako spavate. Tamni kolutovi ispod očiju su najčešće rezultata zadržavanja tečnosti u donjim kapcima i nastaju nakon ustajanja iz kreveta. Ukoliko često ujutru imate izražene podočnjake, pokušajte da spavate na leđima. Glava bi trebalo da bude blago izdignuta u odnosu na položaj tela, pa je korišćenje jastuka tokom sna obavezno.

Podočnjaci
Foto: Freepik

 

Kako se vi borite sa podočnjacima? Imate li svoje tajne trikove?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)