Antirid krema – šta je i kome je namenjena

Ako pričamo o pravilnoj nezi kože lica, antirid krema je neizostavna podtema. Ovaj proizvod nije nikakav novitet u kozmetičkoj industriji, ali njegova popularnost raste iz dana u dan. U nastavku pišemo o tome koliko su antirid kreme efikasne, kada i kako da ih pravilno koristite.

Antirid krema
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Za početak, prisetimo se šta su antirid kreme. Ovi proizvodi su namenjeni isključivo za negu kože oko očiju. Antirid krema bi trebalo da bude obavezan kozmetički proizvod ukoliko želite da izbegnete otečene podočnjake, prikrijete umor, ublažite vidljivost, i bar na neko vreme odložite pojavu, finih linija i bora oko očiju. 

Po pravilu, proizvodi za negu kože oko očiju su obogaćeni hidratantnim, hranljivim sastojcima. Najčešće su to hijaluronska kiselina, kolagen, vitamin C, retinol, niacinamid, ceramidi… Takođe, sadrže i različita biljna ulja, bogata omega masnim kiselinama, koje su veoma dragocene za negu kože. Najpopularnija su: kokosovo, arganovo, makadamijino, maslinovo, jojobino i bademovo ulje. 

 

Po čemu se antirid krema razlikuje od klasične kreme za lice

Iako bi neki rekli da je u pitanju samo marketinški trik, koji kozmetičkim i farmaceutskim kućama donosi veći profit, činjenice govore drugačije. Mnoge kreme za lice su namenjene isključivo za hidrataciju i negu kože lica, ne i za negu osetljive kože oko očiju. Na njihovim deklaracijama se navodi da se ne nanose na ovu regiju, i to s razlogom. Koža oko očiju je nežnija i osetljivija od kože na drugim delovima lica. Zbog toga zahteva posebnu negu i primenu kozmetičkih proizvoda blaže formulacije.

Spoljašnji sloj kože (epidermis) oko očiju je znatno tanji nego na ostalim delovima lica. Zbog specifičnog rasporeda lojnih žlezda, koža na ovom području luči manje sebuma i zbog toga je obično suvlja od ostalih delova lica. Zato joj je potrebna i intenzivnija hidratacija. 

Očima najviše „govorimo” kroz mimiku. Česti pokreti mišića u ovoj regiji su dodatni razlog zbog kojeg sa na ovom delu lica ranije javljaju bore. Slično je i sa tzv. borama smejalicama i onima koje se pojavljuju na čelu. Takođe, u regiji oko očiju kapilari se nalaze bliže površini kože, zbog čega u određenim situacijama dolazi do pojave otečenih, plavih i modrih podočnjaka. 

Imajući sve to u vidu, jasno je da kreme za lice i kozmetika za „okoloočnu” regiju nisu isto. Antirid kreme sadrže drugačiju koncentraciju aktivnih sastojaka, nežnije su prema koži i ne izazivaju iritacije. Obično se pakuju u manjim kutijicama, teglicama i tubicama od onih u kojima su dostupne klasične kreme za lice.

Pored krema za negu predela oko očiju, u poslednje vreme na tržištu su sve prisutniji serumi za ovu namenu. Oni imaju sličnu funkciju i efekte, a primenjuju se na isti način. 

Kreme za predeo oko očiju
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Najbolje antirid kreme za predeo oko očiju

Najbolja antirid krema je ona koja vama najviše prija i odgovara vašim potrebama i tipu vaše kože. Pored uobičajenih funkcija koje se pre svega vezuju za hidrataciju i elastičnost kože, svaka antirid krema ima i dodatne efekte. To zavisi od same formule i njenog sastava. 

Tako npr. kreme sa kofeinom ublažavaju vidljivost tamnih krugova i ujednačavaju ten. Vitamin C u antirid kremama pomaže koži da ostane blistava, ublažavajući i posvetljujući hiperpigmentacije. Antirid krema sa retinolom obezbeđuje koži optimalni nivo hidratacije, čini je elastičnom i ublažava vidljivost finih linija i tamnih krugova oko očiju.

U nastavku izdvajamo nekoliko naših favorita:

  • Krema za predeo oko očiju REVOLUTION PRO Miracle sa bogatim, hidratantnim sastojcima među kojima dominiraju šea puter, niacinamid, jojobino ulje, skvalan i vitamin C. Uz redovnu primenu (dva puta dnevno), rezultati u pogledu umanjenja vidljivosti finih linija i tamnih krugova vidljivi su nakon četiri nedelje.
  • REVUELE Skin Elements antirid krema sa retinolom gelaste strukture, efikasno zaglađuje i hidrira kožu, ujednačava ten i umanjuje vidljivost finih linija i otečenih podočnjaka. Može se koristiti i ujutru i uveče, na svim tipovima kože.
  • Antirid krema REVOX B77 Just Rose Water and Avocado Oil osvežava suvu, umornu i dehidriranu kožu oko očiju, neutrališući negativan uticaj slobodnih radikala. Zahvaljujući laganoj formuli sa ružinom vodicom, šea puterom i uljima masline i avokada, lako se nanosi i brzo apsorbuje.
  • REVUELE Skin Elements fluid za predeo oko očiju, obogaćen vitaminom C ublažava znakove umora, osvežava i tonira kožu, dajući joj zdrav izgled. Redovnom primenom, koža postaje glatka, elastična i blistava.
Fluid za negu kože oko očiju - vitamin C
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako se koristi antirid krema

Antirid kreme se mogu koristiti i ujutru i uveče, mada se češće primenjuju u večernjim ritualima nege. Da biste iskoristili sve prednosti ovih proizvoda, važno je da ih nanosite na pravilan način. 

Bez obzira da li antirid kremu koristite ujutru ili uveče, najpre uklonite sve tragove šminke (uljučujući i vodootpornu maskaru) i temeljno očistite kožu oko očiju. Zapamtite, samo čista koža može da upije i na najbolji način iskoristi sve hranljive sastojke iz krema i seruma.

Za skidanje šminke sa obrva, kapaka i trepavica birajte nežnija sredstva, blage formule. Dobra opcija za uklanjanje vodootpornih proizvoda su uljani skidači šminke ili dvofazni skidači, poput BIELENDA dvofaznog sredstva za skidanje šminke sa uljem avokada.

Prilikom nanošenja antirid kreme izbegavajte grube pokrete i trljanje kože. Najbolje je da kremu za predeo oko očiju nanosite laganim, tapkajućim pokretima. Počnite od korena nosa (ispod unutrašnjeg ugla oka) ka slepoočnici, praveći krug oko oka (ispod obrve). Za nanošenje koristite samo vrhove prstiju. Iskusni kozmetičari čak savetuju da se antirid krema nanosi isključivo domalim prstom, jer je on po prirodi najmanje razvijen i nema jak pritisak. 

Za dodatni efekat opuštanja i pospešivanja efikasnosti kozmetičkog proizvoda, antirid kremu umasirajte pomoću malog rolera za lice, praveći polukružne pokrete ispod oka. Naša preporuka je da isprobate BLUSH roler od belog žada, koji po želji prethodno možete rashladiti u frižideru. 

Veoma je važno da „okoloočnu” kremu ne nanosite tik uz liniju oka (neposredno uz donje trepavice), da ne bi usled treptanja dospela u oko i izazvala iritacije. Takođe, izbegavajte nanošenje antirid kreme na gornji kapak.  

Antirid kreme za predeo oko očiju
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Važno je i da ne preterujete u količini proizvoda koji nanosite. Kremu nanesite u veoma tankom sloju i sačekajte da se upije. Tek onda možete koristiti druge kozmetičke i/ili makeup proizvode.

 

Za koga su antirid kreme

Na kraju, ostaje nam da odgovorimo na dodatno pitanje iz naslova. Antirid kreme su namenjene svima koji žele da imaju zdravu, blistavu, elastičnu kožu i svež izgled. One smanjuju vidljivost otečenih, tamnih podočnjaka, kao i fine linije i bore. Hidriraju kožu oko očiju, daju joj čvrstinu i baršunast izgled. Što pre počnete da koristite antirid kreme u svojim svakodnevnim tretmanima, pre ćete uvideti njihove blagodeti. 

Ipak, nije neophodno da ih koristite ukoliko ste mlađi od 25 godina, jer je u ovom životnom periodu koža i dalje elastična i jedra, bez vidljivih linija i bora. To svakako ne znači da ne smete da ih koristite u 20. već samo da njihovom primenom nećete postići značajno vidljive efekte. Ukoliko želite da prolongirate pojavu prvih bora, pravo vreme da uvedete antirid kreme u rutinu nege je posle 25. godine.

Najbolja antirid krema
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da li i koliko često vi koristite kozmetiku za negu kože oko očiju? Imate li omiljenu antirid kremu? Pišite nam kakva su vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)