Tanka kosa može biti zanosna

Tanka kosa je veoma zahtevna za održavanje. Lako izgubi volumen, još lakše se masti. Zahteva često pranje, ali ne trpi agresivne preparate.

To, naravno, nije sve. Često se ponaša kao da ima sopstvenu volju koja se gotovo nikad ne slaže sa vašom. Ako je često češljate, umastiće se. Ako je ne češljate nekoliko puta dnevno, a duža je, podeliće se u „froncle” i delovati neuredno čak iako ste je jutros oprali. Na ivicu strpljenja dovešće vas kad je vlažno vreme ili zima, pa nosite kape.

Drugim rečima, tanka kosa ume da se ponaša kao da vam je neprijatelj. Ali, dobra vest je da ona to nije; potrebno je samo umeti sa njom.

Donosimo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da zavolite svoju tanku kosu baš takvom kakva jeste.

 

Maska za volumen kose

Kada je duga, tanka kosa dobije težinu, zbog koje izgubi volumen gotovo u potpunosti i tada izgleda beživotno. Zato je preporuka da se ona oblikuje u kraće ili frizure srednje dužine.  Međutim, ako sebe ne možete da zamislite bez duge kose, onda se možete opredeliti za slojevitu frizuru, zahvaljujući kojoj će vaša kosa delovati punije. Za dodatni volumen možete eksperimentisati sa nekom od maski namenjene tankoj i oslabljenoj kosi, koje  obnavljaju njenu strukturu, dajući joj punoću i sjaj. Ovakve maske imaju stimulativno dejstvo na koren kose i ubrzavaju njen rast. Redovnom upotrebom maske vlas postaje deblja i sjajnija, redukuje se pojava ispucalih krajeva, a kosa postaje lakša za oblikovanje.

 

Bojom i senčenjem do efekta bujnije kose

Ako nosimo crnu odeću kad želimo da se osećamo vitkije, zar onda ne bi trebalo da bojom kose utičemo na njen izgled? Srećom, odgovor je – da! Ako želite da postignete utisak većeg volumena, vaša kosa ne bi trebalo da bude jednobojna. Samo nekoliko pramenova u svetlijoj nijansi od ostatka vaše kose može vizuelno učiniti čuda na vašoj kosi. Isto tako, tehnike farbanja kose kao što su popularni ombre i balayage, daće vašoj kosi dubinu. Izbor boja i njihovih kombinacija je gotovo beskonačan: od klasične braon sa zlatnim pramenovima, pa sve do smelijih nijanski tirkizne ili ljubičaste – izbor je na vama!

 

Talasi u kosi

Tanka ravna kosa, priljubljena uz lice? Nikako. Uvijena, sa krupnim ili sitnim talasima ili kovrdžama? O, da. Od neodoljivih beach talasa, do zanosnih kovrdža koje sami možete napraviti figarom ili presom, vaša kosa zasijaće u punom sjaju, a neće imati problem sa rasčešljavanjem.   Na primer, sa bob frizurom u nekoliko nijansi i sa krupnim I woke up like this talasima igrate na sigurno.

Tanka kosa
Foto: Unsplash

 

Vodite računa o tome kako sušite kosu

Znate li onaj stari trik sa sušenjem kose tako što spustite glavu, kosa vam padne pa tako sušite? Topli vazduh iz fena usmerite od korena ka vrhovima. Potom, kad osušite kosu, na koren možete staviti malo pene ili nekog drugog sredstva za stilizovanje kose, kako bi se volumen dobijen sušenjem zadržao što je moguće duže. Isto tako, ne morate spuštati glavu dok sušite kosu, već sušite posebno sloj po sloj kose. Sjajan trik za postizanje većeg volumena je korišćenje difuzera, nastavka za fen, koji umesto direktnog sušenja, šalje blago strujanje, a vašu kosu čini blago talasastom.

Difuzor za fen, za veći volumen kose

 

Stilizovanje tanke kose

Jedna od najvećih nevolja sa tankom kosom je ta što je vrlo izbirljiva po pitanju preparata za negu i stilizovanje, i to ne samo po pitanju vrste i kvaliteta, već i količine preparata koji nanosite. Tako se lako može desiti da pronađete i savršenu frizuru i savršen proizvod za stilizovanje, ali ako stavite više proizvoda nego što je potrebno, vaša kosa će to i te kako primetiti, a ubrzo i vi. Zato pronađite preparate koji će je na adekvatan način negovati i stilizovati, vodeći računa da ne budu preagresivni, posebno ako često perete kosu. Naši favoriti su  pena za volumen, lagana za stilizovanje, koja ujedno pruža UV i termo zaštitu, i sprej za dodatni volumen uz dugotrajan efekat i visoki sjaj. Lagana formula oba proizvoda odiže umornu i beživotnu kosu u korenu i osvežava je.

 

Svaki tip kose ima svoje zahteve koje je potrebno prepoznati i izaći im u susret, ako želite da vam kosa bude ukras, a ne briga. Da li ste pronašle svoj način za negu i stilizovanje tanke kose? Podelite sa nama svoja iskustva!

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)