Šest krema za kovrdžavu kosu – preporuke frizera

Koliko puta ste poželeli da imate ravnu kosu onda kada ste bezuspešno pokušavali da „obuzdate” neposlušne i neukrotive talase ili lokne? Ako je vaš odgovor – mnogo, ovo je tekst za vas. Otkrivamo vam šest krema za kovrdžavu kosu zahvaljujući kojima ćete uvek voleti svoje kovrdže.

„Blago tebi, imaš kovrdžavu kosu!” Sigurni smo da ste više puta čuli ovu rečenicu i kroz osmeh, samo prećutno klimnuli glavom. Ne brinite, znamo koliko održavanje kovrdžave kose zna da bude naporno onda kada su kovrdže „neposlušne” i teško ih je „ukrotiti”. Isto tako, znamo i da ima dana kada ih naprosto obožavate. Mi smo želeli da uvek bude tako, zato smo profesionalne frizere pitali za preporuke krema za kovrdžavu kosu uz pomoć kojih će vaše lokne izgledati kao da ste izašli iz frizerskog salona.

Krema za kovrdžavu kosu
Foto: Freepik

 

Zašto je krema za kovrdžavu kosu pravi izbor 

Za razliku od ravne kose, dlaka kovrdžave kose je uvijena zbog čega je često krhka i lako lomljiva. Sam izgled dlake, ali i velika gustina kose otežavaju upijanje hranljivih sastojaka iz ulja, krema i preparata za negu. Zbog toga je kovrdžava kosa uglavnom suva i dehidrirana. Da bi bila zdrava i imala dovoljan nivo vlažnosti, ovakva kosa zahteva redovnu i intenzivnu hidrataciju. Ako imate ovaj tip kose, birajte proizvode koji ne sadrže „agresivne” supstance koje je mogu dodatno isušiti. 

Pored šampona, balzama i seruma, veliku ulogu u nezi i stilizovanju kovrdžave kose ima upravo krema za kovrdžavu kosu. Ona je jedan od osnovnih proizvoda koje morate uvrstiti u svoju rutinu ukoliko imate ili želite talasastu ili kovrdžavu kosu. Kreme za oblikovanje kose najčešće su bogate prirodnim uljima (kokosovim, maslinovim, arganovim) koja imaju hidratantna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Zahvaljujući specijalnoj formuli, kreme istovremeno zaglađuju dlake i omogućavaju lako stilizovanje talasa i lokni.

Nanose se posle pranja, na vlažnu, prosušenu kosu, nakon čega je potrebno samo da lokne oblikujete prstima i ne ispirate ih. Nakon nanošenja, kosu je poželjno osušiti prirodno ili koristeći difuzor. Prema rečima frizera, ove kreme idealne su za „smirivanje” neposlušnih talasa i lokni kao i njihovo definisanje bez obzira na to da li želite da ih oblikujete prstima ili dodatno uvijete četkom, viklerima ili figarom.

Krema za kovrdžavu kosu
Foto: Freepik

Kojih šest krema za kovrdžavu kosu preporučuju frizeri i zašto

Kako nemirna priroda kovrdžave kose, pored redovne hidratacije, vrlo često zahteva mnogo strpljenja i vremena za stilizovanje, odabir adekvatne kreme za kovrdžavu kosu veoma je važan. Ukoliko ste od onih koji radije „preskaču” pravilnu negu i stilizovanje kose jer ste isprobali mnoge proizvode i više puta pomislili da vašoj kosi jednostavno „nema pomoći” – na pravom ste mestu.

Predstavljamo vam šest krema za kovrdžavu kosu zahvaljujući kojima ćete shvatiti da, uz pravi izbor proizvoda, stilizovanje vaših kovrdža, uopšte ne mora da bude toliko zahtevno, već može biti pravo uživanje.

 

1. Krema za dubinsku hidrataciju i oblikovanje kovrdžave kose NOVEX

Jedna od krema koje frizeri rado biraju i često imaju na svojim policama jeste krema za kovrdžavu kosu My Curls Movie Star brenda NOVEX. Zahvaljujući šea puteru i uljima argana, lana, kokosa, suncokreta, avokada i masline, ova krema biće pravi izbor ukoliko je vašoj kosi potrebna dubinska hidratacija i želite lepo oblikovane talase ili lokne. Dostupna je u ambalaži zanimljivog dizajna od 500 ml, zbog čega će vam sigurno trajati dosta duže od sličnih proizvoda ovog tipa. Lagana tekstura, prijatnog mirisa lako se nanosi i daje kosi zdrav i sjajan izgled čineći lokne urednim i mekim. Pogodna je za sve tipove kovrdžave kose.

 

2. OSMO fluid za volumen i definisanje talasa i lokni

Ukoliko vašoj kosi nedostaje volumen i sjaj i želite lepo oblikovane talase i lokne, preporuka frizera je fluid za lokne OSMO Curl Fluid. Specijalna formula ovog fluida namenjena je za revitalizaciju svih tipova kose, ali i „smirivanje” i oblikovanje lokni. Lagana tekstura, blagog, prijatnog mirisa čini stilizovanje kose lakim dajući joj zdrav izgled i sjaj. Nakon nanošenja ovog proizvoda, kosa će zadržati fleksibilnost
bez statičkog elektriciteta. Dostupan je u praktičnom pakovanju – tubi, koja će vam omogućiti lako doziranje i nanošenje proizvoda.

Foto: Freepik
Foto: Freepik

3. NOVEX krema za oblikovanje veoma kovrdžave kose

Ako je vaša kosa gusta i veoma kovrdžava, preporuka frizera za vas je krema za kovrdžavu kosu Afro Hair brenda NOVEX. Namenjena je za stilizovanje suve i kovrdžave kose. Zahvaljujući specijalnoj formuli obogaćenoj keratinom, maslinovim i ricinusovim uljem, ova krema pružiće vašoj kosi svu potrebnu negu. Sprečava pojavu statičkog elektriciteta, umanjuje pojavu ispucalih krajeva i „obezbeđuje” lepe i uredne lokne. Dostupna je u ambalaži od 500 ml, zbog čega ćete u efektima koje ima, sigurno uživati veoma dugo.

 

4. HASK krema za „smirivanje”, stilizovanje i lako raščešljavanje kovrdžave kose

Ako ste od onih koji se neprestano bore sa neposlušnim loknama i zamršenim pramenovima, preporuka frizera je krema za definisanje lokni HASK Curl Care.
Ova krema namenjena je za dubinsku hidrataciju i stilizovanje kovrdžave kose. Čini kosu sjajnom i glatkom, sprečava njeno mršenje i daje joj lep, blag miris. Lagana, hranljiva formula ove kreme obogaćena vitaminom E i mešavinom kokosovog i arganovog ulja vraća kosi zdrav izgled, bez statičkog elektriciteta. Praktična ambalaža omogućava lako doziranje proizvoda.

Proizvod za stilizovanje kovrdžave kose
Foto: Freepik

 

5. Krema za hidrataciju i stilizovanje prirodno kovrdžave i hemijski teretirane kose SHE

Za prirodno kovrdžavu, hemijski tretiranu ili nadograđenu kosu, frizeri preporučuju kremu za hidrataciju kovrdžave kose SHE Argan For You. Ova krema  obogaćena je uljem argana i kompleksom koji sadrži morske proteine i amino-kiseline. Hidrira i jača kosu, dajući loknama formu i sjaj. Dostupna je u praktičnoj ambalaži sa pumpicom koja omogućava lako doziranje i nanošenje proizvoda. Daje kosi osvežavajući miris koji se dugo zadržava. 

 

6. KYO krema za negu, oblikovanje i volumen kovrdža

Ukoliko želite da oblikujete kosu precizno i lako preporučujemo kremu za efikasno definisanje lokni Curly Design brenda KYO. Ova krema namenjena je za regeneraciju i jačanje kose i „zadužena” za volumen, mekoću i lep izgled lokni. Bogata formula kreme sadrži pantenol (vitamin B5) i bademovo ulje koji neguju, jačaju kosu i daju joj zdrav i sjajan izgled. Pakovanje sa pumpicom omogućava lakše doziranje i primenu proizvoda. 

 

Ukoliko želite negovane i lepe talase ili lokne, pre svega, trebalo bi da izbegavate

  • Svakodnevno pranje i češljanje kose gustim češljevima
    Kovrdžavu kosu najbolje je prati jedanput ili dva puta nedeljno. Najbolje je prvo prosušiti pa tek onda češljati koristeći češalj sa širokim razmakom između zubaca. Adekvatna krema za kovrdžavu kosu ovaj proces učiniće znatno lakšim. 
  • Sušenje visokom temperaturom fena i trljanje kose peškirom
    Najbolje je da, ukoliko ste u mogućnosti, kosu osušite prirodnim putem ili je umotate u mekani peškir ili pamučnu tkaninu. Kako biste izbegli mršenje i opuštanje kovrdža prilikom sušenja, koristite difuzor za fen koji ih neće oštetiti i „naelektrisati”. On će smanjiti jačinu direktne toplote iz fena, ravnomerno je rasporediti i pomoći vam da oblikujete lokne tako da ostanu prirodne i uredne. Koristite ga kada je kosa već „prosušena” prirodnim putem, pre ili nakon nanošenja krema za kovrdžavu kosu.
  • Preteranu upotrebu aparata za ispravljanje kose 
    Često ispravljanje kose može dodatno isušiti i oštetiti dlaku, ali i otežati ponovno stilizovanje lokni nakon pranja.

Ukoliko želite da znate šta sve podrazumeva pravilna nega kose, preporučujemo da pročitate naš blog na temu „Pravilna nega kose – tajne iskusnih frizera”

 

Dodatni savet

Zaboravite na vezivanje kose u punđu pre spavanja i njeno „otpetljavanje” sa gumice kada se probudite. Ukoliko želite da vaše lokne ostanu lepe i ujutru, spavajte na svilenim ili satenskim jastučnicama. One će smanjiti trenje i sprečiti mršenje i lomljenje kose tokom noći. 


Da li već koristite neku od ovih krema za kovrdžavu kosu? Pišite nam u komentarima kako vi održavate i stilizujete vaše lokne. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)