Najbolje farbe za kosu bez amonijaka

Farbe za kosu bez amonijaka su odličan izbor za osobe koje imaju osetljivo teme, ili određene alergije, kao i za sve koji žele postojanu i sjajnu boju sa što manje oštećenja vlasi. Iako nije u pitanju nova formula u frizerskoj industriji, u poslednje vreme ovi proizvodi postaju sve popularniji. U pogledu pokrivanja sedih vlasi, imaju jednako efikasne učinke kao i klasične farbe. Koje su glavne prednosti i nedostaci ovih proizvoda? Koje su farbe za kosu bez amonijaka naši favoriti? Odgovori slede u nastavku.

Najbolje farbe za kosu bez amonijaka
Foto: Freepik

 

Da bismo što bolje sagledali sve prednosti i mane različitih farbi za kosu, važno je razumeti kako one deluju. 

Većina trajnih farbi za kosu sadrži amonijak, hemijsko jedinjenje koje povećava pH vrednost kose. Na taj način se pospešuje otvaranje kutikule, što omogućava dublje prodiranje boje u dlaku. Tako se postižu intenzivniji tonovi i trajniji rezultati, jer se boja duže zadržava na kosi. Ujedno se omogućava veća efikasnost pokrivanja sedih vlasi. Ove farbe za kosu su dobar izbor za drastičnu promenu boje, jer brže daju efikasnije rezultate. Imaju veoma široku paletu boja, pa lako možete pronaći željenu nijansu. Međutim, konstantnim i prečestim korišćenjem farbi za kosu koje sadrže amonijak mogu se oštetiti kutikule dlaka. Zbog toga kosa postaje suva i gruba, gubi sjaj, lako puca i brzo se mrsi.

Takođe, amonijak ima izuzetno intenzivan, opor i neprijatan miris. Može uticati negativno na kožu i kosu kod osoba sa osetljivim temenom i oštećenim vlasima, te izazvati crvenilo i svrab. U ekstremnim situacijama, ukoliko se udahne, amonijak može da izazove iritacije grla, nosa i očiju. Ovi razlozi su bili polazišna tačka tehnolozima koji su kreirali farbe za kosu bez amonijaka. Amonijak je zamenjen odgovarajućim, manje štetnim supstancama. Ove farbe su nežnije prema kosi i koži, imaju manju moć prodiranja boje u dlaku, pa manje oštećuju vlasi. 

 

Da li su farbe za kosu bez amonijaka dobra opcija za vas

Prve farbe za kosu bez amonijaka, nisu bile izuzetno efikasne u pokrivanju sedih vlasi i boja se brže ispirala i bledela. Većina ovih proizvoda u početku je zapravo imala polutrajni efekat i ograničenu paletu boja. Stalnim unapređivanjem i usavršavanjem formulacija, prevaziđena su ova ograničenja i došlo se do rešenja koje daje trajne rezultate i garantuje 100% pokrivanje sedih vlasi. Današnje farbe bez amonijaka imaju veliku pokrivnu moć, dugu postojanost i intenzitet boje, kao i veći izbor nijansi.

Zdravija i nežnija formula proizvoda za ulepšavanje je uvek bolja opcija. Ukoliko ste u dilemi da li da klasične farbe za kosu (sa amonijakom) zamenite bojama koje ne sadrže amonijak, preispitajte svoje navike i zahteve. Ukoliko ste osetljivi na amonijak, često farbate kosu (više od jednom mesečno), a želite zdravije i sjajnije pramenove i nemate posebne zahteve u pogledu boje – ove farbe su kao stvorene za vas.

 

Pet glavnih razloga da koristite farbe za kosu bez amonijaka:

  1. Nežne su prema koži glave i manje oštećuju kosu;
  2. Imaju znatno prijatniji miris od farbi sa amonijakom; 
  3. Daju kosi zdraviji izgled: mekoću, veći sjaj i lepršavost;
  4. Mogu se koristiti na hemijski oštećenoj kosi;
  5. Daju kosi prirodan izgled boje.

 

Da biste postigli maksimalno dobre rezultate, uvek birajte kvalitetne farbe za kosu. U nastavku pogledajte naše predloge.

 

KYO farbe za kosu bez amonijaka

Farbe za kosu bez amonijaka KYO prikrivaju sede do 100%, pružaju intenzivnu, postojanu i sjajnu, trajnu boju, koja se ne ispira nakon nekoliko pranja kose. Imaju kremastu teksturu, što omogućava lako mešanje i nanošenje boje na kosu. Katalog boja čini 67 nijansi, sa prirodnim odsjajem, od tamnih do izuzetno svetlih tonova. Lako se mogu međusobno mešati za postizanje međutonova, a u kombinaciji sa korektorima se može dobiti šira paleta boja, uključujući i pastelne nijanse.  

KYO farbe za kosu ne sadrže amonijak i p-fenilendiamin (PPD), što ih čini manje štetnim prema kosi i skalpu. Njihovom primenom pojava peckanja, svraba, crvenila i alergija svedena je na minimum. Ove profesionalne farbe za kosu bez amonijaka obogaćene su morskim kolagenom i keratinom, što sprečava dehidrataciju vlasi tokom farbanja. Zahvaljujući kombinaciji negujućih sastojaka kosa ostaje hidrirana, sjajna, mekana, zaštićena, elastična i lako se oblikuje.

KYO farbe za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Najbolji rezultati u pogledu postojanosti i intenziteta boje, postižu se kombinovanjem farbe sa KYO hidrogenom odgovarajuće jačine. Ovi proizvodi su takođe obogaćeni keratinom i morskim kolagenom, koji hidriraju i omekšavaju kosu. Imaju kremastu formulu, što olakšava mešanje hidrogena sa bojom.

 

JJ´s farbe za kosu

Italijanske farbe za kosu bez amonijaka, brenda JJ´s, sadrže hranljive i negujuće ekstrakte smilja i kamilice, organskog porekla. Obogaćene su PLEX kompleksom, koji dodatno štiti kosu od oštećenja i obezbeđuje bolju ujednačenost boje. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, veoma su nežne prema kosi, čine je mekom i sjajnom, pružajući maksimalnu očuvanost strukture dlake.

Trajne farbe za kosu JJ’s Zero Ammonia u potpunosti pokrivaju sede vlasi, dajući ujednačenu, intenzivnu i postajanu boju koja se ne ispira. Nakon farbanja, kosa ostaje glatka, sjajna i elastična, što pruža zdrav izgled i omogućava lako stilizovanje. Dostupne su u 23 nijanse, prirodnih i izuzetno sjajnih tonova, a u kombinaciji sa tonerima i korektorom iz iste kolekcije lako se mogu dobiti pastelne i svetlije nijanse. Ne sadrže amonijak, imaju veoma prijatan miris i kremastu teksturu, što olakšava sjedinjavanje boje sa hidrogenima iz iste kolekcije.

Farbe za kosu bez amonijaka - JJ´s
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ukoliko imate izuzetno osetljivo teme, sklonost ka iritacijama i crvenilu, te alergije i na druge sastojke (osim amonijaka), dobra opcija su JJ´s All Free farbe za kosu. Trajne farbe iz ove kolekcije ne sadrže PPD (p-fenilendiamin), amonijak, rezorcinol, paraben i silikon, što ih čini naročito pogodnim za osobe sa osetljivom kožom glave, slabom, tankom i oštećenom kosom. Sadrže negujuće sastojke: organsko smilje i kamilicu, kao i PLEX, što omogućava da kosa bude sjajna, glatka, meka i zdrava.

Pružaju odlične rezultate u pokrivanju sedih i daju ujednačenu boju koja se ne ispira. Katalog se sastoji od 24 nijanse, od intenzivno crne do svetloplave.

JJ´s All Free
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da rezimiramo

Ukoliko tražite alternativu agresivnim farbama i želite da bojite kosu sa što manje negativnog uticaja na njeno zdravlje i izgled, a da pritom niste mnogo izbirljivi kada je reč o bojama i nijansama – farbe za kosu bez amonijaka su odličan izbor. 

One nisu samo trend i marketinški trik, već nešto što bi moglo postati jedino i trajno rešenje. S obzirom na stalnu težnju za negom i očuvanjem zdravlja, kozmetičke kompanije sve više nastoje da iz upotrebe izbace sastojke koji mogu biti agresivni, tražeći blažu alternativu. Postoji veravatnoća da za nekoliko godina klasične farbe za kosu koje sadrže amonijak uopšte ne budu više u upotrebi. 

Koje farbe za kosu vi koristite?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)