Nadogradnja kose nije bauk

Nadogradnja kose, iz godine u godinu, postaje sve popularnija. Svi bi voleli da im kosa preko noći poraste, pa su profesionalni frizeri osmislili ovaj trik. Donosimo smernice uz koje ćeš lako moći da prepoznaš koja je najbolja nadogradnja kose, te kako da traje što duže.

Nadogradnja kose
Foto: Freepik

 

Nadogradnja kose je postupak kojim se postiže brza promena stila frizure. Podrazumeva korišćenje odgovarajućih umetaka, koji se određenom tehnikom vezuju za kosu, menjajući joj dužinu, volumen, pa čak i boju.

Postoji nekoliko tipova nadogradnje, a osnovna podela je na dugotrajne i kratkotrajne. Vrste nadogradnje se međusobno razlikuju i prema načinu i dužini trajanja postavljanja, načinu održavanja, uticaju na kosu, ali i po ceni. Cena nadogradnje ne zavisi samo od količine kose, već i od kvaliteta.

 

Prirodna kosa je najkvalitetnija i najskuplja. Ona je mekša i svilenkastija, lako se održava – baš kao i tvoja kosa. Naši pramenovi za nadogradnju kose keratinom, klipsama, mikro prstenovima ili trakama su 100 odsto prirodni.

Sintetička kosa je izrađena od veštačkih vlakana, što je čini jeftinijom. Za razliku od prirodne, teže podnosi toplotne tretmane, te se lakše lomi i mrsi. Zato je pogodna za izradu manjih delova, kao što su rep i šiške za nadogradnju.

Pramen kose za nadogradnju
Foto: Freepik

 

Male tajne velikih majstora

Ukoliko želiš da tvoja nadogradnja duže traje, u startu ćeš morati da potrošiš više novca. Nemoj da žališ, jer ćeš uz kvalitetne proizvode i mesecima nakon nadogradnje imati blistavu i mekanu kosu.

 

Za početak biraj prirodnu kosu

Najkvalitetnija je ljudska prirodna kosa, koja prethodno nije tretirana. Zato će i dati najbolje rezultate – imaćeš dugu, gustu kosu, na kojoj se neće prepoznati tragovi nadogradnje. Osim toga, moći ćeš lakše da je obojiš u željenu nijansu.    

Ekstenzije za kosu
Foto: Instagram @shehairextension

 

Kako da prepoznaš prirodnu kosu

Na tržištu se mogu naći čak i proizvodi za koje piše da su prirodni, iako to nisu. Postoji mali trik za proveru. Iako ga stručnjaci nerado otkrivaju, mi donosimo uputstvo za laku i brzu proveru porekla umetaka za nadogradnju.

Za test će ti biti potrebno nekoliko vlasi. Dovoljno je da ih zapališ i pratiš reakcije. Prirodna kosa će se pretvoriti u pepeo, a nagorevanje će izazvati neprijatan miris. (Ako ti se nekada desilo da spržiš kosu fenom ili presom, onda ti je ovaj miris poznat). Sintetička kosa će se samo istopiti poput plastike i formiraće lepljivu gromuljicu.  

Duga i gusta kosa uz nadogradnju
Foto: Freepik

 

Zašto su jedni prirodni umeci kose skuplje od drugih

Sam proces pripreme kose za proizvod koji je spreman za prodaju, nije nimalo jednostavan. Potrebno je najpre pronaći osobu koja ima kvalitetnu kosu, koju prethodno nije izlagala hemijskim tretmanima poput farbanja. Logično, takva kosa je i najskuplja.

Potom, sledi sortiranje i obrada kose. Oblikovanje, skraćivanje, premazivanje različitim preparatima, bojenje i finalna priprema za pakovanje u ambalaže. Svi ti postupci utiču i na krajnju cenu proizvoda.

Veoma bitna karika u lancu proizvodnje pramenova za nadogradnju jeste način na koji je prirodna kosa sečena (i slagana). Najčešće je upravo ta odrednica razlog zbog kojeg dve vrste prirodne kose imaju različitu cenu. Da bi tvoja nadogradnja bila trajnija i izdržljivija biraj pramenove sa oznakom REMY.

 

Zašto je važan REMY način slaganja kose

Kosa sa oznakom REMY je prikupljena od jedne osobe, tako što se najpre veže u rep na vrhu glave, a potom odseče. To znači da su sve vlasi ekstenzije složene u jednom smeru, u smeru rasta dlake. Na taj način se prilikom nadogradnje kosa postavlja u prirodan položaj, što doprinosi lakšem održavanju. Takođe, prilikom obrade kutikule dlake ostaju netaknute, tako da će REMY nadograđena kosa zadržati sve hranljive materije i održati vlasi svilenkastim i mekim. Ovakva kosa je skuplja, ali daje efekat veoma prirodnog izgleda frizure.

REMY i NON-REMY nadogradnja kose
Foto: Google

 

NON-REMY kosa je jeftinija i prikuplja se od više izvora. Može biti prethodno hemijski obrađivana ili netretirana. Kod prethodno neobrađivane NON-REMY kose kutikula je takođe netaknuta, ali su pramenovi kose slagani u različitim smerovima. Zbog toga što su vlasi nadogradnje postavljene u suprotnom smeru od smera rasta dlake, može da dođe do zamršenja kose. Vremenom, nakon više pranja i češljanja, kosa počne da se kida i lomi, ukoliko se ne neguje i ne održava pravilno.

 

Kako se neguje nadograđena kosa

Da bi nadogradnja što duže izgledala prirodno i blistavo, osim kvalitetnih umetaka važno je i da je pravilno održavaš i neguješ. Preporučujemo da koristiš proizvode namenjene isključivo za ovakvu kosu.

Kao i tvojoj kosi, nadogradnji je neophodno češljanje. Uz redovno raščešljavanje četkom za nadograđenu kosu, kosa se neće mrsiti i lomiti.    

Nadograđenoj kosi je neophodna stalna hidratacija da bi bila sjajna i svilenkasta. Tvoja kosa je „živa” i hrani se iz korena, a nadograđenoj moraš dodatno da pomogneš. Za tu namenu, profesionalci su kreirali specijalne preparate.

Nadogradnja kose najbrži put do željene dužine kosa
Foto: Freepik

 

Nadogradnja kose keratinom

Najpopularniji način nadogradnje kose je keratinom. Umeci se lepe za pramen prirodne kose pomoću keratinskih pločica i specijalnog aparata za nadogradnju kose. Keratin se na mestu spoja topi, a zbog sposobnosti brzog hlađenja stvara čvrstu vezu između kose i nadogradnje. Rezultat je lepo nadograđena kosa.

Međutim, ovakva kosa zahteva posebnu negu i održavanje, ali i korekcije. Veza keratina i kose može da se ošteti usled čestih toplotnih tretmana (feniranja i presovanja kose) i korišćenja neadekvatnih preparata. Sve to može da dovede do pucanja i kidanja kose. Zato je važno da koristiš kvalitetne keratinske pločice, te da samu nadogradnju obavi profesionalni frizer sa iskustvom. Tvoje je samo da izabereš pramenove.

Nadogradnja kose keratinom
Foto: Instagram @shehairextension

 

Sam postupak nadogradnje ovom metodom traje nekoliko sati, dok rezultat može trajati i do šest meseci. Ova tehnika je dobra za nadogradnju cele kose i nije štetna, jer se keratin nalazi u samoj strukturi vlasi. Međutim, do oštećenja prirodne kose može doći prilikom skidanja nadogradnje, ako se ne radi stručno.

 

Nadogradnja kose klipsama

Ovo je brz i veoma popularan metod nadogradnje kose, jer umeci mogu lako da se skidaju i iznova nanose više puta, ne oštećujući pri tome kosu. Nadogradnjom klipsama postiže se instant efekat duge kose, pa je ovo pravo rešenje za promenu frizure pred važan događaj.  

Klipsa je metalna šnala za nadogradnju kose koja se ušiva celom širinom trese i kači za tvoju kosu kao umetak. Tresa se pravi se od grupe pramenova koji se spajaju po širini. Mehanizam klipse je sličan klik-klak principu, tako da se vrlo jednostavno može primeniti i kod kuće.

Nadogradnja kose klipsama
Foto: Shehairextensions

 

Za razliku od nadogradnje keratinom, ovaj tip kose zahteva skidanje umetka pred spavanje, kako bi se sprečilo lomljenje kose. Da bi umeci što duže trajali, izbegavaj prečesto pranje, a za održavanje koristi isključivo preparate za negu nadogradnje. Ako je tvoja kosa izuzetno tanka i lomljiva, klipse zbog svoje težine mogu dodatno da je oštete. U tom slučaju izbegavaj svakodnevno nošenje nadogradnje.

Brzo i lako do duge kose uz nadogradnuju
Foto: Freepik

 

Nadogradnja kose mikro prstenovima

Za primenu ovog metoda potrebno je znanje i iskustvo, kako bi se izbeglo lomljenje i oštećenje kose. Sam postupak traje nekoliko sati i zahteva primenu posebnog alata.

Za pričvršćivanje kose koriste se mikro prstenovi od aluminijuma ili bakra. Obično su obloženi silikonom što dozvoljava češće izlaganje kose stilizovanju i toplotnim tretmanima. Nadogradnja kose mikro prstenovima se ne preporučuje za tanku kosu, jer mogu da se provide kroz pramenove.

 

Nadogradnja kose trakama

Ova vrsta nadogradnje se, pre svega, koristi za povećanje volumena i gustine kose. Samolepljive trake se jednostavno apliciraju na kosu i utapaju se sa prirodnom vlasi, bez oštećivanja kose. Brzo se postavljaju i mogu se koristiti više puta. Nakon postavljanja nadogradnje, potrebno je fiksirati spoj presom, zagrejanom na minimum 120° C.  

Ovakva nadogradnja kose je nevidljiva. Trake su lagane i providne, tako da mogu da se koriste i na najtanjoj kosi. Da bi nadogradnja što duže trajala, preporučuje se feniranje kod frizera, kako se trake, usled nepažnje, ne bi iskidale. Ukoliko se zbog neadekvatnog feniranja ili češljanja traka ipak pokida, dovoljno je samo da je zameniš novom. Nema potrebe da kupuješ kompletne pramenove. 

Nadogradnja kose trakama
Foto: Instagram @shehairextension

 

Opisali smo samo nekoliko najzastupljenijih vrsta nadogradnje. Koju ćeš izabrati, zavisi od efekta koji želiš da postigneš. Uz prave savete ništa nije teško – ni nadogradnja kose ne mora da bude bauk.

Ako si već isprobala ove tehnike brzog produžavanja kose, piši nam koja je za tebe najbolja nadogradnja kose.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)