Murumuru puter – moćan sastojak za negu kose i kože

Da li ste čuli za murumuru puter? A za kokosov, kakao ili šea puter? Verujemo da će, za nekoliko godina, i ovaj pojam biti jednako rasprostranjen u svakodnevnim pričama o proizvodima za negu kože i kose. Murumuru puter je moćan, prirodni sastojak koji se sve češće koristi u kozmetičkoj industriji. Iako verovatno ranije niste čuli za njega, sigurni smo da ćete dobro zapamtiti ovaj sastojak nakon što upoznate sve njegove prednosti. Otkrivamo ih u nastavku.

 

Šta je murumuru 

Murumuru puter se dobija iz semena istoimenog drveta (lat. Astrocaryum Murumuru), vrste palme koja raste u tropskim šumama Amazonije u Brazilu. Semenke plodova ove palme imaju veoma čvrstu ljusku, a njihovo jezgro je izuzetno bogato hranljivim materijama – vitaminima i zdravim masnim kiselinama. Od njih se dobija puterasta masa bele, odnosno nežno žućkaste boje, blagog, skoro neutralnog mirisa.

Murumuru puter
Foto: Shutterstock

 

Ovaj puter se može koristiti u sirovom stanju za intenzivnu hidrataciju kože i kose, ili mešati sa drugim sastojcima za pravljenje različitih proizvoda. S obzirom da čist, nerafinisan murumuru puter nije jeftin, najčešće se u određenoj količini dodaje u kozmetičke proizvode za negu kože lica i tela, odnosno u preparate za negu i stilizovanje kose.

 

Glavni benefiti murumuru putera za kosu i kožu

  • Ima veliku moć hidratacije i sprečava isušivanje i „pucanje” kože;
  • Lako se upija, ne ostavlja mastan sloj i ne začepljuje pore; 
  • Ojačava kožnu barijeru, štiteći kožu od štetnih spoljašnjih uticaja i gubitka vlažnosti; 
  • Deluje na ublažavanje vidljivosti finih linija i bora i zaglađuje kožu;
  • Omekšava suvu i grubu kožu;
  • Izuzetno je efikasan za negu suve kože, a pogodan je i za osetljivu kožu lica i tela;
  • Zaglađuje, hidrira i umiruje „neposlušnu” kosu; 
  • Pogodan je za sve tipove i stanja kose, a posebno za suvu, farbanu, oštećenu i kovrdžavu;
  • Daje kosi dodatni sjaj;
  • Smanjuje kovrdžanje kose i tzv. frizz efekat.

 

Murumuru puter za negu kose

Murumuru puter i ulje postaju sve poznatiji zbog svog dejstva na poboljšanje zdravlja, kvaliteta i izgleda kose. Ovi prirodni sastojci su nežni prema koži i kosi, što povećava njihove mogućnosti primene. Najčešće se koriste za pravljenje maski, balzama i drugih tretmana za kosu. Murumuru puter ima sposobnost da dublje prodre u dlaku i na taj način je dubinski hrani, hidrira i zaglađuje, pružajući joj dodatni sjaj i mekoću. Ovaj sastojak je odličan za negu farbane, suve i oštećene kose, jer ima snažna hidrirajuća svojstva. Zahvaljujući tome olakšava rašćešljavanje kose i daje joj blistavost. 

Svi proizvodi brazilskog brenda EVAN CARE koji su dostupni u našem asortimanu, obogaćeni su murumuru puterom. Za negu plave farbane kose i neutralisanje neželjenih žutih tonova isprobajte:

Murumuru puter za negu farbane, plave kose
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ovi proizvodi su pažljivo kreirani za plavuše, imajući u vidu koliko je teško postići željenu svetloplavu nijansu uz očuvanje mekoće i sjaja kose. Sadrže ljubičasti pigment koji deluje na neželjene žute i narandžaste tonove na farbanoj kosi, ublažavajući njihov intenzitet i dajući im sivkast, hladan odsjaj. Obogaćeni su kombinacijom kokosovog ulja, šea i murumuru putera. Ovi sastojci su bogati laurinskom kiselinom koja dublje prodire u dlaku snabdevajući je neophodnom vlagom, koja ostaje unutar vlasi. Rezultat je glatka, sjajna i elastična kosa, koja se lako raščešljava i oblikuje, bez pojave naelektrisanja. Zahvaljujući tome što dubinski obnavljaju kosu i zaglađuju kutikule, kosa postaje nežna i meka na dodir, uz dodatni sjaj.

 

Set za jačanje i obnavljanje kose

S obzirom na to da murumuru puter ima sposobnost zaglađivanja kose, ublažavanja tzv. frizz efekta i ispravljanja kovrdžave kose, ovaj sastojak se nalazi i u tretmanima koji su kreirani za tu namenu.

Set za oporavak i jačanje kose EVAN CARE Coffee Gold Keratin se sastoji od tri proizvoda: šampona, tretmana i maske za kosu. Najbolje, profesionalne rezultate daju u kombinaciji, ako se koriste kao uzastopni koraci. Dubinski hidriraju, jačaju i oporavljaju hemijski tretiranu i oštećenu kosu, vraćajući joj sjaj i mekoću. Šampon se koristi kao prvi korak u tretmanu, tako što dubinski čisti kosu i na taj način je priprema za nanošenje tretmana. Tretman obogaćen keratinom, kokosovim i arganovim uljem i murumuru puterom dubinski prodire u vlasi, obnavljajući ih iznutra. Maska iz ovog seta takođe deluje na oporavak oštećene i hemijski tretirane kose, tako što je dubinski obnavlja dajući joj blistav i zdrav izgled.

Set za jačanje kose sa murumuru puterom
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Murumuru puter – budućnost kozmetičke industrije

Hemičari, farmaceuti, tehnolozi i kozmetičari konstantno tragaju za novim rešenjima i poboljšanim formulama proizvoda za negu. Imajući u vidu veliku popularnost prirodne kozmetike i sastojaka veganskog i organskog porekla, sigurni smo da će murumuru puter u budućnosti biti jedan od veoma traženih sastojaka i da će lako biti dostupan za kupovinu u formi čistog, nerafinisanog putera. Možda će čak i skinuti čuveni šea puter sa trona najsnažnijih, 100% prirodnih hidrirajućih sastojaka za višestruku namenu i primenu u tretmanima nege kose i kože lica i tela.

Da li biste probali murumuru puter za negu kože i kose? Javite nam vaše utiske o ovom egzotičnom, brazilskom sastojku.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)