Maslinovo ulje – kako ga iskoristiti u nezi kože i kose

Sagledavajući benefite maslinovog ulja, sasvim je jasno zašto ga je „otac medicine” Hipokrat nazvao „veliki iscelitelj”, a starogrčki pesnik Homer „tečno zlato”. U davnoj prošlosti, Grci i Rimljani koristili su ga kao hidratantno sredstvo posle kupanja i kao sredstvo za zaceljivanje posekotina na koži. Primena „tečnog zlata” u modernom dobu toliko je uznapredovala da danas imamo maslinovo ulje za lice, telo i kosu. 

Maslinovo ulje za zdravu kožu
Foto: Freepik

 

Maslinovo ulje je prirodno ulje koje se dobija ceđenjem plodova maslina. Tehniku ceđenja maslina pomoću šrafova davno su razvili Rimljani i ona se još uvek koristi u nekim delovima sveta. Drvo masline zauzima gotovo kultno mesto u Grčkoj i Italiji, a tome je delom doprinela činjenica da im životni vek dostiže čak 1.500 godina, a prosečni 500.  

Poznati su benefiti maslinovog ulja za ishranu, te ne iznenađuje podatak da ga najzdravije nacije na svetu svakodnevno konzumiraju. Međutim, nikako se ne može izostaviti njegova upotreba u kozmetici.

 

Zašto se maslinovo ulje koristi u kozmetici

Verovatno ste do sada primetili da brojni kozmetički proizvodi za kožu i kosu sadrže maslinovo ulje. To proističe iz činjenice da ga odlikuju brojna svojstva neophodna za negu tela – hidratantna, antioksidativna i antibakterijska, a vrši i veliki broj funkcija kao što su revitalizacija kože, čišćenje lica i stimulisanje rasta kose.

Kada se sagleda njegov sastav, postaje jasno zašto je njegova kozmetička primena ovako raznovrsna. Glavni sastojci „tečnog zlata” su kiseline: oleinska, linolna, palmitinska, stearinska, linolenska, zatim polifenoli, karotenoidi, skvalen i vitamin E.  

 

Sastav maslinovog ulja 

Oleinska kiselina: stimuliše rast kose, čini je mekom i sjajnom; smanjuje pojavu peruti; poseduje antioksidativna svojstva štiteći kožu od oštećenja i starenja; smanjuje upalu zglobova i mišića.

Linolna kiselina: hidrira kosu i kožu i omogućava zadržavanje vlage u njima; umiruje akne i smanjuje šanse za njihovo pojavljivanje; ublažava i uklanja crvenilo na licu; olakšava zarastanje rana.

Palmitinska kiselina: hidrira kožu i kosu čineći je mekom i sjajnom.

Stearinska kiselina: hidrira kožu i kosu; čisti lice od prljavštine i viška sebuma; neguje kosu i štiti je od oštećenja.

Linolenska kiselina: smanjuje upalne procese na koži; umiruje bol u zglobovima i pomaže kod ukočenosti.

Polifenoli: hidriraju suvu i oštećenu kožu; povećavaju elastičnost kože i umanjuju znakove starenja; štite od UV zračenja; stimulišu rast kose.

Karotenoidi: stimulišu proizvodnju kolagena u koži, hidriraju kožu i čine je mlađom, štite kožu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. 

Skvalen: reguliše proizvodnju sebuma; omekšava i štiti kožu, umanjuje i prevenira znakove starenja.

Vitamin E: ima antioksidativna svojstva koja štite kožu od oštećenja i usporavaju proces starenja; umanjuje ožiljke na koži i fleke od akni na licu.

 

Maslinovo ulje za negu kože

Maslinovo ulje ima višestruku ulogu u uspostavljanju optimalnog stanja kože. Ako biste se odlučili na upotrebu isključivo proizvoda na bazi „tečnog zlata”, mogli biste da zaokružite celokupnu negu kože.

Za negu tela i ruku preporučuje se upotreba losiona na bazi maslinovog ulja. EYUP SABRI TUNCER losion za ruke i telo obogaćen šea puterom i vitaminom E neguje, hidrira i hrani kožu, čineći je mekom i glatkom. Lagana i brzoupijajuća formula pogodna je za sve tipove kože i svakodnevnu upotrebu.   

Hidrirajuće svojstvo proizvoda na bazi maslinovog ulja važno je i za postizanje meke i glatke kože posle uklanjanja dlačica sa tela. Preporučuju se upravo zbog toga što umiruju iritacije i ublažavaju crvenilo.

 

Maslinovo ulje za lice 

Kada je reč o nezi lica, uzimajući u obzir tip kože, maslinovo ulje pogodno je za suvu kožu i kožu sklonu iritacijama i aknama. Ono hidrira kožu i istovremeno sprečava pojavu bakterija koje izazivaju akne.

Ovaj proces odvija se tako što ulje popunjava praznine nastale od pucanja i ljuštenja kože, štiteći je od ulaska bakterija. Tako Revox B77 hidratantna krema za lice na bazi maslinovog ulja i alantoina umiruje, hidrira i omekšava kožu. 

Maslinovo ulje važno je i u nezi zrele kože lica. Zbog antioksidativnog svojstva koje podrazumeva borbu protiv štetnih slobodnih radikala, „tečno zlato“ sprečava oštećenja kože i umanjuje tragove starenja. Ovo je posebno važno za osetljivu kožu oko očiju, sklonu borama.

Hranljiva krema za podmlađivanje predela oko očiju Revox B77 obogaćena ružicom vodicom, šea puterom, uljem masline i avokada, pruža antioksidativnu zaštitu i neutrališe slobodne radikale. Redovnom upotrebom koža postaje zategnutija, hidrirana i blistava.

Nega zrele kože
Foto: Freepik

 

Proizvodi na bazi „tečnog zlata” pogodni su i za čišćenje lica. Maslinovo ulje uspešno uklanja nečistoće, tragove zagađenja iz spoljašnje sredine i višak sebuma. Veoma je efikasno u uklanjanju i postojane šminke, ostavljajući kožu hidriranom i mekom. Može se koristiti i pre nekog drugog sredstva za uklanjanje nečistoća.

Naša preporuka je ulje za čišćenje i regenraciju kože lica Revuele od mešavine ulja grožđa, masline i eteričnog ulja geranije, uz dodatak vitamina E. Možete ga koristiti za uklanjanje šminke, nečistoća i viška sebuma sa lica, očiju i usana. Osim što hidrira kožu, ne zatvarajući pore, ovo ulje doprinosi smanjenju stvaranja bora. 

 

Maslinovo ulje za sunčanje

Sigurno ste nekada pokušavali da dobijete preplanuli ten sunčajući se satima na plaži ili nekom drugom mestu. Da li je maslinovo ulje saveznik u ovakvim situacijama?

Iako ste imali priliku da vidite posetioce plaža kako se mažu velikom količinom maslinovog ulja, ono ne doprinosu potamnjivanju kože. Zapravo, postoje mišljenja da je ulje masline pogodno za posvetljenje tena.

Ono za šta je maslinovo ulje svakako pogodno jeste nega lica i tela nakon sunčanja. Tada je korisno namazati se maslinovim uljem ili nekim proizvodom na bazi „tečnog zlata” kako bi doprineli hidrataciji i nahranjenosti kože nakon izlaganja sunčevim zracima.

maslinovo ulje za suncanje
Foto: Freepik

 

Maslinovo ulje za kosu 

Benefiti maslinovog ulja za kosu potiču od njegovih komponenti, pre svega oleinske i stearinske kiseline. One vrše nekoliko važnih funkcija u nezi kose. 

Hidratacija kose 

Smatra se da visok procenat oleinske kiseline u maslinovom ulju doprinosi hidrataciji kose i dužem zadržavanju vlage u njoj. Osim ove kiseline, i druge komponentne „tečnog zlata” omogućavaju postizanje zdrave kose. To je pre svega skvalen koji, kao lipid, doprinosi „podmazivanju” skalpa.

Jedan od efikasnih načina za primenu maslinovog ulja na kosi jeste pomoću maski za kosu. Tako, na primer, maska za suvu kosu Difeel na bazi maslinovog ulja dubinski hidrira i obnavlja suvu kosu.

Maslinovo ulje - suva kosa
Foto: Freepik

 

Nega ispucalih krajeva 

Jedan od najčešćih izazova sa kojima se veliki deo populacije suočava jesu suvi i ispucali krajevi. Čak iako je ostatak kose zdrav, krajevi često ne izgledaju onako kako bismo želeli. Proizvodi na bazi maslinovog ulja hrane i hidriraju kosu, čineći i krajeve glatkim i mekšim.

Rast kose

Antioksidativna svojstva maslinovog ulja doprinose zdravijoj koži glave što ima povoljan uticaj na rast kose. Osim toga, maslinovo ulje blokira proizvodnju dihidrotestosterona – hormona koji utiče na opadanje kose. 

Uzimajući u obzir ovo svojstvo, Bioblas šampon protiv opadanja kose na bazi maslinovog ulja, vraća snagu kosi i jača je od korena do krajeva, sprečavajući lomljenje i opadanje. On je obogaćen i biljnim kompleksom B19 i uljem rastavića koji hrane, hidriraju i oporavljaju suvu i oštećenu kosu. 

 

Maslinovo ili kokosovo ulje 

Verovatno vam je poznato da se i kokosovo ulje koristi u kozmetici, što može da izazove dilemu koje od njih odabrati. 

Kokosovo ulje takođe sadrži vitamin E i masne kiseline (laurinska, kaprilna i heksanska). Kao i maslinovo, kokosovo ulje hidrira kožu, smanjuje zapaljenja i upalne procese na koži i ima antibakterijsko svojstvo neophodno u prevenciji i tretiranju akni. 

Kada je reč o kosi, kokosovo ulje hidrira kožu i smanjuje oštećenja, podstiče rast, štiti je od gubitka keratina, kao i od uticaja iz spoljašnje sredine (vetar, sunce, zagađenja). I ovo je, ispravno zaključujete, jednako ulozi maslinovog ulja u nezi kose. 

zdrava kosa
Foto: Freepik

 

Stoga, smatra se da ne postoje velike razlike između maslinovog i kokosovog ulja. Jedini način da proverite koje vam više odgovara jeste da probate oba i procenite kako vaša koža i kosa reaguju. 

 

Da li ste do sada koristili proizvode na bazi maslinovog ulja u nezi lica ili kose? Kakva su iskustva? Pišite nam u komentarima kako bi i drugi čitaoci mogli da donesu ispravnu odluku. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)