Koja je najbolja četka za kosu i kako je prepoznati

Ako mislite da je četka za kosu najmanje bitna za izgled i zdravlje vaše kose – grešite. Ukoliko mislite da bilo koju četku možete koristiti za različite namene – grešite. Ako mislite da je svaka četka pogodna za svačiju kosu – da, opet grešite. 

Koliko zapravo znate ključnih informacija o četkama i češljevima za kosu? Bez brige, ni mi nismo znali sve, pa smo pitali profesionalce da nam pojasne glavne razlike među njima. Ispostavilo se da je ovo veoma opširna tema, pa smo se detaljnije fokusirali na četke za raščešljavanje kose. Pitali smo frizere i da nam daju preporuke proizvoda za različite vrste kose. Sve što smo saznali podelićemo sa vama u nastavku teksta.
Otkrivamo čemu služe sve te četke za kosu i kako da prepoznate najbolju.

Koja je najbolja četka za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Najkraće rečeno, najbolja četka za kosu je ona koja ne čupa. S ovom tvrdnjom su saglasni svi profesionalni frizeri, ali i korisnici. Redovno raščešljavanje kose je obavezan deo nege i veoma je važno da se tom prilikom ne čupaju pramenovi i da se kosa dodatno ne lomi i oštećuje. Zato ćemo vam pomoći da pravilno izaberete četku koja odgovara vašem tipu i obliku kose.

 

Čemu služi koja četka za kosu

Na tržištu su dostupne četke različitih veličina i oblika, koje mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala. U zavisnosti od toga mogu se primenjivati za različite namene. Za lako i bezbolno raščešljavanje, bez oštećenja kose, najvažniji je oblik, veličina i raspored iglica. Takođe, važno je i od čega su napravljene iglice.

 

Sam oblik tela i drške četke, kao i materijali od kojih su napravljeni ovi elementi, nisu presudni, ali su značajni zbog drugih faktora. Tako na primer, četke koje imaju ergonomski oblik i lepo „leže u ruci”, mogu značajno olakšati upotrebu, naročito onima koji imaju dugu i gustu kosu. Četke napravljene od bambusa su najčešći izbor vegana, dok osobe koje izuzetno vode računa o ekologiji i zaštiti životne sredine, biraju četke napravljene od materijala koji se mogu reciklirati. Ovakve četke i češljevi za kosu su postali pravi hit u celom svetu, a u našem asortimanu ćete pronaći BIOutiful kolekciju brenda INFINITY. Ovi proizvodi su napravljeni od kombinacije biorazgradive plastike i prirodnih materijala, poput pšenične slame, vlakana kokosove ljuske, mlevene kafe…

 

Dakle, prilikom sledeće kupovine četke za raščešljavanje kose, prvo obratite pažnju na veličinu, gustinu, raspored i kvalitet iglica, pa tek onda na dizajn same četke (oblik, boju, materijal). U nastavku ćemo dati osnovne smernice koje će vam pomoći da pronađete najbolju četku za vašu kosu. 

 

Univerzalna četka za kosu

Za lako raščešljavanje svih tipova kose, važi osnovno pravilo – četka bi trebalo da ima gust raspored iglica, a poželjno je da zupci budu različitih dužina. Na taj način se sprečava kidanje kose. Takođe, važno je da iglice ne budu previše debele, kako ne bi zamrsile kosu.

Prema oceni naših frizera, INFINITY BIOutiful Paddle četka za raščešljavanje je savršena za sve tipove i dužine kose. Ova četka za kosu sa prirodnom dlakom i fleksibilnim silikonskim iglicama je idealna za svakodnevno raščešljavanje, jer ne čupa kosu, a kuglice na vrhovima dužih iglica nežno masiraju glavu. Na taj način se podstiče cirkulacija i zdrav rast kose, što je dodatni benefit.

Takođe, jedan od glavnih favorita profesionalnih frizera je MACADAMIA No Tangle četka za kosu, koja ima gusto raspoređene i izuzetno fleksibilne silikonske iglice različitih dužina. Zahvaljujući kombinaciji dužih i kraćih mekanih i savitljivh iglica, ova četka veoma lako klizi kroz kosu, pa je pogodna za raščešljavanje suve, mokre i jako zamršene kose.

 

Četka za kovrdžavu kosu

Kovrdžava kosa je po prirodi suvlja od ravne, brzo se umrsi i lako je lomljiva, pa je potrebno pažljivo birati četku za raščešljavanje lokni. Ova četka ne sme da čupa i kida pramenove, niti da bude gruba prema kosi. Takođe, važno je da ne stvara statički elektricitet, koji može dodatno da ošteti kosu.

Za lako raščešljavanje kovrdžave kose birajte četku sa silikonskim zupcima, koji nisu previše zbijeni. Preporuka naših frizera je INFINITY četka specifičnog oblika, koja je kreirana baš za kovrdžavu i talasastu kosu. Ima zaobljene i fleksibilne iglice, koje su nežne prema kosi i temenu. Gustina iglica (raspored zubaca) se može prilagođavati obliku lokni, zahvaljujući malom dodatku za podešavanje širine glave četke. Može se korstiti i na mokroj i na suvoj kosi, a dostupna je u crnoj i roze boji.

Raščešljavanjem prirodno kovrdžave kose ovom četkom postiže se najbolji efekat. Lokne postaju lepo definisane, a kosa bujnija, jer se praktično odvaja u pramenovima i loknice dobijaju prirodan „federast” izgled.

Najbolja četka za kovrdžavu kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Raščešljavanje duge i guste kose

Duga i gusta kosa je izuzetno zahtevna za održavanje. Obavezan deo njene nege podrazumeva i pravilno raščešljavanje pramenova, što može biti zahtevno zbog velike količine kose. Poželjno je da raščešljavanje ne oduzima mnogo vremena i da ne stvara zamor u rukama. Zbog toga se za češljanje duge kose preporučuje korišćenje velike, široke četke sa zaobljenim zupcima i mekanim jastučićem.

Za dugu i gustu kosu frizeri savetuju da koristite COMAIR Jumbo četvrtastu četku, koja je lagana i ima antislip dršku, koja ne klizi u ruci. Zahvaljujući velikoj (širokoj) površini, brzo se raščešljavaju dugi, gusti i široki pramenovi kose. Čvrste iglice sa vrhovima u obliku kuglice ne grebu teme, lako prolaze kroz pramen i ne čupaju kosu, čime se sprečava oštećenje.

Četka za lako raščešljavanje duge kose
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Četka za tanku i lomljivu kosu

Tanka kosa je obično izuzetno lepršava, lako lomljiva i sklona naelektrisanju, zbog čega se veoma lako mrsi. Često joj nedostaje volumen, pa je pravilan odabir četke za svakodnevnu primenu izuzetno bitan faktor.

Od naših frizera smo saznali da je za tanku i nežnu kosu neophodno koristiti četku sa veoma tankim, fleksibilnim silikonskim iglicama, koje ne stvaraju elektricitet. Takođe, frizeri savetuju da iglice budu zaobljene, odnosno da sadrže kuglice na vrhovima, kako bi nežno masirale (osetljivo) teme i lagano odigle kosu u korenu, daljući joj volumen. Njihova preporuka za tanku kosu je INFINITY BIOutiful spiralna četka za raščešljavanje kose, koja ima tanke i fleksibilne najlonske iglice, sa kugličastim vrhovima od epoksi smole. Samo telo četke je blago savitljivo, zahvaljujući šupljem, spiralnom obliku, što omogućava da se četka prilagođava obliku kose i glave prilikom raščešljavanja. Na taj način se smanjuje trenje i sprečava pojava statičkog elektriciteta.

 

Nežne iglice za raščešljavanje dečje kose

U razgovoru sa frizerima, nismo smeli da zaobiđemo temu češljanja dečje kose, koja je (a pogotovu kosa kod beba) izuzetno mekana, nežna i lepršava. Zbog toga je za raščešljavanje njihove kosice potrebno pažljivo birati četke. Veoma je važno da one imaju mekane i savitljive zaobljene iglice, koje ne smeju da grebu osetljivo teme.

Naši frizeri su oduševljeni INFINITY BIOutiful mini četkama za kosu koje imaju tanke, izuzetno fleksibilne silikonske iglice, čiji vrhovi su u obliku kuglica, tako da ne grebu kožu glave. Veoma su lagane u ruci i dostupne su u nekoliko pastelnih nijansi. Ono što ih posebno čini atraktivnim (naročito za decu) je sam dizajn – podsećaju na nasmejane hobotnice.

Četke za nežnu dečju kosicu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Nakon svih saznanja o četkama za kosu koja smo dobili od profesionalnih frizera, o ovoj temi bismo mogli pričati danima. Ipak, ovde ćemo napraviti pauzu. U nekom od narednih postova ćemo pisati o četkama za oblikovanje, feniranje i stilizovanje različitih tipova kose. 

Da li ste vi već pronašli najbolju četku za raščešljavanje ili i dalje tragate za njom? Pišite nam koje četke za kosu su vaši favoriti i zašto.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)