Detaljan vodič za odabir farbe za kosu

Koliko puta ste se do sada ofarbali i vrlo brzo pokajali? Neželjene nijanse moguće je ispraviti, ali ako naučite da odaberete odgovarajuće farbe za kosu, takve situacije možete vrlo lako izbeći. Stoga, u ovom tekstu otkrivamo šta sve treba da razmotrite pri izboru vrste farbe (trajne ili polutrajne) i njenog sastava, kao i to na šta treba da obratite pažnju ako se farbate kod kuće.

Farbe za kosu
Foto: Freepik

Farbe za kosu – vrste 

Ako ste zbunjeni pri izboru odgovarajuće farbe za kosu, niste jedini. Samo letimičan pogled na nizove raznobojnih kutija na rafovima, može izazvati veliki broj pitanja. Ono po čemu se razlikuju jeste dužina trajanja boje i način na koji vrše kolorisanje kose. 

Postoje tri osnovne kategorije na osnovu kojih se može izvršiti podela farbi za kosu:

Trajne farbe za kosu – Kolorisanje trajnim farbama za kosu obezbeđuje postojanu boju u trajanju od oko mesec dana, nakon čega se delimično ispira. Stoga se nakon tog perioda savetuje tzv. osvežavanje boje”.

Polutrajne farbe za kosuPolutrajne farbe se brže ispiraju od trajnih farbi. Brzina ispiranja boje zavisi od stanja kose. Veoma su praktične kada želite da procenite kako bi vam pristajala nova boja.

Prirodne farbe za kosu – Ove farbe ne sadrže hemikalije, nego isključivo biljne sastojke koji povoljno utiču na koren i samu dlaku. One su potpuno bezbedne i ne izazivaju oštećenja kose, ali je moguće da ćete morati da se ofarbate nekoliko puta kako biste dobili željenu nijansu. 

 

Šta znače brojevi na farbama 

Često se uzrok nezadovoljstva bojom krije u pogrešnom odabiru broja farbe, odnosno nijanse. Ovo se obično dešava kada odlučite da se sami ofarbate, budući da se od frizera očekuje da ima dovoljno znanja da odabere odgovarajuću boju za ono što je mušterija zamislila. 

Kada je reč o izboru nijanse, ne bi trebalo da birate na osnovu boje sa kutije. Sigurnija je opcija da je odaberete sa kataloga nijansi brenda za koji ste se odlučili.

Svaka farba ima određeni broj koji označava nijansu i odsjaj boje. Prvi broj predstavlja nijansu (dubina boje), a drugi označava odsjaj boje. Na primer, broj 4.34 znači da je reč o srednjesmeđoj nijansi sa zlatno-bakarnim odsjajem. 

Nijanse

1 – crna
2 – najtamnija braon
3 – tamnobraon
4 – srednjesmeđa
5 – svetlosmeđa
6 – tamnoplava
7 – srednjeplava
8 – svetloplava
9 – veoma svetloplava
10 – ekstra svetloplava
11 – ultra svetloplava
12 – specijalno svetloplava

Odsjaji

0 – prirodan
1 – pepeljast
2 – violet
3 – zlatan
4 – bakarni
5 – mahagoni 
6 – crveni
7 – duvan
8 – biserni
9 – bež

Poznavanje ovih oznaka može vam biti od velike pomoći pri izboru boje, ali ni ovo ne znači da ćete dobiti nijansu koju ste zamislili. Moguća su izvesna mešanja boja i prilagođavanja željenoj boji, ali suštinski rezultat koji ćete dobiti zavisi od brojnih faktora: da li je kosa već farbana ili ne, koja je trenutna boja kose, kakav je vaš podton i slično. 

Takođe, morate biti realni u svojim zamislima, pogotovo kada je reč o svetlijim nijansama jer farbe obično mogu da posvetle dve nijanse u odnosu na postojeću boju.

 

Farbe za kosu – koju odabrati

Kozmetička industrija svakim danom napreduje. Konkurencija među proizvođačima je velika, te oni korisnici koji ovu oblast ne poznaju dovoljno dobro, često ne mogu da naprave razliku između brendova. 

Infinity farbe za kosu 

Ukoliko želite da istovremeno promenite (osvežite) boju i negujete kosu, Infinity farbe za kosu mogu biti odgovarajući izbor za vas. Infinity boje sadrže mali procenat amonijaka koji ne narušava strukturu dlake. Negujuća svojstva dolaze i od ekstrakta arganovog i lanenog ulja, te nakon kolorisanja ovom vrstom farbe, kosa postaje glatka, sjajna i fleksibilna za oblikovanje.

Infinity farbe za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Reč je o trajnim farbama za kosu koje se ne ispiraju brzo i odlično pokrivaju sede. Za najbolje rezultate, možete koristiti i Infinity hidrogen u odnosu 1:1,5.

KYO farbe za kosu bez amonijaka 

KYO farbe za kosu bez amonijaka takođe poseduju negujuća svojstva.

Naime, amonijak u farbama omogućava da kosa lakše upije boju. Međutim, to ostavlja izvesne posledice po kvalitet kose. Stoga se ova vrsta farbi preporučuje onima koji ne žele ni minimalna oštećena, kao i osobama sa tankom i suvom kosom. 

KYO farbe za kosu bez amonijaka
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kombinacija prirodnih sastojaka u KYO farbama pruža bogatu, kremastu, gel teksturu visokih performansi. Zahvaljujući morksom kolagenu i keratinu, ova farba ne samo da ne oštećuje kosu, nego je štiti, hrani i rekonstruiše. Stoga, nakon kolorisanja ovim farbama, kosa postaje mekana, punija i ima visok sjaj.  

Macadamia farbe za kosu 

Poznato je koliko je ulje australijskog oraha (makadamije) važno za hidrataciju i rekonstrukciju kose. Tako se i kvalitetna svojstva Macadamia farbi baziraju na ulju makadamije, odnosno healing oil tretmanu koji blagotvorno deluje na zdravlje kose, pružajući joj mekoću, sjaj i volumen. 

Makadamia farbe su izuzetno postojane i pokazuju odlične rezultate u prekrivanju i najupornijih sedih dlaka.

Insight farbe za kosu  

Kao i gore navedene, Insight farbe za kosu mogu se svrstati u negujuće jer sadrže 90 odsto sastojaka prirodnog porekla, a nisku koncentraciju amonijaka. Obogaćene su fitokeratinom, organskim uljem aragana i puterom semenki grožđa koji imaju hranljiva i zaštitna svojstva. Rezultat ovakvog sastava jeste mekana i negovana kosa.

Specijalni mikropigmenti u farbi omogućavaju postojanost boje.

Freelimix farbe za kosu 

Postojanost boje i prekrivanje sedih – zaštitni je znak Freelimix farbi za kosu. Ove farbe dubinski prodiru u kosu i zbog multivitaminskog sastava ne narušavaju njenu strukturu i pigmentaciju. 

Farbanje Freelimix farbama obezbeđuje postojanost boje, prekrivanje sedih i dugotrajan sjaj, a prednost ovog brenda je i veliki broj nijansi.

Farbe za kosu
Foto: Freepik

 

Farbanje kose kod kuće – saveti 

Ukoliko se često farbate, verovatno to nekada činite u „kućnim uslovima“. Kako bi sve proteklo kako očekujete, sledite savete u nastavku.

  • Ostanite u okviru dve nijanse svoje prirodne boje

Kada se farbate kod kuće, boju ne bi trebalo da menjate više od dve nijanse svetlije ili tamnije od trenutne boje. Pretpostavlja se da kod kuće nemate sve neophodne preparate za radikalnije promene. Osim toga, eksperimentisanja se ne preporučuju ni ukoliko ne poznajete dovoljno tehniku mešanja boja ili to kako se određena nijansa ponaša na vašoj boji.

  • Pre farbanja, dubinski operite kosu 

Dubinsko pranje preporučuje se dan pre farbanja kose kako biste uklonili nakupljene proizvode koje ste prethodno koristili. Na ovaj način osiguravate bolje prodiranje boje i njeno duže zadržavanje.

  • Ofarbajte mali deo kose 

U cilju testiranja nove boje, osim polutrajne farbe, možete ofarbati manji deo kose i proceniti kako se ponaša na vašoj trenutnoj boji. 

  • Izbegavajte farbanje cele kose

Celu kosu trebalo bi farbati samo prvi put pri promeni boje. Svaki naredni, farbajte samo izrast i krajeve ukoliko se boja isprala na njima.

Kako odabrati boju farbe
Foto: Freepik

Nega kose posle farbanja 

Iako većina farbi koje smo predstavili u ovom tekstu ne sadrže štetne hemikalije i samim tim ne prouzrokuju veća oštećenja, pravilna nega potrebna je svakoj kosi. Nećete pogrešiti ni ako je pojačate, srazmerno učlestalosti farbanja i stilizovanja kose. 

Ukoliko nakon ovakvog tretiranja kose, na primer, primetite da vam je kosa suvlja ili da je ispucala, potrebni su vam proizvodi koji će je hidrirati i nahraniti. Na tržištu postoje maske, ulja, balzami i ampule koji su namenji baš za negu posle farbanja ili kod kojih je naznačeno da su za suvu, lomljivu ili ispucalu kosu.

Maske za kosu 

U zavisnosti od promene koju primetite, možete pronaći odgovarajuću masku koja će doprineti spoljašnjoj i unutrašnjoj nezi kose. Na primer, Insight maska za farbanu kosu istovremeno održava intenzitet boje i produćava njeno trajanje i hidrira kosu jer je obogaćena uljem makadamije, semenom grožđa, ekstraktom kane i mango puterom. 

Ulja za kosu 

Ulja za kosu su važna za pravilnu negu bez obzira da li se farbate ili ne. Ona sadrže esencijalne masne kiseline, ali i vitamine i minerale koji hrane skalp i dlaku. 

Revuele hranljivo ulje za suvu i oštećenu kosu dubinski jača, hrani i obnavlja kosu od korena do vrhova. Obogaćen je uljima semena grožđa, makadamije i moringe koja će poboljšati opšte stanje kose.

Balzami za kosu 

U zavisnosti od sastava, balzami omekšavaju kosu i omogućavaju lakše raščešljavanje, ali određeni imaju i negujuća svojstva. Tako Insight Colored Hair Protective balzam sa biljnim kompleksom obnavlja kosu nakon farbanja ili blanširanja. 

Nega farbane kose
Foto: Freepik

 

Ampule za kosu 

Da biste oporavili kosu, osim gore navedenih proizvoda, negujuća svojstva imaju i ampule za kosu, s tim što se one uglavnom nanose na koren kose i sklalp. 

Ako izvesne promene primećujete nakon farbanja kose, Revuele ampula za negu farbane kose može biti rešenje za vas. Ona je obogaćena uljem makadamije koje dubinski hrani kosu i vraća joj snagu i elastičnost.

 

Farbe za kosu mogu biti saveznik promene izgleda koji priželjkujete, ali budite pažljivi u odabiru. Sledite savete u vezi sa izborom brenda, boje i farbanjem u „kućnim uslovima“. Tako ćete smanjiti šanse za postizanje nijanse koju niste želeli.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)