Dubinsko pranje kose – najbolji način da temeljno očistite teme

Sigurno ste čuli za pojam dubinsko pranje kose i verovatno pomislili da je to nešto veoma komplikovano i vama nepotrebno. Ako jeste, grešite u oba slučaja. Ovaj tretman uopšte nije komplikovan i možete ga primenjivati i u kućnim uslovima. S vremena na vreme bi trebalo svi da ga praktikujemo. Zašto i ko najviše, otkrićemo u nastavku. 

Za početak, hajde da pojasnimo šta je to dubinsko pranje kose i koji proizvodi se koriste za ovaj tretman. 

Šta je dubinsko pranje kose
Foto: Freepik

 

Šta je dubinsko pranje kose

Dubinsko pranje kose podrazumeva temeljno uklanjanje svih nečistoća koje se nagomilavaju na kosi i koži glave. Zahvaljujući ovom tretmanu, skalp i kosa se čiste od svih čestica koje mogu zapušiti pore i folikul dlake (otežavajući rast kose), kao i od prljavština koje mogu dovesti do slepljivanja pramenova (zbog čega kosa gubi bujnost). Dubinskim pranjem kose se uklanjaju svi ostaci silikona, ulja, gelova, lakova, suvih šampona i drugih preparata za negu i stilizovanje kose, kao i zagađivači iz spoljašnje sredine (duvanski dim, izduvni gasovi, čestice prašine, peska i sl.). Ovim tretmanom se skidaju i odumrle ćelije kože koje se nagomilavaju na temenu. Uklanja se višak sebuma i tragovi kamenca (odnosno mineralni ostaci) iz tvrde vode. 

Ovaj tretman je sve popularniji u frizerskim salonima, zbog brojnih korisnih efekata za kosu i kožu glave. Može se praktikovati i kod kuće, ukoliko imate odgovarajuće preparate i dovoljno vremena. 

Za dubinsko pranje kose se koriste posebno kreirani šamponi za kosu. Oni nisu preporučljivi za svakodnevnu i čestu upotrebu, jer mogu isušiti vlasi i kožu. Može se reći da su agresivniji od klasičnih šampona, jer sadrže surfakante (čistače) u većoj koncentraciji i na taj način čiste sve masnoće i prljavštine. Iako nisu namenjeni za negu kose, izuzetno pospešuju dejstvo negujućih maski i balzama, jer omogućavaju da njihovi hranljivi aktivni sastojci uđu dublje u strukturu vlasi.

Nakon primene ovih šampona koriste se proteinske maske i balzami za kosu, koji uspostavljaju hidratantni balans i daju kosi sjaj, mekoću i lepršavost. Kosa posle ovog tretman izgleda zdravo, postaje elastičnija, deluje gušće i dobija dodatni volumen. Vraća joj se prirodan sjaj i tekstura, zato što se oslobađa od svih suvišnih i nagomilanih proizvoda i nečistoća. To je dodatni razlog zbog kojeg bi svako ko želi zdravu i sjajnu kosu trebalo da primenjuje dubinsko pranje kose, barem jednom mesečno.

 

Kako izgleda proces dubinskog pranja kose

  • Prvi korak podrazumeva temeljno raščešljavanje kose, kako bi se razmrsili zamršeni pramenovi i uklonile krupnije nečistoće koje se mogu naći na kosi. Takođe, na ovaj način se uklanjaju i dlake koje su opale.
  • Potom se šampon za dubinsko pranje kose nanosi na teme i celu dužinu kose. Potrebno je nežno umasirati šampon u skalp i ostaviti da deluje bar 2-3 minuta, kako bi se otvorile kutikule dlaka. Na taj način se podstiče cirkulacija i pospešuje prodiranje hranljivih materija u strukturu dlake. Potom sledi temeljno ispiranje kose čistom vodom. Ovaj korak se po potrebi može ponoviti. 
  • Nakon šamponiranja sledi hidratantni tretman, da bi se kosi vratila izgubljena vlažnost. Prvo je potrebno kosu lagano prosušiti peškirom, kako bi se uklonio višak vode. Zatim se na vlažnu kosu (samo na dužinu i krajeve) nanosi proteinska maska, koja će nahraniti kosu i pomoći joj da bude svilenkasta i nežna. Neophodno je pustiti masku da deluje (ostaviti je na kosi onoliko minuta koliko je naznačeno na deklaraciji). Potom je neophodno dobro isprati masku. 
  • Kako bi se olakšalo raščešljavanje, kao završni korak, na kosu se nanesi balzam. On pomaže u zatvaranju kutikula, a na taj način svi hranljivi sastojci iz maske ostaju unutar vlasi. Važno je voditi računa da se balzam, kao i maska nanesu na krajeve kose, nikako na koren. I da se proizvod temeljno ispere nakon nekoliko minuta.
  • Posle toga sledi sušenje, feniranje i uobičajeno stilizovanje frizure. Efekat dubinskog pranja kose je vidljiv odmah nakon primene. Kosa će biti mekana, lepršava, blistava i zaista čista.
Efekat dubinskog pranja kose
Foto: Freepik

 

Najbolji šampon za dubinsko pranje kose

Kako raste svest o značaju primene detoks šampona i popularnost samog tretmana, na tržištu raste i asortiman proizvoda koji se koriste za dubinsko pranje kose. U nastavku izdvajamo nekoliko naših favorita, među ovim šamponima. 

Osmo detox šampon Insight šampon za dubinsko pranje kose Nutrisalon sampon za dubinsko pranje kose

 

Šampon za dubinsko pranje kose OSMO Detoxify Scalp Therapy efikasno uklanja nagomilane naslage proizvoda za negu i stilizovanje kose, bez isušivanja vlasi. Namenjen je za sve tipove kose. Sadrži biljna ulja (eukaliptusovo i ulje jojobe) i ekstrakte ruzmarina i čajevca, koji efikasno čiste skalp i kosu, dajući im hidrataciju. 

 

Šampon za dubinsko pranje kose INSIGHT Intech pospešuje otvaranje kutikula i primarno je namenjen za pripremu kose za hemijske tretmane (mini-val ili ispravljanje). Obogaćen je ekstraktima kantariona i gloga, kao i fitokeratinom i sadrži 94% sastojaka prirodnog porekla. Ne sadrži tzv. štetne sulfate (SLES i SLS) i pogodan je za korišćenje na osetljivom temenu i tankoj kosi.

 

Šampon za dubinsko pranje kose NUTRISALON je namenjen prvenstveno za primenu u tretmanima ispravljanja kose i koristi se kao prvi korak. Obogaćen je ekstraktima acai bobica, guarane i brazilskog oraha, koji čine kosu mekom, sjajnom i zaglađenom. Zahvaljujući ovim sastojcima kosa ostaje hidrirana nakon tretmana.

 

Kome je potrebno dubinsko pranje kose

Onima koji često i mnogo koriste preparate za stilizovanje kose

Lak za kosu, pena, gel, krema, sprej i razni drugi preparati za dodatnu negu i stilizovanje kose se vremenom talože na koži glave, a mogu se zadržati i na vlasima kose. Da biste ih efikasno uklonili, potrebno je s vremena na vreme da uradite tretman dubinskog pranja kose. 

Osobama koje imaju masnu kosu

Ukoliko imate masnu kosu, šampon za dubinsko pranje kose je idealan za vas. Ovaj šampon će temeljno ukloniti sve nečistoće sa temena, koje doprinose bržem zamašćivanju kose. Primenom tretmana dubinskog čišćenja, kosa će biti sveža, puna volumena i blistava. Ipak budite umereni i ne preterujte sa učestalošću njegove primene. Jednom nedeljno je sasvim dovoljno da temeljno očistite skalp i kosu. Ukoliko imate osetljivu kožu, onda ovaj tretman možete primenjivati jednom ili dva puta mesečno.  

Za negu kose tokom letnjih meseci

Tokom leta smo više aktivni, više se znojimo (što dodatno zapušava pore), a naša kosa i koža glave su češće izložene štetnim uticajima, poput UV zračenja, hlorisane vode u bazenima i sl. Svi ovi faktori dodatno usporavaju oporavak i rast kose. Zahvaljujući tretmanu dubinskog pranja uklanjaju se sve nečistoće, a mogu se neutralisati sivkasti i zelenkasti tonovi koji se pojavljuju na kosi nakon prevelike izloženosti hloru.  

Pre farbanja kose, kako bi se postigle željene nijanse

Dubinsko pranje kose je odlična priprema za farbanje, jer šamponi za ove tretmane imaju veću pH vrednost, što znači da bolje otvaraju kutikulu dlake. Samim tim, kosa će bolje „primiti” boju tokom farbanja i njen intenzitet će duže biti postojan, jer se boja vezuje direktno za vlasi. Ovaj tretman se naročito preporučuje pre farbanja u plave nijanse, ukoliko želite da smanjite pojavu žutih tonova.  

Šampon za dubinsko pranje kose
Foto: Freepik

 

Umesto zaključka

Da li i dalje mislite da tretman dubinskog pranja nije za vas? 

Ukoliko još niste isprobali ove šampone i niste sigurni da li su vam zaista potrebni, zakažite tretman dubinskog pranja kose u frizerskom salonu. Kada se uverite u efikasnost ovog tretmana, sigurni smo da ćete poželeti da ga praktikujete i kod kuće.

Obavezno, kroz komentare, podelite sa nama svoje utiske.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)