Crvena boja kose ne mora biti zahtevna za održavanje

Crvena boja kose je zaštitni znak mnogih žena. Ona je efektna, atraktivna, upečatljiva i veoma karakteristična. Postoje mnoge (urbane) legende o crvenokosim ženama – o njima, možda, nekom drugom prilikom. U ovom tekstu ćemo pisati o tome kako da crvena kosa bude mekana, sjajna i da zadrži intenzivan pigment do sledećeg farbanja.

Crvena boja kose
Foto: Freepik

 

Iako se mnogima dopada crvena boja kose, mnogo je onih koji nisu sigurni kako će im stajati i koliko često će morati da se farbaju, da bi održavali boju. Zbog straha od prebrzog „ispiranja boje” mnoge žene odustaju od toga da budu crvenokose. Ako ste i vi u ovoj grupi, pročitajte naš tekst do kraja. Saveti za održavanje crvene kose slede u nastavku.

 

Saveti za farbanje

Prvo što ćete čuti u pričamo o crvenoj boji kose je da se ona brzo ispira i bledi, odnosno da već nakon nekoliko pranja posle farbanja gubi intenzitet. Ovo u startu može da odbije sve koji bi želeli da imaju crvenu kosu. Iako ima istine u pričama da crvena boja brzo bledi, ovo nije u potpunosti tačno, jer mnogo toga zavisi od vas.

Da biste izbegli brzu pojavu bledunjave crvene nijanse, za početak pažljivo izaberite boju i vrstu farbe za kosu.

1. Ukoliko želite da intenzitet boje bude što postojaniji, razmislite o tome da koristite boju koja je za jednu do dve nijanse tamnija od željene. Iako će boja možda odmah nakon farbanja delovati tamno, vrlo brzo ćete imati baš onakvu nijansku kakvu ste hteli. Tamni pigmenti će se isprati nakon prva dva uobičajena pranja kose, a vi ćete biti oduševljeni novom nijansom. 

2. Ono što je još važnije za bojenje kose – birajte kvalitetne, profesionalne farbe za kosu, koje sadrže dosta pigmenata. Ove farbe su obično dostupne samo u specijalizovanim prodavnicama. Namenjene su profesionalcima i upotrebi u frizerskim salonima. Nisu dostupne u prodavnicama mešovite robe. Profesionalne farbe za kosu, poznatih svetskih brendova, pronaći ćete u našem online shop-u, prodajnim objektima i distributivnim centrima. Neke od naših favorita pogledajte na kraju ovog blog posta.

3. Za pojačavanje intenziteta boje, koristite tonere, korektore, odnosno crvene pigmente, koji se dodaju u mešavinu farbe i hidrogena, kako bi se lakše postigao željeni ton i intenzitet boje. Ovi proizvodi su najbolji saveznici frizerima, za postizanje nestandardnih i zahtevnih nijansi.

4. Ukoliko vam deluje komplikovano pronalaženje i pravljenje idealne crvene nijanse, koja se neće prebrzo isprati sa kose, najbolji savet je da farbanje prepustite frizerima.

5. Po potrebi, između dva uobičajena tretmana farbanja, napravite crveni preliv za kosu, kako biste dodatno osvežili boju.

Tamno crvena boja kose Vatreno crvena boja kose Kome stoji crvena boja kose
Foto: Freepik

 

Crvena boja kose – saveti za pravilnu negu

Za koju god boju da se odlučite, znajte da je svakoj farbanoj kosi potrebna posebna nega. Crvena boja kose nije mnogo komplikovanija ni zahtevnija za održavanje od drugih nijansi. Naprotiv, uz pravilan odabir šampona, balzama i drugih proizvoda za negu kose, imaćete sjajnu i intenzivnu crvenu boju do sledećeg farbanja. Pa krenimo redom.

 

Crvena boja kose zahteva poseban šampon

Farbanjem kose se po pravilu smanjuje prirodni nivo vlažnosti u vlasima, a suva kosa slabije zadržava boju i intenzivne pigmente. Da bi kosa nakon farbanja ostala hidrirana (što je jedan od preduslova za očuvanje intenziteta i sjaja boje), potrebna joj je dodatna nega. Za uobičajeno pranje birajte šampone koji su namenjeni farbanoj kosi, još bolje one koji su kreirani baš za crvenu kosu.

Šamponi za farbanu kosu imaju nežniju formulu, tj. ne sadrže sulfate: SLS i SLES. Često sadže UV filtere, koji sprečavaju izbeljivanje boje pod dejstvom štetnih sunčevih zraka. Ovi proizvodi su obogaćeni hranljivim i hidrirajućim sastojcima, koji sprečavaju brzo ispiranje pigmenata iz strukture vlasi. Obično sadrže pantenol, koji ima sposobnost da „obloži” vlasi hidratantnim slojem i na taj način pomaže da se boja sporije ispira sa kose. Takođe, većina šampona za farbanu kosu sadrži prirodna ulja poput makadamije i argana, kao i voćne ekstrakte.

Crvena boja kose naročito voli ekstrakte nara, breskve, trešnje, bobičastog voća, jer oni dodatno pojačavaju intenzitet njene boje. Pri kupovini šampona, obavezno obratite pažnju na sastav, a pogledajte i nekoliko naših predloga.

Šampon za farbanu kosu MACADAMIA Color Care

Šampon za negu farbane kose JJ’s Color Care Complex

Šampon za farbanu kosu HASK Colour Care
Macadamia šampon za očuvanje crvene boje kose JJ`s šampon za farbanu kosu Hask šampon za negu farbane kose

 

Balzam u boji – najbolji izbor za negu crvene kose

Primena balzama za kosu je obavezna nakon svakog šamponiranja kose, pogotovu kada je reč o nezi farbane kose. Glavna uloga balzama je da zatvori kutikulu dlake, zagladi kosu, pruži dodatni sjaj i olakša raščešljavanje. Ovo je izuzetno važno, jer lakim češljanjem se sprečava čupanje i kidanje vlasi.

Za pravilnu negu crvene kose je obavezno korišćenje balzama i poželjno je da to bude tzv. balzam u boji. Kada se pojavio, ovaj proizvod se smatrao revolucionarnim, jer pruža dvostruki benefit: negu i bojenje kose. Naša preporuka je balzam u boji OSMO Colour Revive, nijansa Radiant Red, koji je formulisan tako da čuva i pojačava intenzitet farbane boje kose, zahvaljujući intenzivnom crvenom pigmentu. Obogaćen je uljima avokada i lanenog semena, koja hidriraju i neguju kosu. Koristi se kao i bilo koji drugi balzam, nakon ispiranja šampona (i maske). Nanosi se na čistu, vlažnu kosu, koja je prosušena peškirom. Potrebno je ostaviti da proizvod deluje najmanje 3 minuta. Za intenzivniju boju se savetuje da se ostavi na kosi 10-ak minuta.

Crvenokose žene prosto obožavaju ovaj regenerator. Tvrde da potpuno osvežava boju kose između dva tretmana farbanja, olakšava raščešljavanje i vraća kosi blistavost. Mnogi profesionalni frizeri svojim klijentima preporučuju ovaj balzam za održavanje boje, jer ima sličan efekat kao i crveni preliv za kosu.

Efekta i moderna frizura
Foto: Freepik

 

Ovo su osnovni saveti uz koje će crvena boja kose nakon farbanja zaista ostati crvena. Naravno, mnogo toga zavisi i od prirodne boje kose, od njenog kvaliteta i trenutnog stanja. Zapamtite, kosa koja je zdrava i hidrirana duže zadržava intenzivnu boju, koja god to boja bila.

Dakle, ukoliko želite lepu crvenu nijansu, maksimalno se posvetite tretmanima nege pre i posle farbanja kose. Rezultati sigurno neće izostati.

Pišite nam kakva je vaša boja kose i na koji način je održavate. Podelite sa nama svoje iskustvo i savete u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)