Da li je puževa sluz zaista efikasna za negu kože

Puževa sluz je krajem prošlog veka ušla na velika vrata u kozmetički svet. Od tada popularnost ovog sastojka konstantno raste, pre svega zahvaljujući korejskoj kozmetici u kojoj je filtrat puževe sluzi veoma čest sastojak. Koliko je zapravo puževa sluz efikasna u kozmetičke svrhe? Za šta se sve koristi i zašto se smatra eliksirom zdravlja i mladosti – saznaćete u ovom tekstu.

Puževa sluz - krema
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da li je puževa sluz prirodni sastojak

Da, u pitanju je potpuno prirodan sastojak koji luče puževi kao deo odbrambenog procesa. Zapravo, u kozmetičke svrhe se koristi filtrat puževe sluzi (vodenasti gel). U sastavu beauty proizvoda pronaći ćete ga pod nazivom Snail Secretion Filtrate (SSF). 

Puževa sluz je poznata još i pod nazivom mucin. Bogata je proteinima, mineralima i vitaminima koji hrane našu kožu i obezbeđuju joj zdrav, blistav i lepši izgled.

Iako je najveću popularnost filtrat puževe sluzi stekao zahvaljujući korejskoj kozmetici (koja je poslednjih godina dominantna u celom svetu), za njegovu primenu u tretmanima nege kože zaslužni su Čileanci. Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina XX veka, radnici na farmi puževa u Čileu, čije ruke su bile u stalnom kontaktu sa ovim mekušcima, uočili su da im ogrebotine i povrede na rukama brzo zaceljuju, bez ostavljanja ožiljaka, te da im je koža nežna i mekana. Na osnovu tog „otkrića” rađena su istraživanja koja su potvrdila hidratantna, umirujuća i regenerativna svojstva puževe sluzi. Dokazano je da puževa sluz sadrži tzv. faktore rasta, koji podstiču sintezu kolagena i elastina i pospešuju oporavak ćelija kože. Nakon toga su počele da se proizvode prve kreme za lice sa puževom sluzi. 

Postoje podaci i o ranijoj primeni puževa u kozmetičke i „isceliteljske” svrhe. Korišćeni su još u antičkoj Grčkoj za umirivanje kože nakon opekotina. U Francuskoj su puževu sluz počeli da koriste u XVI veku za ublažavanje strija. Mnogo kasnije, u Španiji su lekari ovaj filtrat koristili za lečenja oboljenja na koži izazvanih radijacijom i negativnim dejstvom gama zraka.

 

Kako deluje kozmetika sa puževom sluzi

Poznato je da puževi imaju sposobnost samoregeneracije. Zato, a naročito imajući u vidu potvrde brojnih istraživanja, uopšte ne iznenađuje što se njihova sluz sve češće koristi za tretmane nege i regeneracije kože lica i tela. Kreme, maske, pilinzi, gelovi i drugi kozmetički proizvodi sa puževom sluzi su izuzetno efikasni iz više razloga. Navešćemo najznačajnije.

  • U puževoj sluzi se nalaze proteini kolagena i elastina, koji su ključni za očuvanje zdravlja, elastičnosti i čvrstine kože. Zato ona efikasno deluje na ublažavanje finih linija i bora i čini kožu zategnutijom. 
  • Puževa sluz sadrži glikolnu kiselinu u malom, ali značajnom procentu. Zahvaljujući tome ima blago eksfolijatorno dejstvo. Efikasno čisti kožu i nežno uklanja odumrle ćelije sa površine, čineći kožu blistavijom i obnovljenom.  
  • Bogata je brojnim hranljivim nutritijentima, naročito mineralima cinka, koji se koristi za ublažavanje i sprečavanje pojave novih akni, zbog svog protivupalnog dejstva.
  • Puževa sluz sadrži antioksidante, poput vitaminima A, C i E, koji podstiču sintezu kolagena unutar kože, jačaju njenu zaštitnu barijeru i čine je otpornijom na negativne uticaje spoljašnje sredine. 
  • Sadrži alantoin koji ima „isceliteljsku” moć. Ujednačava teksturu kože, umanjuje ožiljke, umiruje upalne procese, ublažava iritacije i zaglađuje kožu. 
  • U filtratu puževe sluzi se nalazi i hijaluronska kiselina, jedna od najpoznatijih supstanci za hidrataciju kože. Zbog toga puževa sluz pomaže da se optimalan nivo vlage zadrži unutar kože i da ona ostane mekana, glatka i nežna na dodir. 
Puževa sluz - maska za lice
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Puževa sluz kao aktivni sastojak u kremama, gelovima i maskama za lice

Zahvaljujući svim prethodno nabrojanim karakteristikama puževe sluzi, ovaj sastojak je u beauty rečniku poznat kao eliksir mladosti i zdravlja kože. Koristi se za negu lica, vrata, tela i ruku, odnosno za ublažavanje različitih izazova sa kojima se susreće naša koža.

Ovaj dragocen sastojak je najčešće prisutan u kremama za negu i regeneraciju kože lica. Sve češće se može naći i u pilinzima, gelovima, maskama i sličnim proizvodima za lice. Takođe se koristi i za negu kože ruku, za smanjenje vidljivosti strija i blažih ožiljaka na telu. U nastavku predstavljamo nekoliko naših kozmetičkih favorita sa mucinom.

REVUELE piling od puževe sluzi je pogodan za sve tipove kože lica. Nežno i efikasno čisti kožu, otklanjajući odumrle ćelije i ujedno podstiče proces regeneracije. Filtrat puževe sluzi intenzivno hrani kožu, dajući joj elastičnost i svežinu. Zaglađuje kožu i štiti je od negativnih uticaja iz spoljašnjeg okruženja. Za postizanje najboljih rezultata, preporučuje se primena pilinga dva do tri puta nedeljno.

Gel od puževe sluzi QURET intenzivno i trenutno hidrira i umiruje suvu, osetljivu i iritiranu kožu lica. Ima veoma laganu, nelepljivu formulu koja se brzo upija u kožu, pomažući joj da zadrži optimalni nivo vlažnosti. Nakon primene koža ostaje glatka, sveža, blistava i nežna na dodir. Gel se može koristiti svakodnevno, u jutarnjim i večernjim ritualima nege lica.

 

Maske za jednokratnu primenu

Za sve koji vole jednostavne, a efektne tretmane nege, čiji rezultati su trenutno vidljivi, odličan izbor za hidrataciju kože lica su tzv. sheet maske. Većina njih dolazi iz Koreje, odakle se ovaj vid nege lica proširio na celi svet. Među našim favoritima je korejska sheet maska za hidrataciju lica ORJENA sa filtratom puževe sluzi. Kao i sve maske ovog tipa, namenjena je za jednokratnu upotrebu, pogodna je za kućne tretmane i potpuni spa ugođaj. Efikasno hidrira i umiruje kožu lica. Nakon samo 20 minuta „nošenja maske” koža postaje glatka, elastična i blistava.

Ukoliko tražite rešenje za ublažavanje tamnih podočnjaka i hidrataciju osetljive kože oko očiju, popularni hidrogel jastučići su dobra opcija za instant rezultate. Naša preporuka su LASSIE’EL White Crystal jastučići za predeo oko očiju, koji sadrže puževu sluz u značajnom procentu, kao i ekstrakte zelenog čaja i biljaka, kolagen, koenzim Q10 i druge aktivne sastojke. Zahvaljujući njima, efikasno hidriraju kožu, vraćaju joj elastičnost i vitalnost. Omekšavaju kožu, zaglađuju površinske bore i fine linije oko očiju i posvetljuju tamne podočnjake, dajući licu osvežen izgled. Pakovanje sadrži 16 jastučića koji su natopljeni bogatom esencijom. Namenjeni su za jednokratnu primenu i uz njih se dobija i pinceta koja omogućava lakše korišćenje. Jednostavno se postavljaju na regiju ispod očiju, a potrebno ih je ostaviti da deluju oko pola sata. Najbolji rezultati se postižu kontinuiranom primenom.

Puževa sluz za negu kože lica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ako ste mislili da su kreme sa puževom sluzi samo marketinški trik, ili ste ih izbegavali zbog straha da su lepljive, vreme je da ih isprobate i promenite mišljenje. Predlažemo da prvo probate sheet maske sa ovim sastojkom i da se uverite u njegovu efikasnost. Postepeno uvodite u rituale nege i druge kozmetičke proizvode sa mucinom i javite nam vaše utiske.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)