Ulja za kosu – najbolji saveznici zdravlja kose

Često farbanje kose i drugi hemijski tretmani, kao i upotreba aparata za stilizovanje, mogu oštetiti i isušiti kosu. Ako ste među mnogima koji primenjuju prethodno opisane tretmane, umesto šišanja oštećenih pramenova, isprobajte ulja za kosu. Uz pravilnu primenu, ulje može značajno da poboljša izgled i zdravlje kose.

Najbolja ulja za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Većina ulja za kosu se mogu koristiti svakodnevno, a preporuka je da ih nanosite barem 2-3 puta nedeljno, kako biste oporavili i ojačali kosu. Odmah nakon primene uočićete značajnu razliku u mekoći i sjaju kose. Rezultati u poboljšanju njenog kvaliteta i opšteg zdravlja vidljivi su obično nakon mesec dana.

 

Glavni benefiti redovne primene ulja za kosu 

  • Regenerišu i neguju vlasi; 
  • Daju zdrav sjaj kosi;
  • Čine kosu primetno mekšom i svilenkasto nežnom;
  • Ojačavaju vlasi; 
  • Imaju hranljiva svojstva;
  • Obnavljaju dlaku od korena do kraja; 
  • Smanjuju opadanje kose; 
  • Podstiču rast novih vlasi;
  • Zaglađuju kosu i umiruju neposlušne vlasi (anti-frizz efekat);
  • Olakšavaju raščešljavanje i stilizovanje frizure; 
  • Hidriraju kosu i kožu glave;
  • Smanjuju pojavu peruti;
  • Štite kosu od negativnih spoljašnjih uticaja…

 

Zbog svih ovih prednosti, hranljiva ulja su u određenoj koncentraciji prisutna u mnogim proizvodima za negu i stilizovanje kose: šamponima, maskama, balzamima, ampulama, kristalima… Ipak, najbolji efekti i najbrži rezultati se postižu adekvatnom primenom uljanih tretmana, bez obzira da li se koriste čista, 100% prirodna ulja ili proizvodi koji predstavljaju mešavinu ulja sa drugim aktivnim sastojcima.

 

Kako deluju ulja za kosu

Pojedina ulja za kosu imaju sposobnost da u potpunosti obnove oštećene vlasi, tako što duboko prodiru u strukturu dlake i regenerišu je iznutra. Većina ovih proizvoda dobija se iz orašastih i drugih plodova biljaka (badema, makadamije, argana, masline…) koje su bogate hranljivim sastojcima. U pitanju su prirodna ulja, koja obiluju masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji su neophodni za rast i zdrav izgled kose.

Prirodna ulja za kosu dubinski hidriraju i neguju vlasi, štiteći ih od različitih oštećenja i negativnih spoljašnjih uticaja. Osim toga, pomažu u čišćenju skalpa od peruti, održavaju optimalnu masnoću kože glave, a uz masažu temena pospešuju cirkulaciju i na taj način podstiču rast kose.

 

Kokosovo ulje – odličan izbor za suvu kosu 

Ovo ulje je veoma popularno i jedno je od najčešće korišćenih ulja u različitim kozmetičkim proizvodima. Posebno je poznata njegova primena u tretmanima za negu kose. Bogato je masnim kiselinama, a naročito linolenskom i laurinskom, koje imaju antibakterijska, antivirusna i antimikrobna svojstva, zbog čega pozitivno utiče na zdravlje kože glave i koristi se u tretmanima protiv peruti. Pored toga, kokosovo ulje sadrži brojne minerale i vitamine koji neguju i jačaju kosu. 

Kokosovo ulje za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ako je vaša kosa suva ili dehidrirana, sa ispucalim krajevima, ovo ulje je odličan izbor, jer ima sposobnost da prodre u folikule dlake i oporavi oštećene vlasi. Kokosovo ulje dubinski hidrira kosu, daje joj mekoću i sjaj. Takođe, štiti vlasi od novih ošetećenja, pucanja i opadanja. Posebno se preporučuje za negu farbane i hemijski tretirane kose. 

Dodatni benefit je što ovo ulje ima izuzetnu prijatnu, pomalo egzotičnu, aromu. Miris kokosa prija i najistančanijim čulima i deluje opuštajuće. 

Preporuka proizvoda: ulje za revitalizaciju kose HASK Monoi Coconut Oil koje ima laganu formulu i brzo se upija, ne ostavljajući lepljive tragove. Zahvaljujući kombinaciji kokosovog i monoi ulja za kosu sa drugim aktivnim sastojcima, obnavlja i hrani kosu, dajući joj sjaj. Može se koristiti na svim tipovima kose, kao deo redovnih tretmana nege, a izuzetno je pogodno za oporavak suvih i oštećenih pramenova. Pospešuje hidrataciju kose, zaglađuje je, olakšava raščešljavanje i smanjuje pojavu statičkog elektriciteta. 

 

Ricinusovo ulje za kosu – prvi izbor za brži rast kose

Ricinusovo ulje sadrži omega 3 masne kiseline i vitamin E u velikim količinama. Jedno je od najpoznatijih proizvoda koji se koriste za pospešivanje rasta i smanjivanje opadanja kose. To svakako nije njegova jedina primena. Ima brojna pozitivna dejstva na kožu glave i najčešće se koristi za masažu skalpa. Čisti teme, uklanjajući gljivice i perut, hrani folikule i na taj način jača dlake iz korena. Koje sve probleme rešava ricinusovo ulje za kosu čitajte u jednom od naših prethodnih postova. 

Ukoliko imate i volite tamniju nijansu kose, dodatna prednost ovog ulja je što će pomoći da vaša kosa duže ostane tamna. 

Preporuka proizvoda: 100% prirodno, hladno ceđeno, ricinusovo ulje REVOX B77 Bio koje podstiče oporavak i rast kose, uz hidrataciju i zaštitu od negativnih uticaja slobodnih radikala. Može se koristiti i u tretmanima protiv peruti, a redovnom primenom kosa postaje gušća, jača i zdravija. 

Ricinusovo ulje za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Arganovo ulje za kosu – „tečno zlato iz Maroka”

Arganovo ulje obiluje masnim kiselinama i antioksidantima, a pre svega vitaminom E. Zahvaljujući tome, često se koristi za negu i regeneraciju kose. Ojačava i obnavlja oštećene vlasi, dajući kosi blistavost. Zbog svog porekla, poznato je i kao marokansko ulje, a zbog vrednih efekata koje pruža, često mu se dodeljuje epitet „zlato”.

Može se koristiti samostalno za intenzivniju negu kose ili dodavati balzamima i maskama. Najčešće se savetuje nanošenje ulja na mokru kosu, pre sušenja i stilizovanja frizure. Više o tome čitajte u našem tekstu „Kako koristiti arganovo ulje za kosu”.

Arganovo ulje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Dodatna prednost ovog ulja je što olakšava kreiranje željene frizure i posebno je pogodno za definisanje lokni, zbog čega ga obožavaju oni koji imaju kovrdžavu kosu. 

Preporuka proizvoda: hladno ceđeno, 100% čisto arganovo ulje REVOX B77 Bio organskog porekla, koje se koristi za negu kose i kože. Ovo ulje nije masno, brzo se upija i može se nanositi direktno na kosu. Umiruje „neposlušne vlasi” i olakšava oblikovanje željene frizure, uz dodatnu zaštitu i hidrataciju kose.  

 

Ulje makadamije za kosu – najbolja zaštita 

Ovo ulje je bogato skvalanom i omega mastima, koje su poznate po svojim blagotvornim dejstvima za opšte zdravlje celog organizma. One hrane, hidriraju, jačaju i štite kosu od pucanja i UV zračenja. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih „naša kosa voli ulje makadamije”.

Ulje makadamije je izuzetno hranljivo i koristi se za dodatne tretmane nege kose. Ima veliku sposobnost hidratacije, pa se preporučuje za oporavak suve i dehidrirane kose bez sjaja. Može se koristiti i za sprečavanje pojave peruti, jer temenu obezbeđuje neophodnu hidrataciju. Posebno se preporučuje primena ovog ulja u hladnim zimskim danima, kada je kosa više izložena negativnim spoljašnjim uticajima i sklona oštećenjima.

Još jedan benefit makadamijinog ulja za kosu jeste da ono pojačava intenzitet boje farbane kose i na taj način produžava njeno trajanje. 

Preporuka proizvoda: hranljivo ulje u spreju za rekonstrukciju kose MACADAMIA Oil-Infused Nourishing Repair koje ima izuzetno laganu formulu i može se koristiti i na suvoj i na vlažnoj kosi, pre feniranja. Osim što pruža zaštitu kosi, ovaj proizvod skraćuje vreme sušenja. Veoma lako se nanosi, zahvaljujući spreju sa pumpicom.

Ulje makadamije
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da li i vi i na koji način koristite ulja za kosu? Pišite nam koje je, po vašem mišljenu, najbolje ulje za kosu. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)