Kako da znate da li je japansko iscrtavanje obrva pravi izbor za vas

Ako imate retke i svetle obrve, a želeli biste da postignete izgled prirodno gušćih i punijih, japansko iscrtavanje obrva je opcija koju treba da razmotrite. Iako je ova tehnika već neko vreme zastupljenja u brojnim kozmetičkim salonima, čini se da i dalje postoje određene dileme. Da li je tzv. microblading bezbedan, koliko efekat ovako postignutih obrva traje i koja je razlika u odnosu na druge tehnike – neka su od pitanja na koja ćete dobiti odgovore u ovom tekstu.

 Kako se radi japansko iscrtavanje obrva
Foto: Freepik

 

Šta je japansko iscrtavanje obrva 

Pre nego se uputimo u osnove ove metode iscrtavanja obrva, potrebno je sagledati zašto su obrve važne za izgled lica. One naglašavaju oči, utiču na postizanje željenog izgleda lica i mogu da doprinesu stvaranju utiska simetričnosti lica.

Upravo iz ovih razloga, korigovanje prirodnih obrva veoma je čest estetski tretman. Stoga i ne iznenađuje činjenica o velikom broju opcija za postizanje željenih obrva – od svakodnevnog korigovanja putem olovki za obrve, preko farbanja i laminacije obrva do trajnijih metoda poput  japanskog iscrtavanja obrva, puder tehnike ili tetoviranja obrva.

Japansko iscrtavanje obrva je tehnika koja podrazumeva kreiranje plitkih proreza na koži u predelu obrva, pomoću nožića za japansko iscrtavanje obrva. Tokom ovog postupka, istovremeno se nožićem unosi i boja namenjena za ovu tehniku iscrtavanja obrva. Poslednji korak u ovom procesu je nanošenje jednog sloja boje na celu dužina obrva kako bi se osigurala postojanost pigmenta.

Rezultat ove tehnike su gušće, punije obrve prirodnog izgleda jer ovako iscrtane dlačice imitiraju prirodne. 

 

Kome je tehnika japanskog iscrtavanja obrva namenjena 

Retke su osobe koje su potpuno zadovoljne izgledom svojih obrva. Čak i one koje imaju simetrične obrve odgovarajućeg oblika i gustine, često koriguju boju. Ipak, nekada su potrebne veće korekcije kako bi se postigao željeni izgled.

Ovo se posebno odnosi na osobe sa tankim, proređenim i svetlim obrvama, budući da aktuelni trend diktira gušće i punije. Ko je onda idealan kandidat za japansko iscrtavanje obrva? Najprecizniji odgovor bi bio da je ovaj tretman namenjen svima koji žele uredne, lepo oblikovane obrve prirodnog izgleda. 

Osim toga, posebno se preporučuju sledećoj populaciji:

  • Osobe sa prirodno retkim i svetlim obrvama;
  • Osobe koje su neadekvatnim čupanjem obrva promenile njihov oblik i proredile ih.

 

Kako izgleda proces japanskog iscrtavanja obrva 

Japansko iscrtavanje obrva podrazumeva tri osnovna koraka: iscrtavanje oblika obrva olovkom za obrve, kreiranje kratkih proreza u vidu dlačica i unošenje boje u njih. 

Detaljnije, kada odete kod kozmetičara, postupak izgleda ovako:

  • Razgovor sa kozmetičarom u vezi sa željenim oblikom i bojom obrva;
  • Čišćenje i dezinfikovanje lica;
  • Precizno određivanje zlatnog preseka obrva pomoću šestra za merenje obrva;
  • Iscrtavanje kontura obrva. Sagledavanje definisanog oblika i eventualne korekcije u pravcu željenog oblika;
  • Nanošenje anestetik kreme za ublažavanje ili potpuno elimisanje bola tokom pravljenja sitnih proreza;
  • Kreiranje proreza po iscrtanim dlačicama specijalnim nožićem;
  • Nanošenje boje za japansko iscrtavanje obrva preko cele regije obrva;
  • Uklanjanje viška boje;

Dakle, tehnika japanskog iscrtavanja obrva podrazumeva iscrtavanje dlačica na mestima gde nedostaju prirodne, kao i iscrtavanje dodatnih u predelima koji treba da budu gušći.  

Japansko iscrtavanje obrva - pribor za rad
Foto: Freepik

 

Da li je japansko iscrtavanje obrva bolno

Prirodan izgled obrva postignut japanskim iscrtavanjem jedan je od glavnih razloga zašto većina ljudi, bar u nekom momentu, razmatra ovu tehniku. Međutim, ono što ih nekada navede na predomišljanje jeste pitanje da li je pravljenje sitnih proreza nožićem – bolno.

Odgovor je da ova metoda nije bolna, nego može biti neprijatna. Ono što otklanja potencijalni bol jeste anestetik krema koja se nanosi pre samog tretmana. Takođe, činjenica je da prorezivanje ne ide duboko u kožu, nego se vrši u predelu između epidermisa i dermisa odnosno površinskog sloja i sloja ispod njega.

Savremena oprema za japansko iscrtavanje obrva doprinosi bezbednosti čitavog postupka. Ona, između ostalog, podrazumeva tanke, oštre i sterilne nožiće koji omogućavaju iscrtavanje preciznih linija. Na primer, BMX nožići za japansko iscrtavanje obrva sastoje se od snopa iglica koje su manje od klasične iglice za trajnu šminku, što stvara manje neprijatnosti.

 

Boja za japansko iscrtavanje obrva – kako odabrati i koliko traje njen intenzitet

Iskusni kozmetičari znaju da odrede boju koja će vam pristajati. Zapravo, obraća se pažnja na nijansu prirodnih dlačica, ten lica i eventualno boju kose. Dostupne nijanse boja kreću se od svetlosmeđih, preko tamnosmeđih do crnih. 

BMX boja za japansko iscrtavanje obrva napravljena je na bazi organskih biljnih ekstrakata i ne sadrži konzervanse, što je čini potpuno bezbednom za nanošenje na kožu. Veoma je postojana, stabilna i sa visokom koncentracijom pigmenata. Prednost ovih boja je i to što omogućavaju lakoću i preciznost u radu s obzirom na kremastu i homogenu strukturu.

Prvih nekoliko dana moguće je da će intenzitet boje biti malo jači. Ipak, to ne treba da vas brine jer će se, posle otprilike dve nedelje, intenzitet boje smanjiti i tada ćete dostići željenu nijansu. 

Jedno od pitanja u vezi sa bojama za japansko isrctavanje obrva jeste i koliko će one biti postojane. Teško je precizno definisati vremenski period jer intenzitet boje zavisi od tipa kože i nege predela obrva posle iscrtavanja. 

Za sada je poznato da je boja nešto manje postojana na masnoj ili kombinovanoj koži usled lučenja sebuma. Ovaj izazov moguće je uspešno rešavati pravilnom negom, koja je, zapravo, potrebna svim tipovima kože. Kako treba negovati kožu posle japanskog iscrtavanja obrva objasnićemo u nastavku teksta.

Japansko iscrtavanje obrva - boja
Foto: Freepik

 

Prednosti tehnike japanskog iscrtavanja obrva 

Zamislite da svakodnevno imate uredne, pravilno oblikovane, simetrične obrve koje ističu najlepše crte vašeg lica. Upravo to vam omogućavaju obrve dobijene tehnikom japanskog iscrtavanja.

Nezanemarljiva prednost je i to što nećete svakodnevno morati da se bavite ovim aspektom svog izgleda. Ako se odlučite na ovaj korak, zaboravite na svakodnevna docrtavanja i popunjavanja obrva, kao i na razmatranja koji proizvod za obrve je najbolji za vas. 

 

Nega posle japanskog iscrtavanja obrva

Nega posle japanskog iscrtavanja obrva je veoma važna i ovaj korak nikako ne bi trebalo preskakati. Ona utiče na postojanost boje i sprečava eventualne iritacije.

Naime, moguće je da će koža oko obrva biti osetljivija prvih dana nakon tretmana, uz pojavu crvenila. Stoga je prve dve nedelje neophodno svaki dan, po više puta dnevno, nanositi hidratantnu kremu ili vazelin za negu trajne šminke i tetovaža koji sprečava prodiranje štetnih čestica u kožu.

Nega nakon japanskog iscrtavanja obrva podrazumeva i zaštitu od sunca, jer izlaganje sunčevim zracima može uticati na posvetljenje boje obrva. Revox B77 krema za lice sa zaštitinim faktorom osim zaštite od UV zraka, hidrira kožu i čini je mekom. 

Takođe, u periodu od otprilike dve nedelje trebalo bi da izbegavate bilo kakav jači pritisak u predelu obrva. To znači da tokom tih dana ne bi trebalo da se šminkate, pilingujete lice, tuširate i umivate veoma toplom vodom. 

 

Koliko traje efekat obrva tehnikom japanskog  iscrtavanja 

Kada se donosi odluka o nekom tretmanu, važno je pitanje njegove postojanosti. Iscrtavanje obrva tehnikom japanskog iscrtavanja obrva – nije izuzetak.

Teško je pouzdano utvrditi koliko će obrve iscrtane ovom tehnikom biti postojane, jer to zavisi od nekoliko faktora (pre svega od tipa kože i nege nakon tretmana). Iskustva kažu da obrve dobijene ovom tehnikom zadržavaju željeni izgled između godinu i tri godine. Moguće je da u tom periodu boja malo izbledi, što se vrlo lako rešava redovnim i vanrednim korekcijama. 

Japansko iscrtavanje obrva - nožići
Foto: Freepik

 

Da li je moguće ukloniti obrve iscrtane japanskom tehnikom

Ukoliko iz nekog razloga želite da uklonite obrve iscrtane japanskom tehnikom, to je moguće putem laserskih tretmana. Često ih je potrebno ponoviti kako bi se dobio željeni rezultat. Broj ponavljanja zavisi od tehnike koja je korišćenja prilikom iscrtavanja i od količine nanete boje. Obično je potrebno između dva i pet tretmana. 

 

Japansko iscrtavanje obrva ili puder obrve 

Puder obrve poslednjih godina dostigle su veliku popularnost, te je opravdano pitanje šta ih razlikuje od obrva kreiranih metodom japanskog iscrtavanja. Razlike se mogu uočiti na nekoliko nivoa: tehnika izvođenja, izgled i postojanost obrva.

Puder obrve se rade pomoću mašinice koja izvodi na stotine sitnih uboda preko kojih se unosi boja u površinske slojeve kože. Prethodno se obrve nacrtaju i premažu anestetik kremom, kao i kod tehnike japanskog iscrtavanja. 

Tehnika kreiranja puder obrva poznata je i kao „tehnika senčenja“, s obzirom da nema strogih kontura i kontrasta. Zapravo, reč je o „ombre“ efektu, jer je boja svetlija pri vrhu obrva, a tamnija na njihovom kraju. 

Upotrebom i jedne i druge tehnike dobijaju se obrve prirodnog izgleda. Međutim, u slučaju puder obrva, ne postiže se efekat dlačica koje imitiraju prirodne, što je osnova tehnike japanskog iscrtavanja. 

Kada je reč o postojanosti obrva, kozmetičari smatraju da obrve dobijene tehnikom japanskog iscrtavanja duže zadržaju prvobitno kreiran izgled jer se boja unosi u nešto dublji sloj kože, nego što je to slučaj kod puder obrva.

Moguća je i kombinacija ove dve tehnike. Ona se izvodi u slučaju da želite da postignete fino osenčene obrve, uz nekoliko iscrtanih dlačica u delovima gde nedostaju.

 

Japansko iscrtavanje obrva ili tetoviranje obrva 

Ako se dvoumite između tehnike japanskog iscrtavanja obrva i tetoviranja obrva odnosno tehnike koja podrazumeva upotrebu trajne šminke, potrebno je da znate koje su razlike između ova dva načina kako biste doneli najbolju odluku. Razlike između njih odnose se na tehniku rada, izgled obrva i njihovo trajanje. 

Tetoviraje obrva je tehnika koja se izvodi slično kao bilo koja tetovaža na telu. Koristi se električna igla za tetoviranje, kartridž sa iglicama za trajnu šminku, pomoću kog se u dublje slojeve kože unosi pigment za trajnu šminku. Sa druge strane, kao što smo naveli, japansko iscrtavanje obrva podrazumeva kreiranje sitnih proreza putem nožića i to u pretežno površinskim slojevima kože.

Najuočljivija razlika između obrva koje su tetovirane i obrva dobijenih tehnikom japanskog iscrtavanja je u tome što se u slučaju tetoviranih obrva ne vrši iscrtavanje dlačica. Tetovirane obrve su jednodimenzionalne i intenzivne boje celom dužinom. Zbog toga su microblading obrve prirodnijeg izgleda od tetoviranih.

Još jedna bitna razlika jeste postojanost obrva dobijenih ovim tehnikama. Neki smatraju da su tetovirane obrve „trajne“ iako posle nekoliko godina mogu da izblede. Ipak, i one mogu da se uklone laserskim tretmanima za skidanje trajne šminke.

Kako izgledaju obrve kreirane japanskim iscrtavanjem
Foto: Freepik

 

Japansko iscrtavanje obrva je tehnika koja pruža brojne prednosti kao što su prirodan izgled obrva, pravilno definisan oblik i postojanosti obrva, što znači da ne morate svakodnevno da ih korigujete. Ipak, prilikom donošenja odluke, trebalo bi uzeti u obzir sve što ova metoda podrazumeva kako biste bili sigurni da li vam ona zaista odgovara. 

 

Šta vi mislite o tehnici japanskog iscrtavanja obrva? Da li je ona rešenje za vaše obrve? Pišite nam u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 6 komentar(a)

Komentari

  • Sanja
    26.02.2024. 16:51

    koja je cena za japansku iscrtavanje obrva,prvi put se rade.

  • Alexandar Cosmetics
    27.02.2024. 08:13

    Poštovana Sanja,
    Hvala na javljanju.
    Cene za japansko iscrtavanje obrva se razlikuju od salona, do salona, kao i od grada, do grada.
    Mi smo kompanija koja se bavi prodajom kozmetičkih proizvoda i opreme za frizerske i kozmetičke salone, ne pružamo usluge tretmana japanskog iscrtavanja obrva. Savetujemo Vam da se o cenama tretmana raspitate u kozmetičkim salonima u Vašem gradu.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav!
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Mima
    21.02.2024. 17:00

    Dobar dan
    Interesuje me koja vrstu obrva bi preporučili osobi koja nema uopste svojih obrva i ako je koza lica jako osjetljiva,dali se smije usuditi uraditi japanske ili puder obrve i dali bi došlo do neke infekcije
    Srdačan pozdrav Mima

  • Alexandar Cosmetics
    22.02.2024. 08:40

    Poštovana Mima,
    Hvala na javljanju i poverenju.
    Za osobe koje nemaju prirodne obrve, najčešće se preporučuje kombinacija pomenute dve tehnike („japansko iscrtavanje” i „puder obrve”). S obzirom da imate osetljivu kožu lica i da trajno šminkanje podrazumeva primenu iglica kojima se unosi boja u površinske ili dublje slojeve kože, savetujemo Vam da se oko ovog pitanja detaljno konsultujete sa profesionalnim kozmetičarima i dermatologom.

    Srdačan pozdrav!
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Gorica
    11.01.2024. 13:11

    Interesuje me cena za japansko isrtavanje obrva i da li danete popust za onkoloske bolesnike.

  • Alexandar Cosmetics
    11.01.2024. 13:25

    Poštovana Gorice,
    Hvala na javljanju.
    Mi smo kompanija koja se bavi prodajom kozmetičkih proizvoda i opreme za frizerske i kozmetičke salone, ne pružamo usluge tretmana japanskog iscrtavanja obrva.
    Savetujemo Vam da se o cenama tretmana raspitate u kozmetičkim salonima u Vašem gradu.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav!
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com