Suvo četkanje tela – sve prednosti

Suvo četkanje tela je tema o kojoj se sve više govori. Oni koji praktikuju ovaj tretman tvrde da čini kožu glatkom, blistavom i zategnutijom. Koji su glavni benefiti ovog tretmana i da li su četke za telo zaista tako delotvorne kao što pričaju na društvenim mrežama? Odgovori slede u nastavku.

Suvo četkanje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Šta je suvo četkanje kože 

Može se reći da je suvo četkanje tela (engl. dry brushing) vrsta masaže, koja se praktikuje vekovima unazad u sklopu ajurvede (tradicionalne indijske medicine). Zapravo, ovo je jedan oblik mehaničkog pilinga kože i tehnika čišćenja tela, kojom se postiže poboljšanje opšteg zdravlja i izgleda. U poslednje vreme ova tehnika je postala popularna ne samo zbog brzih i efikasnih rezultata, već i zbog pristupačne cene, odnosno zato što ne zahteva primenu skupih aparata i preparata. 

Suvo četkanje tela je veoma praktičan tretman i može se primenjivati svakodnevno, u kućnim uslovima. Za ovu metodu potreban vam je samo jedan proizvod – četka sa malo grubljim, prirodnim dlakama i malo vašeg vremena (5-10 minuta). Ukoliko želite da osetite sve benefite suvog četkanja kože, uvedite ovaj ritual u svoju redovnu rutinu nege i primenjujte ga najmanje jednom nedeljno. Da biste brže videli rezultate potrebno je da praktikujete tretman češće, najbolje svakodnevno. 

 

Glavne i dodatne prednosti suvog četkanja tela

  • Efikasno uklanja odumrle ćelije sa površinskog sloja kože, čineći je glatkom, mekom i nežnom.
  • Čisti kožu i „otpušava” pore, uklanjajući iz njih nečistoće, višak sebuma i nagomilanih proizvoda za negu tela
  • Priprema kožu za nanošenje kozmetičkih preparata i pospešuje apsorpciju hranljivih sastojaka iz hidratantnih krema i losiona.
  • Pospešuje proces detoksikacije organizma, stimulisanjem rada limfnog sistema (ubrzava limfnu drenažu) i na taj način čisti kožu od toksina i bakterija, jačajući naš imuni sistem.
  • Podstiče cirkulaciju i poboljšava tonus mišića, dajući koži blistaviji, zategnutiji i zdraviji izgled.
  • Ublažava vidljivost celulita i redovnom primenom sprečava nagomilavanje potkožnih masnih naslaga, čineći kožu elastičnom i glatkom.  
  • Smanjuje pojavu uraslih dlačica i priprema kožu za depilaciju, odnosno brijanje i time smanjuje mogućnost posekotina.  
  • Koriguje neujednačen ten nakon sunčanja i tretmana samopotamnjivanja kože i može pomoći u uklanjanju neželjene boje za samopotamnjivanje.   
  • Podiže energiju i doprinosi bržem razbuđivanju, pa se zbog toga savetuje da se radi ujutru.
  • Deluje opuštajuće, poput masaže.  
Suvo četkanje kože - kako se radi
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Zbog svih prethodno pobrojanih efekata, nameće se logičan zaključak – što pre bi trebalo da isprobate ovu tehniku. Primena rituala suvog četkanja kože nateraće vas da svakodnevno posvetite više vremena sebi, da bolje upoznate svoje telo i na vreme uočite eventualne promene na koži. 

 

Kako se pravilno praktikuje suvo četkanje tela

Tehnika suvog četkanja se primenjuje na suvoj koži i celom telu, počevši od stopala ka gore, najbolje u jutarnjim satima (zbog efekta razbuđivanja) i to pre tuširanja. Najvažnije je da svi pokreti četkanja budu usmereni ka srcu, kako bi se podstakla cirkulacija i limfna drenaža. Za ovu tehniku se koristi četka sa prirodnim dlačicama, koja treba da bude potpuno suva. 

Ovaj tretman ne sme da bude bolan i neprijatan. Za suvo četkanje koristite blage i lagane pokrete, izbegavajući tretiranje osetljivih delova tela. Ukoliko vam prijaju grublji pokreti, vremenom pojačavajte pritisak, ali vodite računa da koža nakon tretmana ne treba da bude iziritirana i crvena, već rozikasta. Takođe, obratite pažnju da ne prelazite četkom preko iste površine više od 10 puta. Opustite se i bez žurbe uživajte u tretmanu. Ceo postupak ne treba da traje kraće od pet minuta, ali ni duže od 15. 

Počnite prvo da četkate tabane, zatim noge do kolena, pa butine. Potom četkajte ruke od dlanova, ka laktovima i dalje prema ramenima. Za ove delove tela koristite duge, ravne pokrete, povlačeći četku ka gore, odnosno prema srcu. Potom pređite na ramena, leđa, grudni koš i stomak, koristeći kružne pokrete prilikom četkanja. Ne zaboravite, i ovi potezi treba da budu usmereni ka srcu (od stomaka ka grudnom košu). Tretman bi trebalo završiti laganim kružnim pokretima oko srca. 

Tehnika suvog četkanja tela
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Šta posle četkanja tela

Nakon tretmana, potrebno je sa kože isprati odstranjene odumrle ćelije. Zato je posle suvog četkanja tela obavezno kupanje, odnosno tuširanje mlakom vodom. Najbolje bi bilo da se tuširate naizmenično hladnom i toplom vodom u kraćim intervalima. Na taj način se dodatno jača kožna barijera, pospešuje cirkulacija i detoksikacija. Za tuširanje izbegavajte agresivne sapune i kupke, kako ne biste dodatno iziritirali kožu.

Naša preporuka je Agrado Gold gel kupka za tuširanje lagane formule, koja se lako ispira sa kože. Proizvod je dermatološki testiran i ima neutralnu pH vrednost. 

Potom, mekanim pamučnim peškirom prosušite kožu i obavezno na telo nanesite omiljeni losion, mleko ili ulje za hidrataciju i negu.

Naša preporuka je Bielenda Vegan Smoothie losion za telo sa ekstraktima borovnice i kivija, bosiljkom i prebioticima, koji se brzo upija i ima antioksidativno dejstvo. Dubinski hrani i hidrira kožu, vraćajući joj prirodan tonus. Kako biste pojačali efekat opuštanja, u losion možete dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja i na taj način uživati u intenzivnoj aromaterapiji.

 

Spa Natural četka za suvo četkanje tela 

Da biste sebi olakšali posao, izaberite adekvatnu četku. Na tržištu su dostupne četke različitih veličina, oblika i materijala izrade. Savet je da birate četku sa kvalitetnom drvenom osnovom i prirodnim dlačicama, koje su čvršće, efikasnije i izdržljivije. 

Naša preporuka je Spa Natural četka za telo koja sadrži 100% prirodne dlake i zaobljene, mekane silikonske iglice. Na drvenoj poleđini četke nalazi se čvrsta i elastična traka, koja omogućava lakši rad i primenu kružnih pokreta tokom tretmana. Ovu četku ćete sigurno brzo zavoleti, jer je jednostavna za upotrebu i uz redovno korišćenje daje dobre rezultate. 

Ne zaboravite, pravilno održavanje četke je veoma važno. Nakon svakog korišćenja, isperite četku čistom vodom i ostavite je da se dobro osuši. Obavezno je jednom nedeljno operite vodom i sapunom ili blagim gelom za tuširanje. Temeljno isperite ostatke proizvoda za čišćenje i ostavite četku da se osuši na prirodan način. Za suvo četkanje tela nikada nemojte koristiti mokru ili vlažnu četku, jer tako možete iziritirati kožu.

Takođe, ne zaboravite i da redovno menjate četku. Ukoliko svakodnevno ili 2-3 puta nedeljno praktikujete suvo četkanje tela, na svakih 6-12 meseci bi trebalo da zamenite četku novom.

Spa Natural četka za suvo četkanje tela
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Na koji način vi započinjete dan? Da li je suvo četkanje tela ritual koji biste rado isprobali? Ako ste već probali ovu tehniku, podelite sa nama svoja iskustva i utiske.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)