Keratin za kosu: sve što je potrebno da znate

Negovana kosa, bilo duga, srednje kratka ili kratka, predstavlja jedan od osnovnih pokazatelja svesti žene o važnosti nege njenog bića i tela. Mada se duga kosa kroz vekove provlačila kroz brojna književna dela kao simbol ženstvenosti, danas je ženska frizura izašla iz stereotipnog kalupa i postala „statement” koji žena želi da pošalje svetu o sebi. Pa tako, ženstvenost danas ne merimo isključivo dužinom ženske kose, već njenom negom, pre svega.

A kako moderna žena – baš kao Samson – deo svoje moći krije i u kosi, dobar odabir kozmetike joj pomaže da tu moć neguje kvalitetno i sačuva zauvek. Negovana kosa

 

Zdrava i lepa kosa kao zaštitni znak ženstvenosti

Bilo da redovno posećujete frizerske salone, čitate beauty blogove, pričate na temu kose sa drugaricama koje o tome znaju mnogo (ako su upućene u kvalitetne kozmetičke proizvode, sigurno ste bar jednom na poklon dobile neki od proizvoda za negu kose), eksperimentišete sa novim proizvodima i tretmanima za kosu ili to baš i ne radite tako često, sigurno ste čule za keratin za kosu (često o istom čujete kroz termin coco keratin) koji je jedan od najpoznatijih tretmana za negu vaših vlasi.

Keratin za kosu

 

O čemu se radi

U poslednje vreme, keratin za ispravljanje kose je postao prava senzacija, i prisutan je kao prva opcija nege za kosu mnogih dama, nezavisno od njihovih godina. Zahvaljujući njemu, nekada oštećena i suva kosa počinje polako da vraća svoj sjaj i gustinu, a vi ste uvek tip-top spremne za izlazak, kancelariju, Instagram selfie, ili „casual” kafu sa drugaricama jer keratin ispravlja kosu i daje joj svilenkast i uglađen izgled.  

Međutim, kao što je slučaj sa većinom drugih tretmana (i to ne samo u oblasti nege i estetike kose, nego generalno), i ovde su mišljenja podeljena. Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se susrećemo je da li je keratin štetan za kosu, pa ćemo na to i da odgovorimo što je detaljnije moguće.

Negujte kosu keratinom

 

Šta je, zapravo, keratin

Prirodni keratin je jedna od vlaknastih struktura proteina u našem organizmu i predstavlja protein koji štiti epitelne ćelije od raznih spoljašnjih faktora i od stresa. Prirodni keratin je glavna komponenta kože, kose i noktiju, a podjednako se nalazi u samom korenu vlasi i spoljnom (izloženom) delu dlake. Upravo zahvaljujući keratinu (neoštećena) kosa bude jaka, sjajna, i gusta, te se i retko lomi i puca.

Za zdravlje kose, kože i noktiju svake dame bi bilo idealno kada bi se prirodni keratin svakodnevno obnavljao; nažalost, dešava se upravo suprotno. Keratin se godinama troši do tačke kada poptuno nestane iz našeg tela. Razlog tome je stres, zajedno sa brojnim fizičkim oštećenjima, hemijskim procesima, i izloženosti slanoj vodi.

Takođe, redovno tretiranje kose različitim agresivnim sredstvima poput jakih šampona za kosu, ispravljanja peglom, kovrdžanja figarom, farbanja, i sl. doprinosi gubitku prirodnog keratina u kosi. Tada dolazi do onog od čega svaka dama želi da pobegne – kose koja izgleda beživotno, i koja je sklona pucanju. Mnogo uloženog truda da se kosa održi zdravom, a neretko slabi ili jedva vidljivi rezultati nas dovode do frustracije, pa i poljuljanog samopouzdanja. A zašto bismo sebe mučile kada postoji rešenje, zar ne?

 

Zahvaljujući keratinu za kosu koji ste uzele iz proverenih izvora, kvalitet kose će vam se znatno poboljšati, a kosa ponovo zasijati kao pre svih pogrešnih tretmana kojima ste je, neznajući za posledice, izložile. Keratin tretman kose je fantastičan početak obnavljanja vlasi, bilo da je u pitanju provereni brazilski keratin tretman u salonu ili obična, kvalitetna keratin maska za kosu kupljena kod pouzdanog dobavljača.

 

Koje vrste keratinskog tretmana postoje i koje je njihovo dejstvo

Postoji više tipova keratinskih tretmana, gde svaki ima svoju namenu. Pa tako, u zavisnosti od toga šta je potrebno kosi ili šta je željeni ishod, biraćemo keratin tretman za regeneraciju kose, revitalizaciju, ispravljanje, hranjenje kose, i slično.

Ukoliko želite da ispravite kosu keratinom, neophodno je napomenuti da se, na našem tržištu za ovaj tretman koristi kombinacia koja pored keratina  sadrži i formaldehid. Zato je jako bitno da se dobro raspitate o kvalitetu proizvoda koji uzimate, reputaciji salona u koji odlazite kao i kredibilnosti dobavljača keratina. Ponekad nam je želja za promenom i negom prejaka za, neretko, pretanak novčanik ali to ne znači da svoju kosu treba da prepustite bilo kome samo zato što je određena usluga na popustu. Bolje sačekajte, prištedite, i onda pružite svojoj kosi kraljevski tretman – uostalom, kako i dolikuje jednoj modernoj ženi vašeg kalibra.  

 

Obnova i regeneracija kose keratinskim tretmanom

Kod tretmana koji sadrži samo keratin za kosu, ovaj protein se koristi da popuni dlaku, čineći je jačom i čvršćom. Na taj način kosa se oporavlja, te i dolazi do revitalizacije kose. Kako bi tretman imao pun efekat bitno je sve  – od toga kako staviti keratin na kosu do tipa (marke) samog proizvoda koji koristite. Bilo da birate Revlon keratin za kosu, Alfaparf keratin, ili neku drugu marku, bitno je da je uzimate po preporuci frizera ili dobavljača od poverenja.

 

Keratinski tretman za revitalizaciju kose je na bazi prirodnih sastojaka, efikasno oporavlja oštećene vlasi, i ne šteti kosi. 

 

Keratinski tretman za ispravljanje kose

Prilikom tretmana za ispravljanje kose, a koji sadrži kombinaciju keratina i formaldehida dolazi do hemijske veze između formaldehida i molekula keratina zahvaljujući kojima kosa ostaje prava i gotovo da se više uopšte ne kovrdža do narednog keratinskog tretmana. Keratin za kovrdžavu kosu, tj. metod ispravljanja kose je intenzivniji nego tretman za revitalizaciju. Ponovo moramo da naglasimo da je neophodno da budete obazrivi u odabiru salona gde radite tretman i/ili dobavljača keratina jer postoje razne studije o neželjenim efektima hemijskog sastojka formaldehida.

 

Da li je postupak stavljanja keratina komplikovan i/ili bolan

Nije, ni najmanje. Mada vam boravak u salonu može uzeti malo više od dva sata, ne postoje nikakvi negativni efekti ovog tretmana, u smislu bola prilikom nanošenja ili posle, ili bilo kakvih napornih procedura dok proces traje. Efekat  tretmana traje od tri do devet meseci, u zavisnosti od toga kakav vam je kvalitet kose, toga da li ste dobile dobre savete od svog frizera/dobavljača, i koliko ste posvećene njenoj nezi. 

 

Da li je potrebna posebna nega kose nakon tretmana

Ukoliko ste se podvrgle keratinskom tretmanu, znajte da uz to dolazi i posebna nega zahvaljujući kojoj će kvalitet vaše kose biti postojan, a njen sjaj – izuzetan. Uz korišćenje adekvatne kozmetike kosa će održavati keratinski tretman i, istovremeno, izgledati neuporedivo zdravije.

Očekujte od svog frizera da vas upozori da je vreme da prestanete sa korišćenjem šampona sa sulfatom (šamponi koji sadrže jake minerale i detrdžente koji mogu uništiti folikulu dlake), i da pređete na blaže varijante koje održavaju keratin na kosi i ne iritiraju kožu glave. Neinvazivni šamponi poput šampona za negu posle keratinskog tretmana BRAZIKER 3ME Extralix će, takođe, čuvati postojanost tretmana održavajući sjaj vaše kose. Uz to, neophodno je koristiti i odgovarajuće maske za kosu. 

 

Šta je keratinsko pakovanje za kosu i zbog čega je bitno

Keratinsko  pakovanje (ili keratinska maska za kosu) je proizvod široko dostupan na našem tržištu, pa ga možete naći u gotovo svakoj drogeriji ili specijalizovanoj kozmetičkoj kući.  Recimo, ALEXANDAR Cosmetics nudi sve za kvalitetnu, zdravu i negovanu kosu, počevši od tretmana za ispravljanje kose FORTE i šampona za negu nakon tretmana do keratina u pločicama koji se koristi prilikom nadogradnje kose. Ako vas zanima da pročešljate kroz druge keratinske proizvode, ovde imate širok izbor kvalitetnih i proverenih proizvoda.

Svakako je potrebno da znate da kvalitetno keratinsko pakovanje za kosu predstavlja skup različitih grupa vitamina koji dodatno čuvaju, oporavljaju i neguju kosu. Nakon upotrebe, kosa će vam se češljati lakše, mirisaće fantastično, i vremenom će vratiti jačinu koju je izgubila usled raznih faktora.

 

Nakon pranja kose šamponom bez sulfata, nanesite keratinsku masku na krajeve kose i držite je do 15 minuta. Potom isperite mlakom vodom, i to je to – spremne ste da (opet) zavladate svetom!

 

Ali, imam milion obaveza, a samo 24h na raspolaganju. Da li ću zaista stići da negujem kosu svakodnevno?

Nažalost, ne možemo uvek da držimo kvalitet svoje kose pod kontrolom. Usled velikog zagađenja vazduha koje raste iz godine u godinu, stresa, nezdrave ishrane, čestog feniranja i farbanja, štetnih sastojaka u kozmetici, i sličnih štetnih elemenata, nije puno dama koje mogu da se pohvale savršenim kvalitetom kose, i zdravim, sjajnim i gustim vlasima.

Srećom, industrija lepote nas kontinuriano raduje brojnim kvalitetnim inovacijama koje nam pomažu da ostanemo negovane i lepe, a da istovremeno hranimo kosu, i pomažemo joj da dobije na gustini i vrati kvalitet koji je izgubila. Kao što ste pročitale, tretman keratinom je jedna od najboljih opcija koja će vam pružiti veći deo vitamina i minerala koji je potreban vašoj kozi, održavajući je sjajnom i mekom na dodir, u isto vreme. 

 

Još nekoliko reči

Uz sve što imate da obavite u toku dana, nega kose u ovom obimu sigurno deluje kao još jedna stvar na listi obaveza kojoj, ma koliko želeli, nećete moći temeljno da se posvetite. Ali – znate kako kažu – nije zlato sve što sija, pa tako ni nega kose nije onoliko komplikovana koliko deluje.

Najbitnije je da se opremite odgovarajućim preparatima i na vreme počnete na pravilan način da negujete kosu. Već posle dva, tri ponovljena procesa, nega kose na ovoj način postaće rutina, a odlazak kod frizera stavka na koju ćete sve češće zaboravljati. Drage dame, ne uskraćujte sebi estetski lepu i zdravu kosu; uostalom, zar ne mislite da je vreme da brigu o sebi stavite, konačno, na prvo mesto?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)