Keratin za kosu: sve što je potrebno da znate

Negovana kosa, bilo duga, srednje kratka ili kratka, predstavlja jedan od osnovnih pokazatelja svesti žene o važnosti nege njenog bića i tela. Mada se duga kosa kroz vekove provlačila kroz brojna književna dela kao simbol ženstvenosti, danas je ženska frizura izašla iz stereotipnog kalupa i postala poruka koji žena želi da pošalje svetu o sebi. Pa tako, ženstvenost danas ne merimo isključivo dužinom ženske kose, već njenom negom, pre svega.

A kako moderna žena – baš kao Samson – deo svoje moći krije i u kosi, dobar odabir kozmetike joj pomaže da tu moć neguje kvalitetno i sačuva zauvek. Negovana kosa

 

Zdrava i lepa kosa kao zaštitni znak ženstvenosti

Bilo da redovno posećujete frizerske salone, čitate beauty blogove, pričate na temu kose sa drugaricama koje o tome znaju mnogo (ako su upućene u kvalitetne kozmetičke proizvode, sigurno ste bar jednom na poklon dobile neki od proizvoda za negu kose), eksperimentišete sa novim proizvodima i tretmanima za kosu ili to baš i ne radite tako često, sigurno ste čule za keratin za kosu (često o istom čujete kroz termin coco keratin) koji je jedan od najpoznatijih tretmana za negu vaših vlasi.

Keratin za kosu

 

O čemu se radi

U poslednje vreme, keratin za ispravljanje kose je postao prava senzacija, i prisutan je kao prva opcija nege za kosu mnogih dama, nezavisno od njihovih godina. Zahvaljujući njemu, nekada oštećena i suva kosa počinje polako da vraća svoj sjaj i gustinu, a vi ste uvek tip-top spremne za izlazak, kancelariju, Instagram selfie, ili „casual” kafu sa drugaricama jer keratin ispravlja kosu i daje joj svilenkast i uglađen izgled.  

Međutim, kao što je slučaj sa većinom drugih tretmana (i to ne samo u oblasti nege i estetike kose, nego generalno), i ovde su mišljenja podeljena. Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se susrećemo je da li je keratin štetan za kosu, pa ćemo na to i da odgovorimo što je detaljnije moguće.

Negujte kosu keratinom

 

Šta je, zapravo, keratin

Prirodni keratin je jedna od vlaknastih struktura proteina u našem organizmu i predstavlja protein koji štiti epitelne ćelije od raznih spoljašnjih faktora i od stresa. Prirodni keratin je glavna komponenta kože, kose i noktiju, a podjednako se nalazi u samom korenu vlasi i spoljnom (izloženom) delu dlake. Upravo zahvaljujući keratinu (neoštećena) kosa bude jaka, sjajna, i gusta, te se i retko lomi i puca.

Za zdravlje kose, kože i noktiju svake dame bi bilo idealno kada bi se prirodni keratin svakodnevno obnavljao; nažalost, dešava se upravo suprotno. Keratin se godinama troši do tačke kada poptuno nestane iz našeg tela. Razlog tome je stres, zajedno sa brojnim fizičkim oštećenjima, hemijskim procesima, i izloženosti slanoj vodi.

Takođe, redovno tretiranje kose različitim agresivnim sredstvima poput jakih šampona za kosu, ispravljanja peglom, kovrdžanja figarom, farbanja, i sl. doprinosi gubitku prirodnog keratina u kosi. Tada dolazi do onog od čega svaka dama želi da pobegne – kose koja izgleda beživotno, i koja je sklona pucanju. Mnogo uloženog truda da se kosa održi zdravom, a neretko slabi ili jedva vidljivi rezultati nas dovode do frustracije, pa i poljuljanog samopouzdanja. A zašto bismo sebe mučile kada postoji rešenje, zar ne?

 

Zahvaljujući keratinu za kosu koji ste uzele iz proverenih izvora, kvalitet kose će vam se znatno poboljšati, a kosa ponovo zasijati kao pre svih pogrešnih tretmana kojima ste je, neznajući za posledice, izložile. Keratin tretman kose je fantastičan početak obnavljanja vlasi, bilo da je u pitanju provereni brazilski keratin tretman u salonu ili obična, kvalitetna keratin maska za kosu kupljena kod pouzdanog dobavljača.

 

Koje vrste keratinskog tretmana postoje i koje je njihovo dejstvo

Postoji više tipova keratinskih tretmana, gde svaki ima svoju namenu. Pa tako, u zavisnosti od toga šta je potrebno kosi ili šta je željeni ishod, biraćemo keratin tretman za regeneraciju kose, revitalizaciju, ispravljanje, hranjenje kose, i slično.

Ukoliko želite da ispravite kosu keratinom, neophodno je napomenuti da se, na našem tržištu za ovaj tretman koristi kombinacia koja pored keratina  sadrži i formaldehid. Zato je jako bitno da se dobro raspitate o kvalitetu proizvoda koji uzimate, reputaciji salona u koji odlazite kao i kredibilnosti dobavljača keratina. Ponekad nam je želja za promenom i negom prejaka za, neretko, pretanak novčanik ali to ne znači da svoju kosu treba da prepustite bilo kome samo zato što je određena usluga na popustu. Bolje sačekajte, prištedite, i onda pružite svojoj kosi kraljevski tretman – uostalom, kako i dolikuje jednoj modernoj ženi vašeg kalibra.  

 

Obnova i regeneracija kose keratinskim tretmanom

Kod tretmana koji sadrži samo keratin za kosu, ovaj protein se koristi da popuni dlaku, čineći je jačom i čvršćom. Na taj način kosa se oporavlja, te i dolazi do revitalizacije kose. Kako bi tretman imao pun efekat bitno je sve  – od toga kako staviti keratin na kosu do tipa (marke) samog proizvoda koji koristite. Bilo da birate Revlon keratin za kosu, Alfaparf keratin, ili neku drugu marku, bitno je da je uzimate po preporuci frizera ili dobavljača od poverenja.

 

Keratinski tretman za revitalizaciju kose je na bazi prirodnih sastojaka, efikasno oporavlja oštećene vlasi, i ne šteti kosi. 

 

Keratinski tretman za ispravljanje kose

Prilikom tretmana za ispravljanje kose, a koji sadrži kombinaciju keratina i formaldehida dolazi do hemijske veze između formaldehida i molekula keratina zahvaljujući kojima kosa ostaje prava i gotovo da se više uopšte ne kovrdža do narednog keratinskog tretmana. Keratin za kovrdžavu kosu, tj. metod ispravljanja kose je intenzivniji nego tretman za revitalizaciju. Ponovo moramo da naglasimo da je neophodno da budete obazrivi u odabiru salona gde radite tretman i/ili dobavljača keratina jer postoje razne studije o neželjenim efektima hemijskog sastojka formaldehida.

 

Da li je postupak stavljanja keratina komplikovan i/ili bolan

Nije, ni najmanje. Mada vam boravak u salonu može uzeti malo više od dva sata, ne postoje nikakvi negativni efekti ovog tretmana, u smislu bola prilikom nanošenja ili posle, ili bilo kakvih napornih procedura dok proces traje. Efekat  tretmana traje od tri do devet meseci, u zavisnosti od toga kakav vam je kvalitet kose, toga da li ste dobile dobre savete od svog frizera/dobavljača, i koliko ste posvećene njenoj nezi. 

 

Da li je potrebna posebna nega kose nakon tretmana

Ukoliko ste se podvrgle keratinskom tretmanu, znajte da uz to dolazi i posebna nega zahvaljujući kojoj će kvalitet vaše kose biti postojan, a njen sjaj – izuzetan. Uz korišćenje adekvatne kozmetike kosa će održavati keratinski tretman i, istovremeno, izgledati neuporedivo zdravije.

Očekujte od svog frizera da vas upozori da je vreme da prestanete sa korišćenjem šampona sa sulfatom (šamponi koji sadrže jake minerale i detrdžente koji mogu uništiti folikulu dlake), i da pređete na blaže varijante koje održavaju keratin na kosi i ne iritiraju kožu glave. Neinvazivni šamponi poput šampona za negu posle keratinskog tretmana BRAZIKER 3ME Extralix će, takođe, čuvati postojanost tretmana održavajući sjaj vaše kose. Uz to, neophodno je koristiti i odgovarajuće maske za kosu. 

 

Šta je keratinsko pakovanje za kosu i zbog čega je bitno

Keratinsko  pakovanje (ili keratinska maska za kosu) je proizvod široko dostupan na našem tržištu, pa ga možete naći u gotovo svakoj drogeriji ili specijalizovanoj kozmetičkoj kući.  Recimo, ALEXANDAR Cosmetics nudi sve za kvalitetnu, zdravu i negovanu kosu, počevši od tretmana za ispravljanje kose FORTE i šampona za negu nakon tretmana do keratina u pločicama koji se koristi prilikom nadogradnje kose. Ako vas zanima da pročešljate kroz druge keratinske proizvode, ovde imate širok izbor kvalitetnih i proverenih proizvoda.

Svakako je potrebno da znate da kvalitetno keratinsko pakovanje za kosu predstavlja skup različitih grupa vitamina koji dodatno čuvaju, oporavljaju i neguju kosu. Nakon upotrebe, kosa će vam se češljati lakše, mirisaće fantastično, i vremenom će vratiti jačinu koju je izgubila usled raznih faktora.

 

Nakon pranja kose šamponom bez sulfata, nanesite keratinsku masku na krajeve kose i držite je do 15 minuta. Potom isperite mlakom vodom, i to je to – spremne ste da (opet) zavladate svetom!

 

Ali, imam milion obaveza, a samo 24 h na raspolaganju. Da li ću zaista stići da negujem kosu svakodnevno?

Nažalost, ne možemo uvek da držimo kvalitet svoje kose pod kontrolom. Usled velikog zagađenja vazduha koje raste iz godine u godinu, stresa, nezdrave ishrane, čestog feniranja i farbanja, štetnih sastojaka u kozmetici, i sličnih štetnih elemenata, nije puno dama koje mogu da se pohvale savršenim kvalitetom kose, i zdravim, sjajnim i gustim vlasima.

Srećom, industrija lepote nas kontinuriano raduje brojnim kvalitetnim inovacijama koje nam pomažu da ostanemo negovane i lepe, a da istovremeno hranimo kosu, i pomažemo joj da dobije na gustini i vrati kvalitet koji je izgubila. Kao što ste pročitale, tretman keratinom je jedna od najboljih opcija koja će vam pružiti veći deo vitamina i minerala koji je potreban vašoj kozi, održavajući je sjajnom i mekom na dodir, u isto vreme. 

 

Još nekoliko reči

Uz sve što imate da obavite u toku dana, nega kose u ovom obimu sigurno deluje kao još jedna stvar na listi obaveza kojoj, ma koliko želeli, nećete moći temeljno da se posvetite. Ali – znate kako kažu – nije zlato sve što sija, pa tako ni nega kose nije onoliko komplikovana koliko deluje.

Najbitnije je da se opremite odgovarajućim preparatima i na vreme počnete na pravilan način da negujete kosu. Već posle dva, tri ponovljena procesa, nega kose na ovoj način postaće rutina, a odlazak kod frizera stavka na koju ćete sve češće zaboravljati. Drage dame, ne uskraćujte sebi estetski lepu i zdravu kosu; uostalom, zar ne mislite da je vreme da brigu o sebi stavite, konačno, na prvo mesto?

 • Ostavite komentar
 • |
 • 16 komentar(a)

Komentari

 • Verica Belić
  23.11.2022. 21:59

  Koji brendovi keratina su kvalitetni?

 • Alexandar Cosmetics
  24.11.2022. 10:36

  Poštovana Verice,
  Hvala na interesovanju.
  Ukoliko želite da dubinski obnovite i hidrirate kosu, naša preporuka je Keratin Protein kolekcija brenda Hask. Nakon upotrebe ovih proizvoda, kosa će dobiti zdrav izgled i visok sjaj.
  Ako tražite keratin za ispravljanja kose, iz našeg asortimana preporučujemo set za brazilsko ispravljanje svih tipova kose brenda Urban Keratin koji sadži sve neophodne proizvode za ovaj tretman.

  Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Dijana
  11.11.2022. 08:34

  Radila sam keratin Cadiveu , kupila sam vas sampon macadamia oil, bez sulfata braon bocica, i samo njega koristim, al je zamrsim prilikom pranja. Dal treba da pored sampona koristim jos neke preparate kako bih imala bolju negu i duze trajanje. Nekako se brzo umasti. Dal mi treba i sta smem, koji balzam, koji sprej, koju masku, bojim se da kupim pogrešne preparate, sta smem da koristim sve sad.

 • Alexandar Cosmetics
  11.11.2022. 15:02

  Poštovana Dijana,
  Hvala na poverenju.
  Proizvodi brenda čiji keratin ste koristili nisu deo našeg asortimana i nije nam poznat njihov sastav, pa samim tim ni kako pomenuti keratin reaguje sa drugim proizvodima i šta bi bilo najbolje da koristite.
  Opšta preporuka je da se nakon keratinskog tretmana obavezno upotrebljavaju blagi šamponi bez tzv. štetnih sulfata (SLS i SLES) i parabena, ali i odgovarajuće maske i balzami. S obzirom da Vam se, kako kažete, kosa brzo masti, verovatno imate masnu kožu glave, pa Vam šamponi sa velikom koncentracijom ulja makadamije ne odgovaraju. Naša preporuka je da isprobate druge šampone, poput:
  INSIGHT Intech – namenjen za upotrebu nakon tretmana ispravljanja kose, kako bi se postignuti efekat što duže održao;
  KYO Kyorganic – blage formule sa organskim sastojcima, pogodan je za čestu upotrebu;
  INSIGHT Daily Use – namenjen za svakodnevno pranje kose, sadrži 97% sastojaka prirodnog porekla;
  INSIGHT Rebalancing – obogaćen prirodnim ekstraktima čajevca, grejpfruta, lavande i breze i namenjen za masnu kosu.
  Da biste olakšali raščešljavanje kose i smanjili pojavu zamršenih krajeva, obavezno nakon svakog pranja kose šamponom koristite odgovarajući balzam. Ovi proizvodi omogućavaju „zatvaranje kutikula”, zaglađuju vlasi i na taj način olakšavaju raščešljavanje. Naša prekoruka je KYO Kyorganic balzam sa babmusom, crnim čajem i biljnim keratinom.
  Ukoliko želite da dodatno nahranite i omekšate kosu, predlažemo da isprobate INSIGHT Intech masku za ispravljanje kose, koja ima višestruko dejstvo i sadrži 98% sastojaka prirodnog porekla.

  Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Jovana
  20.10.2022. 02:20

  Ja sam uradila keratiniski tretman kod jednog decka, radio mi je ranije bilo mi je sve ok, radila sam pre dva dana, dobila sam alergijsku reakciju, nikada pre nisam imala, rekao je da se menjao proizvod radio je sa Lorealovim keratinom, ne razumem se najbolje, ali isla sam preko preporuke. Prvi put mi je bilo savrseno i sada mi je ravna kosa i gusca, inace imam kovrdzavu, ali odmah nakon ovog tretmana sam dobila osip po celoi kozi, a teme glave mi je cvrnkasto i svrbi me. Ne znam sta da radim? Nemam dermatologa, ne znam da li moze da se spere to sa nekim samponom? Ili da se skine keratin kada se nanese? Ne mogu ovako da izdrzim vise?
  Pozdrav

 • Alexandar Cosmetics
  22.10.2022. 12:58

  Poštovana Jovana,
  Hvala na javljanju i poverenju.
  Mi smo kompanija koja se bavi prodajom kozmetičkih proizvoda, a proizvodi za negu i stilizovanje kose pomenutog brenda nisu deo našeg asortimana, pa Vam o njima ne možemo dati više informacija.
  S obzirom da je u pitanju hemijski tretman, reakcije u vidu osipa i crvenila su moguće kod osoba koje imaju osetljivu kožu, alergije ili netoleranciju na određene sastojke. Savetujemo Vam da se obavezno konsultujete sa lekarom. Ukoliko niste u mogućnosti da posetite dermatologa, obratite se lekaru opšte prakse, a prethodno bi bilo dobro da od frizera tražite da Vam pošalje tačan sastav (spisak sastojaka) korišćenih proizvoda, kako biste lekaru dali pouzdane informacije.

  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Andjela
  16.08.2022. 10:09

  Poštovani,
  Koje je vreme potrebno za pauzu izmedju prvog tretmana i drugog?
  Prvi tretman sam radila prosle godine u septembru i trajalo je do marta

 • Alexandar Cosmetics
  16.08.2022. 10:21

  Poštovana Anđela,
  Hvala za pitanje koje ste postavili.
  Keratinski tretman se može raditi na svakih šest meseci, kako biste obnovili željeni efekat. Ako u proteklih šest meseci niste primenjivali keratinski tretman, sada možete da ga uradite.

  Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Nadja
  02.12.2021. 15:15

  Dobar dan, sa koliko godina je prikladno da se uradi keratin?

 • Alexandar Cosmetics
  02.12.2021. 15:25

  Poštovana Nađa,
  Hvala na javljanju i postavljenom pitanju.
  Za primenu keratinskog tretmana ne postoji jasno definisana starosna granica. Ne preporučuje se primena tretmana na dečijoj kosi, jer se kod njih folikul dlake nije u potpunosti razvio.

  Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Natasa Kuzmanovic
  17.11.2021. 23:32

  Posle tretmana keratinom da li sme da se koristi suvi sampon za pranje kose jer mi se koren dlake i dalje masti?

 • Alexandar Cosmetics
  18.11.2021. 08:20

  Poštovana Nataša,
  Hvala na komentaru.
  Nakon tretmana keratinskog ispravljanja kose možete koristiti šampone za suvo pranje kose. Opšta preporuka je da se ovi proizvodi ne koriste češće od dva-tri puta nedeljno.

  Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Bojana
  11.11.2021. 21:53

  Mozete li mi reci koliko od prilike kosta tretman ispravljanja kose keratinom i da li mora da se fenira nakon svakog pranja

 • Alexandar Cosmetics
  12.11.2021. 08:50

  Poštovana Bojana,
  Hvala na komentaru.
  Cene tretmana keratinskog ispravljanja kose se razlikuju od salona do salona, a zavise od mnogih faktora, poput dužine Vaše kose i proizvoda koje frizeri koriste. Naša kompanija se bavi distribucijom i prodajom kozmetičkih proizvoda za profesionalnu i kućnu upotrebu. Iako sarađujemo sa brojnim frizerskim salonima, nemamo uvid u cene njihovih usluga. Predlažemo da kontaktirate nekoliko različitih salona i detaljno se konsultujete oko svih detalja vezanih za konkretan tretman.
  Nakon keratinskog ispravljanja kose nije obavezno da svaki put posle pranja fenirate kosu, ali je neophodno da za pranje koristite šampon bez štetnih sulfata, kako bi efekat tretmana trajao što duže.

  Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com

 • Jelena
  16.10.2021. 13:22

  Gde može da se kupi

 • Alexandar Cosmetics
  18.10.2021. 09:00

  Poštovana Jelena,
  Hvala na javljanju i interesovanju.
  Kompletan asortiman naših proizvoda možete pogledati i poručiti preko našeg sajta: http://www.alexandar-cosmetics.com.
  Takođe, ceo asortiman je dostupan u našim prodajnim objektima u Novom Sadu: maloprodaja u ul. Miše Dimitrijevića, broj 1 i veleprodaja na adresi Cara Dušana, 69.
  Ako ste zainteresovani za kupovinu proizvoda u drugim mestima širom Srbije (i regiona), predlažemo da pogledate spisak naših distributivnih centara i da direktno kontaktirate najbližeg distributera, kako biste proverili dostupnost željenih proizvoda. Ukoliko Vama najbliži distributivni centar trenutno nema na stanju željeni proizvod, možete tražiti da ga poruče za Vas (kako biste izbegli eventualne troškove online porudžbine). Sa njima se dogovorite oko svih detalja vezanih za preuzimanje proizvoda.

  Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  info@alexandar-cosmetics.com | http://www.alexandar-cosmetics.com