Pantenol ima čudotvorna dejstva za kosu

Pantenol za kosu je veoma dragocen sastojak u proizvodima za negu i stilizovanje kose. Poboljšava njeno opšte zdravlje i kvalitet, počevši od obnavljanja vlasi iz korena. Jedan je od glavnih aktivnih sastojaka koji pospešuje sjaj, hidrataciju i jačinu kose.

Može se koristiti kao osnovni korak u održavanju zdravlja kose i kože glave, ali i kao dodatni tretman za obnavljanje oštećenih vlasi. Pravilna nega kose podrazumeva redovnu hidrataciju, po čemu je pantenol možda i najpoznatiji. Pročitajte koje sve prednosti pruža i kako se koristi pantenol za kosu.

Nežna i zdrava kosa
Foto: Freepik

 

Šta je, u stvari, pantenol

Pantenol je hemijska supstanca, slična alkoholu, koja se dobija od pantotenske kiseline. U pitanju je tzv. provitamin, koji se u kontaktu sa ćelijama našeg organizma pretvara u vitamin B5. Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje naše kose, kože i noktiju. Upravo zbog toga je pantenol jedan od glavnih sastojaka mnogih kozmetičkih proizvoda.

Sama supstanca se može proizvesti i iz biljnih i iz životinjskih izvora, što znači da kozmetički proizvodi koji sadrže pantenol mogu imati oznaku Cruelty Free.

Najjednostavnije rečeno pantenol deluje umiruće na kosu i kožu glave, hidrira teme, poboljšava elastičnost vlasi i regeneriše ćelije kože, čime se obezbeđuje rast zdrave dlake.

 

Pantenol za kosu u službi hidratacije

Pantenol je poznat kao sastojak koji se najčešće koristi za hidrataciju kože i kose. Ima sposobnost da za sebe vezuje vodu i na taj način štiti kosu i kožu od prekomernog isušivanja.

Pantenol za kosu sprečava opadanje
Foto: Freepik

 

Hidratacija kose je jedan od osnovnih principa pravilne nege. U borbi protiv suve kose pantenol može biti veoma moćno oružje. Naš predlog je da redovno koristite masku za kosu, koja sadrži ovaj dragoceni sastojak. Pantenol za kosu hidrira vlasi spolja i iznutra, formirajući lagani film preko kutikula dlake, zbog čega one postaju sjajne i glatke.

 

Pantenol za rast kose i volumen 

Kao i svi vitamini B kompleksa, pantenol je veoma značajan za podsticanje bržeg rasta dlake. Koristan je za obnovu i jačanje vlasi, a zajedno sa ricinusovim uljem je jedan od najvažnijih sastojaka koji se nalaze u proizvodima za negu kose za brži rast.

On ima jedinstven način delovanja: kad se nanese na teme i ostavi da stoji nekoliko minuta, prodire u duboke slojeve kože glave i pretvara se u vitamin B5. Na taj način hrani teme, što je osnovni preduslov za rast zdrave kose.

Pantenol za kosu ubrzava rast i povećava volumen
Foto: Freepik

 

Zahvaljujući svojim moćnim svojstvima, pantenol je dobar izbor i za sve koji imaju tanku i retku kosu. Revuele maska za volumen kose obogaćena je D-pantenolom koji intenzivno hrani kosu, povećava cirkulaciju krvi i pospešuje implementaciju hranljivih sastojaka u vlasi i kožu glave. Na taj način se podstiče zdrav rast novih dlaka i povećava volumen postojećih. Zahvaljujući redovnoj upotrebi proizvoda sa pantenolom tanka kosa može biti zanosna.

 

Pantenol je dragocen u borbi protiv opadanja kose

Infinity ampule protiv opadanja kose na bazi pantenola omogućavaju jačanje i obnavljanje slabe i tanke kose, sklone pucanju i opadanju. Olakšavaju raščešljavanje kose, dajući joj fleksibilnost i mekoću već nakon prve upotrebe. Time se znatno smanjuje pucanje vlasi.
Proizvod se nanosi direktno na teme, odnosno kožu glave i ne ispira. Sadržaj ampule je potrebno umasirati laganim pokretima, kako bi se vitamin B5 što bolje apsorbovao u organizmu. Za efektne rezultate primenjujte ovaj tretman 2-3 puta nedeljno. Na taj način ćete podstaći rast novih i zdravih vlasi i doprineti rešavanju problema sa opadanjem kose.

Pantenol za kosu u ampulama
Infinity ampule protiv opadanja kose na bazi pantenola

 

 

Pantenol za farbanu kosu

Pantenol za kosu oporavlja vlasi iz korena, vraća im elastičnost i fleksibilnost. Prodire dublje u strukturu dlake, povećava njen volumen i vraća joj blistavost. Zahvaljujući visokohidratantnim svojstvima obezbeđuje oporavak kose nakon hemijskih tretmana i oštećenja izazvanih uticajem različitih toplotnih i spoljašnjih faktora.

Upravo iz tih razloga, nakon farbanja i upotrebe blanša na kosi, profesionalni frizeri preporučuju korišćenje šampona za kosu i ostalih preparata koji sadrže pantenol. Većina takvih šampona, balzama i maski za kosu sadrži i druge aktivne sastojke koji pomažu održavanju intenziteta farbane boje.

 

Pantenol kao sastavni deo šampona za kosu

Bez obzira na to koliko često farbate kosu i koristite uređaje za stilizovanje sa toplotnim efektom, trebalo bi, s vremena na vreme, da pružite svojoj kosi maksimalnu negu. Najbolje je početi sa šamponom koji ne sadrži parabene i tzv. loše sulfate (SLS i SLES), a u svom sastavu ima pantenol.

Naša preporuka je KYO Cleanse System šampon za čestu upotrebu koji temeljno i nežno čisti kosu i kožu glave, poboljšavajući opšte zdravlje skalpa i podstičući rast kose. Ne sadrži agresivne sastojke i pogodan je za sve tipove kose.

Negovana kosa
Foto: Freepik

 

Ovo su samo najznačajniji razlozi zbog kojih bi proizvodi koji sadrže pantenol trebalo da budu sastavni deo vaše kolekcije za negu kose.  Da li ih već koristite? Pišite nam vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)