Šta je BB krema i koja je najbolja

BB krema je, najpribližnije rečeno, spoj hidratantne kreme, tečnog pudera i korektora. Iako se prvi proizvod ovog tipa pojavio pre više od 60 godina, masovniju popularnost je počeo da dobija pre nekoliko godina. Sve što je potrebno da znate o BB kremama i zašto su omiljene mnogim ženama i muškarcima, saznaćete u nastavku.

BB krema za lice
Foto: Freepik

 

Samo ime (BB) je skraćenica od originalnog naziva Beauty Balm, što u prevodu znači balzam za lepotu. Često se može videti i pojam Blemish Balm, koji ukazuje na njegove glavne efekte – negujući balzam za prekrivanje neujednačenosti (crvenila i flekica) na koži. Ovaj proizvod je poznat i pod nazivom tonirana krema i predstavlja odličnu, laganiju zamenu za puder. 

BB kreme sadrže hidratantne i hranljive sastojke, koji neguju, umiruju i zaglađuju lice, kao i pigmente koji toniraju kožu, prekrivaju sitne neujednačenosti poput hiperpigmentacije, crvenila, manjih ožiljaka i tragova umora. Ove hidratantne kreme u boji se lako prilagođavaju prirodnoj nijansi tena i pružaju koži blistavost i zdrav izgled.

Za razliku od tečnih pudera, imaju manju pokrivnu moć i laganiju formulu, ne stvaraju osećaj težine na licu i pružaju potpuno prirodan, svež izgled koži. Uglavnom su kremaste teksture i imaju mat finiš, ali ne isušuju kožu. Posle uklanjanja BB krema sa lica koža ostaje hidrirana i neiritirana, što nije uvek slučaj sa tečnim puderima. Takođe, za razliku od pojedinih masnih, teških hidratantnih krema, ove se brzo upijaju i ne ostavljaju lepljiv sloj na površini. Praktično, kada ih nosite imate osećaj da vam je koža nahranjena i zaglađena, uz ujednačenu boju tena i prirodnu blistavost. 

BB krema - nijanse
Foto: Freepik

 

Najbolje BB kreme za lice

Zbog veoma efikasnih rezultata u pogledu hidratacije, toniranja kože i ujednačavanja tena, popularnost ove vrste proizvoda neprestano raste. Na tržištu se konstantno pojavljuju nove, unapređene formule. Da biste znali koja kozmetika i šminka najviše odgovara vašoj koži, trebalo bi da isprobate više različitih proizvoda. Naša preporuka su azijske BB kreme, brenda ORJENA, koje pružaju maksimalno dobre rezultate i odgovaraju različitim tipovima kože. Kreme ovog brenda su dostupne u dve nude nijanse, kako bi se bolje stopile i ujednačile sa različitim tonovima tena (svetlijim i tamnijim). 

BB krema za lice ORJENA Comfort Air Fit Light Nude – svetlija (light) nijansa je naročito pogodna za osobe koje imaju prirodno, izuzetno svetao ten. Veoma je lagana, ima kremastu teksturu koja se ujednačeno nanosi na kožu i lako blenduje, dajući licu prirodan i zdrav, blago matiran izgled. Ovu kremu mogu koristiti i osobe sa srednje tamnim tenom u zimskom periodu (dok koža nije osunčana i intenzivno tamna).

Azijske BB kreme - ORJENA
Foto: Alexandar Cosmetics

 

BB krema za lice ORJENA Comfort Air Fit Nude – uobičajena nijansa BB kreme, koja odgovara različitim tonovima kože, a pre svega osobama sa srednje tamnim tenom. Takođe je pogodna i za osobe koje imaju prirodno izuzetno svetao ten koji je potamneo nakon sunčanja. Ova krema blago prekriva neujednačenosti i promene na licu poput crvenila i hiperpigmentacije, dajući koži prirodan izgled. Zahvaljujući laganoj formuli sa elastomerima lako prianja na kožu, ne ostavlja lepljiv sloj i osećaj težine, pa je pogodna za svakodnevnu primenu. Ima laganu, srednju moć prekrivanja i može se nadograditi, za intenzivniji efekat.

ORJENA kozmetika za ujednačen ten
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kome je namenjena BB krema

Ovaj proizvod je nastao sa ciljem da pruži adekvatnu negu licu, uz blago toniranje kože, a mogu ga koristiti svi. BB kreme su pogodne za sve tipove kože, čak i za osetljivu i dehidriranu, kao i za mladu i zrelu kožu.

Posebno se preporučuju za svakodnevno, lagano šminkanje osobama koje imaju normalan tip kože, bez značajnih promena i neujednačenosti tena. Takođe, BB krema je super opcija za muškarce koji žele blago toniranje kože i ujednačavanje tena, uz prirodan izgled (što se teško može postići klasičnim puderima koji često licu daju efekat foto filtera). Ove kreme se lakše nanose, blenduju i stapaju sa kožom nego tečni puderi. Ne ostavljaju vidljive linije na prelazima između lica i vrata.  

Jedina mana BB krema je što su dostupne u ograničenom broju nijansi. Za razliku od pudera koji su dostupni u velikom broju nijansi, koje odgovaraju različitim tonovima i podtonovima kože, BB kreme imaju manje intenzivnu boju. Najčešće se proizvode u dve-tri (svetlije) nijanse. Zbog toga nisu najbolja opcija ukoliko imate izuzetno taman ili preplanuli ten, a želite efekat maksimalnog pokrivanja.

 

Da li je i vama potrebna BB krema

Ukoliko i dalje niste sigurni u odgovor na ovo pitanje, proverite da li prepoznajete svoje zahteve u barem tri glavne prednosti ovog proizvoda:

  • daje koži lepši izgled uz tzv. natural look;
  • ne isušuje lice i ne stvara osećaj težine;
  • ne čini kožu masnom i ne zapušava pore;
  • ujednačava ten i prilagođava se prirodnom tonu, odnosno nijansi kože; 
  • pogodan je za svakodnevnu upotrebu;
  • odličan je izbor za dnevnu i laganu prolećnu/letnju šminku;
  • za intenzivnije prekrivanje neujednačenosti na koži, može se koristiti i kao prajmer pre nanošenja tečnog pudera.  
ORJENA kozmetika
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Na koji način vi birate proizvode za negu i šminkanje? Da li ste već probali tonirane kreme i kakva su vaša iskustva? Ukoliko se još niste uverili u sve prednosti ovih proizvoda, proleće je idealno da isprobate BB kreme.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Danka Orascanin
    20.05.2023. 06:25

    Koliko je pakovanje ove kreme i da li bi za devojčicu od 13 godina sa jako osetljivim licem i svetlom puti( trenutno i pubertetskim promenama na licu) bilo dobra i najneskodljiva za njeno lice? I kazete da pokriva i podočnjake? To je najnovniji* momenat* u njenim pubertetskim danima….

  • Alexandar Cosmetics
    23.05.2023. 12:15

    Poštovana Danka,
    Hvala na javljanju i pitanjima koja ste postavili.
    BB krema za lice ORJENA Comfort Air Fit je dostupna u pakovanju od 50 ml, a mogu je koristiti i osobe sa osetljivom kožom i svetlim tenom. S obzirom da se BB kreme smatraju šminkom, ne savetuje se njihovo korišćenje na koži sa izraženim bubuljicama, jer šminka može dovesti do zapušavanja pora i pogoršati stanje. Zato bi najbolje bilo da se detaljnije konsultujete sa dermatologom i ukoliko je potrebno najpre uklonite uzrok pojave akni.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com