Šminka – sve što bi trebalo da znate

Bilo da ste početnik ili profesionalac, zanima vas isključivo dnevna ili večernja šminka, postoje neke osnove i pravila koje možemo nazvati zlatnim i neki proizvodi koji će doprineti da vaša šminka izgleda kao kreacija profesionalnog šminkera.

Profesionalni šminkeri poštuju određene korake kada je u pitanju nanošenje proizvoda na lice, jer to daje najbolji završni efekat. Potrudićemo se da sumiramo korake, a vi ih, naravno, prilagodite sebi, svojoj dnevnoj rutini ili usvojite neki trik za koji (možda) do sada niste znali.

Šminka
Foto: Freepik

 

Osnovni koraci u šminkanju

1. Podloga

Prajmer je prvo što vam je potrebno ukoliko želite postojanu šminku tokom dana. Zavisno od tipa kože koji imate, kupite matirajući, onaj koji zaglađuje i sužava pore, koji daje posebnu hidratantnost vašem licu, uljani, sa hijaluronskom kiselinom – izbor je zaista veliki. Niko vam ne može sa sigurnošću reći koji prajmer će biti pravi za vas dok ne probate nekoliko formula i utvrdite sami. Možete isprobati testere u prodavnici i odrediti teksturu koja će biti najbolja za vaš tip kože. Prajmeri danas sadrže i čestice koji daju efekat sjajne kože lica, neprimetan ispod pudera. Na ovaj način postiže se svež i odmoran izgled tena.

Mat prajmer za lice
MAKEUP OBSESSION
Prajmer za ublažavanje izgleda pora NYX Professional Makeup Uljani prajmer za lice REVOLUTION PRO

 

2. Tečni puder

Tečni puder je jedan od osnovnih proizvoda za šminkanje i potrebno je samo izabrati pravu nijansu i teksturu. To je lakše reći, nego uraditi. Čak i profesionalni šminkeri često znaju da pogreše u odabiru nijanse pri kupovini, ali zato imaju desetine drugih proizvoda u salonu, koji im pomažu da postignu željeni završni izgled. Vama nije neophodno da imate veliki broj proizvoda iz ove kategorije. Najpre utvrdite Vaš tip kože i efekat koji želite da postignete (da li vam je potrebna laganija formula za dan ili postojanija za noć).

Pre kupovine tečnog pudera, probajte tester u prodavnici. Prilikom isprobavanja pudera, potrebno je naneti ga na predelu vilične kosti. Tako ćete utvrditi da li nijansa odgovara boji kože lica i vrata. Birajte nijansu tena ili nijansu tamniju za jedan ton.
Ako želite veću pokrivenost, birajte gradivne pudere koji omogućavaju kontrolu pokrivne moći.  Odaberite puder u skladu sa kožom lica i formule koje neće zapušiti pore. Tečni puder možete nanositi četkicom ili makeup sunđerom za blendovanje.

Naš savet je da uvek manju količinu stavite na ruku ili u tačkicama nanesete na lice, i tek onda kružnim pokretima ujednačite četkicom za puder. Tako ćete sigurno znati da niste preterali sa količinom, što je česta greška. Takođe, ne zaboravite da tečni puder nanesete i na vrat, kako biste izbegli razliku u nijansama na koži.

 

3. Kameni i puder u prahu

Puder u prahu ili kamenu možete koristiti ukoliko niste ljubitelj tečnih pudera i stvaraju vam osećaj zatezanja na licu. Puder u kamenu može da zameni tečni, ali najčešće služi za setovanje i matiranje šminke. On vam može biti dobar prijatelj ukoliko ne volite tešku šminku tokom dana, ali želite da sakrijete nepravilnosti na koži. Preporuka je da birate nijansu neznatno tamniju od boje vašeg tena, što je univerzalan savet prilikom kupovine pudera, kako šminka ne bi bila očigledna na licu.

Puder u kamenu je, takođe, potrebno naneti na vrat i viličnu kost. Puderi u prahu su danas zamenili kompaktnu formulu, jer su laganijih tekstura, ali oni se nanose preko tečnog pudera, najviše na T-zonu i koriste za setovanje predela ispod očiju. Šminka je tu da istakne sve lepo na našem licu, kao i da sakrije male nepravilnosti. Ona ne treba da bude maska, već naš saveznik, kako bismo izgledale još lepše.

Revolution Makeup puder u kamenu

Puder u kamenu za setovanje šminke REVOLUTION MAKEUP

 

4. Korektor

Korektor je jedan od omiljenih proizvoda većine žena, bez kog ne mogu da zamisle svoj neseser sa šminkom. On može u momentu da promeni izgled oka i od umornog sa podočnjacima, transformiše pogled u odmoran i blistav. Korektore setujte posle nanošenja, kako vam se ne bi stvorile linijice ispod oka.

Preporuka je da žene u zrelijim godinama koriste teže, kremastije formule, dok su mladim damama namenjene one sa skoro providnom teksturom, koje će učiniti da predeo ispod oka izgleda svežije. Korektori se danas koriste i za konturisanje, ali njihova osnovna funkcija je da sakriju tamne kolutove ispod očiju i prekriju nepravilnosti na licu.

 

5. Bronzeri i proizvodi za konturisanje

Ovi proizvodi su idealni u bilo koje doba godine. Doprineće da izgledate mlađe, jer ćete dobiti osunčani ten i lice će vam izgledati privlačnije. Bronzeri su bolji za početnike, dok palete za konturisanje mogu da koriste i iskusniji ljubitelji šminke. Bronzeri mogu biti mat ili sa sitnim sjajnim česticama u formuli. Vrlo često, oni mogu da zamene rumenilo. Kad su u pitanju proizvodi za konturisanje, bilo da su u kompaktnom ili tečnom obliku, birajte mat nijansu.

 

6. Rumenilo

Da bi lice izgledalo sveže, mladoliko i blistavo – koristite rumenilo. Nanesite proizvod dok se blago smejete, na vrh jagodica. Nanošenje rumenila je obavezan korak u šminkanju, ukoliko želimo da izgledamo odmorno i blistavo. Ako imate proširene pore, birajte mat rumenila.  Ukoliko nemate nepravilnosti na licu možete slobodno koristiti ona sa šimer efektom, bez obzira na godine.

Foto: Freepik

 

7. Hajlajter

Ove makeup prizvode obožavamo iz mnogo razloga. Intenzivni ili tek primetni, sa blagim efektom sjaja, hajlajteri su postali neizostavni proizvod u svakom neseseru sa šminkom. Hajlajteri u kamenu, tečni ili u olovci, zlatni, srebrni, hologramski – sve ih volimo. Potrebno je samo uskladiti ih sa prilikom za koju ćemo ih upotrebiti.

Hajlajtere stavljamo na vrh same jagodične kosti, iznad i tik ispod obrve, u ugao oka kako bismo još više istakli šminku, na liniju nosa, iznad usne, kako bismo ih vizuelno povećali, na ramena, dekolte… Ovo je proizvod kojim se možete igrati koliko god želite. Ipak, ukoliko govorimo o dnevnoj šminki, poželjno je biti umereniji. Za leto i izlaske, samo napred, međutim, kada idete na posao, birajte hajlajter slabijeg intenziteta ili ga nanesite jednim potezom četkice, kako biste postigli suptilni efekat sjaja.

Foto: Instagram @blushprofessionalmakeup

 

8. Olovka za obrve

Olovke za obrve učiniće da svaka šminka na očima izgleda lepše i urednije. Bilo da imate tanke ili guste obrve, olovka će ih definisati i istaći oči. Birajte olovke sa tankim vrhom, koje će vam dati preciznost, a češljić na kraju vrlo jednostavno može popraviti neke greške. Kada nanosite olovku, povlačite kratke poteze na gore, kako i rastu dlačice na obrvama, tako da one deluju što prirodnije. Nakon toga, popunite obrve, kako bi izgledale gušće. Kada savladate ovaj korak u šminkanju, a za sve je potrebno malo prakse, možete se igrati različitim senkama za oči, jer će šminka u kombinaciji sa lepim obrvama uvek delovati urednije.

 

9. Gel za obrve

Gel za obrve je još jedan trik profesionalnih šminkera. U boji ili potpuno providan, gel fiksira olovku za obrve, ali se može koristiti i samostalno. Danas možemo da biramo formulu i boju koje preferiramo, bez bojazni da će se šminka u nekom momentu razmazati.

Šminka za obrve
Foto: Freepik

 

10. Senke za oči

Palete senki za oči su možda jedan od omiljenih proizvoda svih žena, jer  pomoću jedne palete možete kreirati veliki broj različitih izgleda. Bilo da ste raspoložene za natural look ili smokey eyes, vaša paleta treba da sadrži mat i šimeraste senke sa osnovnim i bojama, koje najviše pristaju vašim očima. Naravno, možete da se igrate bojama kako želite ili u skladu sa raspoloženjem. Činjenica je da sa zemljanim braon i bronzanim tonovima nećete pogrešiti, bez obzira na boju vaših očiju, koje ćete dodatno istaći ako na sredinu kapka stavite šimerastu senku i tako skrenete pažnju na vaš makeup look.

 

11. Ajlajner

Ajlajner će bez greške istaći svaki izgled šminke na očima i predstavlja vanvremenski trend. Naš savet je da vežbate iscrtavanje što češće, kako biste postigli da u jednom do dva poteza nanesete preciznu liniju. Ukoliko niste vešti u nanošenju ajlajnera, kupite tanku četkicu.

Bilo da koristite tečni ajlajner, gel ajlajner ili ajlajner marker, povlačite tanke crtice koje ćete posle spojiti u jednu liniju. Da biste precizno izvukli liniju sa strane i posle spojili sa linijom na kapku, koja treba da bude što tanja i što bliže korenu trepavica, pratite liniju donjeg kapka i u nastavku povucite jednu tanku crtu koju ćete posle spojiti i napraviti profesionalan završni izgled.

 

12. Maskara

Neizostavni deo svake kolekcije šminke jeste maskara, jer svakom pogledu će pružiti intenzivnost. Ne štedite ovaj proizvod, kako biste dodali volumen i dužinu trepavicama. Preporuka je da se maskara menja na svaka tri meseca, kako bi formula pružila svoj maksimum. Ukoliko imate problem sa neujednačenom teksturom maskare, birajte gumene četkice, koje će lako raščešljati trepavice i ukloniti višak proizvoda.

Maskara za oči
Foto: Freepik

 

13. Trepavice

Trepavice na traci su sve češći izbor devojaka koje su u žurbi. Uz malo strpljenja i prakse, nećete imati nikakav problem sa njihovom aplikacijom. Potrebno ih je prvo skratiti, tačnije, odrediti dužinu u skladu sa dimenzijama vašeg oka. Trepavice uvek skraćujte sa spoljašnjeg kraja, nikako sa unutrašnjeg, kako ne biste promenili njihov oblik.

Ukoliko ste početnik, kada odredite dužinu idealnu za dimenzije vašeg oka, trepavice na traci presecite na pola, jer ćete ih tako lakše nalepiti. Potrebno je 30 sekundi kako bi se lepak osušio i snažno povezao vaše trepavice sa trepavicama na traci. Ako ih pravilno zalepite i odaberete odgovarajući model, izgledaće kao da ste samo naneli maskaru.

Foto: Instagram @ardellbeauty

 

Ukoliko vam je ovo komplikovano, tu su i individualne trepavice. One su odlične za početnike, jer omogućavaju da izaberete željenu gustinu i dužinu, u zavisnosti od toga da li želite prirodan ili dramatičan izgled – izbor je vaš. 

 

14. Olovka za usne

Olovka za usne učiniće svaki karmin postojanijim i omogućiti njegovo precizno nanošenje, bez razmazivanja. Nanosi se pre karmina, mada su formule danas tako savršene da slobodno možete koristiti olovku umesto tečnog ili ruža u stiku i naneti preko cele površine usana. 

 

15. Sjaj ili ruž

Makeup za usne će kompletirati izgled šminke, bez obzira na vaš izbor boje i finiša. Proizvode za usne možete koristiti čak i ako niste naneli šminku na lice – razlika je primetna istog momenta. Sve su popularniji tečni karmini sa postojanim formulama koje traju po ceo dan i koje se neće izbrisati čak ni posle jela. Birajte samo one formule koje ne isušuju usne i obavezno uradite piling, kako bi vaše usne bile meke i spremne za novu boju vašeg omiljenog karmina.

Šminka za usne
Foto: Instagram @nyxcosmetics

 

16. Fiksator

Fiksator je neophodan korak u šminkanju, jer omogućava produženo trajanje šminke tokom dana i pruža ujednačen završni izgled. Ove proizvode birajte u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Formule sa mat finišom obezbeđuju dugotrajan izgled bez neželjenog sjaja na licu. Ukoliko želite svež i blistav završni efekat, preporučujemo vam fiksatore sa suptilnim sjajem.

 

Zapamtite, dnevna šminka treba da bude prirodnija i manje upadljiva od večernje. Ipak, ukoliko imate loš dan i treba vam nešto za podizanje raspoloženja, ništa nije previše, čak ni dve, tri vrste hajlajtera, sve dok ste vi zadovoljni krajnjim rezultatom.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)