Kako pronaći odgovarajući hajlajter

Lepši i zavodljiviji izgled, kao cilj svakog šminkanja, najlakše se postiže prikrivanje svega onoga što ne želimo da se primeti. U ostvarivanju tog cilja podjednako efikasno može biti i isticanje određenih delova lica. Upravo u te svrhe koriste se hajlajter i bronzer. Otkrijte u čemu je razlika između ova dva proizvoda i kako da pronađete odgovarajući hajlajter za sebe.

Hajlajter za sjaj lica
Foto: Freepik

 

Bronzer se koristi za konturisanje i potamnjivanje delova lica koje biste voleli da prikrijete ili da dodatno naglasite. Nanosi se na najistaknutije tačke i daje licu preplanulost. Za postizanje pravog efekta birajte teksturu koja odgovara vašem tipu kože i boju koja je do dve nijanse tamnija od vašeg tena.

Hajlajter s druge strane, kao što mu ime i sugeriše, služi kao posvetljivač određenih delova lica. Većina ovih proizvoda sadrže fine, sitne svetlucave čestice u boji. Zahvaljujući efektima prelamanja svetlosti, vešto nanesen hajlajter doprinosi mlađem izgledu kože i daje licu sjaj i svežinu. Koristi se i za popularnu strobing tehniku šminkanja, o čemu ćemo pisati u nekom od narednih postova.

Pomoću hajlajtera mogu se naglasiti određeni delovi lica. Najčešće se nanosi na vrhove jagodičnih kostiju, delove čela i prostor između sredine gornje usne i nosa, zatim po sredini nosa, kao i ispod obrva i u unutrašnje uglove očiju. Za postizanje zavodljivog efekta, može se naneti i na pojedine delove tela, poput dekoltea.

 

Pronađite hajlajter po svojoj meri

Vešto nanesen hajlajter na pažljivo odabrane delove lica i tela daće vašoj koži sjaj i svežinu. Za to je potrebno ispuniti nekoliko uslova koji se tiču pravilnog odabira i nanošenja proizvoda.

Birajte hajlajtere i iluminatore koji će vašoj koži podariti diskretan i elegantan sjaj. Svrha ovih proizvoda je da izgledate sveže i blistavo, a ne da šljaštite.

Tekstura i forma hajlajtera, ne igraju presudnu ulogu prilikom odabira proizvoda, ali mogu olakšati šminkanje. Hajlajteri koji su dostupni u spreju pogodni su za nanošenje na veće površine kože, dok oni sa aplikatorom omogućavaju precizno nanošenje i na teško dostupne delove. Kompaktene i praškaste forme su idealne za strobing tehniku, kao i za naglašavanje svih delova lica.

Najvažniji kriterijum za pravilan odabir proizvoda je nijansa vašeg tena. Na svetloj koži roze hajlajteri delovaće nežno i prirodno. Takođe i koža sa žućkastim tonovima će izgledati suptilno i privlačno sa roze nijansama. Zlatne i bakarne nijanse izgledaju lepo na tamnijoj i koži maslinastog podtona. Hajlajteri u boji breskve pristaju svim tonovima kože. Bele nijanse daju osveženje svakom tenu, a koriste se za posebno isticanje i posvetljivanje određenih delova lica. Možete ih naneti u unutrašnji ugao oka, kako bi ono izgledalo krupnije i delovalo otvorenije.

Hajlajteri u više nijansi
Foto: Instagram @conmdemiriam

 

Kako se pravilno nanosi hajlajter

Da bi efekat hajlajtera bio potpun, potrebno je naneti ga pravilno. Evo i nekoliko smernica kako se to radi.

 • Hajlajter se nanosi na lice posle tečnog i pudera u prahu.
 • Za pravilno nanošenje preporučuje se korišćenje odgovarajuće četkice za lice. Hajlajter se može naneti i sunđerom, odnosno aplikatorom.
 • Pravilan odabir četkice zavisi od teksture i forme hajlajtera. Ako je proizvod koji koristite kremast ili u formi gela, biće vam potrebna ravna četkica sa sintetičkim dlačicama. Praškaste proizvode ćete najlakše naneti mekom kosom četkicom od prirodnih dlaka.
 • Ukoliko tražite univerzalan pribor za primenu svih vrsta hajlajtera, birajte lepezastu četkicu. Ona omogućava lako i precizno nanošenje proizvoda samo na željene regije.
 • Kad nanosite hajlajter na obraze, vodite računa o tome da ga nanesete na najvišu, odnosno najistaknutiju tačku jagodica, u smeru ka slepoočnicama.
 • U predelu oko očiju koristite hajlajter tik ispod obrva i u unutrašnjim uglovima očiju.
 • Hajlajter možete naneti i na vrh nosa, kako bi izgledao prćastije. Da bi izgledao uže, nanesite praškasti hajlajter u tankom sloju celom dužinom (od korena do vrha), ali samo po sredini nosa.
 • Za efekat punijih usana, nanesite proizvod u maloj količini neposredno iznad sredine gornje usne, kao i po sredini donje usne, i to preko omiljenog ruža.
Četkica za hajlajter
Foto: Freepik

 

Koliko često vi koristite hajlajtere? Da li imate svoj omiljeni? Ako znate male tajne i trikove za lakše nanošenje hajlajtera podelite ih sa nama u komentaru.

 • Ostavite komentar
 • |
 • 2 komentar(a)

Komentari

 • Mirjana Ljubisa Gavrilovic
  30.12.2020. 13:41

  Postovani,
  interesuje me da li mogu da narucim ruž za usne NYX Professional Makeup Butter Lipstick BLS 09 4.5g. Ili ako mozete da mi preporucite neki drugi koji je iste boje kao sto je bio ovaj 09 i slican po sastavu. Hvala unapred. Mirjana Gavrilovic mir…. @gmail.com. ili 063….

 • Alexandar Cosmetics
  30.12.2020. 14:00

  Poštovana Mirjana,
  Hvala na interesovanju za naše proizvode.
  Trenutno nemamo na stanju željenu nijansu ruža, ali ćemo Vam vrlo rado preporučiti najsličniju.
  Uskoro će Vas kontaktirati kolege na broj telefona koji ste naveli.

  Za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
  Srdačan pozdrav,
  ———————
  ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
  [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com