Korejska nega lica u 10 koraka

O lepoti njihove kože priča ceo svet, a sada je rutina nege Korejki postala deo svakodnevice mnogih žena iz Evrope i Amerike. Društvene mreže su sasvim opravdano prepune pohvala na račun kozmetike koja dolazi iz Koreje. Ukoliko postoji čarobni recept za lepotu onda je to korejska nega lica u 10 koraka.

Korejska nega lica u 10 koraka
Foto: Freepik

 

Korejke su poznate po mladalačkom izgledu kože, blistavom i ujednačenom tenu, na čemu im zavide žene širom sveta. Iako je tajna njihove lepote dugo čuvana, danas je korejska kozmetika svima dostupna. Potrudili smo se da otkrijemo sve detalje o načinu nege žena iz ovog dela Azije. U nastavku otkrivamo 10 koraka korejske nege kože.

 

1. Korejska nega lica – prvi korak: sredstvo za čišćenje kože na bazi ulja

Čišćenje lica je osnovni korak za pravilnu negu kože. Svima je dobro poznato da je uklanjanje šminke sa lica, pre odlaska na spavanje, obavezno. Korejke se zaista striktno pridržavaju ovog pravila. Svakodnevno koriste uljano sredstvo za skidanje šminke i čišćenje lica. Nanose ga direktno na kožu i utrljavaju laganim kružnim pokretima. Upotreba ovog proizvoda je prvi korak korejske nege lica. Uljani skidač šminke efikasno „upija” ostatke makeup-a i krema, uklanja višak sebuma i nečistoće iz pora. Nakon što se utrlja u kožu, potrebno je malo pokvasiti lice i dodatno umasirati proizvod, kako bi se poboljšao proces čišćenja. Nakon toga sledi detaljno ispiranje lice toplom vodom.

 

2. Dvostruko čišćenje lica je neophodno

Korejska nega lica podrazumeva upotrebu više različitih proizvoda sa sličnom namenom. Skidanje šminke samo sredstvom na uljanoj bazi nije dovoljno. Da bi uklonile sve tragove šminke i nečistoće, žene sa Istoka koriste i preparat na bazi vode

Nanošenje različitih proizvoda u slojevima može delovati preterano, ali svaki od njih ima svoju ulogu. Skidač šminke na bazi vode je u formi pene ili gela. Najčešće se nanosi na vlažnu kožu, lagano utrljava do formiranja pene, odnosno kremaste teksture i potom ispira vodom. Čišćenjem kože lica sredstvom na bazi vode uklanjaju se preostale nečistoće, tragovi šminke i ostaci uljanog skidača. Ujedno se koža priprema za sledeći korak. 

Čišćenje lica - korejska nega kože

Foto: Freepik

 

3. Treći korak: piling za temeljno čišćenje kože

Posle skidanja šminke i nečistoća na red dolazi piling lica, za dubinsko čišćenje i uklanjanje mrtvih ćelija kože. Ovaj korak ponekad može da se preskoči, jer piling tretmani nisu preporučljivi za svakodnevnu primenu, pogotovu kod osoba sa osetljivom kožom. Uklanjanjem odumrlih slojeva kože pore se u potpunosti otvaraju i čiste. Nakon tretmana koža ostaje mekana, glatka i sjajna i bolje upija hranljive materije iz krema i seruma. Osim toga, pilingom se podstiče cirkulacija i ubrzava rad zdravih ćelija kože.

 

4. Korejska nega lica ne može se zamisliti bez tonika

Posle temeljnog čišćenja potrebno je uspostaviti pH ravnotežu kože i zato je upotreba tonera, odnosno tonika za lice, obavezna. Korejke za tu namenu koriste hranljive tonike koji su obogaćeni aktivnim sastojcima. Pružaju koži neophodnu hidrataciju i adekvatnu pripremu za nanošenje drugih proizvoda za negu. Tonik se koristi odmah nakon čišćenja lica. Najbolje je utapkati proizvod nežnim pokretima, počevši od nosa, ka spolja. Nije potrebno ispiranje. 

Tonik za lice - hidratacija kože Tonik za lice sa česticama zlata
Tonik za hidrataciju kože lica
Cala Premium Hydra
Tonik za ujednačavanje kože lica
Cala 24K Luxe Gold

 

5. Esencija – tipičan predstavnik korejske kozmetike

Korejska nega lica podrazumeva upotrebu esencije. Ovaj proizvod ranije nije bio zastupljen na našem tržištu, jer je tipičan za korejsku rutinu nege. Ima laganu, vodenastu strukturu i blago hidrira kožu nakon dubinskih tretmana čišćenja. Najpribližnije opisano, u pitanju je spoj tonika i seruma. Upravo zato se i nanosi kao peti korak. 

 

6. Tretman nege u obliku seruma i ampula

Korejska nega lica je prilagođena svakoj ženi, odnosno svakom tipu kože ponaosob. Zasnovana je na principima primene tretmana koji rešavaju konkretne probleme na koži, poput dehidratacije, bora, akni ili flekica na licu. Serumi i ampule za lice su visokokoncentrovani proizvodi koji se koriste u tu svrhu. Formulisani su tako da zadovoljavaju specifične zahteve različitih tipova kože. Obogaćeni su hranljivim sastojcima u visokom procentu i zbog toga daju efikasne rezultate. Nanose se u malim količinama na prethodno očišćenu i pripremljenu kožu.

Kod ovog korak je najvažnije da izaberete proizvod koji odgovara potrebama vaše kože.

Serum za lice - 6. korak korejske nege kože
Foto: Freepik

 

7. Sheet maske za lice – najbolje od korejske kozmetike

Hidratacija kože i redovna upotreba maske za negu lica je sastavni deo k-beauty rutine. Korejska kozmetika za negu kože se ne može zamisliti bez čuvenih sheet maski za lice. Poznate su po lakoj primeni i hidrirajućem dejstvu. Napravljene su od papirne ili gelaste „maramice”, koja je natopljena hranljivim serumom. Korejske sheet maske za lice imaju proreze za oči, nos i usta i lako se postavljaju. Masku je potrebno ostaviti da deluju 20-ak minuta i nakon toga ukloniti, a ostatke seruma umasirati u kožu. Ovaj korak je mnogima najomiljeniji. Pored nege omogućava kratak odmor i opuštanje.

Kao i kod prethodnog koraka, prilikom odabira sheet maske za lice, vodite računa o tipu vaše kože i problemima sa kojima se suočava.

 

8. Nega kože oko očiju je izuzetno važna 

Korejska rutina nege zahteva posebnu brigu o najosetljivijim delovima lica. Korejke su svesne da se bore prvo uočavaju na regiji oko očiju, koja je izuzetno tanka i osetljiva. Zbog toga svakodnevno koriste hidratantne kreme i odgovarajuće maske za negu kože oko očiju.

Korejska gel maska u listićima je obogaćena visokom koncentracijom aktivnih sastojaka, koji su nežni prema koži. Listići maske su predviđeni za jednokratnu upotrebu. Lako se postavljaju na predeo ispod oka i uklanjaju nakon 10-20 minuta. Nakon uklanjanja listića utapkajte ostatke seruma u kožu, lagano, bez naglih pokreta i trljanja. Gel maska dubinski hidrira kožu, ublažava bore, smanjuje otečenost podočnjaka i pojavu tamnih kolutova ispod očiju. 

Korejska nega kože - gel listići za negu kože oko očiju
Foto: Freepik

 

9. Korejska nega lica ne može proći bez hidratantne kreme

Korejski proizvodi za negu kože lica su obogaćeni sastojcima koji intenzivno hidriraju kožu i deluju ciljano na rešavanje konkretnog problema. Korejske kreme za lice su takođe prilagođene tipovima kože i najvažnije je da pronađete onu koja vama odgovara. Osim što neguju i hrane kožu lica, hidratantne kreme se koriste i kao zaštitna barijera, koja sprečava isušivanje kože. Korejke ih obično nanose ujutru i uveče, kružnim pokretima, uz laganu masažu.

 

10. Hidratantne kreme za lice sa zaštitnim faktorom 

Korejska nega lica se ne može zamisliti bez adekvatne zaštite od sunca. Upravo to je jedan od glavnih razloga zbog kojih Azijke imaju mladoliku kožu. Korejke su veoma svesne značaja zaštite kože od štetnih UV zračenja. Bez nanošenja odgovarajuće kreme sa zaštitnim SPF faktorom ne izlaze iz kuće. 

Ukoliko želite da vaša koža dugo ostane mlada, nakon upotrebe osnovnih proizvoda za negu lica, obavezno koristite i kreme sa zaštitnim faktorom. One su završni, ali veoma važan korak u procesu korejske nege kože. Potrebno ih je koristiti svaki put pre šminkanja, za dnevni izlazak. 

Kreme za sunčanje su obavezan deo kozmetike za negu kože, bez obzira na godišnje doba. Visok stepen štetnog UV zračenja nije karakterističan samo za letnje mesece, već i tokom zime i oblačnih dana. 

Korejska kozmetika za lice
Foto: Freepik

 

Korejska nega – put do lepe kože

Moderne žene, pod pritiskom obaveza, imaju sve manje vremena da se posvete temeljnim ritualima nege i često biraju brza i kratkoročna rešenja. To nije slučaj sa ženama u Aziji (Koreji, Japanu i Kini). Nega kože za njih predstavlja poseban ritual, kojem je potrebno posvetiti dodatnu pažnju i vreme. Korejska nega kože je duboko ukorenjena u stil života azijskih žena. One imaju drugačiju filozofiju i pristup rutini nege i ulepšavanja u odnosu na žene sa Zapada. Korejke prioritet daju temeljnoj nezi kože i umerenom šminkanju. Veoma su disciplinovane i najčešće svakodnevno primenjuju svih 10 opisanih koraka. 

U najkraćim crtama, korejska rutina nege nam govori da je redosled nanošenja proizvoda izuzetno važan. Jedan proizvod najčešće nije dovoljan za kompletan tretman, a zaštita kože od sunca ima ključnu ulogu u očuvanju mladalačkog izgleda i ujednačenog tena. Pravilan odabir proizvoda i redosled njihovog nanošenje je pola puta do lepei zdrave kože lica. U početku ne morate primenjivati sve korake svakodnevno, ali je veoma važno da kozmetiku i rutinu nege prilagodite potrebama vaše kože. 

Tajna korejske lepote
Foto: Freepik

 

Na prvi pogled 10 koraka korejske nege deluje kao komplikovan i beskonačno dug proces. Da biste lakše usvojili sva pravila, za početak praktikujte ovu rutinu dva puta nedeljno. Postepeno povećavajte učestalost primene svih koraka. Sigurni smo da ćete veoma brzo biti zadovoljni rezultatima. 

Koje korejske proizvode za negu i ulepšavanje ste već koristili? Podelite sa nama vaše impresije i pišite nam koje korake za negu kože lica nikada ne preskačete. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)