Korejska nega lica u 10 koraka

O lepoti njihove kože priča ceo svet, a sada je rutina nege Korejki postala deo svakodnevice mnogih žena iz Evrope i Amerike. Društvene mreže su sasvim opravdano prepune pohvala na račun kozmetike koja dolazi iz Koreje. Ukoliko postoji „čarobni recept” za lepotu, onda je to korejska nega lica u 10 koraka.

Korejska nega lica u 10 koraka
Foto: Freepik

 

Korejke su poznate po zdravom izgledu kože, blistavom i ujednačenom tenu, na čemu im mnogi mogu pozavideti. Potrudili smo se da otkrijemo sve detalje o načinu nege žena iz ovog dela Azije. Iako je tajna njihove lepote dugo čuvana, danas je korejska kozmetika svima dostupna. Mi vam u nastavku otkrivamo 10 koraka korejske nege kože, koje svako od nas može da praktikuje kod kuće.

 

Korejska nega lica – put do blistave kože

U moderno doba, pod pritiskom obaveza, ljudi imaju sve manje vremena da se posvete temeljnim ritualima nege i često biraju brza i kratkoročna rešenja. To nije slučaj sa ženama u Aziji (Koreji, Japanu, Kini…). Nega kože za njih predstavlja poseban ritual, kojem je potrebno posvetiti dodatnu pažnju i vreme.

Korejska nega kože je duboko ukorenjena u stil života azijskih žena. One imaju drugačiju filozofiju i pristup rutini nege i ulepšavanja u odnosu na žene sa Zapada. Korejke prioritet daju temeljnoj nezi kože i umerenom šminkanju. Veoma su disciplinovane i najčešće svakodnevno primenjuju svih 10 koraka. 

 

1. Korejska nega lica, prvi korak: sredstvo za čišćenje kože na bazi ulja

Čišćenje lica je osnovni korak za pravilnu negu kože. Svima je dobro poznato da je uklanjanje šminke sa lica, pre odlaska na spavanje, obavezno. Korejke se zaista striktno pridržavaju ovog pravila. Svakodnevno koriste uljano sredstvo za skidanje šminke i čišćenje lica. Nanose ga direktno na kožu i utrljavaju laganim kružnim pokretima. Uljani skidač šminke efikasno „upija” ostatke makeup-a i krema, uklanja višak sebuma i nečistoće iz pora. Nakon što se utrlja u kožu, potrebno je malo pokvasiti lice i dodatno umasirati proizvod, kako bi se poboljšao proces čišćenja. Nakon toga sledi detaljno ispiranje lice toplom vodom.

Preporuka proizvoda: ORJENA True Pure ulje za čišćenje kože lagane veganske formule, koja prilikom čišćenja lica i uklanjanja šminke ujedno hrani i hidrira kožu.

 

2. Dvostruko čišćenje lica – neizostavan korak

Korejska nega lica podrazumeva upotrebu više različitih proizvoda sa sličnom namenom. Nanošenje različitih preparata u slojevima može delovati preterano, ali svaki od njih ima svoju ulogu. Čišćenje lica i skidanje šminke samo sredstvom na uljanoj bazi nije dovoljno. Da bi uklonile sve tragove šminke i nečistoće, žene sa Istoka koriste i proizvode na bazi vode, u formi pene ili gela.

Skidač šminke na bazi vode najčešće se nanosi na vlažnu kožu, lagano utrljava do formiranja pene, odnosno kremaste teksture, i potom ispira vodom. Čišćenjem kože lica na ovaj način uklanjaju se preostale nečistoće, tragovi šminke i ostaci uljanog skidača. Ujedno se koža priprema za sledeći korak. 

Preporuka proizvoda: ORJENA Micro Bubble pena za čišćenje lica sa alojom, koja efikasno uklanja nečistoće, umiruje i hidrira kožu.

Čišćenje lica - korejska nega kože

Foto: Freepik

 

3. Treći korak: piling za temeljno čišćenje kože

Posle skidanja šminke i nečistoća na red dolazi piling lica, za dubinsko čišćenje i uklanjanje odumrlih ćelija kože. Ovaj korak ponekad može da se preskoči, jer piling tretmani nisu preporučljivi za svakodnevnu primenu, pogotovu kod osoba sa osetljivom kožom. Uklanjanjem odumrlih slojeva kože pore se u potpunosti otvaraju i čiste. Nakon tretmana koža ostaje mekana, glatka i sjajna i bolje upija hranljive sastojke iz krema i seruma. Osim toga, pilingom se podstiče cirkulacija i ubrzava rad zdravih ćelija kože.

Preporuka proizvoda: QURET piling gel za lice sa albuminom (belančevinom iz jajeta) i AHA kiselinama, koji efikasno uklanja nečistoće i odumrle ćelije sa površine kože.

 

4. Korejska nega lica ne može se zamisliti bez tonika

Posle temeljnog čišćenja potrebno je uspostaviti pH ravnotežu kože i zato je upotreba tonera, odnosno tonika za lice, obavezna. Korejke za tu namenu koriste hranljive tonike koji su obogaćeni aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, kolagena, gotu kole (cice)… Tonik i toner se koriste odmah nakon čišćenja lica i ne ispiraju se. Pružaju koži neophodnu hidrataciju i adekvatnu pripremu za nanošenje drugih proizvoda za negu. Najbolje je naneti ih pomoću tupfera, nežnim tapkanjem, počevši od nosa, ka spoljašnjim delovima lica. 

Toner za lice - hidratacija kože Toner za lice
Toner za lice ORJENA – kolagen Toner za lice ORJENA – čajevac i gotu kola

 

5. Esencija – tipičan predstavnik korejske kozmetike

Korejska nega lica podrazumeva upotrebu esencije, odnosno emulzije. Ovaj proizvod nije mnogo poznat u našoj kulturi nege lica jer je tipičan za korejsku rutinu nege. Ima laganu, vodenastu strukturu i blago hidrira kožu nakon dubinskih tretmana čišćenja. Najpribližnije opisano, u pitanju je spoj tonika i seruma. Upravo zato se i nanosi kao peti korak u svakodnevnim ritualima nege lica. 

Preporuka proizvoda: ORJENA emulzija za lice sa 11 vrsta hijaluronske kiseline, koja dubinski hidrira kožu lica i poboljšava njenu elastičnost.

 

6. Serumi i ampule – obavezan korak u tretmanima nege

Korejska nega lica je prilagođena svakom tipu kože ponaosob. Zasnovana je na principima primene tretmana koji ciljano deluju na akne, flekice, bore, iritacije i druge promene na koži. Serumi i ampule za lice su visokokoncentrovani proizvodi koji se koriste u tu svrhu. Formulisani su tako da zadovoljavaju specifične zahteve različitih tipova i stanja kože. Obogaćeni su hranljivim sastojcima u visokom procentu i zbog toga daju efikasne rezultate. Nanose se u malim količinama na prethodno očišćenu i pripremljenu kožu.

Kod ovog korak je najvažnije da izaberete proizvod koji odgovara potrebama vaše kože. 

Serum za lice - 6. korak korejske nege kože
Foto: Freepik

 

7. Sheet maske za lice – najbolje od korejske kozmetike

Hidratacija kože i redovna upotreba maske za negu lica je sastavni deo k-beauty rutine. Korejska kozmetika za negu kože se ne može zamisliti bez čuvenih sheet maski za lice. Poznate su po lakoj primeni i hidrirajućem dejstvu. Najčešće su napravljene od papirne ili gelaste „maramice”, koja je natopljena hranljivim serumom. Korejske sheet maske za lice imaju proreze za oči, nos i usta i lako se postavljaju. Masku je potrebno ostaviti da deluju 20-ak minuta i nakon toga ukloniti, a ostatke seruma umasirati u kožu. Ovaj korak je mnogima najomiljeniji, jer pored nege lica omogućava kratak odmor od redovnih, dnevnih aktivnosti, uz potpuno opuštanje.

Kao i kod prethodnog koraka, prilikom odabira sheet maske za lice, vodite računa o tipu vaše kože i izazovima sa kojima se suočava.

 

8. Nega kože oko očiju – izuzetno važan korak 

Korejska rutina nege zahteva posebnu brigu o najosetljivijim delovima lica. Korejke su svesne da se fine linije i bore prvo uočavaju na regiji oko očiju, koja je izuzetno nežna i osetljiva. Zbog toga svakodnevno koriste hidratantne kreme i odgovarajuće maske za negu kože oko očiju. Naročito su popularne maske u obliku jastučića i listića koji se lako postavljaju na deo ispod očiju i uklanjaju nakon 10-20 minuta. Ovi listići su, poput sheet maski, natopljeni bogatom, hranljivom esencijom i namenjeni su za jednokratnu upotrebu. 

Preporuka proizvoda: O!GETi Black Tea hidrogel jastučići za negu kože oko očiju, koji hidriraju kožu i umanjuju vidljivost tamnih i otečenih podočnjaka.

Korejska nega kože - gel listići za negu kože oko očiju
Foto: Freepik

 

9. Korejska nega lica ne može proći bez hidratantne kreme

Korejski proizvodi za negu kože lica su obogaćeni sastojcima koji intenzivno hidriraju kožu i deluju ciljano na rešavanje konkretnog problema. Korejske kreme za lice su takođe prilagođene tipovima kože i najvažnije je da pronađete onu koja vama odgovara. Osim što neguju i hrane kožu lica, hidratantne kreme se koriste i kao zaštitna barijera, koja sprečava isušivanje kože. Korejke ih obično nanose ujutru i uveče, kružnim pokretima, uz laganu masažu. 

Preporuka proizvoda: ORJENA krema za lice sa hijaluronskom kiselinom, koja pomaže koži da zadrži neophodnu vlažnost i elastičnost, čineći je blistavom i jedrom.

 

10. Hidratantne kreme za lice sa zaštitnim faktorom 

Korejska nega lica se ne može zamisliti bez adekvatne zaštite od sunca. Upravo to je jedan od glavnih razloga zbog kojih Azijke imaju mladoliku kožu. Korejke su veoma svesne značaja zaštite kože od štetnih UV zračenja. Bez nanošenja odgovarajuće kreme sa zaštitnim SPF faktorom ne izlaze iz kuće. 

Ukoliko želite da vaša koža dugo ostane mlada, nakon upotrebe osnovnih proizvoda za negu lica, obavezno koristite i kreme sa zaštitnim faktorom. One su završni, ali veoma važan korak u procesu korejske nege kože. Potrebno ih je koristiti svaki dan pre izlaska napolje, bez obzira na godišnje doba. Visok stepen štetnog UV zračenja nije karakterističan samo za letnje mesece, već je prisutan i tokom zime i oblačnih dana. 

Preporuka proizvoda: ORJENA gel za zaštitu kože od sunca sa SPF 50, koji se brzo apsorbuje, zahvaljujući laganoj teksturi na vodenoj bazi.

Korejska kozmetika za lice
Foto: Freepik

 

Zašto je važna korejska nega lica

U najkraćim crtama, korejska rutina nege nam govori da je redosled nanošenja proizvoda izuzetno važan, kako bi se postigli željeni rezultati. Takođe, ukazuje na značaj pravilnog odabira kozmetike i prilagođavanja tretmana potrebama naše kože. Ova dva ključna faktora su pola puta do zdrave kože lica.

Na prvi pogled 10 koraka korejske nege deluje kao komplikovan i beskonačno dug proces, ali jedan proizvod najčešće nije dovoljan za kompletan tretman nege. Da biste lakše usvojili sva pravila, za početak praktikujte ovu rutinu dva puta nedeljno. Ne zaboravite da zaštita kože od sunca ima ključnu ulogu u očuvanju mladalačkog izgleda i ujednačenog tena, pa ovaj korak primenjujte svakodnevno. Postepeno povećavajte učestalost primene svih koraka i sigurni smo da ćete veoma brzo biti zadovoljni rezultatima. 

Tajna korejske lepote
Foto: Freepik

 

Koje korejske proizvode za negu i ulepšavanje ste već koristili? Podelite sa nama vaše impresije i pišite nam koje korake za negu kože lica nikada ne preskačete. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)